Τα συμπτώματα και οι αιτίες για την περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια ασθένεια των ούλων που μπορεί να λάβει σοβαρές μορφές. Τα συμπτώματά της εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και, χωρίς έγκαιρη παρέμβαση, μπορεί να προκαλέσει απώλεια δοντιών.
Τα συμπτώματα και οι αιτίες για την περιοδοντίτιδα
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Νοεμβρίου, 2022

Η γνώση των συμπτωμάτων και των αιτιών για την περιοδοντίτιδα μας επιτρέπει να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα κατά της νόσου αυτής. Με αυτόν τον τρόπο, πραγματοποιούμε άμεση διαβούλευση εάν παρατηρήσουμε κάτι ασυνήθιστο στα ούλα. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η νόσος αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε κλινικές παρουσιάσεις που περιπλέκουν τόσο τη στοματική όσο και τη γενική μας υγεία.

Η προέλευσή της είναι συχνά τα βακτήρια που συσσωρεύονται μεταξύ των δοντιών και των ούλων. Καταφέρνουν να αποικίσουν την περιοχή όταν πολλαπλασιάζονται υπερβολικά. Από αυτή την άποψη, όπως θα δείτε σε αυτό το άρθρο, η υγιεινή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ως προληπτικό μέτρο.

Πώς εξελίσσεται η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα έχει συμπτώματα που εξαρτώνται από το στάδιο εξέλιξης της κλινικής εικόνας. Δεν είναι μια ασθένεια που παρουσιάζεται με σταθερό τρόπο ή που παραμένει πάντα η ίδια στον οργανισμό.

Το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι μια φλεγμονή των ούλων, γνωστή ως ουλίτιδα. Συνήθως, το άτομο που πάσχει από αυτήν την αντιλαμβάνεται κατά το βούρτσισμα των δοντιών του και παρατηρεί αιμορραγία στο στοματικό ιστό όταν η οδοντόβουρτσα τρίβεται πάνω τους.

Μπορεί επίσης να εντοπιστεί βακτηριακή πλάκα . Πρόκειται για ένα φιλμ που προσκολλάται στην επιφάνεια των δοντιών και περιέχει βακτήρια και αμάλγαμα υπολειμμάτων τροφών. Στην πραγματικότητα, συχνά αποκαλείται βιοϋμένιο, επειδή έχει δραστηριότητα και δεν είναι αδρανές, δηλαδή μεταβάλλεται συνεχώς.

Η επόμενη φάση είναι η υποχώρηση των ούλων. Αυτό αποκαλύπτει τα κατώτερα τμήματα των στοιχείων των δοντιών που είναι εκτεθειμένα προς τα έξω. Ένα από τα προβλήματα της περιοδοντίτιδας σε αυτό το στάδιο είναι η υπερευαισθησία που προκαλείται από την επαφή των ριζών με το κρύο, τη ζέστη και την τροφή.

Αν η εξέλιξη συνεχιστεί, η τοπική φλεγμονή μπορεί να εξαπλωθεί, αρχικά στο υπόλοιπο στόμα και στη συνέχεια σε ολόκληρο το σώμα. Είναι γνωστό ότι η φλεγμονώδης διαδικασία δεν περιορίζεται στα ούλα σε ορισμένους ασθενείς, προκαλώντας αντιδράσεις σε απομακρυσμένες ανατομικές περιοχές, όπως τα οστά των κάτω άκρων.

Τα συμπτώματα και οι αιτίες για την περιοδοντίτιδα
Η περιοδοντίτιδα είναι μια οδοντική νόσος που εξελίσσεται όταν δεν θεραπευτεί εγκαίρως. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.

Μάθετε περισσότερα σχετικά το πώς να αντιμετωπίσετε την τερηδόνα

Τα συμπτώματα από την περιοδοντίτιδα

Όπως είπαμε, τα συμπτώματα και τα σημάδια της περιοδοντίτιδας εξαρτώνται από το στάδιο ανάπτυξής της στο άτομο που πάσχει από τη νόσο. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν θέματα που είναι πάντα κοινά σε όλους και σε κάθε φάση, όπως η αιμορραγία των ούλων.

