Μπόλντο κατά των ουρολοιμώξεων: ένας εξαιρετικός σύμμαχος

Το έγχυμα από μπόλντο μπορεί να αποτελέσει σύμμαχό σας στην αποτελεσματική καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων, επειδή διαθέτει διουρητικές, αποτοξινωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την κατάσταση.
Μπόλντο κατά των ουρολοιμώξεων: ένας εξαιρετικός σύμμαχος
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν πολλές φυσικές εναλλακτικές για την καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων, από εγχύματα και συνταγές μέχρι προληπτικά μέτρα. Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τη χρήση του μπόλντο κατά των ουρολοιμώξεων, ένα φυτό ευρέως γνωστό στον χώρο της φυσικής ιατρικής χάρη στις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες.

Τι είναι το μπόλντο;

Το μπόλντο είναι ένα φυτό που προέρχεται από την περιοχή των Άνδεων. Χάρη στις φαρμακευτικές του ιδιότητες, οι αυτόχθονες της Νότιας Αμερικής το χρησιμοποιούν εδώ και πολύ καιρό ως θεραπευτικό φυτό.

Τα αιθέρια έλαιά του, όπως η ασκαριδόλη και η ευκαλυπτόλη, καθώς και τα φλαβονοειδή και οι τανίνες που περιέχει, το καθιστούν πολύ χρήσιμο φυτό. Επίσης ξεχωρίζουν οι χωνευτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, καταπραϋντικές και αποχρεμπτικές του ιδιότητες.

Οι ωφέλειες του μπόλντο κατά των ουρολοιμώξεων

Το μπόλντο εξασφαλίζει πολλές ωφέλειες για την υγεία. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

Ωστόσο, αν και το μπόλντο έχει όλες αυτές τις ωφέλειες, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν πρέπει να το λαμβάνετε για περισσότερες από 4 εβδομάδες. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας μπόλντο μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες.

Επειδή έχει υπακτική δράση, δεν θα πρέπει να το λαμβάνετε αν υποφέρετε από διάρροια. Παρομοίως, δεν πρέπει να καταναλώνετε μπόλντο κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό, επειδή περιέχει πολλά αλκαλοειδή.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Ροφήματα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού .

 

Τι είναι οι παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος;

Μπόλντο κατά των ουρολοιμώξεων
Οι παθήσεις της ουροφόρου οδού συνήθως οφείλονται σε λοιμώξεις στα νεφρά, στην ουροδόχο κύστη, στον προστάτη, στους ουρητήρες ή στην ουρήθρα. Οι συγκεκριμένες παθήσεις αποτελούν τη δεύτερη πιο συνηθισμένη μορφή λοίμωξης στον πληθυσμό.

Οι παθήσεις αυτές παρουσιάζονται όταν παθογόνοι οργανισμοί εισέρχονται στην ουροφόρο οδό, είτε μέσω του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος είτε μέσω του αίματος, και φτάνουν στα νεφρά. Οι συγκεκριμένες λοιμώξεις συχνά είναι ασυμπτωματικές, επομένως διαγιγνώσκονται πιο δύσκολα.

Αν παρουσιάζετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, μπορεί να πάσχετε από ουρολοίμωξη:

 • Κάψιμο ή πόνος κατά την ούρηση
 • Πίεση ή πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς
 • Πυρετός, κόπωση ή ρίγη
 • Συχνή και έντονη ανάγκη για ούρηση
 • Ούρα με δυσάρεστη οσμή, θολά ή σκουρόχρωμα

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από ουρολοίμωξη, αν και οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από τους άνδρες. Για να μάθετε περισσότερα για τις ουρολοιμώξεις στις γυναίκες, διαβάστε το άρθρο των Salvatore et al. εδώ.

Οι πιθανότητες ουρολοίμωξης αυξάνονται αν το άτομο:

 • Χρησιμοποιεί εξωτερικό εξοπλισμό για να αδειάσει την ουροδόχο κύστη.
 • Υποφέρει από διαβήτη.
 • Έχει βλάβη στον νωτιαίο μυελό.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 8 συστάσεις για να προλάβετε την ουρολοίμωξη.

 

Μπόλντο κατά των ουρολοιμώξεων

Μπόλντο κατά των ουρολοιμώξεων

Όπως ήδη αναφέραμε, το μπόλντο είναι ευρέως γνωστό για τις πολλές του ιδιότητες χάρη στις οποίες αντιμετωπίζονται διάφορες παθήσεις. Το έγχυμα από μπόλντο κατά των ουρολοιμώξεων μπορεί να βοηθήσει.

Υλικά

 • 2 κουταλάκια του τσαγιού μπόλντο (30 g)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Οδηγίες

 • Βάλτε τα φύλλα του μπόλντο σε μια κατσαρόλα με νερό και βράστε το.
 • Μόλις το νερό βράσει, απομακρύνετέ το από την εστία και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει λίγο.
 • Συνιστάται να πίνετε αυτό το έγχυμα περίπου 2 ή 3 φορές τη μέρα για μία εβδομάδα.
 • Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το έγχυμα μπόλντο ως βάση για ροφήματα με φρούτα.

Να θυμάστε ότι, αν και το έγχυμα μπόλντο κατά των ουρολοιμώξεων αποτελεί μια απολύτως φυσική σπιτική θεραπεία, δεν θα πρέπει ποτέ να αγνοείτε τη γνώμη του/της γιατρού όταν παρουσιάζονται συμπτώματα ουρολοίμωξης. Οι ειδικοί είναι οι μόνοι που μπορούν να κάνουν τη σωστή διάγνωση με τη βοήθεια ορισμένων εργαστηριακών εξετάσεων.

Μετά τη διάγνωση, ο/η γιατρός θα μπορέσει να συνταγογραφήσει μια θεραπευτική αγωγή. Παρ’ όλα αυτά μην παραβλέπετε τις θεραπείες με βάση φυτά, όπως η χρήση του μπόλντο κατά των ουρολοιμώξεων, καθώς αποτελούν χρήσιμα συμπληρώματα της ιατρικής αγωγής.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ugalde-Valencia, D., Hernández-Juárez, M. G., Ruiz-Rodríguez, M. A., & Villarreal-Ríos, E. (2012). Infecciones del tracto genital y urinario como factores de riesgo para parto pretérmino en adolescentes. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología. https://doi.org/10.4067/S0717-75262012000500003
 • Muñoz-Velázquez, E. E., Rivas-Díaz, K., Guadalupe, M., Loarca-Piña, F., Mendoza-Díaz, S., Reynoso-Camacho, R., & Ramos-Gómez, M. (2012). Comparación del contenido fenólico, capacidad antioxidante y actividad antiinflamatoria de infusiones herbales comerciales* Comparison of phenolic content, antioxidant capacity and anti-inflamatory activity of commercial herbal infusions. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.