Προσβάσιμοι από το μικροβίωμα υδατάνθρακες (MACs)

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τι είναι οι προσβάσιμοι από το μικροβίωμα υδατάνθρακες (MACs) και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς.
Προσβάσιμοι από το μικροβίωμα υδατάνθρακες (MACs)
Daniel Baldó Vela

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμο Daniel Baldó Vela.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι προσβάσιμοι από το μικροβίωμα υδατάνθρακες (MACs) είναι υδατάνθρακες που δε μπορούν να χωνευτούν από το μεταβολισμό ενός οργανισμού. Για την ακρίβεια, διάφορες μελέτες τούς έχουν συνδέσει με την αυξημένη μικροβιακή ποικιλία και την καλύτερη γενική υγεία.

Προσβάσιμοι από το μικροβίωμα υδατάνθρακες (MACs)

Οι προσβάσιμοι από το μικροβίωμα υδατάνθρακες (MACs) είναι δύσπεπτοι πολυσακχαρίτες με τους οποίους τρέφεται το μικροβίωμα. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι διαλυτές ίνες.

Ο όρος “ίνα” αναφέρεται στη φαγώσιμη μερίδα υδατανθράκων που δε χωνεύονται και δεν απορροφώνται. Έτσι, μπορούν να φτάσουν στο μεγάλο έντερο άθικτοι. Εκεί, το μικροβίωμα έχει την ευκαιρία να τους ζυμώσει.

Δυστυχώς, δεν ζυμώνονται όλες οι ίνες. Έτσι λοιπόν, δεν είναι όλες οι ίνες προσβάσιμες από το μικροβίωμα. Αυτή η ιδιότητα, η ζύμωση, αποδίδεται μόνο στις διαλυτές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συγκρατήσουν νερό, να διογκωθούν, και να σχηματίσουν ιξώδη ζελέ στο έντερο.

Πέραν των ωφελειών που σχετίζονται με τη ζύμωση, οι διαλυτές ίνες είναι ικανές να σχηματίζουν ζελέ χάρη στην ικανότητά τους να απορροφούν αργά τα λίπη και τη ζάχαρη.

Ανακαλύψτε: Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες για να χάσετε βάρος

Διάφορα λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι κύριες πηγές διαλυτών ινών.

Αντιθέτως, οι αδιάλυτες ίνες δε μπορούν να ζυμωθούν ή μπορούν αλλά πολύ αργά. Όμως, πέραν της έλλειψης αυτής της ιδιότητας, είναι εξίσου ωφέλιμες για άλλους λόγους. Γενικά, το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η δυνατότητά τους να καθαρίζουν το έντερο, απελευθερώνοντας τα απόβλητα από τα τείχη του.

Οι αδιάλυτες ίνες δε ζυμώνονται. Ωστόσο, είναι ωφέλιμες χάρη στην ικανότητά τους να αυξάνουν τον όγκο των περιττωμάτων και την εντερική διαμετακόμιση.

Διαβάστε επίσης: Δοκιμάστε αυτές τις εύκολες ιδέες για χορτοφαγικά σνακ

Γιατί πρέπει να μπορούν να ζυμώνονται οι MACs;

Η δυνατότητα ζύμωσης των υδατανθράκων είναι σημαντική. Ο λόγος είναι πως είναι ο μόνος τρόπος για το υγιές μικροβίωμα να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτούς προκειμένου να τραφεί. Χωρίς αυτούς, οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί δε θα επιβίωναν και δε θα πολλαπλασιάζονταν. Έτσι, τα παθογόνα θα γίνονταν πιο ισχυρά.

Επίσης, η ζύμωση είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για να δημιουργήσει ουσίες, όπως λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, το μικροβίωμα. Αυτές έχουν θετικές θρεπτικές, τροφικές, μεταβολικές, ανοσολογικές, και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Προσβάσιμοι από το μικροβίωμα υδατάνθρακες (MACs) – Τα οφέλη

Τα οφέλη των MACs αποδίδονται όλα σε ένα υγιές μικροβίωμα. Παρακάτω έχουμε μια λίστα με τα πιο σημαντικά:

