Σαρκοπενία: Απώλεια μυϊκής μάζας και θεραπεία

Η απώλεια μυϊκής μάζας είναι επίσης γνωστή ως σαρκοπενία. Συνδέεται με ένα αίσθημα αδυναμίας και αυξημένα ατυχήματα και πτώσεις.
Σαρκοπενία: Απώλεια μυϊκής μάζας και θεραπεία

Τελευταία ενημέρωση: 05 Δεκεμβρίου, 2021

Η σαρκοπενία είναι ένας ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στην απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης. Η λέξη προέρχεται από την ελληνικά, όπου «σάρκο-» σημαίνει μυς και «πενία» σημαίνει απώλεια. Είναι μια κοινή κατάσταση που έρχεται με τη γήρανση.

Ωστόσο, η σαρκοπενία μπορεί επίσης να έχει άλλες αιτίες ή να τονιστεί λόγω κάποιας παθολογίας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, από την ηλικία των 30 ετών, ολόκληρο το μυϊκό σύστημα χάνει προοδευτικά μάζα και δύναμη. Αυτή η κατάσταση τονίζεται μετά την ηλικία των 65 ετών, λίγο πολύ.

Αυτό συμβαίνει πιο απότομα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ είναι πιο σταδιακό στους άνδρες. Παρακάτω, θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σαρκοπενία.

Γιατί εμφανίζεται η σαρκοπενία;

Όπως αναφέραμε, η σαρκοπενία είναι η απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που συμβαίνει γενικά με την ηλικία. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες εμπλέκονται στην ανάπτυξή της εκτός από την ηλικία.

Πρώτον, υπάρχει μια σημαντική γενετική επιρροή και εξαρτάται επίσης από την εξέλιξη του καθενός. Επιπλέον, η φυσική αδράνεια είναι ένας από τους σημαντικότερους επιδεινωτές της σαρκοπενίας. Μερικές φορές, αυτή η αδράνεια οφείλεται σε καταστάσεις όπως ακινητοποίηση ή στάδιο νοσηλείας για ασθένεια.

Επιπλέον, σχεδόν κάθε χρόνια ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σαρκοπενία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που πάσχουν από φλεγμονώδη παθολογία ή καρκίνο. Οι ορμονικές αλλαγές παίζουν επίσης ρόλο, όπως η μείωση της τεστοστερόνης.

Επίσης, μειωμένη έκκριση ινσουλίνης ή αντίσταση σε αυτήν φαίνεται να σχετίζεται με σαρκοπενία. Και, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι θα αντιμετωπίσετε απώλεια μυϊκής μάζας εάν υποφέρετε από υποσιτισμό ή οποιαδήποτε ασθένεια που προκαλεί ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα που κάνει άσκηση

Συμπτώματα της απώλειας μυϊκής μάζας

Η σαρκοπενία προκαλεί μείωση της λειτουργικής ικανότητας ενός ατόμου επειδή κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αδύναμοι. Για παράδειγμα, μπορεί να περπατάτε πιο αργά και αδέξια, ακόμη και να πέφτετε συχνά.

Αυτό αυξάνει τον αριθμό των επισκέψεων στο νοσοκομείο λόγω καταγμάτων και αύξηση των χειρουργείων. Τα άτομα με σαρκοπενία συχνά χάνουν βάρος και αντοχή. Σιγά σιγά, αυτοί οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή και χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια.

Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν συσχετίσει τη σαρκοπενία με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και διαβήτη. Πιστεύουν ακόμη ότι μπορεί να σχετίζεται με αναπηρία και θνησιμότητα.

Πώς να διαγνώσετε και να θεραπεύσετε την απώλεια μυϊκής μάζας

Η διάγνωση για σαρκοπενία είναι πολύπλοκη επειδή είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η μυϊκή μάζα των ανθρώπων. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να κάνετε φυσικές δοκιμές που μετρούν τη μυϊκή δύναμη και τη φυσική απόδοση.

Ηλικιωμένος που γυμνάζεται

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν απεικονιστικές εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία ή ηλεκτρονική αξονική τομογραφία. Επίσης, μπορεί να κάνουν εξετάσεις αίματος και ούρων για να μετρήσουν ορισμένες παραμέτρους που μπορεί να είναι ενδεικτικές αυτής της κατάστασης.

Κατά τη θεραπεία της σαρκοπενίας, ο στόχος είναι το άτομο να ανακτήσει την κινητικότητα και τις ικανότητές του. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να κάνετε σωματική άσκηση και να διατηρήσετε μια επαρκή διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη.

Ιδανικά, η εκπαίδευση του ασθενούς θα πρέπει να επικεντρώνεται σε ασκήσεις που αυξάνουν τη μυϊκή αντοχή. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν βάρη ή να χρησιμοποιήσουν το δικό τους σωματικό βάρος. Επίσης, πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη τα όριά σας και θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σαρκοπενία σχετίζεται στενά με τη γήρανση, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Εάν διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και βελτιώνετε τη φυσική σας ικανότητα, μπορείτε να αποτρέψετε πολλές επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.