Πρέπει να σταματήσω τη χρήση αντισυλληπτικών;

Τα αντισυλληπτικά είναι κυρίως μέθοδος για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Είναι επιβλαβής η παρατεταμένη χρήση αντισυλληπτικών;
Πρέπει να σταματήσω τη χρήση αντισυλληπτικών;

Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιανουαρίου, 2019

Μήπως κάνετε χρήση αντισυλληπτικών; Οι αντισυλληπτικές μέθοδοι είναι καθοριστικές για την παγκόσμια υγεία, καθώς αποτρέπουν την εξάπλωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών και προωθούν τον έλεγχο του πληθυσμού. Χρησιμοποιούνται από σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες και άνδρες. Η καταλληλότερη επιλογή μιας αντισυλληπτικής μεθόδου καθορίζεται από την κατάσταση και την προσωπικότητα του ζευγαριού ή από το άτομο που αποφασίζει να προστατεύσει τον εαυτό του.

Οι άνθρωποι αναπαράγονται φυσικά μέσω της σεξουαλικής επαφής μόλις φτάσει η βιολογική ηλικία για την απόκτηση παιδιών. Η αναπαραγωγή ελέγχεται από τις μεθόδους αντισύλληψης. Τα αντισυλληπτικά, τα οποία είναι διαφορετικές μέθοδοι για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, μπορεί να περιλαμβάνουν: ορμονικά, τεχνητά ή φυσικά, αυτά που χορηγούνται από το στόμα ή ενέσιμα. Υπάρχουν επίσης έκτακτα αντισυλληπτικά.

 • Οι ορμόνες που λαμβάνονται από τις γυναίκες συνήθως είναι με τη μορφή χαπιών.
 • Τα τεχνητά αντισυλληπτικά μπορεί να είναι μηχανικά εμπόδια όπως είναι τα προφυλακτικά ή τα σπερματοκτόνα και οι χειρουργικές μέθοδοι.
 • Τα φυσικά αντισυλληπτικά περιλαμβάνουν οικογενειακό προγραμματισμό μελετώντας τον εμμηνορροϊκό ρυθμό και τις παραλλαγές του.

Πλέον υπάρχουν και αντισυλληπτικά για τους άνδρες. Μια λύση αποτελεί μια ένεση που μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σε ελάχιστα επίπεδα. Τα αποτελέσματά της μπορούν να αντιστραφούν. Κάθε άτομο πρέπει να επιλέξει μια αντισυλληπτική μέθοδο ανάλογα με τη δική του κατάσταση.

Περισσότερα για την αντισύλληψη και τον οικογενειακό προγραμματισμό μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο των Glasier, A., & Gebbie, A.


Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των αντισυλληπτικών


Οι αντισυλληπτικές μέθοδοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναλύονται κατά την επιλογή μια μεθόδου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τους οποίους χρησιμοποιούνται.

 • Αποτελεσματικότητα: αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο εγκυμοσύνης ακόμα και αν χρησιμοποιείται μια αντισυλληπτική μέθοδος.
 • Ασφάλεια: Πρέπει να διασφαλίζεται η υγεία της γυναίκας και οι γυναίκες με ορισμένες καταστάσεις υγείας μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν τη χρήση αντισυλληπτικών.
 • Αποδεκτότητα: Αυτό που είναι πλεονέκτημα για κάποιους μπορεί να είναι μειονέκτημα για τους άλλους. Κάθε άτομο πρέπει να επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο για τις ανάγκες του.
 • Ευκολία χρήσης: Όταν χρησιμοποιείτε μια συγκεκριμένη μέθοδο, πόσο εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά;
 • Διαθεσιμότητα: Ορισμένες μέθοδοι αντισύλληψης διατίθενται δωρεάν σε ορισμένα συστήματα υγείας.
 • Αναστρεψιμότητα: Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε αν η μέθοδος έχει μόνιμα ή όχι αποτελέσματα. Πρέπει να καταλάβετε εάν η γονιμότητα μπορεί να επανακτηθεί μετά τη διακοπή της χρήσης της.
 • Κόστος: Το κόστος των αντισυλληπτικών είναι σημαντικό για τους νέους που έχουν συχνά περιορισμένους οικονομικούς πόρους.

