Μωβ ούλα: Αιτίες και θεραπεία

Τα μωβ ούλα μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικά. Σε αυτό το άρθρο σας λέμε τους λόγους για τους οποίους τα ούλα σας μπορεί να γίνουν μωβ και τι να κάνετε αν συμβεί αυτό.
Μωβ ούλα: Αιτίες και θεραπεία
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιουνίου, 2023

Τα μωβ ούλα μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικά. Σε αυτό το άρθρο σας λέμε τους λόγους για τους οποίους τα ούλα σας μπορεί να γίνουν μωβ και τι να κάνετε αν συμβεί αυτό.

Η φυσιολογική εμφάνιση του υγιούς ιστού των ούλων είναι ανοιχτό ροζ, με διάστικτη υφή παρόμοια με φλούδα πορτοκαλιού. Οι άκρες του ιστού είναι αιχμηρές και διαγράφουν με ακρίβεια το περίγραμμα της κόμης των δοντιών. Ωστόσο, μερικές φορές αποκτά έναν πορφυρό τόνο, είτε από φυσιολογικές είτε από παθολογικές καταστάσεις.

Τα ούλα έχουν τη σημαντική λειτουργία να καλύπτουν και να προστατεύουν τις βαθιές περιοχές των δοντιών από εξωτερικούς παράγοντες. Αποτελούν επίσης μέρος των ιστών που στηρίζουν και συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους.

Η προσοχή σε αυτό το μέρος του σώματος είναι απαραίτητη αν θέλετε να διατηρήσετε τα δόντια σας σταθερά στο στόμα σας και να αποφύγετε άλλες επιπλοκές στην υγεία σας. Έτσι, θα πρέπει να γνωρίζετε γιατί μπορεί να γίνουν μωβ και τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό. Ας δούμε.

 Αιτίες για τα μωβ ούλα

Τα μωβ ούλα μπορούν να εμφανιστούν για διαφορετικούς λόγους. Μερικές φορές οφείλονται σε φυσιολογικά αίτια και δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Άλλες φορές μπορεί να είναι η εκδήλωση ενός πιο σοβαρού προβλήματος που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Ακολουθούν οι κυριότερες αιτίες.

Σκούρα ούλα

Μερικοί άνθρωποι έχουν πιο σκούρα ούλα, επειδή αυτό είναι το χρώμα του δέρματός τους. Ο ιστός των ούλων έχει από τη φύση του καστανό ή και μωβ χρώμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ακριβώς όπως και το δέρμα του σώματος, το χρώμα των ούλων διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τα άτομα με σκούρα επιδερμίδα τείνουν να έχουν πιο σκούρα ούλα. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή μελανίνης στο σώμα και είναι φυσικό.

Γήρανση

Το πέρασμα του χρόνου είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε μωβ ούλα. Καθώς οι ιστοί του σώματος γερνούν, υφίστανται αλλαγές στην εμφάνισή τους, συμπεριλαμβανομένου του χρωματισμού του ιστού των ούλων.

Στην περίπτωση αυτή, η αλλαγή του χρώματος χαρακτηρίζεται ως ομοιόμορφη, σε όλο το πάχος του ιστού. Επιπλέον, δεν υπάρχουν άλλα συναφή συμπτώματα, όπως φλεγμονή, αιμορραγία ή πόνος. Παρόλο που πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε έναν οδοντίατρο για να αποκλείσετε συναφή προβλήματα.

Causas de las encías moradas
Τα μωβ ούλα μπορεί να είναι μια εκδήλωση της γήρανσης. Αν είναι έτσι, δεν είναι ενδεικτικό κάποιου προβλήματος.

