Ίλιγγος θέσης: Τρόποι αποτροπής και αντιμετώπισης

Ο ίλιγγος θέσης είναι μια ανωμαλία η οποία έρχεται και φεύγει στιγμιαία. Συχνά απαιτείται μια απλή θεραπεία που είναι διαθέσιμη στις περισσότερες κλινικές.
Ίλιγγος θέσης: Τρόποι αποτροπής και αντιμετώπισης
Elisa Martin Cano

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Elisa Martin Cano.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Ο ίλιγγος θέσης, γνωστός και ως καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης , είναι μια πολύ συχνή πάθηση στα άτομα μεταξύ 40 και 50 ετών. Η αιτία είναι ακόμη άγνωστη στο 50% των περιπτώσεων και συχνά περνά από μόνη της.

Ένας στους τρεις ανθρώπους βιώνει απλό ίλιγγο θέσης κάποια στιγμή στη ζωή του. Σχεδόν πάντα είναι παροδικός και χωρίς σημαντικές επιπτώσεις. Η πάθηση περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 1921 από τον Robert Bárány και μέχρι στιγμής δεν έχει συγκεκριμένη θεραπεία.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2,5% του πληθυσμού θα βιώσει μια σοβαρή κρίση ιλίγγου θέσης τουλάχιστον μια φορά. Τα επεισόδια αυξάνονται καθώς γερνούν οι άνθρωποι και μέχρι 9% των ατόμων άνω των 60 θα υποφέρουν από ίλιγγο και θα χρειαστούν ιατρική φροντίδα.

Τι είναι ο ίλιγγος θέσης;

Ως ίλιγγος ορίζεται μια ψευδαίσθηση κίνησης που έρχεται από μέσα. Πρόκειται για αίσθηση περιστροφής, ώθησης, και κουνήματος του σώματος. Συνήθως, διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά είναι μια επαναλαμβανόμενη εμπειρία.

Ο ίλιγγος θέσης συμβαίνει όταν η ψευδαίσθηση της κίνησης έρχεται μετά από την κίνηση του κεφαλιού. Αυτό το είδος ζαλάδας μπορεί να είναι να αίσθηση ήπια ως έντονη. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητική αλλά σπανίως σοβαρή.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες για τον γενικό ίλιγγο:

 • Ο ίλιγγος θέσης είναι περιφερικού τύπου. Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο και δεν αποτελεί πρόβλημα υγείας.
 • Ο κεντρικός ίλιγγος είναι σοβαρός και έχει να κάνει με την κατάσταση του εγκεφάλου. Τα επεισόδια διαρκούν περισσότερο και έχουν την τάση να είναι πιο έντονα.
Θολό περιβάλλον
Ο ίλιγγος οδηγεί σε θολή όραση, ζάλη, και βουλωμένα αυτιά.

Αναγνώριση του προβλήματος

Το βασικό σύμπτωμα του ιλίγγου θέσης είναι η ψευδαίσθηση της κίνησης, η οποία προκαλεί μερική απώλεια ισορροπίας. Πολλοί άνθρωποι την ορίζουν ως ζαλάδα. Ορισμένες φορές συνοδεύεται από ναυτία ή εμετό καθώς επίσης και από βουλωμένα αυτιά, μια αίσθηση κίνησης του περιβάλλοντα χώρου και ζαλάδα.

Συχνότερα, αυτά τα επεισόδια γίνονται ξαφνικά και διαρκούν πάνω από ένα λεπτό. Προκαλούνται πολλές φορές από την κίνηση του κεφαλιού και η έντασή τους διαφέρει. Ο ίλιγγος μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενος, αλλά μπορεί να φύγει για λίγο και να επανέλθει.

Γενικά, ένας γιατρός μπορεί να τον διαγνώσει μέσα από μια κλινική συνέντευξη και από ιατρική αξιολόγηση. Υπάρχει πιθανότητα να ζητήσει εξετάσεις όπως ηλεκτρονυσταγμογράφημα ή βιντεονυσταγμογράφημα, ακόμη και μαγνητική τομογραφία (MRI) αν υπάρχουν αμφιβολίες.

