4 σημάδια που δείχνουν πως έχετε ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση πρωτεϊνών οι οποίες συνδέονται με τη θρόμβωση στο αίμα. Γι' αυτό, η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό, μεταξύ άλλων.
4 σημάδια που δείχνουν πως έχετε ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Ángela Aragón

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σας ακούγεται οικείο; Δουλεύετε, και ξαφνικά, ματώνει η μύτη σας. Κάποια άλλη μέρα, βάζετε καινούργια παπούτσια και αρχίζετε να αιμορραγείτε με ασυνήθιστο τρόπο. Δε γνωρίζετε ακριβώς τι συμβαίνει, αλλά τελευταία, παρατηρείτε παράξενες αιμορραγίες. Ίσως να έχετε ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ.

Το έχετε ξανακούσει αυτό; Όχι; Δεν είστε οι μόνοι. Υπάρχουν άλλες, περισσότερο γνωστές βιταμίνες από τη βιταμίνη Κ, παρόλο που είναι το ίδιο απαραίτητη με τις υπόλοιπες. Γι’ αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με αυτή και να σας βοηθήσουμε να γνωρίσετε τα συμπτώματα που εμφανίζει η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ. Θέλετε να συνεχίσετε την ανάγνωση;

Τι κάνει η βιταμίνη Κ;

αιμα και ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ

Όσοι παίρνουν ακενοκουμαρόλη (Sintrom), γνωρίζουν πολύ καλά τη βιταμίνη Κ. Είναι ένα φάρμακο υπεύθυνο για τη σωστή θρόμβωση του αίματος. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ακενοκουμαρόλη έχουν περιορισμό στην κατανάλωση βιταμίνης Κ επειδή, το φάρμακο στοχεύει στην αποτροπή του πηξίματος του αίματος.

Όταν το αίμα σας είναι πολύ αραιό, κινδυνεύετε από ανεξέλεγκτες αιμορραγίες σε απροσδόκητες στιγμές, όπως στον οδοντίατρο ή των ποδίατρο, μεταξύ άλλων. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να υποφέρετε από εγκεφαλικό.

Για ν’ αποφύγετε τα παραπάνω, θα πρέπει να παίρνετε αρκετή βιταμίνη Κ από τη διατροφή σας. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν πολλές τροφές με βιταμίνη Κ. Μπορείτε να τις ξεχωρίσετε κοιτώντας για πράσινες τροφές. Αυτό θα σας βοηθήσει να τις βάλετε εύκολα στο πιάτο σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ;

Όταν δεν παίρνετε την ποσότητα βιταμίνης Κ που χρειάζεται το σώμα σας, πιθανόν να υποφέρετε από τα παρακάτω συμπτώματα:

1. Αιμορραγίες και ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ

αιμορραγία- ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ

Όπως προαναφέραμε, όταν το αίμα σας είναι πολύ αραιό, το πιθανότερο είναι να υποφέρετε από αιμορραγίες. Για παράδειγμα, ένα μικρό κόψιμο κατά το μαγείρεμα μπορεί να γίνει σοβαρό πρόβλημα επειδή το σταμάτημα της αιμορραγίας μπορεί να γίνει περίπλοκο.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα επίπεδα βιταμίνης Κ. Να θυμάστε πως αν πάτε στον οδοντίατρο, ή αν υποβληθείτε σε οποιαδήποτε επέμβαση ή μικρό χειρουργείο, θα μπορούσατε να έχετε πραγματικό πρόβλημα. Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάτε τις πιθανότητες να έχετε εσωτερική αιμορραγία, ελαφριά ή βαριά.

Ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρή είναι η περίπτωσή σας, αυτά τα συμπτώματα μπορούν να μετατραπούν σε σοβαρό πρόβλημα για την υγεία και τη ζωή σας μακροπρόθεσμα.

