Επιστήμονες ανακαλύπτουν νέο σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η απώλεια βάρους είναι επίσης ένα σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον. Μοιραζόμαστε τα ευρήματα εδώ.
Επιστήμονες ανακαλύπτουν νέο σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιουνίου, 2023

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα νέο σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον για να ανακαλυφθεί, η αλήθεια είναι ότι πολλοί ερευνητές αναθεωρούν. Τι εννοούμε με αυτό; Απλά ότι διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών πρώιμων ενδείξεων που θα υποδείκνυαν την έναρξη της νόσου ή θα προέβλεπαν μια πιο αργή εξέλιξη της πάθησης.

Η εύρεση ενός νέου συμπτώματος της νόσου Πάρκινσον, εκτός από αυτά που ήδη γνωρίζουμε, θα ήταν πολύ χρήσιμη. Οι γιατροί θα μπορούσαν στη συνέχεια να παρακολουθούν τους παράγοντες κινδύνου και να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα για την επιβράδυνση της εμφάνισης τρόμου, γνωστικών διαταραχών και διαταραχών ομιλίας.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Neurology, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να προηγείται της γνωστικής έκπτωσης και μάλιστα να την προβλέπει.

Τι αφορούσε η έρευνα;

Η επιστημονική μελέτη συνέλεξε δεδομένα από 358 συμμετέχοντες. Επρόκειτο για ασθενείς με νεοδιαγνωσθείσα νόσο του Πάρκινσον, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν στενά επί 8 χρόνια για την εξέλιξη της νόσου.

Μετά από αυτό το διάστημα και αφού ανέλυσαν τα δεδομένα προς τα πίσω, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα κοινό στοιχείο. Εκείνοι που είχαν χάσει σημαντικό βάρος κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση εξελίχθηκαν ταχύτερα προς τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας.

Το όριο ορίστηκε στο 3%. Δηλαδή, ένας ασθενής 70 κιλών, για παράδειγμα, που έχασε περισσότερα από 2,1 κιλά τον πρώτο χρόνο, εμφάνισε νωρίτερα προβλήματα στη νόηση από τους υπόλοιπους της ομάδας.

Αντίθετα, όσοι πήραν βάρος νωρίς μετά τη διάγνωση καθυστέρησαν τα γνωστικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον. Και το όριο εδώ ήταν το 3% (δηλαδή να έχουν πάρει τουλάχιστον αυτό το ποσοστό σε βάρος).

Αυτό το νέο σύμπτωμα που σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον φαίνεται να είναι ειδικό για τα γνωστικά, αλλά όχι για τα κινητικά συμπτώματα. Στην έρευνα, ανεξάρτητα από το βάρος που είχαν αποκτήσει ή χάσει, οι ασθενείς είχαν την ίδια εξέλιξη στο τρέμουλο, τη στάση του σώματος και τις δυσκολίες στη βάδιση.

Parkinson's disease symptom.
Αν και το τρέμουλο είναι το πιο γνωστό σύμπτωμα στο γενικό πληθυσμό, η νόσος Πάρκινσον επηρεάζει και άλλους τομείς της ζωής

Τι σημαίνουν τα ευρήματα για το νέο σύμπτωμα της νόσου Πάρκινσον;

Η εύρεση ενός νέου συμπτώματος της νόσου Πάρκινσον που εμφανίζεται νωρίς είναι εξαιρετικά σημαντική για την κλινική πρακτική. Άλλοι ερευνητές είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι η διατροφική κατάσταση αυτών των ασθενών δεν μπορεί να αποφευχθεί στην ιατρική προσέγγιση.

Πέρα από το γεγονός ότι η διατροφή είναι σημαντική σε κάθε χρόνια ασθένεια, ο ρόλος της στις νευροεκφυλιστικές παθολογίες γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητός και αναλύεται. Από τις θεωρίες που θέτουν την κακή διατροφή ως αιτιολογικό παράγοντα της γνωστικής εξασθένησης, μέχρι τις πιο συντηρητικές που ορίζουν πώς οι διακυμάνσεις του βάρους είναι πολυπαραγοντικές σε έναν ασθενή με νόσο Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον.

Μέχρι και οι μισοί από τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις του βάρους κατά την εξέλιξη της παθολογίας. Γιατί; Αυτό εξηγείται εν μέρει από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, τη δυσκολία στο φαγητό, την κατάθλιψη που απομακρύνει την πείνα, ακόμη και τη φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία.

Ωστόσο, όλοι οι εγγενείς μηχανισμοί της διαδικασίας απώλειας ή αύξησης του βάρους στις νευροεκφυλιστικές νόσους δεν είναι σαφείς. Η σωστή διατροφή του ασθενούς θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Τουλάχιστον, αυτό είναι ένα από τα βασικά σημεία των ευρημάτων που δημοσιεύθηκαν στο Neurology.