Πώς να τον αποτρέψετε

Είναι αδύνατος ο προσδιορισμός της αιτίας για πάνω από το 50% των περιπτώσεων ιλίγγου. Γενικά, δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, αλλά είναι πιο συχνός σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό ή έχουν περάσει κάποια λοίμωξη στο αυτί ή έχουν χτυπήσει στο κεφάλι (ακόμη και αν δεν ήταν σοβαρό το χτύπημα).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οφείλεται σε ένα πρόβλημα στο εσωτερικό του αυτιού. Ο λόγος είναι πως υπάρχουν ακουστικοί πόροι γεμάτοι υγρό το οποίο μετακινείται όσο κινείστε. Κάποιες φορές, υπάρχουν μικρά κομμάτια ασβεστίου τα οποία επιπλέουν στο υγρό, ωτόλιθοι, και ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τη μετατόπισή τους ακόμη και αν στέκεστε ακίνητοι.

Αυτός ο τύπος ζάλης σχετίζεται άμεσα με τις κινήσεις του κεφαλιού, έτσι ο καλύτερος τρόπος για να τον αποτρέψετε είναι ν’ αποφεύγετε τις απότομες ή γρήγορες κινήσεις με το κεφάλι. Επίσης, θα πρέπει ν’ αποφεύγετε το άγχος και την κατανάλωση ουσιών που διεγείρουν το νευρικό σας σύστημα.

Γιατρός εξετάζει το αυτί γυναίκας
Στο αυτί κρύβεται ένα μεγάλο κομμάτι των αιτιών που προκαλούν ίλιγγο θέσης.

Ίλιγγος θέσης – Πώς να τον αντιμετωπίσετε

Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αίσθησης του ιλίγγου. Επίσης, μια διαδικασία με το όνομα χειρισμός Epley, μπορεί να εξουδετερώσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα. Στόχος εδώ είναι να απομακρυνθούν οι ωτόλιθοι από τα κανάλια του αυτιού ώστε ν’ αποτραπεί η αίσθηση κίνησης.

Αυτόν τον χειρισμό μπορούν να τον εκτελέσουν οι περισσότεροι γιατροί και αποτελείται από το γύρισμα του κεφαλιού στο πλάι όταν υπάρξει ίλιγγος. Τότε ο ασθενής θα πρέπει να ξαπλώσει γρήγορα και τα συμπτώματα θα πρέπει ν’ αυξηθούν σε αυτό το σημείο. Έπειτα, το κεφάλι θα πρέπει να γυρίσει αργά στην αντίθετη κατεύθυνση και το σώμα θα παραμείνει στην ίδια.

Τέλος, ο γιατρός θα ζητήσει από το άτομο να καθίσει και να επαναλάβει την άσκηση. Η επαναλαμβανόμενη εφαρμογή της διαδικασίας οδηγεί στην εξαφάνιση του ιλίγγου. Σημειώστε ότι μπορεί να επανέλθει μετά από κάποιες εβδομάδες και θα χρειαστεί να εκτελέσετε την τεχνική εκ νέου.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας υποδείξει κάθε πότε να την εκτελείτε, αλλά θα πρέπει να κάνετε μια πλήρη αξιολόγηση αν υποφέρετε από συχνά επεισόδια, ώστε ν’ αποκλείσετε σοβαρότερες αιτίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alfonso Muñoz, E., Álvarez Roíz, A., & Sotolongo Arró, O. (2008). Utilidad de la electronistagmografía en el diagnóstico topográfico de las enfermedades vestibulares. Revista Cubana de Medicina Militar, 37(2), 0-0.
 • Araujo, E., & Longa, A. Diagnóstico microbiológico de las infecciones óticas.
 • Neira, P., Valenzuela, P. V., & Viada, J. (2001). Semiótica del vértigo postural paroxístico benigno. Rev Otorrinolaringol Cir Cabeza Cuello, 61, 5-12.
 • Harari Masri, Niza, and Francisco Roa Castro. “Vertigo: review of the main peripheral and central disorders.” Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC 64.4 (2019): 290-296.
 • Domínguez-Durán, Emilio, et al. “Epidemiología de los trastornos del equilibrio en atención primaria.” Acta Otorrinolaringológica Española (2020).
 • Valenzuela, Viviana, Pilar Neira, and Juan Viada. “Maniobra de reposición canalítica para el tratamiento del vértigo postural paroxístico benigno.” Revista médica de Chile 128.6 (2000): 619-626.
 • Murillo-González, Federico, and Zita Maía Víquez Pineda. “Vertigo: una visión otorrinolaringológica para la medicina general.” Acta Médica Costarricense 44.1 (2002): 10-18.
 • Young, Pablo, et al. “Enfoque del paciente con vértigo.” MEDICINA (Buenos Aires) 78.6 (2018): 410-416.
 • Silva, Ana Rita, David Tome, and Unn Siri Olsen. “Benign paroxysmal positional vertigo (bppv): case report with epley manoeuver.” Journal of hearing science 7.1 (2017).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.