Διαβάστε επίσης: Μέθοδοι αντισύλληψης: Γνωρίστε τους μύθους και τις αλήθειες για αυτές

Ταξινόμηση των μεθόδων αντισύλληψης


Προσωρινές μέθοδοι

Πρέπει να σταματήσω τη χρήση αντισυλληπτικών;

Αυτές οι μέθοδοι είναι αντιστρεπτές. Αυτό σημαίνει ότι εάν διακόψετε τη χρήση τους, η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος. Μπορούν να είναι φυσικές ή όχι. Με άλλα λόγια, μπορεί να απαιτούν τη χρήση μηχανικών ή χημικών διαδικασιών, όπως είναι ο διάφραγμα ή οι ορμονικές μέθοδοι.

Μόνιμες μέθοδοι


Όλα τα μόνιμα αντισυλληπτικά είναι μη αναστρέψιμα. Μετά τη διαδικασία (είτε σε άντρα είτε σε γυναίκα), το ζευγάρι δεν θα μπορεί να συλλάβει ένα παιδί.

Οι μόνιμες μέθοδοι είναι χειρουργικές και μπορούν να εκτελεστούν τόσο στους άνδρες (βασεκτομή) όσο και στις γυναίκες (σωληναριακή απολίνωση).


Είδη αντισυλληπτικών μέτρων


1. Μέθοδοι που εμποδίζουν την είσοδο του σπέρματος

Πρέπει να σταματήσω τη χρήση αντισυλληπτικών; Προφυλακτικό
 • Προφυλακτικά: δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους για την πρόληψη των σεξουαλικών ασθενειών.
 • Σπερματοκτόνο: αυτό λειτουργεί ως ένα χημικό φράγμα και εμποδίζει το σπέρμα να φτάσει στη μήτρα.
 • Γυναικείο προφυλακτικό: αυτό προστατεύει από τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τα ΣΜΝ.
 • Διάφραγμα: Αυτός ο ελαστικός θόλος σιλικόνης, τοποθετείται μπροστά από τον τράχηλο. Δεν καλύπτει τον βλεννογόνο του κόλπου, επομένως δεν συνιστάται η πρόληψη των ΣΜΝ.
 • Κολπικό σφουγγάρι: Πρόκειται για μια συσκευή αφρού πολυουρεθάνης με σπερματοκτόνο. Πρέπει να αφαιρεθεί 6 ώρες μετά τη σεξουαλική επαφή. Δεν εμποδίζει τα ΣΜΝ.

  2. Ορμονικά αντισυλληπτικά

 • Αντισυλληπτικά χάπια: Πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιατρική συνταγή. Μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, αλλά μπορούν επίσης να έχουν παρενέργειες.
 • Το χάπι μίνι προγεστίνης: Δημιουργήθηκε λόγω των παρενεργειών που προκαλούνται από το οιστρογόνο σε φυσιολογικά αντισυλληπτικά χάπια.
 • Το χάπι της επόμενης ημέρας (Σχέδιο Β): Περιέχει υψηλή δόση ορμονών και πρέπει να λαμβάνεται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, εντός 72 ωρών μετά τη σεξουαλική επαφή.
 • Αντισυλληπτικά έμπλαστρα: Πρόκειται για ένα αυτοκόλλητο έμπλαστρο που τοποθετείται στο δέρμα και αντικαθίσταται κάθε 7 ημέρες.
 • Ο κολπικός δακτύλιος: Αυτός είναι ένας δακτύλιος που απελευθερώνει οιστρογόνο και προγεστερόνη. Διαρκεί 3 εβδομάδες.
 • Αντισυλληπτικές ενέσεις: Αυτές έχουν παρόμοια οφέλη και παρενέργειες  με το αντισυλληπτικό χάπι.
 • Αντισυλληπτικά εμφυτεύματα: Πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό αντισυλληπτικό. Πρόκειται για ένα υποδόριο εμφύτευμα που αποτελείται από μια μικρή πλαστική συσκευή που απελευθερώνει ορμόνες. Διαρκεί 3 χρόνια.