Άλλες έρευνες διαπίστωσαν επίσης μια σχέση μεταξύ του βάρους και των κινητικών συμπτωμάτων

Αν και το νέο σύμπτωμα που σχετίζεται με τη νόσο Πάρκινσον συνδέεται με τη γνωστική εξασθένιση στη δημοσίευση του Neurology, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα επηρεάζονταν και τα κινητικά συμπτώματα. Αυτό διατυπώθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες σε δημοσίευση του 2016.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι ασθενείς με αλλαγές στο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) απέκτησαν διαφορές στις δοκιμασίες κινητικής αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται για τη νόσο Πάρκινσον. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφική δυσλειτουργία είναι σφαιρική για τα άτομα με την παθολογία.

Τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί με αυτό το νέο σύμπτωμα της νόσου Πάρκινσον;

Η καθιέρωση της απώλειας βάρους ως νέο προγνωστικό σύμπτωμα γνωστικής δυσλειτουργίας στη νόσο Πάρκινσον είναι να προτρέψει τους γιατρούς να παρακολουθούν αυτόν τον παράγοντα στις διαβουλεύσεις. Δηλαδή να ζυγίζουν τακτικά τους ασθενείς για να αναγνωρίζουν το πρόβλημα νωρίς.

Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη δυνητική σημασία του ελέγχου του βάρους στα αρχικά στάδια της νόσου Πάρκινσον

~ Jin-Sun Jun, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης Neurology ~

Θα πρέπει αυτό να αλλάξει τα πρωτόκολλα; Η αλήθεια είναι ότι οι νευρολόγοι που βλέπουν ασθενείς με τη νόσο πάντα τους ζυγίζουν. Η διατροφή είναι μια κοινή ανησυχία επειδή, όπως έχουμε ήδη παρατηρήσει, οι μισοί από τους πάσχοντες χάνουν βάρος κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση.

Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει εδώ είναι ότι θα πρέπει να ζυγίζονται όσοι έχουν κάποια ανησυχητικά σημάδια, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωμένη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον. Ίσως, ένας απότομα μειούμενος ΔΜΣ να δίνει τον τόνο για την προώθηση της παθολογικής πιστοποίησης.

Έτσι, το εύρημα αποκτά σημασία, όχι μόνο για τους νευρολόγους, αλλά και για τους κλινικούς γιατρούς. Δυστυχώς, πολλές νευροεκφυλιστικές παθολογίες διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση. Ένα πρώιμο και σαφώς καθορισμένο σημείο θα άλλαζε το παιχνίδι υπέρ της έγκαιρης διάγνωσης.

A person weighing themselves.
Το ζύγισμα των ασθενών με υποψία νόσου Πάρκινσον θα γίνει ζωτικής σημασίας στις διαβουλεύσεις.

Μείωση της διαγνωστικής λανθάνουσας κατάστασης

Ένα νέο αναγνωρισμένο σύμπτωμα της νόσου Πάρκινσον είναι πάντα ενθαρρυντικό. Μια καθυστερημένη διάγνωση οδηγεί σε καθυστέρηση της θεραπείας που θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 10 χρόνια από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων έως ότου ένας νευρολόγος πιστοποιήσει την παθολογία. Αυτή η δεκαετία είναι ο διαγνωστικός λανθάνων χρόνος και είναι πολύ δύσκολο να μειωθεί.

Γιατί; Επειδή τα αρχικά συμπτώματα είναι ήπια, συγχέονται με κοινότυπα ζητήματα και το άτομο τείνει να μην συμβουλεύεται τους επαγγελματίες υγείας.

Χάσατε βάρος με ανεξήγητο τρόπο; Έχετε συχνά τρέμουλο που σας εμποδίζει να εκτελέσετε κάποιες καθημερινές δραστηριότητες; Έχετε “νοητικά κενά” που σας εμποδίζουν να θυμηθείτε; Ήρθε η ώρα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.

Οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις είναι εκεί για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Και η έγκαιρη διάγνωση μιας νόσου αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bril, Andrea, et al. “A multifactorial study on nutritional status, binge eating and physical activity as main factors directly influencing body weight in Parkinson’s disease.” npj Parkinson’s Disease 3.1 (2017): 1-5.
  • Enrique, Parra Medina Luis, et al. “Latencia diagnóstica en la enfermedad de Parkinson y su relación con los síntomas prodrómicos motores y no motores.” eNeurobiología 10.25 (2019): 1.
  • Kim, Ryul, et al. “Association of Early Weight Change With Cognitive Decline in Patients With Parkinson Disease.” Neurology (2022).
  • Wills, Anne-Marie A., et al. “Association between change in body mass index, unified Parkinson’s disease rating scale scores, and survival among persons with Parkinson disease: secondary analysis of longitudinal data from NINDS exploratory trials in Parkinson disease long-term study 1.” JAMA neurology 73.3 (2016): 321-328.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.