Τι λένε τα αποτελέσματα για το νέο ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι

Η ύπαρξη ενός ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού που δεν είναι ορμονικό και αναστρέψιμο φαίνεται να είναι σχεδόν πραγματικότητα. Τι πέτυχαν οι επιστήμονες;
Τι λένε τα αποτελέσματα για το νέο ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 20 Μαρτίου, 2023

Το ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι ως επιλογή ελέγχου των γεννήσεων δεν είναι καινούργια. Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο να βρεθεί ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στα εργαστήρια. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Οι Buck και Levin, δύο καθηγητές φαρμακολογίας στο Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης, δημοσίευσαν μια πρόσφατη επιστημονική εργασία στο Nature και άνοιξαν την πόρτα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πειραματιζόμενοι με ποντίκια, κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τα σπερματοζωάρια για 3 ώρες, εμποδίζοντας τα ζώα να γίνουν γόνιμα με τους σεξουαλικούς τους συντρόφους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Θα ήταν δυνατόν να προχωρήσουν σε ένα ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι που θα λειτουργούσε στον άνθρωπο; Αυτό οραματίζονται οι ειδικοί ως το μέλλον.

Εάν οι δοκιμές σε ποντίκια μπορούν να επαναληφθούν σε ανθρώπους με τον ίδιο βαθμό αποτελεσματικότητας, τότε αυτή θα μπορούσε να είναι η προσέγγιση του ανδρικού αντισυλληπτικού που αναζητούσαμε

~ Allan Pacey, Καθηγητής Ανδρολογίας ~

Τι αφορούσε η μελέτη;

Από την έλευση των γυναικείων ορμονικών αντισυλληπτικών, ο τομέας της αντισύλληψης των γυναικών έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Τόσο από άποψη γνώσεων όσο και από άποψη προϊόντων που διατίθενται στα φαρμακεία. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες.

Σε απάντηση αυτής της ανησυχίας, οι Buck και Levin άρχισαν να αναζητούν έγκυρες εναλλακτικές λύσεις που απέφευγαν την ορμονική αντισύλληψη. Δηλαδή, ήθελαν μια αξιόπιστη μέθοδο για τους άνδρες, χωρίς όμως να χρειάζεται να καταφύγουν σε αποκλεισμό της τεστοστερόνης.

Γνωρίζοντας την ύπαρξη μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται διαλυτή αδενυλοκυκλάση ή sAC, ο Levin ζήτησε από τον Buck να την βρει και να την απομονώσει στο εργαστήριο. Ο Buck, φυσικά, τα κατάφερε. Η sAC είναι ζωτικής σημασίας για την ωρίμανση του σπέρματος και για να αποκτήσει το σπέρμα την κατάλληλη κινητικότητα ώστε να φτάσει στο ωάριο και να γονιμοποιηθεί.

Στο εργαστήριο του Cornell, όταν ποντίκια δημιουργήθηκαν γενετικά ώστε να είναι ανεπαρκή σε αυτή την πρωτεΐνη, έγιναν στείρα. Αλλά υπήρχαν ακόμα περισσότερα να γίνουν. Το 2018, η Melanie Balbach εντάχθηκε ως μεταδιδακτορική φοιτήτρια εκεί και μπλόκαρε την sAC σε ποντίκια με μια ειδική ουσία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το σπέρμα των ζώων δεν μπορούσε να προωθηθεί προς τα εμπρός.

Έτσι εμφανίστηκε η προέλευση αυτού που είναι σήμερα το πρώτο μη ορμονικό, κατά παραγγελία ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι. Η τεχνική του ονομασία είναι TDI-11861.

A laboratory.
Προς το παρόν, οι εξελίξεις βασίζονται σε εργαστηριακές δοκιμές και δεν υπάρχουν δοκιμές σε ανθρώπους.

Δοκιμές με ποντίκια

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature αναφέρει τα αποτελέσματα του TDI-11861. Μια σειρά αρσενικών ποντικιών έλαβε την ουσία και μια άλλη ομάδα λειτούργησε ως έλεγχος, με εικονικό φάρμακο.

Τα ζώα που έλαβαν θεραπεία έκαναν 52 προσπάθειες να ζευγαρώσουν με θηλυκά ποντίκια και απέτυχαν να τα γονιμοποιήσουν για 3 ώρες. Αντίθετα, η ομάδα που έλαβε φάρμακο με εικονικό φάρμακο γονιμοποίησε περίπου το 30% των θηλυκών.

Μετά από 24 ώρες, τα σπερματοζωάρια ανέκτησαν την κινητικότητά τους. Και από τη στιγμή της εφαρμογής της ουσίας, η χρονική καθυστέρηση μέχρι την αρχική ακινητοποίηση του σπέρματος είναι 30 λεπτά.

