Ωτοθεραπεία για την καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον

25 Ιουνίου 2019
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για το πώς χρησιμεύει η ωτοθεραπεία για την καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον. Είναι γνωστό ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται γι’ αυτή τη νόσο δεν έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Επιπλέον, η δοσολογία τους αυξάνεται από ένα σημείο και μετά.

Δυστυχώς, το παραπάνω δε συνεπάγεται και βελτίωση της ζωής του ασθενή. Η νόσος του Πάρκινσον δεν θεραπεύεται. Όμως, έχουν κάνει την εμφάνισή τους ορισμένοι νέοι τρόποι αντιμετώπισης. Ένας από αυτούς είναι η ωτοθεραπεία.

Ωτοθεραπεία για την καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον: Η ανακάλυψή της

Ανακαλύφθηκε στη Γερμανία το 2001 και αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης της νόσου του Πάρκινσον, αλλά και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Σε αυτές περιλαμβάνονται διάφορα είδη σκλήρυνσης, το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, η αγγειακή άνοια, η νόσος του Pick, και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Από τι αποτελείται;

Αποτελείται από την εμφύτευση μικρό-εμφυτευμάτων τιτανίου στον χόνδρο του αυτιού. Με άλλα λόγια, μετά από την εκτίμηση της υγείας του ασθενή, ο ειδικός θα προχωρήσει στην εμφύτευση μικρών, λεπτών βελονών στον χόνδρο του αυτιού.

Πάνω απ’ όλα, είναι εντελώς ανώδυνη διαδικασία, χωρίς παρενέργειες. Το αξιοσημείωτο είναι πως έχει ήδη βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε πάνω από 5.000 άτομα παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: Σκλήρυνση κατά πλάκας: 14 προειδοποιητικά σημάδια

Ωτοθεραπεία για την καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον

Αρχικά, για να κατανοήσετε πόσο σημαντική είναι αυτή η ανακάλυψη θα πρέπει να θυμηθείτε πώς εκδηλώνεται η νόσος. Εκδηλώνεται όταν οι νευρώνες δεν παράγουν αρκετή ντοπαμίνη ως αποτέλεσμα του εκφυλισμού της μέλαινας ουσίας του εγκεφάλου, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Έτσι, προκαλείται βλάβη στην κίνηση η οποία σταδιακά εκδηλώνεται με κινήσεις. Εν ολίγοις, όσοι επηρεάζονται από τη νόσο του Πάρκινσον γίνονται βραδύτεροι και χάνουν την ελαστικότητα, τον συντονισμό και την ισορροπία τους.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ξεκινά από τον χόνδρο του αυτιού η συγκεκριμένη θεραπεία. Εκεί υπάρχουν πολυάριθμες νευρικές απολήξεις.

Οι γιατροί εισάγουν βελόνες κάτω από το δέρμα με ένα σύστημα πίεσης για να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς του ίδιου του σώματος οι οποίοι έχουν παραλύσει. Επιπλέον, αυτό βοηθά στη σταθεροποίηση της παραγωγής ντοπαμίνης και/ή άλλων νευροδιαβιβαστών.

Αυτή η τεχνική είναι επίσης γνωστή ως θεραπεία των αυτιών, βελονισμός αυτιών, ή ωτοβελονισμός.

Ασθενής δέχεται ωτοβελονισμό

Η ωτιαία εμφυτευματολογία οδηγεί σε μια μόνιμη, φυσική διέγερση που μειώνει τα συμπτώματα και επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Οι γιατροί λαμβάνουν υπόψιν ορισμένους κύριους παράγοντες πριν την εμφύτευση. Αυτοί περιλαμβάνουν τα συμπτώματα του ασθενή, την ψυχολογική του κατάσταση, τη σοβαρότητα της ασθένειας, και τη φαρμακευτική αγωγή που έχει λάβει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Η εξέλιξη του τρόπου αντιμετώπισης

Οι επαγγελματίες έχουν αναπτύξει την ωτοθεραπεία συστηματικά με τα χρόνια. Σήμερα, προσφέρεται ένα μεγάλο εύρος σημείων μικρό-εμφύτευσης, ανάλογα με τα συμπτώματα του ασθενή. Τώρα, λοιπόν, είναι εφικτή μια πιο εξατομικευμένη θεραπεία.

Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό βελονισμό, αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης σας επιτρέπει να εισάγετε περισσότερες βελόνες σε μία συνεδρία. Επίσης, οι ειδικοί εμφυτεύουν μόνιμα βελόνες τιτανίου. Έτσι, οι ασθενείς δε χρειάζεται να τις αντικαταστήσουν. Όμως, θα πρέπει να τις ελέγχουν.

Πάνω απ’ όλα, είναι απαραίτητη η ανάλυση του ασθενή για τον καθορισμό του αριθμού των βελόνων που απαιτούνται.

Ρίξτε μια ματιά και εδώ: Μπορούμε να αναστείλουμε την έναρξη του Αλτσχάιμερ;

Μαρτυρίες ασθενών

Ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον

Ασθενείς της νόσου του Πάρκινσον, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει την ωτοθεραπεία, λένε πως έχουν βιώσει τα ακόλουθα οφέλη (μεταξύ άλλων):

  • Ανακούφιση από το άγχος
  • Ευκολότερη μετακίνηση
  • Μειωμένη μυϊκή ακαμψία
  • Ανακούφιση από τον πόνο και άλλες σωματικές δυσφορίες
  • Βελτιωμένη ισορροπία (χάρη στην ενδυνάμωση των παρασπονδυλικών μυών)
  • Μειωμένη λήψη φαρμάκων και αυξημένη ευεξία.

Το Κέντρο Αναγεννητικής Ιατρικής αντιμετωπίζει ασθενείς σε όλον τον κόσμο, εντελώς εξατομικευμένα, εδώ και 15 χρόνια. Το κέντρο διεξάγει πάντα έρευνες υψηλής ποιότητας.

  • Tomlinson, C. L., Patel, S., Meek, C., Herd, C. P., Clarke, C. E., Stowe, R., … Ives, N. (2013). Physiotherapy versus placebo or no intervention in Parkinson’s disease. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD002817.pub4
  • Williams, A., Gill, S., Varma, T., Jenkinson, C., Quinn, N., Mitchell, R., … Wheatley, K. (2010). Deep brain stimulation plus best medical therapy versus best medical therapy alone for advanced Parkinson’s disease (PD SURG trial): a randomised, open-label trial. The Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(10)70093-4
  • Silvério-Lopes, S., & Seroiska, M. A. (2013). Auriculoterapia para Analgesia. In Analgesia por Acupuntura. https://doi.org/10.7436/2013.anac.01
  • Wardavoir, H. (2011). Terapias manuales reflejas. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física. https://doi.org/10.1016/S1293-2965(11)71087-8