Μάθετε περισσότερα σχετικά το πώς να αντιμετωπίσετε την τερηδόνα

Περιοδοντικά προβλήματα

Τα μωβ ούλα μπορεί να είναι ενδεικτικά ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Αυτές οι διαταραχές του υποστηρικτικού ιστού δεν επηρεάζουν μόνο την εμφάνιση του ιστού των ούλων, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών. Επίσης, η παρουσία τους συνδέεται με την εμφάνιση και τις επιπλοκές συστηματικών ασθενειών. Ο διαβήτης, τα καρδιακά, αναπνευστικά και νευρολογικά προβλήματα είναι ορισμένες παθήσεις που επιδεινώνονται από την περιοδοντίτιδα. Η βακτηριακή πλάκα και η πέτρα είναι οι κύριες αιτίες της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας. Αυτά τα υπολείμματα στους στοματικούς ιστούς ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν βαθιές λοιμώξεις που μπορούν να καταστρέψουν τις περιοχές στήριξης και τα οστά.

Τα πρώτα συμπτώματά της περιλαμβάνουν κόκκινα, πρησμένα ούλα που αιμορραγούν εύκολα και υπάρχει πόνος. Εάν αυτό το αρχικό στάδιο – γνωστό ως “ουλίτιδα” – δεν επιλυθεί εγκαίρως, βλάπτονται οι βαθύτερες περιοχές και εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Αν συμβεί αυτό, η λοίμωξη γίνεται όλο και πιο βαθιά, υπάρχει σημαντική καταστροφή των υποστηρικτικών ιστών και χάνεται οστό. Οι θύλακες στα ούλα, η παρουσία πύου, η κακή αναπνοή, η κακή γεύση στο στόμα και η κινητικότητα των δοντιών είναι άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Όταν η λοίμωξη στην περιοχή είναι σοβαρή, τα ούλα που είχαν φλεγμονή, πρήξιμο και αιμορραγία μπορεί να φαίνονται πορφυρά, μωβ ή αποχρωματισμένα. Αυτό δεν είναι το πιο συνηθισμένο και αποτελεί ένδειξη σοβαρής μολυσματικής διαδικασίας που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Η επίσκεψη σε οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της πρόγνωσης. Όταν η διαδικασία έχει μόλις ξεκινήσει, είναι δυνατόν να αντιστραφεί με κατάλληλα μέτρα υγιεινής και επαγγελματικό καθαρισμό. Ωστόσο, εάν η κατάσταση προχωρήσει και είναι βαθύτερη, θα χρειαστούν άλλες πιο σύνθετες παρεμβάσεις, όπως απολέπιση και απονεύρωση και περιοδοντική χειρουργική επέμβαση. Συχνά είναι απαραίτητη η συμπληρωματική χορήγηση αντιβιοτικών και τοπικών αντισηπτικών.

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Οι διατροφικές ελλείψεις, ιδίως αυτές που σχετίζονται με την έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, προκαλούν εκδηλώσεις στον ιστό των ούλων. Η ανεπάρκεια βιταμίνης C και σιδήρου μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μωβ χρώματος στα ούλα. Ένας ενδελεχής οδοντιατρικός έλεγχος και ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες θα καθοδηγήσουν τον οδοντίατρο ή τον παθολόγο στον προσδιορισμό της πηγής αυτού του συμπτώματος.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις που δείχνουν διατροφικές ελλείψεις θα επιβεβαιώσουν την αιτιολογία του προβλήματος.

Η αναπροσαρμογή της διατροφής σε μια πιο ισορροπημένη δίαιτα είναι συνήθως αρκετή για την αποκατάσταση της υγείας των ούλων. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα του θρεπτικού συστατικού που λείπει.

Ορμονικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε μωβ ούλα

Τα πολύ κόκκινα ούλα που παίρνουν μωβ όψη μπορεί να σχετίζονται με κάποιο πρόβλημα στο ενδοκρινικό σύστημα ή με ορμονικές αλλαγές που είναι χαρακτηριστικές σε ορισμένα στάδια της ζωής. Η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός και ο έμμηνος κύκλος προκαλούν μεταβολές στις γυναικείες ορμόνες που μπορεί να προκαλέσουν ουλίτιδα και μωβ χρωματισμό των ιστών. Το ίδιο ισχύει και για τις ορμονικές διακυμάνσεις που σχετίζονται με την εφηβεία.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να συμβούν τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Ο οδοντίατρος μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας αξιολόγησης με τον ενδοκρινολόγο για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποια σχετική ορμονική διαταραχή.

