Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα με φυσική θεραπεία από λιναρόσπορο

Αντί να κάνετε κατάχρηση χημικών καθαρτικών, αν συμπεριλάβετε τον λιναρόσπορο στη διατροφή σας θα λάβετε μια καλή ποσότητα ινών η οποία θα σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε την εντερική διαμετακόμιση και ν' αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα.
Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα με φυσική θεραπεία από λιναρόσπορο
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Elena Martínez Blasco

Τελευταία ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου, 2022

Μπορείτε και εσείς ν’ αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα με φυσικό τρόπο. Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα υγείας πιο σημαντικό απ’ όσο μπορείτε ν’ αντιληφθείτε. Να θυμάστε ότι αν δεν καθαρίζετε σωστά το σώμα σας, μπορεί να υποφέρετε από χρόνιες και εκφυλιστικές ασθένειεςΓι’ αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσετε να ρυθμίζετε την κινητικότητα του εντέρου όσο το δυνατόν πιο σύντομα με μια σωστή διατροφή και φυσικές θεραπείες.

Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε πώς ν’ αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα με μια φυσική θεραπεία με λιναρόσπορο. Αυτός ο σπόρος θα σας βοηθήσει να διευκολύνετε την κένωση και να ρυθμίσετε την εντερική λειτουργία, ανάλογα με το ποιο είναι το πρόβλημά σας.

Δοκιμάστε τη και θα παρατηρήσετε θετικά αποτελέσματα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Κίνδυνοι δυσκοιλιότητας

Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα - Κόμπος στο στομάχι

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα εντερικό πρόβλημα που προκαλεί ζητήματα με την κένωση, και παράγει κόπρανα τα οποία είναι είτε σπάνια είτε σκληρά.  Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν αυτό το πρόβλημα, όπως το άγχος ή η καθιστική ζωή, για παράδειγμα όπως αναφέρει η καθηγήτρια Mojgan Forootan.

Ωστόσο, το στοιχείο κλειδί είναι η διατροφή, που είναι συνήθως χαμηλή σε ίνες και πλούσια σε ραφιναρισμένες ή επεξεργασμένες τροφές.

Πέραν του ό,τι είναι εκνευριστικό και μας αναστατώνει, αν υποφέρουν συχνά από αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα:

 • Κοιλιακό πρήξιμο
 • Διαφραγματοκήλη
 • Πονοκέφαλος
 • Αιμορροΐδες
 • Πρωκτικά σχισίματα
 • Κοπρόλιθο (η συσσώρευση και συμπίεση κοπράνων στο έντερο)
 • Ισχαιμική κολίτιδα
 • Διαβρεκίτιδα
 • Γαστρικό καρκίνο
 • Καρκίνο του παχέος εντέρου

Επιπροσθέτως, η δυσκοιλιότητα μπορεί να κάνει δυσκολότερη την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, κάτι το οποίο μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει ανεπάρκεια σε θρεπτικές ουσίες ασχέτως αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Από την άλλη, η βακτηριακή χλωρίδα σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπό αυτή την έννοια, ένα έντερο που δεν λειτουργεί σωστά προκαλεί αποδυνάμωση των αμυνών του ανοσοποιητικού.

Πώς ν’ αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα;

Το πρόβλημα με τα καθαρτικά

Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα - Χάπια σε πιάτο

Τα καθαρτικά αποτελούν γρήγορα και αποτελεσματική λύση για πολλούς ανθρώπους οι οποίοι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

Το πρόβλημα είναι πως η πλειοψηφία των χημικών και φυσικών καθαρτικών ομοίως, είναι ότι προκαλούν ερεθισμό του εντέρου και προκαλούν βλάβη στη βακτηριακή χλωρίδαΈτσι, μακροπρόθεσμα, το πρόβλημα χειροτερεύει.