 

3. Μόνιμα αντισυλληπτικά

Πρέπει να σταματήσω τη χρήση αντισυλληπτικών; μόνιμες λύσεις

Βαστεκτομή: Πρόκειται για μια απλή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αποκόπτονται οι σπερματικοί πόροι.

Σύνδεση του σωλήνα: Αυτό γίνεται χειρουργικά ή ενδοσκοπικά.

4. Εναλλακτικές φυσικές μέθοδοι

 • Μέθοδος εμμηνόρροιας: Αυτή περιλαμβάνει την εκτίμηση των ημερών ωορρηξίας μιας γυναίκας και την αποφυγή της σεξουαλικής επαφής εκείνες τις ημέρες. Οι ημέρες ωοθυλακιορρηξίας εμφανίζονται συνήθως γύρω στην 15η ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου.
 • Μέθοδος απομάκρυνσης: Σε αυτή τη μέθοδο, το πέος τραβιέται έξω πριν από την εκσπερμάτωση. Ωστόσο, αν ο άνθρωπος δεν καταφέρει να το βγάλει έγκαιρα, το προ-σπερματικό υγρό περιέχει μικρά ίχνη σπέρματος και η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος.
 • Σκόνη βλέννας: Λίγες μέρες πριν την ωορρηξία, η αυχενική βλέννα γίνεται πιο ελαστική. Αυτό σημαίνει ότι η γόνιμη περίοδος μιας γυναίκας έχει αρχίσει.
 • Θηλασμός: Οι γυναίκες που θηλάζουν δεν έχουν ωορρηξία. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου της φυσικής αντισύλληψης και πρέπει να γίνουν προσεκτικά.

Δείτε το άρθρο: Βαριά περίοδος: 5 φυσικές θεραπείες για να την αντιμετωπίσετε

Είναι επιβλαβής η παρατεταμένη χρήση αντισυλληπτικών;

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με το αν η παρατεταμένη χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών είναι επιβλαβής. Αντιθέτως, μειώνουν στην πραγματικότητα την πιθανότητα μιας έκτοπτης ή εξωμητριακής εγκυμοσύνης. Τα αντισυλληπτικά που λαμβάνονται εκ του στόματος δεν συσσωρεύονται στο σώμα της γυναίκας, ούτε η γυναίκα χρειάζεται μια περίοδο ανάπαυσης από τη χρήση του χαπιού.

Μια υγιής γυναίκα μπορεί να κάνει χρήση αντισυλληπτικών χαπιών (εφ ‘όσον το συστήνει ένας γιατρός) από την πρώτη εμμηνόρροια μέχρι και την τελευταία (εμμηνόπαυση) χωρίς την ανάγκη διακοπής της πρόσληψης. Με μια ετήσια γυναικολογική εξέταση, μια γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αντισυλληπτικά χάπια για όσο καιρό είναι γόνιμη και επιθυμεί να αποφύγει την εγκυμοσύνη.


Η ανάγκη  διαλείμματος κατά τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών είναι ένας μύθος αβέβαιης προέλευσης.

