Ορμονικά αντισυλληπτικά και φλεβική θρόμβωση

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αρνητικές παρενέργειες. Για την ακρίβεια, υπάρχει μια σχέση μεταξύ των οιστρογόνων και των φλεβικών θρομβώσεων. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα.
Ορμονικά αντισυλληπτικά και φλεβική θρόμβωση
Elisa Martin Cano

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Elisa Martin Cano.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως μέθοδος αποτροπής μιας εγκυμοσύνης. Γενικά είναι ασφαλή, αλλά ορισμένα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες που τα χρησιμοποιούν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικών θρομβώσεων.

Βασιζόμενα στην εξωτερική χορήγηση των σεξουαλικών ορμονών στο σώμα, τα ορμονικά αντισυλληπτικά βοηθούν στην αποτροπή της εγκυμοσύνης. Αυτές οι ορμόνες αποτρέπουν την ωορρηξία στον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Επιπλέον, κάνουν πιο παχιά την κολπική βλεννογόνο, δυσκολεύοντας το πέρασμα του σπέρματος. Είναι αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Τι είναι τα ορμονικά αντισυλληπτικά;

Αρχικά, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ορμονικών αντισυλληπτικών:

  • Χάπια. Έρχονται με τη μορφή αντισυλληπτικών χαπιών.
  • Ορμονικές ενδομήτριες συσκευές. Αυτές οι συσκευές εισάγονται στον τράχηλο της μήτρας όπου απελευθερώνονται ορμόνες και μένουν εκεί για χρόνια.
  • Επίθεμα. Πρόκειται για ένα επίθεμα που κολλά στο δέρμα και απελευθερώνει ορμόνες μέσω αυτού.
  • Κολπικός δακτύλιος. Αυτή η συσκευή τοποθετείται στον κόλπο κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου και απελευθερώνει ορμόνες.
  • Ορμονικό εμφύτευμα. Πρόκειται για μια κάψουλα που τοποθετείται κάτω από το δέρμα και μπορεί να μείνει εκεί για χρόνια. Αυτή απελευθερώνει ορμόνες σε κάθε κύκλο.

Καθώς δεν πρόκειται για παρεμποδιστικές αντισυλληπτικές μεθόδους, θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν αποτρέπουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά μόνο την εγκυμοσύνη. Τα άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή θα πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικά.

Άνδρας ανοίγει προφυλακτικό και ορμονικά αντισυλληπτικά
Σε αντίθεση με τα προφυλακτικά, τα ορμονικά αντισυλληπτικά δεν προστατεύουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τι είναι η φλεβική θρόμβωση;

Είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου από αίμα μέσα στις βαθιές φλέβες του σώματος και συχνά προκαλείται στα πόδια. Ένας θρόμβος μπορεί να ταξιδεύει μέσα από τη ροή του αίματος μέχρι να γίνει στάσιμος σε ένα μικρότερου μεγέθους αγγείο και έτσι παρεμβαίνει στη φυσιολογική ροή του αίματος.

Όταν ο θρόμβος ταξιδεύει στους πνεύμονες προκαλείται πνευμονική εμβολή. Αυτή είναι μια πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση και έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες επικινδυνότητας για την ανάπτυξη φλεβικών θρομβώσεων. Ορισμένοι είναι πιο γνωστοί από άλλους όπως η παχυσαρκία και η συχνή ακινησία.

Έτσι, μετά από μια επέμβαση όπου θα πρέπει να παραμείνετε ακίνητοι, ή στην περίπτωση των μεγάλων ταξιδιών, θα πρέπει να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για ν’ αποτρέψετε τη φλεβική θρόμβωση. Επιπλέον, άλλοι παράγοντες είναι το κάπνισμα και η εγκυμοσύνη.

Ορμονικά αντισυλληπτικά και φλεβική θρόμβωση – Κίνδυνοι

Απεικόνιση θρόμβου στο αίμα
Ο σχηματισμός φλεβικής θρόμβωσης είναι σημαντικό γεγονός το οποίο θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί άμεσα ώστε ν’ αποφευχθούν επιπλοκές.

Τα οιστρογόνα, κύριο συστατικό των ορμονικών αντισυλληπτικών, φαίνεται ότι δημιουργούν θρομβώσεις. Γι’ αυτό η παρατεταμένη έκθεση σε αυτές τις ορμόνες και οι υψηλές δόσεις αυξάνουν τον κίνδυνο αλλοίωσης της πήξης του αίματος και του σχηματισμού θρόμβων.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης μετά από τη χρήση αντισυλληπτικών απειλεί 1 στις 100.000 γυναίκες.

Μπορεί να φαίνεται χαμηλό το νούμερο αλλά θα πρέπει να θυμάστε ότι τα θύματα είναι συνήθως νεαρές και υγιείς γυναίκες. Επίσης, υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό θα πρέπει να το έχετε κατά νου όταν επιλέγετε αντισυλληπτικές μεθόδους.

Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα τα ορμονικά αντισυλληπτικά το ίδιο. Πλέον, όλο και περισσότερα αντισυλληπτικά περιέχουν μικρότερες δόσεις οιστρογόνων. Έτσι, ελαχιστοποιείται αυτός και άλλοι κίνδυνοι που μπορούν να έχουν αυτές οι ορμόνες.

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά παραμένουν ασφαλή

Τέλος, τα ορμονικά αντισυλληπτικά παραμένουν μια πολύ ασφαλής μέθοδος αποτροπής εγκυμοσύνης. Η διαδεδομένη χρήση τους και οι εξελίξεις στη φαρμακευτική οδηγούν σε όλο και λιγότερους κινδύνους όσο περνά ο καιρός. Όμως, καλό είναι να θυμάστε πως υπάρχουν πάντα παρενέργειες.

Γι’ αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αντισυλληπτικό. Μονάχα εκείνος θα μπορέσει να αξιολογήσει την περίπτωσή σας, να προσδιορίσει πιθανούς κινδύνους, και να σας συμβουλέψει για την ασφαλέστερη, για εσάς, σύνθεση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Jordi Fontcuberta C. Trombosis en la mujer Aspectos prácticos.
  • Brito MB, Nobre F, Vieira CS. Hormonal contraception and cardiovascular system. Vol. 96, Arquivos Brasileiros de Cardiologia. Arquivos Brasileiros de Cardiologia; 2011. p. e81–9.
  • Contracepción hormonal y sistema cardiovascular [Internet]. [cited 2020 May 10]. Available from: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0066-782X2011000400021&script=sci_arttext&tlng=es
  •  Amado JA, Flórez J. I. CONCEPTOS FUNDAMENTALES 1. Diferenciación gonadal y sexual 50 Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.