Ορθοδοντική

Οι ορθοδοντικές συσκευές και οι οδοντοστοιχίες, εάν είναι κακώς τοποθετημένες, δεν εφαρμόζουν καλά και τρίβονται πάνω στον βλεννογόνο του στόματος, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό και ερεθισμό. Ο τραυματισμένος ιστός των ούλων, όπως και κάθε τραυματισμός, θα φαίνεται μωβ και θα προκαλεί πόνο.

 Επιπλέον, αυτά τα εξαρτήματα στη στοματική κοιλότητα δυσχεραίνουν την καθημερινή στοματική υγιεινή, γεγονός που ευνοεί τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες τα ούλα να φλεγμαίνουν και να φαίνονται πρησμένα, κόκκινα ή μωβ. Όταν φοράτε αυτού του είδους τη συσκευή, είναι σημαντικό να φροντίζετε για τη στοματική υγιεινή και να κάνετε τακτικά οδοντιατρικές εξετάσεις. Εάν προκαλέσει τραυματισμό, θα πρέπει να επισκεφθείτε το συντομότερο δυνατό έναν οδοντίατρο για να τη διορθώσει.

Τα προϊόντα στοματικής υγιεινής μπορεί να είναι η αιτία των μωβ ούλων

Μερικοί άνθρωποι, όταν χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες ή στοματικά διαλύματα που είναι πολύ ισχυρά ή περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες, εμφανίζουν φλεγμονή και ερεθισμό των ούλων τους. Αυτό τα κάνει να φαίνονται μωβ. Μπορεί επίσης να συμβεί εάν υπάρχει πολύ συχνή ή υπερβολική χρήση αυτών των τύπων προϊόντων.

Τα προϊόντα λεύκανσης των δοντιών ή ορισμένες ενώσεις για την απομάκρυνση της πλάκας μπορούν να προκαλέσουν αυτού του είδους τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Αυτό εξαρτάται από την ευαισθησία του κάθε ατόμου στα διάφορα συστατικά των προϊόντων. Εάν τα ούλα σας γίνονται μωβ όταν χρησιμοποιείτε ορισμένα συμπληρώματα στοματικής υγιεινής, είναι σημαντικό να διακόψετε τη χρήση τους. Επιπλέον, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για να βρείτε μια εναλλακτική λύση που δεν προκαλεί βλάβες.

Φάρμακα

Η χρήση ορισμένων φαρμάκων προκαλεί, ως παρενέργεια, διόγκωση και αποχρωματισμό των ούλων. Τα φάρμακα για τη θεραπεία της κατάθλιψης, τα αντισπασμωδικά και ορισμένα φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις εκδηλώσεις στο στόμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να επανεξετάσετε τη φαρμακευτική σας αγωγή και να συζητήσετε εναλλακτικές λύσεις. Εάν τα μωβ ούλα επιμένουν μετά την αλλαγή σε διαφορετικό φάρμακο, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο για να αναζητήσετε την πηγή του προβλήματος.

Τα μωβ ούλα μπορεί να οφείλονται σε δηλητηρίαση

Τα μωβ ούλα μπορεί να είναι η εκδήλωση δηλητηρίασης με ένα χημικό προϊόν ή το δάγκωμα ενός ζώου, όπως φιδιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, άλλες περιοχές του σώματος, όπως τα χείλη, τα χέρια και άλλοι βλεννογόνοι, συχνά γίνονται μωβ. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν άλλα συμπτώματα όπως εμετός, εξάνθημα ή κόκκινες κηλίδες στο δέρμα, στομαχόπονος, αιμορραγία και δυσκολία στην αναπνοή. Θα πρέπει να ζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό των βλεννογόνων του στόματος, συμπεριλαμβανομένων των ούλων. Είναι συχνό φαινόμενο οι καπνιστές να πάσχουν από περιοδοντίτιδα και ο ιστός των ούλων να φλεγμαίνει και να σκουραίνει. Επιπλέον, υπάρχει μια πολύ συχνή πάθηση σε αυτά τα άτομα, γνωστή ως “μελάγχρωση του καπνιστή”. Πρόκειται για την αλλαγή της μελάγχρωσης των στοματικών ιστών που γίνονται καφέ, μωβ ή μαύροι, ως αντίδραση στον ερεθισμό που προκαλεί η νικοτίνη και η θερμότητα στο στόμα. Είναι σύνηθες να παρατηρούνται σκουρόχρωμα ούλα, ουρανίσκος και μάγουλα. Το κάπνισμα σχετίζεται επίσης με τον καρκίνο του στόματος.