 • Οφέλη για το έντερο. Οι υγιείς μικροοργανισμοί μπορούν να βελτιώσουν και τα σταθεροποιήσουν την ακεραιότητα του εντερικού τοιχώματος, καθώς και να βελτιώσουν την εντερική διαμετακόμιση.
 • Αντιφλεγμονώδης δράση. Το μικροβίωμα είναι ικανό να παράγει ουσίες με εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Από αυτές τις ουσίες ξεχωρίζει το βουτυρικό οξύ καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Επίσης, θα πρέπει να θυμάστε ότι η χρόνια κυτταρική φλεγμονή είναι το πρώτο βήμα για πολλές ασθένειες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η νόσος Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η πρόωρη γήρανση, και η παχυσαρκία.
 • Τροφική επίδραση. Η ζύμωση των MACs είναι απαραίτητη για να μπορέσει να προσφέρει θρεπτικές ουσίες το μικροβίωμα στο σώμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου όπως οι βιταμίνες Κ και Β12, η βιοτίνη και το φολικό οξύ.
 • Ανοσορυθμιστικές ιδιότητες. Ένα υγιές μικροβίωμα είναι ικανό να διεγείρει την ανοσοαπόκριση του εντέρου ώστε να ενισχύσει μερικές από τις φυσικές άμυνες του σώματος. Αυτές περιλαμβάνουν τα αντισώματα ΙgA, τα μακροφάγα, τα κύτταρα φυσικούς φονείς, τα Τ κύτταρα, την ιντερφερόνη, και την ιντερλευκίνη. Επίσης, συνθέτει συστατικά με αντιμικροβιακή δράση.
 • Νευροψυχιατρικές ιδιότητες. Τέλος, ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα και μια χαμηλή εντερική διαπερατότητα είναι τα κλειδιά για την καλή πνευματική υγεία.
Μικροβίωμα εντέρου

Η ποικιλία και το υγιές μικροβίωμα είναι σημαντικά για ν’ απολαμβάνετε καλή υγεία.

Τροφές πλούσιες σε MACs

Το ανθεκτικό άμυλο, οι β-γλυκάνες, οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες, η ινουλίνη, το γλίσχρασμα και η πηκτίνη είναι μερικοί μόνο από τους MACs. Παρακάτω, θα σας αναφέρουμε σε ποιες τροφές περιέχονται:

 • Ανθεκτικό άμυλο. Τυπικά, βρίσκεται στο ρύζι, την πατάτα, και τη βρώμη, εφόσον έχουν μαγειρευτεί και κρυώσει. Επίσης, μπορείτε να το βρείτε στις γλυκοπατάτες, τα κάστανα, τον αρακά, τις φακές, την μπανάνα Αντιλλών, το φαγόπυρο, και την κασάβα.
 • Β-γλουκάνες. Αυτές βρίσκονται στην άλγη, τη βρώμη, και τα μανιτάρια. Πέραν της επίδρασής τους στο μικροβίωμα, ξεχωρίζουν χάρη στην απίστευτη δυνατότητά τους να ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Φρουτοολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη. Τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, και οι μπανάνες είναι τροφές με μεγάλες ποσότητες αυτών των ινών.
 • Γλίσχρασμα. Το βρίσκουμε κυρίως στο άγαρ, στις κίτρινες μπανάνες, στους σπόρους τσία, στη ντομάτα, και στο λιναρόσπορο.
 • Πηκτίνη. Οι τροφές με τη μεγαλύτερη ποσότητα πηκτίνης είναι τα μύρτιλα, τα φραγκοστάφυλα, τα λεμόνια, τα μανταρίνια, τα μήλα, τα κυδώνια, τα πορτοκάλια, και τα σταφύλια.

Η κυτταρίνη, η ημικυτταρίνη, η λιγνίνη, ή το πίτουρο, που βρίσκουμε στα δημητριακά, είναι αδιάλυτες ίνες. Γι’ αυτό, δεν αποτελούν μέρος της ομάδας των MACs.

Συμπέρασμα

Για να διατηρήσετε υγιές το μικροβίωμά σας και να έχετε καλή υγεία, θα πρέπει να έχετε επαρκείς ποσότητες αλλά και ποικιλία από ωφέλιμους μικροοργανισμούς. Ωστόσο, θα πρέπει και να τους φροντίζετε. Οι MACs είναι ειδικοί σε αυτό!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Chung WS., Meijerink M., Zeuner B., Holck J., Louis P., et al., Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti inflammatory commensal bacteria in the human colon. FEMS, 2017.
 • Liu H., Wang J., He T., Becker S., et al., Butyrate: a double edged sword for health? Adv Nutr, 2018. 9 (1): 21-29.
 • Henrion M., Francey C., Le K., Lamothe L., Cereal b glucans: the impact of processing and how it affects physiological responses. Nutrients, 2019.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.