Νυχτοφιλία: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Πολλοί άνθρωποι έλκονται από τη νύχτα και αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως νυχτοφιλία. Είναι έγκυρη, εφόσον δεν προκαλεί δυσκολίες στην υγεία ή προβλήματα στις σχέσεις με τους άλλους.
Νυχτοφιλία: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 06 Ιουνίου, 2023

Νυχτοφιλία ονομάζεται η έντονη προτίμηση για τη νύχτα. Δεν ταξινομείται ως παθολογία, αλλά είναι μια προβληματική κατάσταση λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην υγεία. Η στέρηση του ηλιακού φωτός και οι δραστηριότητες τη νύχτα έχουν συνέπειες.

Αυστηρά μιλώντας, η νυχτοφιλία συμβαίνει όταν ένα άτομο επιλέγει ελεύθερα να μένει ξύπνιο μέχρι αργά το βράδυ. Δεν αναφέρεται στους εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες, γιατί αυτό αποτελεί απαίτηση της δουλειάς τους.

Όταν ένα άτομο έχει νυχτοφιλία, δεν είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε θεραπεία. Ούτε είναι υποχρεωτικό να αλλάξει τον τρόπο ζωής του.

Τι είναι η νυχτοφιλία;

Η νυχτοφιλία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια ασυνήθιστη έλξη για τη νύχτα και το σκοτάδι. Δεν θεωρείται διαταραχή και δεν περιλαμβάνεται σε κανένα από τα ψυχιατρικά διαγνωστικά εγχειρίδια.

Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα. Ωστόσο, αυτού του είδους η συμπεριφορά θα μπορούσε να οφείλεται σε ορισμένα προβλήματα. Ίσως έχει να κάνει με κάποια διαταραχή ύπνου ή με προβλήματα προσαρμογής στην κοινωνική ζωή.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πρέπει να αξιολογούνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει ένα άτομο με νυχτοφιλία. Αν αυτό δεν προκαλεί προβλήματα, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια απλή προτίμηση.

Αιτίες

Ένα από τα πιο αποκαλυπτικά στοιχεία για την αξιολόγηση της νυχτοφιλίας είναι να εξετάσουμε τι την προκαλεί. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει πολύ διαφορετικές καταβολές, οι οποίες πρέπει να καταγραφούν προκειμένου να γνωρίζουμε αν πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί ή για έναν τρόπο ζωής που έχει επιλεγεί ελεύθερα.

Μοτίβο κιρκάδιου ρυθμού

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ένας βιολογικός κύκλος που ρυθμίζει τις ώρες ύπνου και εγρήγορσης. Οι άνθρωποι είναι συνήθως πιο δραστήριοι τα πρωινά και ανενεργοί τα βράδια, γεγονός που συμπίπτει με την παρουσία του ήλιου. Ωστόσο, για λόγους άγνωστους στην επιστήμη, ορισμένοι άνθρωποι έχουν διαφορετικό μοτίβο.

Νυχτοφιλία: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία
Ορισμένες νυχτερινές συνήθειες είναι σποραδικές και εμφανίζονται για συγκεκριμένο λόγο. Τα αίτια της νυχτοφιλίας ποικίλλουν.

Ψυχολογικά χαρακτηριστικά

Οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης τείνουν να είναι πιο δραστήριοι τη νύχτα. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστός. Ομοίως, οι εσωστρεφείς άνθρωποι βρίσκουν τη νύχτα πιο ελκυστική, καθώς η κοινωνική ζωή είναι πολύ λιγότερο έντονη εκείνη την ώρα.

Αλλαγή των συνηθειών

Οι άνθρωποι που δεν έχουν μια δομημένη ρουτίνα συχνά αναπτύσσουν πολύ ευέλικτες συνήθειες ύπνου και διατροφής. Κατ’ αρχήν, υπάρχει η τάση να κοιμούνται αργά και να ξυπνούν επίσης αργά. Εάν το άτομο δεν έχει υποχρεώσεις τα πρωινά, τότε μπορεί να μένει ξύπνιο μέχρι αργά.

Ανατρεπτική κατάσταση

Είναι επίσης πιθανό κάποια άτομα να αισθάνονται άσχημα την ημέρα. Με το να είναι ξύπνιοι τη νύχτα, προσπαθούν να αποφύγουν αυτό το αρνητικό ερέθισμα.

Ομοίως, αν το άτομο έχει υποστεί κάποιο παιδικό τραύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια εγρήγορση εκείνη την ώρα. Αυτό θα ήταν μια επίδραση του μετατραυματικού στρες.

Συμπτώματα για τη νυχτοφιλία

Καθώς δεν πρόκειται για παθολογία, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για γενικά συμπτώματα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιγράψουμε τα χαρακτηριστικά που είναι ενδεικτικά αυτής της κατάστασης και τα οποία είναι προβληματικά:

  • Έλλειψη βιταμίνης D: Η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για την παραγωγή αυτής της βιταμίνης. Η έλλειψή της επηρεάζει τη διάθεση, αλλά και το οστικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Κοινωνικές δυσκολίες: Όταν ένα άτομο έχει λίγες ή καθόλου κοινωνικές επαφές λόγω της συνήθειας να μένει ξύπνιο τη νύχτα, αυτή είναι μια κατάσταση που πρέπει να αξιολογηθεί από έναν επαγγελματία.
  • Προβλήματα στην εργασία: Η δυσκολία ή η αδυναμία εκπλήρωσης των επαγγελματικών υποχρεώσεων είναι ένδειξη ότι η νυχτοφιλία είναι πολύ αρνητική για το άτομο.
  • Στέρηση της ανάπαυσης: Εάν η προτίμηση στη νυχτερινή ώρα οδηγεί σε λιγότερες ώρες ξεκούρασης ή κακό ύπνο, υπάρχει επίσης πρόβλημα.
Νυχτοφιλία: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία
Εάν η νυχτοφιλία οδηγεί σε ακραία κόπωση για την εκτέλεση δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε πρέπει να βρεθεί λύση.

Διαθέσιμες θεραπείες για τη νυχτοφιλία

Η νυχτοφιλία δεν απαιτεί θεραπεία εάν δεν επηρεάζει την κοινωνική ή εργασιακή απόδοση, ούτε επηρεάζει σημαντικά τη σωματική υγεία. Εάν το κάνει, τότε είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να βρείτε τρόπους να ξεπεράσετε αυτή την κατάσταση.

Προτεραιότητα θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ψυχοθεραπευτή. Αυτός ο επαγγελματίας θα αξιολογήσει κάθε περίπτωση και θα είναι σε θέση να εντοπίσει τα προβλήματα. Η παρουσία διαταραχών ύπνου ή σημαντικών μεταβολών του κιρκάδιου ρυθμού μπορεί να οδηγήσουν στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Σε γενικές γραμμές, το πιο υγιεινό είναι να κοιμάστε τη νύχτα και να μένετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όση έλξη κι αν υπάρχει για τις νυχτερινές ώρες, οι συνήθειες πρέπει να μετριάζονται. Η νυχτοφιλία είναι ένας αποδεκτός τρόπος ζωής, εφόσον δεν οδηγεί σε επιβλαβείς συνέπειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Campos, M. R. (2016). Trastorno de estrés postraumático. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica, 73(619), 233-240.
  • Querales, M. I., Cruces, M. E., Rojas, S., & Sánchez, L. (2010). Deficiencia de vitamina D: ¿Factor de riesgo de síndrome metabólico? Revista médica de Chile, 138(10), 1312-1318.
  • Zamarrón, J. A. (2017). El insomne contra la diurnidad. Cuadernos Fronterizos, (40).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.