7 συστατικά για να απαλλαγείτε από τις πέτρες στα νεφρά

18 Νοεμβρίου 2018
Τα παρακάτω συστατικά είναι πραγματικά αποτελεσματικά για να απαλλαγείτε από τις πέτρες στα νεφρά, όμως συνιστάται πάντα η αξιολόγηση της περίπτωσής σας ατομικά από ειδικό γιατρό.

Απαλλαγείτε από τις πέτρες στα νεφρά! Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν να αποτελέσουν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο πόνος που προκαλεί ο κολικός στα νεφρά συχνά συγκρίνεται σε ένταση με τον πόνο του τοκετού.

Για αυτόν τον λόγο είναι καλό να προλαμβάνονται οι πέτρες στα νεφρά με την εφαρμογή μερικών φυσικών θεραπειών.

Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψετε τα καλύτερα συστατικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι για να απαλλαγείτε από τις πέτρες στα νεφρά με φυσικό τρόπο. Θα δείτε αποτελέσματα άμεσα χάρη στις φαρμακευτικές ιδιότητες ορισμένων τροφών, φυτών και απλών θεραπειών.

Από τι αποτελούνται οι πέτρες στα νεφρά;

Απαλλαγείτε από τις πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά, ή νεφρόλιθοι, ανήκουν σε διάφορα είδη. Αν έχετε ήδη πάθει κολικό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε από τι αποτελούνται οι πέτρες, επειδή η αντιμετώπιση θα είναι διαφορετική.

 • Οξαλικό οξύ: θα πρέπει να ακολουθείτε διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και σε οξαλικό οξύ.
 • Φωσφορικό οξύ: όπως και για το οξαλικό οξύ, αποφύγετε το ασβέστιο και το οξαλικό οξύ.
 • Ουρικό οξύ: αποφύγετε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε πουρίνες.

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις παραπάνω πληροφορίες, αν γνωρίζετε τι είδους πέτρες στα νεφρά ή τι γενετική προδιάθεση έχετε.

Αν δεν γνωρίζετε, αποφύγετε όλες τις παραπάνω τροφές και δοκιμάστε τα παρακάτω φυσικά συστατικά.

Απαγορευμένες τροφές

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ποιες είναι οι πιο βλαβερές τροφές, αν έχετε τάση για πέτρες στα νεφρά:

Για να απαλλαγείτε από τις πέτρες στα νεφρά, πρέπει να εξαλείψετε ή να μειώσετε την κατανάλωση αυτών των τροφών. Υπάρχουν εναλλακτικές όπως οι χυμοί λαχανικών, τα ψάρια, τα φυσικά γλυκαντικά ή το αλεύρι ολικής άλεσης.

Φυσικά συστατικά

1. Αλκαλικοί χυμοί

Απαλλαγείτε από τις πέτρες στα νεφρά με αλκαλικούς χυμούς

Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται όταν υπάρχει υπερβολική οξύτητα στο σώμα. Επομένως, θα πρέπει να καταναλώνετε κάποιες αλκαλικές τροφές για να εξισορροπείτε τα επίπεδα του pH και για να προλάβετε ή να εξαλείψετε τις πέτρες στα νεφρά.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά με τη βοήθεια πράσινων χυμών. Μπορείτε να φτιάξετε αυτούς τους σπιτικούς φυσικούς χυμούς χρησιμοποιώντας τα παρακάτω συστατικά. Αλλάξτε τα και αναμείξτε τα όπως επιθυμείτε, αφού όλα σάς κάνουν καλό:

 • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σέλινο, ρόκα, φύλλα ραδικιού, φύλλα παντζαριού, νεροκάρδαμο κ.λπ.).
 • Μήλο.
 • Αγγούρι.
 • Τζίντζερ.
 • Λεμόνι.

2. Άλατα μαγνησίου

Τα άλατα μαγνησίου είναι εξαιρετικά για να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε τις πέτρες στα νεφρά, αφού αποτρέπουν τον σχηματισμό κρυστάλλων και μειώνουν τα οξέα.

Το μαγνήσιο αποτελεί επίσης ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για πολλές ζωτικές λειτουργίες. Επομένως, μπορείτε να το λαμβάνετε τακτικά ως συμπλήρωμα. Συνιστούμε ιδιαίτερα το ανθρακικό μαγνήσιο ή το κιτρικό μαγνήσιο.

3. Βιταμίνη C

Απαλλαγείτε από τις πέτρες στα νεφρά με βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ακόμα ένα συστατικό που δεν θα πρέπει να λείπει από μια ισορροπημένη διατροφή.

Η βιταμίνη αυτή επίσης αποτρέπει τη στερεοποίηση των λίθων στα νεφρά και διευκολύνει τη σταδιακή τους αποβολή. Μπορείτε να την εξασφαλίσετε από τις τροφές ή σε μορφή χαπιού.

Ακολουθούν οι πιο πλούσιες τροφές σε βιταμίνη C:

 • Κεράσι ασερόλα.
 • Αγριοτριαντάφυλλο.
 • Γκουάβα.
 • Κόκκινα φρούτα του δάσους.
 • Μαϊντανός.
 • Ακτινίδιο.

4. Φουντούκι

Αυτός ο νόστιμος ξηρός καρπός έχει μία εκπληκτική ιδιότητα: μπορεί να προλαμβάνει τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά λόγω ουρικού οξέος. Ως αποτέλεσμα, αποτελεί μια πραγματικά κατάλληλη τροφή για την πρόληψη του σχηματισμού αυτού του είδους λίθων στα νεφρά.

Αν θέλετε να τρώτε φουντούκια κάθε μέρα χωρίς να βαρεθείτε, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας άλειμμα με φουντούκι και κακάο. Αντί για τα αλείμματα που μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα ή χωρίς ζάχαρη ως μια πολύ υγιεινή εναλλακτική.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στον οργανισμό

5. Νερό

Απαλλαγείτε από τις πέτρες στα νεφρά πίνοντας νερό

Το νερό είναι το πιο απλό και το πιο αποτελεσματικό συστατικό για να απαλλαγείτε από τις πέτρες στα νεφρά.

Ωστόσο πρέπει να πίνετε νερό ανάμεσα στα γεύματα, ειδικά με άδειο στομάχι το πρωί μόλις ξυπνάτε. Η ιδανική ποσότητα είναι δύο λίτρα τη μέρα.

6. Εκουιζέτο

Το εκουιζέτο είναι ένα φαρμακευτικό φυτό με ισχυρή διουρητική δράση, το οποίο ενισχύει τη λειτουργία των νεφρών και εξασφαλίζει μεταλλικά στοιχεία.

Για να αξιοποιήσετε τις ωφέλειές του, μπορείτε να το καταναλώνετε πότε-πότε για την αντιμετώπιση κάθε πάθησης των νεφρών.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το εκουιζέτο και τα οφέλη του στην υγεία σας

7. Τοπική εφαρμογή θερμότητας

Απαλλαγείτε από τις πέτρες στα νεφρά με τοπική εφαρμογή θερμότητας

Μπορείτε να εφαρμόζετε τοπικά θερμότητα για να προλάβετε τις πέτρες στα νεφρά και να ανακουφιστείτε από ενοχλήσεις.

Χρησιμοποιήστε μια θερμοφόρα, ένα ηλεκτρικό θερμαινόμενο στρώμα ή κάποια άλλη εναλλακτική με το ίδιο αποτέλεσμα.

Θα εκπλαγείτε από το πόσο χαλαρωτική μπορεί να είναι αυτή η μέθοδος. Αν μπορείτε να την εφαρμόζετε κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε, ακόμα καλύτερα.