Κίνδυνοι από τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών κατά τη χρήση τους

Πρέπει να σταματήσω τη χρήση αντισυλληπτικών; κίνδυνοι
 • Μια γυναίκα θα χάσει την αντισυλληπτική προστασία. Τα χάπια δεν προκαλούν στειρότητα.
 • Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μια άλλη μέθοδο αντισύλληψης που μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική.
 • Αυτή η νέα μέθοδος μπορεί να είναι άγνωστη και μπορεί να την χρησιμοποιήσει εσφαλμένα ή ασυνεπή.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γυναίκα δεν γνωρίζει πώς ή δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τη χρήση προφυλακτικού με το σύντροφό της.
 • Το να ξεκινήσετε να παίρνετε τα αντισυλληπτικά χάπια ξανά μετά από ένα διάλειμμα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες που είχαν ήδη εξαφανιστεί.
 • Υπάρχουν γυναίκες που σταματούν να παίρνουν χάπια και περνούν από περιόδους αμηνόρροιας (έλλειψη εμμήνου ρύσεως), αυτό τείνει να συγχέεται με την εγκυμοσύνη και καθιστά δύσκολο τον υπολογισμό των ημερομηνιών ωορρηξίας.
 • Με λίγα λόγια, είναι ασφαλές να παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια για μεγάλες χρονικές περιόδους, ενώ θέλετε να αποφύγετε την εγκυμοσύνη. Τα αντισυλληπτικά δεν έχουν χρονικό όριο συνταγής, εφόσον εκτελούνται οι συνιστώμενες γυναικολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο και δεν υπάρχει ασθένεια κατά τη διάρκεια της θεραπείας που θα απαιτούσε τη διακοπή της χρήσης των χαπιών.
 • Μερικές φορές εμφανίζονται μεμονωμένες περιπτώσεις στις οποίες ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη διακοπή κατά τη λήψη τους ή την αλλαγή της μάρκας. Αυτές οι περίοδοι ανάπαυσης συμβάλλουν μόνο στην αύξηση της πιθανότητας μιας μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης. Η κατανάλωση χαπιών και η εμφάνιση παρενεργειών είναι διαφορετικές για κάθε γυναίκα.

Ωστόσο, εάν δεν έχετε αισθανθεί κάτι από το συνηθισμένο, και μετά από 2 ή 3 χρόνια αρχίζετε να αισθάνεστε απαθείς, κουρασμένοι, ζαλισμένοι, με χαμηλή διάθεση ή δεν επιθυμείτε να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε τη σεξουαλική επαφή, θα πρέπει να σταματήσετε τη θεραπεία. Είναι μια καλή ιδέα να αφήσετε το σώμα σας να έχει μία ή δύο περιόδους από μόνο του.


Οι παρενέργειες που θα μπορούσατε να έχετε μετά από πολύχρονη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού

 • Μειωμένη λίμπιντο.
 • Άγχος ή κατάθλιψη
 • Κακές ημικρανίες
 • Αυξημένες κολπικές λοιμώξεις όπως η καντιντίαση.
 • Αίσθημα βάρους στα πόδια και εμφάνιση κιρσών.
 • Υπέρταση
 • Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι το χάπι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Από την άλλη πλευρά, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Curtis, K. M.; Jatlaoui, T. C.; Tepper, N. K.; Zapata, L. B.; Horton, L. G.; Jamieson, D. J., and Whiteman, M. K. (2016). “U.S. Selected Practice Recommendations for Contraceptive Use, 2016”,  MMWR. Recommendations and Reports, 65 (4): 1-66.
 • Hindin MJ, McGough LJ, Adanu RM. J Fam Plann Reprod Health Care 2014;40:30–35.
 • Maroto de Agustín, A.; Moreno Bueno, M. A.; Rubio Moreno, M. M.; Ortiz Valle, C. y Escobar Rabadán, F. (1998). “Conocimiento y uso de métodos anticonceptivos por la población femenina de una zona de salud”, Revista Española de Salud Pública, 72 (6): 382-386.
 • Speroff, L., and Darney, Ph. D. (2010). A Clinical Guide for Contraception. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins.
 • Stubblefield, P. G., and Roncari, D. M. (2011). “Family Planing”. In J. S. Berek (coord.) Berek & Novak’s Gynecology. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins, pp. 211-269.
 • World Health Organization (Department of Reproductive Health and Research and Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health). (2011). Family planning: A global handbook for providers: Evidence-based guidance developed through worldwide collaboration. Geneva: WHO and Center for Communication Programs.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.