Μούρο αφροξυλιάς: Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία μας;

Το μούρο αφροξυλιάς είναι γνωστό για την ικανότητά του να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθά στην ανακούφιση του βήχα, της γρίπης και του κρυολογήματος.
Μούρο αφροξυλιάς: Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία μας;

Τελευταία ενημέρωση: 17 Φεβρουαρίου, 2021

Τα οφέλη από το μούρο αφροξυλιάς (σαμπούκος) είναι καλά τεκμηριωμένα σε βιβλία φυσικής ιατρικής. Στην πραγματικότητα, έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος για διάφορες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έχουν εγκρίνει ορισμένες από τις χρήσεις του σε σχέση με την υγεία. Τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία;

Για να ξεκινήσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν περίπου 30 τύποι δέντρων και φυτών αυτού του είδους στον κόσμο. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή έκδοση (Sambucus nigra) είναι η πιο δημοφιλής όσον αφορά τις φαρμακευτικές εφαρμογές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λουλούδια, τα μούρα και το φλοιό του φυτού.

Ευεργετικά συστατικά από το μούρο αφροξυλιάς

Όσον αφορά την υγεία, το μέρος του σαμπούκου που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι τα μαύρα μούρα του. Αυτά ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε οργανικές χρωστικές ουσίες, τανίνες, καροτενοειδή, αμινοξέα, βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά των οποίων η πρόσληψη συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών.

Συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Functional Foods, τα μούρα αφροξυλιάς περιέχουν:

 • Από 6 έως 35 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια, δηλαδή έως και το 60% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
 • 7 γραμμάρια διαιτητικών ινών ανά 100 γραμμάρια
 • Φαινολικά οξέα
 • Κερσετίνη, καεφεφερόλη και ισοραμνετίνη
 • Ανθοκυανίνες

Οφέλη από το μούρο αφροξυλιάς που υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία

Σήμερα, πολλά από τα οφέλη του σαμπούκου χρησιμοποιούνται για την παρασκευή συμπληρωμάτων και φυσικών προϊόντων. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα καταναλώνετε, καθώς τα ωμά μούρα, ο φλοιός και τα φύλλα έχουν τοξικές ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι, αν και το μούρο αφροξυλιάς έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία που υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία, δεν είναι θεραπεία πρώτης γραμμής κατά των ασθενειών και δεν υποκαθιστά ιατρικές συστάσεις. Για αυτόν τον λόγο, όταν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε ασθένεια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό.

Μούρο αφροξυλιάς για γρίπη και κρυολόγημα

γυναίκα κρυωμένη
Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει παραδοσιακά το μούρο αφροξυλιάς για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.

Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τις θεραπείες του σαμπούκου από την αρχαιότητα επικουρικά κατά των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος. Ένα τσάι που παρασκευάζεται τόσο από τα άνθη όσο και από το εκχύλισμα των μούρων φαίνεται να μειώνει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της λοίμωξης όταν καταναλώνεται στο πρώτο σημάδι των συμπτωμάτων.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 στο Complementary Therapies in Medicine διαπίστωσε ότι τα μούρα, λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών τους, έχουν θετικά αποτελέσματα κατά των συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού.

Επιπλέον, το 2012, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal Bioscience, Biotechnology and Biochemistry πρότεινε ότι αυτά τα φρούτα βοηθούν στην τόνωση της ανοσολογικής απόκρισης, μειώνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων όπως η γρίπη.

Οφέλη από το μούρο αφροξυλιάς για την υγεία της καρδιάς

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του μούρου έχει να κάνει με την υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα μούρα έχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Phytotherapy Research υποδηλώνει ότι ο καρπός του φυτού βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων χάρη στην περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνη.

Αυτές οι ουσίες, που δρουν ως αντιοξειδωτικά, φαίνεται να μειώνουν τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες. Επιπλέον, θα είχαν επίσης θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες, τα ευρήματα υποστηρίζουν τη χρήση του για να υποστηρίξει μια υγιή καρδιά.

Κατά της δυσκοιλιότητας

Μια δημοσίευση στη σελίδα της Ιατρικής Σχολής και του Ακαδημαϊκού Κέντρου Penn State αναφέρει ότι το μούρο αφροξυλιάς έχει ελαφρώς καθαρτικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου δεν πρέπει να καταναλώνεται ταυτόχρονα με άλλα καθαρτικά. Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτήν την ιδιότητα σε μια ουσία γνωστή ως ανθρακινόνη, η οποία βρίσκεται επίσης στο ραβέντι και το senna.

