Μοσχάρι ή βοδινό: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Βοδινό ή μοσχάρι; Ποιο είναι καλύτερο; Και τα δύο θεωρούνται υγιεινά, αλλά εμείς θα σας πούμε ποιο είναι το καλύτερο.
Μοσχάρι ή βοδινό: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Τελευταία ενημέρωση: 19 Φεβρουαρίου, 2023

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κρέατος στην αγορά και δεν έχουν όλα τις ίδιες θρεπτικές ιδιότητες. Για το λόγο αυτό, είναι καλό να δίνετε προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα θρεπτικών συστατικών, για να βελτιώσετε τον τρόπο λειτουργίας του σώματός σας. Ποιο πιστεύετε λοιπόν ότι είναι πιο υγιεινό; Το βοδινό ή το μοσχαρίσιο κρέας; Θα σας πούμε σε αυτό το άρθρο, οπότε μην το χάσετε!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι ότι οι ειδικοί σε θέματα διατροφής συνιστούν να δίνετε προτεραιότητα στα ψάρια έναντι του κρέατος. Τα θαλάσσια προϊόντα έχουν μικρότερη ποσότητα θερμίδων, αλλά περιέχουν πρωτεΐνες υψηλότερης ποιότητας.

Διατροφικά χαρακτηριστικά

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί η καλή υγεία των μυών. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BioMed Research International, τα θρεπτικά αυτά συστατικά συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης σαρκοπενίας και του καταβολισμού των άπαχων ιστών.

Μοσχάρι ή βοδινό: Ποιο είναι πιο υγιεινό;
Το κρέας, γενικά, παρέχει πολυάριθμα μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία.

Ομοίως, το τρόφιμο αυτό έχει σημαντικές συγκεντρώσεις μετάλλων όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Ο τελευταίος έχει αποδειχθεί ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία διαφοροποίησης των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το βοδινό κρέας, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιο πλούσιο σε θερμίδες, με 288 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι αισθητά πιο παχύ, αλλά έχει και υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Περιέχει 26 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια τροφής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών είναι κορεσμένου τύπου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι προβληματικό για την υγεία της καρδιάς, όπως επισημαίνεται σε ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Lipids in Health and Disease.

Ομοιότητες

Και τα δύο προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των μυών. Επιπλέον, τόσο το μοσχαρίσιο κρέας όσο και το βόειο κρέας περιέχουν μεγάλο αριθμό ανόργανων συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία, οπότε μπορούν να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Bison or beef? Which is best?
Λόγω των πλεονεκτημάτων τους για την υγεία, και τα δύο είδη κρέατος θα πρέπει να περιλαμβάνονται τακτικά στη διατροφή.

Διαφορές μεταξύ του μοσχαρίσιου κρέατος και του βοδινού κρέατος

Η κύρια διαφορά έγκειται στην ενεργειακή του περιεκτικότητα, η οποία καθορίζεται από την περιεκτικότητά του σε λίπος. Το μοσχαρίσιο κρέας, όντας πολύ πιο άπαχο, παρέχει λιγότερες θερμίδες.

Παράλληλα, έχει χαμηλότερη συγκέντρωση χοληστερόλης. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό νέο, καθώς η ενδογενής παραγωγή του θρεπτικού συστατικού διαμορφώνεται ανάλογα με την παρουσία του στη διατροφή. Επιπλέον, υπάρχουν αμφιβολίες για το αν υπάρχει κάποιου είδους σχέση μεταξύ της τιμής αυτής και του κινδύνου καρδιαγγειακής παθολογίας.

Σε κάθε περίπτωση, και τα δύο προϊόντα έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, οπότε θεωρούνται υγιεινά για την καρδιά. Επίσης, δεν δημιουργούν φλεγμονώδη προβλήματα, οπότε συνιστώνται για την υγεία.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή: βοδινό ή μοσχάρι;

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι κάθε άτομο έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, οπότε δεν μπορεί πάντα να καθοριστεί μια γενική σύσταση. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι, στο πλαίσιο μιας δίαιτας απώλειας βάρους, το μοσχαρίσιο κρέας θα μπορούσε να καταναλώνεται πιο τακτικά λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς του σε ενέργεια.

Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτό το προϊόν μόνο σε ασθενείς με νεφρικές παθολογίες, καθώς η περίσσεια πρωτεϊνών μπορεί να περιπλέξει τη λειτουργία φιλτραρίσματος των οργάνων.

Επίσης, οποιοδήποτε από αυτά τα κρέατα θα πρέπει να εμφανίζεται στη διατροφή όσων αθλούνται, καθώς η περιεκτικότητά του σε σίδηρο θα αποτρέψει προβλήματα όπως η αναιμία, η οποία θα μπορούσε να εμφανιστεί κατά την υπερβολική άσκηση. Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτό μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τη μέγιστη σωματική απόδοση.

Βοδινό ή μοσχάρι, δύο υγιεινά προϊόντα

Τόσο το μοσχαρίσιο όσο και το βοδινό κρέας είναι υγιεινά προϊόντα που μπορούν να εισαχθούν στο πλαίσιο μιας ποικίλης διατροφής. Ωστόσο, είναι πάντα σκόπιμο να δίνεται προτεραιότητα στην κατανάλωση ψαριού, καθώς έχει συνδεθεί με την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα θαλάσσια προϊόντα, εκτός από πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ικανά να ρυθμίζουν τους φλεγμονώδεις μηχανισμούς. Ένα παράδειγμα αυτών είναι τα ωμέγα-3. Μην ξεχνάτε να γυμνάζεστε συχνά για να εξασφαλίσετε μια καλή κατάσταση υγείας, καθώς και να ξεκουράζεστε επαρκώς τη νύχτα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, Picca A, Tosato M, Santoro L, Di Giorgio A, Nesci A, Sisto A, Santoliquido A, Landi F. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi: 10.1155/2017/2672435. Epub 2017 Mar 21. PMID: 28421192; PMCID: PMC5379082.
  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 25;9(12):1286. doi: 10.3390/nu9121286. PMID: 29186856; PMCID: PMC5748737.
  • Zhu Y, Bo Y, Liu Y. Dietary total fat, fatty acids intake, and risk of cardiovascular disease: a dose-response meta-analysis of cohort studies. Lipids Health Dis. 2019 Apr 6;18(1):91. doi: 10.1186/s12944-019-1035-2. PMID: 30954077; PMCID: PMC6451787.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.