Ένα καθαρτικό που ερεθίζει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόβλημα της μίας φοράς, αλλά θα πρέπει να το αποφεύγετε ως επαναλαμβανόμενη θεραπεία για να βοηθήσετε την εντερική κινητικότητα. Το κλειδί για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι μια καλή διατροφή και η χρήση φυσικών θεραπειών οι οποίες δεν ερεθίζουν το έντερό σας, αλλά μπορούν να βοηθήσουν και την εντερική διαμετακόμιση.

Μια καλή διατροφή και αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα

Για καλύτερη εντερική λειτουργία, η διατροφή σας θα πρέπει να είναι υγιεινή και ισορροπημένη. Θα πρέπει να περιέχει καλή ποσότητα από τις ακόλουθες τροφές:

 • Φρούτα και λαχανικά, ωμά και μαγειρεμένα.
 • Προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως ρύζι, βρώμη, κεχρί ή κινόα.
 • Όσπρια.
 • Καρπούς δένδρων.
 • Σπόρους.
 • Μανιτάρια.
 • Φύκια.

Όταν βελτιώσετε τη διατροφή σας και αρχίσετε ν’ αυξάνετε αυτές τις τροφές, να θυμάστε ότι αρχίζετε να τρώτε πολλές παραπάνω ίνες. Γι’ αυτό, ταυτόχρονα θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη νερού επειδή αν δεν το κάνετε, η δυσκοιλιότητα θα χειροτερέψει.

 • Θα πρέπει να πίνετε 2 λίτρα, (6-8 κούπες) νερό την ημέρα, πέραν από τη διάρκεια του φαγητού.

Θεραπεία με λιναρόσπορο και αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα

Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα - Λιναρόσπορος σε μπολ

Συστατικά

Για να παρασκευάσετε αυτή τη θεραπεία, χρειάζεστε μόνο τα ακόλουθα συστατικά:

Σημείωση: Είναι σημαντικό για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, ο λιναρόσπορος να είναι ωμός και ολόκληρος. Οι αλεσμένοι σπόροι είναι υγιεινοί, αλλά δε βοηθούν στη δυσκοιλιότητα τόσο καλά όσο οι ολόκληροι.

Επιπλέον, να διατηρείτε τους σπόρους μακριά από φως και θερμότητα για να μην οξειδωθούν.

Πώς να τη φτιάξετε;

Για να φτιάξετε αυτή τη φυσική θεραπεία, κάντε τα ακόλουθα βήματα κάθε μέρα:

 • Την προηγούμενη νύχτα, πριν πάτε για ύπνο, βάλτε τους σπόρους σε ένα ποτήρι με νερό.
 • Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι σπόροι απελευθερώνουν κόλλα, μια γλοιώδη ίνα.
 • Το πρωί, όταν ξυπνήσετε, πιείτε το νερό με τους σπόρους.
 • Αυτό κάντε το πριν φάτε, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το πρώτο σας γεύμα.
 • Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πέραν από τα γεύματα που αναφέραμε προηγουμένως, πίνετε αρκετό νερό για να βοηθήσετε τη χώνεψη των ινών.

Αν θέλετε να κάνετε πιο ισχυρή τη θεραπεία για ν’ αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα, μπορείτε να προσθέσετε και τρία δαμάσκηνα στο νερό.

Αυτό το αποξηραμένο φρούτο είναι πολύ πλούσιο σε ίνες και δρα επίσης ως εξαιρετική θεραπεία για την εντερική διαμετακόμιση. Επιπλέον, έχει πολλά μέταλλα για να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των δοντιών και των οστών σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Calvi Lenzi de Almeida, K., Spreafico Fernandes, F., Teles Boaventura, G., & Angélica Guzmán-Silva, M. (2008). EFECTO DE LA SEMILLA DE LINAZA (Linum Usitatissimum) EN EL CRECIMIENTO DE RATAS WISTAR EFFECT OF FLAXSEED (Linum Usitatissimum) ON THE GROWTH OF WISTAR RATS. Rev Chil Nutr, 35(4), 443–451. https://doi.org/10.1007/s12122-999-1010-1
 • Bae, S. H. (2014). Diets for constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition, 17(4), 203–208. https://doi.org/10.5223/pghn.2014.17.4.203

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.