Λιπαρά στα τρόφιμα: ακόρεστα, κορεσμένα ή τρανς λιπαρά;

Η κατανάλωση ακόρεστων λιπών σχετίζεται θετικά με χαμηλότερο κίνδυνο φλεγμονής και καρδιαγγειακών παθήσεων. Αντίθετα, τα τρανς λιπαρά σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Λιπαρά στα τρόφιμα: ακόρεστα, κορεσμένα ή τρανς λιπαρά;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ορισμένοι ειδικοί έλεγαν ότι τα λιπαρά στα τρόφιμα ήταν επιβλαβή για την υγεία. Αργότερα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι όλα τα λιπίδια ίδια και ότι οι συνέπειες της κατανάλωσής τους θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές.

Ως εκ τούτου, στις μέρες μας μιλάμε για καλά και κακά λίπη για τον οργανισμό, τα τελευταία είναι τρανς λιπαρά. Τι γνωρίζουμε για αυτά; Παρακάτω, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τα ακόρεστα λιπαρά στα τρόφιμα είναι καλά για την υγεία

Τα ακόρεστα λιπαρά έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και της συστηματικής φλεγμονής. Μεταξύ αυτών, τα ω-3 λιπαρά οξέα ξεχωρίζουν. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του προφίλ των λιπιδίων, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lipids in Health and Disease.

Επιπλέον, είναι σε θέση να βοηθήσουν στη μείωση της συμπτωματολογίας των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου. Συνδέονται ακόμη και με την προστασία ενάντια στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών παθολογιών, αν και οι μηχανισμοί δράσης δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφείς.

  • Μπορείτε να βρείτε ακόρεστα λιπαρά σε λιπαρά ψάρια, ωμά φυτικά έλαια, λιπαρά φρούτα και ξηρούς καρπούς.
  • Θα πρέπει να καταναλώνονται τακτικά για να εξουδετερώσουν τις φλεγμονώδεις επιδράσεις των ω-6 λιπαρών οξέων που υπάρχουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Η αναλογία πρόσληψης πρέπει να είναι 1: 1, αν και στο τρέχον διαιτητικό μοντέλο αυτό δεν επιτυγχάνεται συνήθως.
Fάρια και ξηροί καρποί σε ένα τραπέζι.
Η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σχετίζεται με την καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Υπάρχουν αμφιβολίες για τα κορεσμένα λίπη

Παραδοσιακά, οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν αμφιβολίες για τη δύναμη αυτής της σχέσης.

Στην πραγματικότητα, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ορισμένοι τύποι κορεσμένων λιπαρών έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, όπως τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας. Αυτά τα λίπη, που υπάρχουν για παράδειγμα στο λάδι καρύδας, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016.

Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν συνδέσει την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών με την αύξηση του ανθρώπινου μεταβολισμού. Σε κάθε περίπτωση, η καθιερωμένη σχέση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από την άποψη των επιστημονικών στοιχείων.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουν οι επιστήμονες είναι ότι η κατανάλωση λίπους δεν έχει πάντα σχέση με το υπερβολικό βάρος. Στην πραγματικότητα, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ήταν ελαφρώς πιο αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από αυτές που περιορίζουν την πρόσληψη λίπους.

Τα τρανς λιπαρά, οι πραγματικοί εχθροί των λιπών στα τρόφιμα

Τα τρανς λιπαρά σχηματίζονται όταν τα φυτικά έλαια υπόκεινται σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι διαδικασίες οξείδωσης δημιουργούν αυτά τα προϊόντα και έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό.

Η κατανάλωση τροφών με αυτόν τον τύπο λιπιδίων επηρεάζει την υγεία, αυξάνοντας τα επίπεδα συστηματικής φλεγμονής και επιδεινώνοντας το λιπιδικό προφίλ του οργανισμού.

Επιπλέον, αυτός ο τύπος λίπους μπορεί να σχετίζεται άμεσα με το ρυθμό οξείδωσης της λιποπρωτεΐνης LDL, η οποία αρχίζει να συνδέεται στενά με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί συσχετίζουν επίσης αυτόν τον τύπο λιπαρών οξέων με αυξημένη παχυσαρκία, καθώς περιλαμβάνει την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Τα βιομηχανικά προϊόντα έχουν υψηλή θερμιδική πυκνότητα, εκτός από άλλα πρόσθετα που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συνιστούν στους ανθρώπους να δώσουν προτεραιότητα στην κατανάλωση φρέσκων τροφίμων σε σχέση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τηγανιτές πατάτες.
Τα τρανς λιπαρά σχετίζονται με φλεγμονώδη προβλήματα και υπερβολικό βάρος. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να περιορίσετε την κατανάλωσή τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η βελτιστοποίηση της πρόσληψης λιπαρών στα τρόφιμα βελτιώνει την υγεία

Σύμφωνα με τα παραπάνω, πρέπει να τρώμε λίπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση της υγείας του σώματος. Έτσι, οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν ακόρεστα λιπίδια σε τακτική βάση.

Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν διάφορες διατροφικές στρατηγικές, όπως η χρήση ωμών φυτικών ελαίων για καρύκευμα, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών δύο φορές την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας χούφτας ξηρών καρπών στο απογευματινό σνακ, μεταξύ άλλων.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες για τη βέλτιστη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Γνωρίζουμε τις θετικές ιδιότητες ορισμένων από αυτά. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ειδικοί που συμβουλεύουν ενάντια σε αυτά που προέρχονται από ζωικά προϊόντα.

Από αυτή την άποψη, η πιο συνετή σύσταση είναι να καταναλώνετε κρέας με μέτρο και να δίνετε προτεραιότητα στα ψάρια ως πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας.

Ωστόσο, αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι ο περιορισμός ή η εξάλειψη της πρόσληψης τρανς λιπαρών είναι θετικός από την άποψη της υγείας. Επομένως, πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων και τηγανητών τροφίμων. Αυτά είναι επίσης θερμιδικά τρόφιμα που ευνοούν την ανάπτυξη παχυσαρκίας, με όλες τις επιπλοκές που σχετίζονται με αυτήν την κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Eyres L., Eyres MF., Chisholm A., Brown RC., Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev, 2016. 74 (4): 267-80.
  • Backes J., Anzalone D., Hilleman D., Catini J., The clinical relevance of omega 3 fatty acids in the management of hypertriglyceridemia. Lipids Health Dis, 2016.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.