Όπως θα σας πούμε αργότερα, οι κακοήθεις αλλοιώσεις στα ούλα μπορεί να τα κάνουν να γίνουν μωβ. Εάν είστε καπνιστής και παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας είναι μωβ ή μαύρα, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον οδοντίατρό σας. Επίσης, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να διακόψετε το κάπνισμα.

Καρκίνος του στόματος

Αν και δεν είναι το πιο συνηθισμένο, τα μωβ ούλα μπορεί να αποτελούν ένδειξη της παρουσίας ενός επικίνδυνου καρκίνου που ονομάζεται “κακοήθες μελάνωμα του στόματος”. Αυτό μοιάζει με ένα μαυρισμένο, καφέ, κόκκινο, μωβ, γκρι ή μπλε-μαύρο σημείο στον ιστό των ούλων. Μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε στο στόμα, συμπεριλαμβανομένων των ούλων. Το σχήμα και το μέγεθός του αλλάζουν καθώς η βλάβη εξελίσσεται και μεγαλώνει.

Αν και πρόκειται για σπάνια νόσο, μπορεί να αποβεί μοιραία. Για το λόγο αυτό, κάθε υποψία πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Οι θεραπείες μπορεί να είναι χειρουργικές, με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ανάλογα με το βαθμό και την πρόγνωση της βλάβης.

Θεραπείες για τα μωβ ούλα

Η θεραπεία για την επίλυση των προβλημάτων των μωβ ούλων εξαρτάται από την αιτία που προκάλεσε την αλλαγή του χρωματισμού. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο, ώστε ο επαγγελματίας να προσδιορίσει την προέλευση της κατάστασης και την πιο ενδεδειγμένη θεραπεία. Αυτές είναι μερικές από τις διαδικασίες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμφάνισης και της υγείας του ιστού των ούλων:

 • Επαγγελματικός καθαρισμός: Η απομάκρυνση της βακτηριακής πλάκας και των εναποθέσεων πέτρας είναι μια καλή προληπτική θεραπεία για τα περιοδοντικά προβλήματα στα αρχικά τους στάδια.
 • Ξεπλύματα με ζεστό αλατόνερο: εάν το μωβ χρώμα οφείλεται σε φλεγμονή, τα ξεπλύματα με ζεστό αλατόνερο βοηθούν στον καθαρισμό του στόματος και στη μείωση της κατάστασης.
 • Απολέπιση και πλάνισμα της ρίζας: όταν η περιοδοντική νόσος είναι πιο προχωρημένη, αυτή η θεραπεία μπορεί να αφαιρέσει τους θύλακες, τη μόλυνση και τις εναποθέσεις πέτρας από βαθύτερες περιοχές.
 • Μοσχεύματα ούλων: για την αποκατάσταση κατεστραμμένων ούλων ή για την απόκρυψη μωβ χρώματος για αισθητικούς λόγους, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόσχευμα. Μέσω μιας χειρουργικής επέμβασης, ένας υγιής ιστός που λαμβάνεται από τον ουρανίσκο τοποθετείται στην περιοχή των ούλων.
 • Ισορροπημένη διατροφή: μια ποικίλη διατροφή που περιέχει φρούτα, λαχανικά, κρέατα και δημητριακά βοηθά στην αντιστάθμιση των διατροφικών ελλείψεων και στη μείωση του μωβ χρώματος των ούλων.
 • Διόρθωση εξωτερικών παραγόντων: εάν τα μωβ ούλα οφείλονται σε ορθοδοντικές συσκευές, οδοντοστοιχίες, προϊόντα στοματικής υγιεινής ή φάρμακα, με τη διόρθωση, την αφαίρεση ή την αντικατάσταση αυτών των εξωτερικών αιτιών, τα ούλα μπορούν να ανακάμψουν.
 • Μικροαπόξεση ή νυστέρι: πρόκειται για μια αισθητική θεραπεία που συνίσταται στην εξάλειψη της μελάγχρωσης του επιφανειακού στρώματος των ούλων, έτσι ώστε να ανακτήσουν μια πιο όμορφη εμφάνιση.
Tratamientos para las encías moradas
Η ιδανική προσέγγιση για τα μωβ ούλα εξαρτάται από την αιτία τους. Ως εκ τούτου,είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο.