2. Μελάνιασμα

Το λιγότερο σοβαρό σημάδι μιας αιμορραγίας είναι το μελάνιασμα. Το μελάνιασμα είναι η συσσώρευση του αίματος προερχόμενο από αιμορραγία. Όμως, το συχνό μελάνιασμα μπορεί να λειτουργήσει ως πλεονέκτημα διότι μπορεί να σας προειδοποιήσει για ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ.

Υπάρχουν άνθρωποι που παραπονιούνται πως μελανιάζουν συχνά, ακόμη και με το μικρότερο χτύπημα. Από την άλλη, κάποιοι ίσως να μη γνωρίζουν γιατί μελανιάζουν καθώς δε θυμούνται από τι μπορεί να έχει προκληθεί. Παρότι δε χτύπησαν, μελάνιασαν. Διαβάστε επίσης την έρευνα των Δρ. Baudesson et. al. εδώ.

Αν παρουσιάζετε αυτό το σύμπτωμα, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος για να δείτε τα επίπεδα σας σε βιταμίνη Κ. Η έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανής ανεπάρκειας σε βιταμίνη Κ, θα σας επιτρέψει να ελέγξετε το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, και κατ’ επέκταση, τα συμπτώματά του.

3. Πορφύρα και ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ

 πορφύρα- ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ

Η πορφύρα είναι η εξάπλωση μωβ ή κόκκινων σημαδιών σε ορισμένες περιοχές του σώματος εξαιτίας της συσσώρευσης αίματος. Σε αντίθεση με το μελάνιασμα, αυτά τα σημάδια δεν εξαφανίζονται. Εμφανίζονται συχνότερα στην περιοχή του αστραγάλου επειδή είναι κρίσιμο σημείο για την κυκλοφορία του αίματος.

Αν υποφέρετε από αυτή την πάθηση, και παρότι μπορεί να είναι αδύνατο ν’ απαλλαγείτε από τα σημάδια που έχουν ήδη σχηματιστεί, μπορείτε να σταματήσετε την εξάπλωσή τους καταναλώνοντας περισσότερη βιταμίνη Κ. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σημάδια μπορεί να χειροτερεύσουν ή να βελτιωθούν.

4. Υπερβολική ασβεστοποίηση στις αρθρώσεις

Η βιταμίνη Κ δρα ως οδηγός για να την καθοδήγηση της βιταμίνης D στα σωστά μέρη. Κατά συνέπεια, όταν είναι χαμηλά τα επίπεδα βιταμίνης Κ, η βιταμίνη D συσσωρεύεται στα λάθος σημεία στο σώμα, όπως στις αρθρώσεις και τους χόνδρους.

Τι σημαίνει αυτό; Το πολύ ασβέστιο σ’ αυτές τις περιοχές, μπορεί να δυσκολεύσει την κίνησή σας. Ταυτόχρονα, άλλες περιοχές αποδυναμώνονται λόγω της έλλειψης του απαραίτητου ασβεστίου. Αν είναι σοβαρή η έλλειψη βιταμίνης Κ, ίσως να βιώσετε έντονο πόνο και γενική αδυναμία του σκελετικού σας συστήματος.

Συμπέρασμα

Να προσέχετε για οποιοδήποτε απ’ αυτά τα συμπτώματα. Αν και στην πλειοψηφία τους δεν είναι σοβαρά, λειτουργούν ως μια προειδοποίηση, ένα σημάδι πως ίσως κινδυνεύει η υγεία σας. Έτσι, μόλις παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας και να ζητήσετε έναν έλεγχο για τα επίπεδα σας σε βιταμίνη Κ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Dorês, C, M, S. (2010). Vitamina K. Nutri-Facts.Org.
  • Fuster, G., & Lima, R. (2012). Recomendaciones nutricionales para pacientes con anticoagulantes orales (sintrom, aldocumar). Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición.
  • Anguita Sánchez, M., Bertomeu Martínez, V., & Cequier Fillat, Á. (2015). Calidad de la anticoagulación con antagonistas de la vitamina K en España: prevalencia de mal control y factores asociados. Revista Española de Cardiología. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2014.11.022

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.