Η προσέγγιση που περιγράφεται εδώ, η εξάλειψη ενός βασικού ενζύμου στο σπέρμα που είναι κρίσιμο για την κίνηση του σπέρματος, είναι μια νέα ιδέα. Το γεγονός ότι μπορεί να δράσει και να αντιστραφεί γρήγορα είναι συναρπαστικό.

~ Allan Pacey ~

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει να διαβάσετε και αυτό το άρθρο: Πώς να ανακουφίσετε την περίοδο

Αυτό το ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι δεν είναι το μοναδικό

Όπως συζητήσαμε, η αναζήτηση ενός ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού αποτελεί μέρος δεκαετιών έρευνας για την εξεύρεση μιας κατάλληλης μεθόδου για τους άνδρες. Η καινοτομία αυτής της πρόσφατης ανακάλυψης είναι η μη ορμονική οδός.

Ωστόσο, υπάρχει ήδη μια επιλογή που βασίζεται στη χρήση ορμονών. Πρόκειται για την εμπορική μάρκα Nestorone ®, μια συνθετική προγεστερόνη που θα χρησιμοποιείται ως τζελ και θα εφαρμόζεται στους ώμους. Μετά την απορρόφησή του, θα εμπόδιζε την παραγωγή σπέρματος.

Οι δυσκολίες με αυτό το τζελ έγκεινται στην ανάγκη συνεχούς χρήσης του για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα και στο γεγονός ότι, αν σταματήσετε να το παίρνετε, χάνει την αποτελεσματικότητά του βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες σχετικά με τις ορμονικές συνέπειές του, δεδομένου ότι θα μπορούσε να επηρεάσει άλλους μηχανισμούς λειτουργίας του οργανισμού.

Παρά ταύτα, για το Nestorone® γίνονται ήδη δοκιμές σε ανθρώπους. Ίσως, σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε νέα για την κυβερνητική έγκριση της εμπορικής του διάθεσης. Μετά τις αποτυχίες του παρελθόντος με τα ανδρικά χάπια που είχαν υψηλό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών, μια νέα εποχή φαίνεται να είναι προ των πυλών.

A condom.
Τα προφυλακτικά και η αγγειεκτομή φαίνεται να είναι οι μόνες επιλογές για τους άνδρες, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.

Ένα ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι αποτελεί αλλαγή παραδείγματος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρει ότι οι διαθέσιμες σήμερα μέθοδοι αντισύλληψης για άνδρες είναι η αγγειεκτομή ή αλλιώς βαζεκτομή και τα προφυλακτικά. Οι άλλες μέθοδοι είναι όλες για τις γυναίκες και, φυσικά, η μόνη ικανή να προλάβει τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι το προφυλακτικό.

Η επανάσταση των γυναικείων αντισυλληπτικών άλλαξε τον κόσμο. Βιώνουμε ακόμη και σήμερα τις συνέπειες της ελευθερίας που απέκτησαν οι γυναίκες όταν επιτέλους μπόρεσαν να αποφασίσουν πότε θα συλλάβουν.

Η ύπαρξη ενός ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού με τα χαρακτηριστικά του TDI-11861 αποτελεί μια ακόμα επανάσταση. Αν το σκεφτούμε προσεκτικά, πρόκειται για μια μέθοδο κατά παραγγελία και αναστρέψιμη. Ο άνδρας θα μπορούσε να πάρει το χάπι πριν από το σεξ και να ανακτήσει τη γονιμότητά του την επόμενη ημέρα.

Από κοινωνική άποψη, γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου παραδείγματος στον ορίζοντα. Οι δοκιμές σε ανθρώπους είναι προ των πυλών και η εμπορική ανάπτυξη για να γίνει διαθέσιμη αυτή η επιλογή είναι ήδη ένα πιθανό μέλλον.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Balbach, M., Rossetti, T., Ferreira, J., Ghanem, L., Ritagliati, C., Myers, R. W., … & Levin, L. R. (2023). On-demand male contraception via acute inhibition of soluble adenylyl cyclase. Nature Communications14(1), 637.
  • Kjærgaard, N., Kjærgaard, B., & Lauritsen, J. G. (1988). Prazosin, an adrenergic blocking agent inadequate as male contraceptive pill. Contraception37(6), 621-629.
  • Kumar, N., Fagart, J., Liere, P., Mitchell, S. J., Knibb, A. R., Petit-Topin, I., … & Sitruk-Ware, R. (2017). Nestorone® as a novel progestin for nonoral contraception: structure-activity relationships and brain metabolism studies. Endocrinology158(1), 170-182.
  • Lue, Y., Swerdloff, R., Pak, Y., Nguyen, B. T., Yuen, F., Liu, P. Y., … & Wang, C. (2023). Male contraception development: monitoring effective spermatogenesis suppression utilizing a user-controlled sperm concentration test compared with standard semen analysis. Fertility and Sterility119(2), 208-217.
  • Olivera, M., Ruiz, T., Tarazona, A., & Giraldo, C. (2006). El espermatozoide, desde la eyaculación hasta la fertilización. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias19(4), 426-436.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.