Το εξηγούν επίσης από τη σημαντική συνεισφορά των ινών, η οποία συμβάλλει στη βέλτιστη εντερική λειτουργία. Σε γενικές γραμμές, το τσάι σαμπούκου βοηθά στην τόνωση της εντερικής περίσταλσης για την προώθηση της εξάλειψης των αποβλήτων. Χρειαζόμαστε περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, αλλά θεωρείται ασφαλές όταν λαμβάνονεται για έως και 5 ημέρες.

Άλλα πιθανά οφέλη

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι το μούρο αφροξυλιάς έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών. Ωστόσο, λόγω της αντιοξειδωτικής του περιεκτικότητας, μπορεί να έχει και άλλα θετικά αποτελέσματα στην υγεία. Φυσικά, θα πρέπει να συνοδεύσετε την κατανάλωσή του με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

 • Οι ανθοκυανίνες στο σαμπούκο του δίνουν ένα αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα που μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση του σωματικού πόνου.
 • Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Phytotherapy Research επισημαίνει ότι το μαύρο μούρο έχει αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που είναι χρήσιμες έναντι παθογόνων που προκαλούν ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και εντερικές λοιμώξεις.
 • Στην έρευνα σε ζώα, είχε διουρητικό αποτέλεσμα, ικανό να διεγείρει τη συχνότητα ούρησης.
 • Τα αντιοξειδωτικά και τα θρεπτικά του συστατικά ενεργούν επίσης θετικά στη διάθεση. Συγκεκριμένα, βελτιώνει την ψυχική απόδοση και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Παρενέργειες από το μούρο αφροξυλιάς

πόνος στο στομάχι
Το μούρο αφροξυλιάς έχει καθαρτικά αποτελέσματα και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Στους περισσότερους υγιείς ενήλικες, η μέτρια κατανάλωση σαμπούκου δεν είναι πρόβλημα. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση, καθώς μπορεί να ερεθίσει το στομάχι λόγω της περιεκτικότητάς του σε λεκτίνη.

Από την άλλη πλευρά, το φυτό περιέχει ουσίες που ονομάζονται κυανογενείς γλυκοζίτες, οι οποίες μπορούν να απελευθερώσουν μικρές δόσεις κυανιδίου. Φυσικά, η ποσότητα αυτής της ουσίας ανά 100 γρ. είναι μόνο το 3% της εκτιμώμενης θανατηφόρας δόσης για ένα άτομο.

Επιπλέον, τα εμπορικά συμπληρώματα και τα μαγειρεμένα μύρτιλλα δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν κυάνιο και επομένως είναι ασφαλή. Η κατάποση οποιουδήποτε μέρους του ωμού φυτού, είτε είναι μούρα, φύλλα ή φλοιός, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και διάρροια.

Τα προϊόντα με βάση αυτό το φυτό, όπως τα συμπληρώματα με το φυτό ή τα μούρα, αντενδείκνυται σε παιδιά κάτω των 18 ετών και σε γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν. Τα άτομα με συγκεκριμένη ασθένεια θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν λάβουν αυτούς τους τύπους θεραπείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sidor, A., & Gramza-Michałowska, A. (2015, October 1). Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food – a review. Journal of Functional Foods. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.07.012
 • Hawkins, J., Baker, C., Cherry, L., & Dunne, E. (2019). Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complementary Therapies in Medicine42, 361–365. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.12.004
 • Kinoshita, E., Hayashi, K., Katayama, H., Hayashi, T., & Obata, A. (2012). Anti-influenza virus effects of elderberry juice and its fractions. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, 76(9), 1633–1638. https://doi.org/10.1271/bbb.120112
 • Vlachojannis, J. E., Cameron, M., & Chrubasik, S. (2010, January). A systematic review on the Sambuci fructus effect and efficacy profiles. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2729
 • Beaux, D & Fleurentin, J & Mortier, F. (1999). Effect of extracts of Orthosiphon stamineus Benth, Hieracium pilosella L., Sambucus nigra L. and Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng. in rats. Phytotherapy research : PTR. 13. 222-5. 10.1002/(SICI)1099-1573(199905)13:3<222::AID-PTR447>3.0.CO;2-P.
 • Porter, R. S., & Bode, R. F. (2017, April 1). A Review of the Antiviral Properties of Black Elder (Sambucus nigra L.) Products. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5782

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.