Το αίμα αυτό είναι έντονα κόκκινο και εμφανίζεται μετά από ελάχιστο τραύμα που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν ανιχνεύεται. Το βούρτσισμα είναι ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας, ακολουθούμενος από τον βρουξισμό ή το σφίξιμο των δοντιών τη νύχτα. Είναι σύνηθες για τα άτομα με αυτή τη νόσο να ξυπνούν το πρωί με αίμα γύρω από τα δόντια τους.

Η κακοσμία του στόματος προέρχεται επίσης από τη βακτηριακή πλάκα και τη συνεχή δραστηριότητά της. Τα υπολείμματα των τροφών που παραμένουν εκεί επίσης ζυμώνονται και συνεχίζουν μια διαδικασία σήψης που εκφράζεται με την κακοσμία του στόματος.

Εν τω μεταξύ, ο πόνος ή η ευαισθησία κατά τη μάσηση σχετίζεται με την υποχώρηση των ούλων. Όταν τα ούλα κατεβαίνουν υπερβολικά και απομακρύνονται από το ίδιο το οδοντικό στοιχείο, η ρίζα εκτίθεται. Τότε, τα ζεστά ροφήματα και οι πολύ κρύες τροφές, όπως το παγωτό, ερεθίζουν τα νεύρα που δεν είχαν προηγουμένως επαφή με το υπόλοιπο στόμα.

Σε ακραίες περιπτώσεις, τα δόντια μπορεί να πέσουν. Εάν η υποχώρηση των ούλων είναι υπερβολική, η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε αυτόματη απώλεια δοντιών, όταν εξαφανιστεί η ινώδης στήριξη.

Τα αίτια για την περιοδοντίτιδα

Τα αίτια της περιοδοντίτιδας αναφέρονται στο σχηματισμό του βιοφίλμ, δηλαδή της βακτηριακής πλάκας. Επομένως, δεν είναι λάθος να σκεφτούμε ότι τα βακτήρια είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές του προβλήματος, που δημιουργούνται από την κακή υγιεινή στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η φυσιολογική βακτηριακή χλωρίδα του στόματος δεν είναι κακοήθης. Αντιθέτως, εκπληρώνει βασικές λειτουργίες ρύθμισης του εσωτερικού περιβάλλοντος του σάλιου και προστασίας από εξωτερικούς μολυσματικούς και παθογόνους παράγοντες. Ωστόσο, η ανισορροπία της οδηγεί σε προβλήματα.

Όταν υπάρχει κακή τεχνική βουρτσίσματος των δοντιών ή δεν γίνεται με την κατάλληλη συχνότητα, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και αποικίζουν τα οδοντικά τοιχώματα. Επιπλέον, τα υπολείμματα τροφών παγιδεύονται από την πλάκα.

Όταν υπάρχει συσσώρευση αυτών με την πάροδο των ετών, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά θεωρώντας ότι υπάρχουν επιβλαβείς εξωτερικοί παράγοντες. Στη συνέχεια, ο οργανισμός κινητοποιεί λευκά αιμοσφαίρια στα ούλα για να καταπολεμήσει το πρόβλημα, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή των ιστών και επακόλουθη υποχώρηση.

Η άμεση επιπλοκή είναι ο σχηματισμός κενών μεταξύ του δοντιού και των ούλων, λόγω της υποχώρησης. Αν δεν αντιμετωπιστεί, αυτό προκαλεί την εγκατάσταση περισσότερων βακτηρίων και υπολειμμάτων τροφής εκεί.

Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ορισμένες καταστάσεις κινδύνου ευνοούν την εμφάνιση περιοδοντίτιδας:

 • Καπνός: Οι καπνιστές έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
 • Ορμονικές αλλαγές: Στις γυναίκες, ιδίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης, μεταβάλλονται διάφορα συστήματα, γεγονός που διεγείρει το σχηματισμό πλάκας και την ανοσολογική αντίδραση στα ούλα.
 • Έλλειψη βιταμινών: Η υποβιταμίνωση, ιδίως της βιταμίνης C, σχετίζεται με την ασθένεια των ούλων.
Τα συμπτώματα και οι αιτίες για την περιοδοντίτιδα
Η κατανάλωση καπνού είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντίτιδας. Η υψηλή συγκέντρωση τοξικών ουσιών που περιέχει αλλοιώνει το σμάλτο των δοντιών.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο

Η περιοδοντίτιδα είναι μια ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί από έναν επαγγελματία. Όσο νωρίτερα γίνει η προσέγγιση, τόσο πιο εύκολο θα είναι να περιοριστούν οι επιπλοκές. Ως εκ τούτου, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας σε περίπτωση που παρατηρήσετε αιμορραγία. Εάν εμφανιστεί αίμα στην οδοντόβουρτσα, αξίζει να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο. Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της εμφάνισης της νόσου. Ομοίως, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο εάν ξυπνάτε με πρησμένα και κόκκινα ούλα επανειλημμένως το πρωί μετά από νυχτερινή ξεκούραση.

Στην περίπτωση που εντοπίσετε αλλαγές στο χρώμα της επιφάνειας των δοντιών λόγω της παρουσίας πλάκας, αντί να προσπαθήσετε να την αφαιρέσετε με τη βία, είναι απαραίτητο να την ελέγξει ένας επαγγελματίας. Μερικές φορές, επειδή θέλουμε να δράσουμε στο σπίτι, βλάπτουμε τα ούλα σε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε την κατάσταση. Μην περιμένετε! Επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό.

Τα δόντια μας είναι σημαντικά, επειδή δεν υπάρχει αντικατάστασή τους όταν είμαστε ενήλικες. Αυτά που έχουμε θα πρέπει να είναι μαζί μας για το υπόλοιπο της ζωής μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Amaro, Ilusión Melina Romero, et al. “Consideraciones periodontales de la hipersensibilidad dentinaria-Revisión de la literatura.” Acta odontológica venezolana 56.1 (2018): 13-14.
 • Ramos-García, V., E. M. Otero-Rey, and A. Blanco-Carrión. “Relación entre enfermedad periodontal y artritis reumatoide.” Avances en Periodoncia e Implantología Oral 28.1 (2016): 23-27.
 • Herrera, David, et al. “La nueva clasificación de las enfermedades periodontales y periimplantarias.” Revista científica de la Sociedad Española de Periodoncia 1.9 (2018): 94-110.
 • Duque, Andrés, and Carolina Tejada. “Halitosis: Un asunto del odontólogo (Halitosis: A matter of dentist).” CES Odontología 29.1 (2016): 70-81.
 • Soares, Renata de Souza Coelho, et al. “Movilidad dentaria en la periodontitis crónica.” Acta odontológica venezolana 49.4 (2011): 21-22.
 • Guilarte, Carolina, and Marianella Perrone. “Bacterias Periodontopatógenas: Bacilos Anaerobios gran negativos como agentes Etiológicos de la Enfermedad Periodontal.” Acta Odontológica Venezolana 43.2 (2005): 198-204.
 • Poyato Ferrera, Manuel María, et al. “La placa bacteriana: Conceptos básicos para el higienista bucodental.” Periodoncia, 11 (2), 149-164 (2001).
 • Rojas, Javier Patricio, L. A. Rojas, and R. Hidalgo. “Tabaquismo y su efecto en los tejidos periodontales.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 7.2 (2014): 108-113.
 • Schlafer, Sebastian, et al. “Filifactor alocis-involvement in periodontal biofilms.” BMC microbiology 10.1 (2010): 1-13.
 • Aguilar-Cordero, María José, et al. “La Enfermedad Periodontal como factor de riesgo de complicaciones durante el embarazo y parto.”

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.