Πώς να προλάβετε τα μωβ ούλα;

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε τα προβλήματα των ούλων είναι η σωστή στοματική υγιεινή. Με τη σωστή χρήση οδοντόβουρτσας, φθοριούχου οδοντόκρεμας και οδοντικού νήματος, είναι δυνατόν να μειωθεί ο κίνδυνος τα ούλα να παρουσιάσουν φλεγμονή και να γίνουν μωβ. Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

 Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια άλλη σημαντική πτυχή. Αυτή η αλλαγή δεν προστατεύει μόνο το στόμα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, αλλά ωφελεί και ολόκληρο τον οργανισμό. Τέλος, είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες ή και νωρίτερα, αν είναι απαραίτητο. Ο επαγγελματίας θα είναι σε θέση να εντοπίσει τυχόν προβλήματα που προκύπτουν στο στόμα για να βρει έγκαιρα λύση.

Όταν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο

Τα μωβ ούλα μπορεί να οφείλονται σε καλοήθεις αιτίες ή προβλήματα, αλλά μπορείτε να τα αντιστρέψετε με κάποια απλή φροντίδα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να αποτελούν σύμπτωμα ενός πιο επικίνδυνου προβλήματος, όπως ο καρκίνος του στόματος. Εάν παρατηρήσετε αλλαγή χρώματος σε οποιοδήποτε σημείο του στόματός σας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έγκαιρα τον οδοντίατρό σας. Η παρέμβαση του επαγγελματία θα σας επιτρέψει να φτάσετε σε ακριβή διάγνωση και να κάνετε την κατάλληλη θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Moscoso, A. C., & Lara, M. D. R. B. (2020). Presentación clínica de pigmentación melánica fisiológica. Revista de la Asociación Dental Mexicana77(4), 227-230.
 • Bolaños, O. M. M. (2010). Envejecimiento bucodental. Anales en Gerontología6(6), 59-67.
 • Sojod, B., Périer, J. M., Zalcberg, A., Bouzegza, S., El Halabi, B., & Anagnostou, F. (2022). Enfermedad periodontal y salud general. EMC-Tratado de Medicina.
 • Machtei, E. E., Mahler, D., Sanduri, H., & Peled, M. (2004). The effect of menstrual cycle on periodontal health. Journal of periodontology75(3), 408-412.
 • Vereau, N. C., & Palacios, M. A. (2012). Enfermedad gingival en adolescentes: Diagnóstico y tratamiento. Revista Estomatológica Herediana22(3), 167-170.
 • Secumbino, M. B. J. (2021). El tabaquismo y su asociación con la salud bucal (Bachelor’s thesis).
 • Vigil, F. J. D. L., Carapia, E. A., Garcia, Z. F., & Anaya, Y. B. (2021). Hiperplasia gingival farmacoinducida. Revista Tamé8(26), 1056-1059.
 • Valerdi, M. L., Resendiz, J., Labastida, S., Gallegos, F., & Kimura, T. (2018). Melanoma primario en mucosa de cavidad bucal. Oral18(58), 1526-1529.
 • Vega Godoy, S. A. (2022). Tabaquismo como factor causal del cáncer oral. Revisión de literatura.
 • Espinoza Ortiz, E. (2019). Factores de riesgo en pacientes con cáncer oral (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.