7 ενδιαφέροντα πράγματα που κάνει το σώμα σας στον βαθύ ύπνο

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να νομίζετε, όταν κοιμάστε, το σώμα σας δεν απενεργοποιείται. Ξέρετε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών;
7 ενδιαφέροντα πράγματα που κάνει το σώμα σας στον βαθύ ύπνο
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Ένα από τα κύρια πράγματα που χρειάζεται ο οργανισμός σας είναι τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου κάθε μέρα. Όσο βρίσκεστε σε βαθύ ύπνο, το σώμα σας αυτοθεραπεύεται και ανανεώνει τα επίπεδα ενέργειάς του για να ξεκινήσει μια νέα μέρα με τις καλύτερες σωματικές και ψυχικές προοπτικές.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, είναι ότι μερικά ενδιαφέροντα πράγματα λαμβάνουν χώρα όταν κοιμάστε. Αυτά τα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής σας. Στο σημερινό άρθρο, θέλουμε να σας αποκαλύψουμε όλα τα πράγματα που συμβαίνουν όταν πέφτετε σε βαθύ ύπνο.

1. Η κίνηση των ματιών αυξάνεται στον βαθύ ύπνο

Περνάμε από περίπου πέντε στάδια κατά τη διάρκεια ενός κύκλου ύπνου, με το πέμπτο να είναι το βαθύτερο επίπεδο ύπνου. Είναι γνωστή ως φάση REM, ή αλλιώς ταχεία κίνηση των ματιών, και χαρακτηρίζεται από τη συνεχή κίνηση των ματιών από μπροστά προς τα πίσω. Είναι επίσης η περίοδος κατά την οποία βιώνουμε όνειρα.

Σύμφωνα με το WebMD, συνήθως φτάνετε σε αυτό το στάδιο του ύπνου σε περίπου 90 λεπτά και αποτελεί σχεδόν το 20% του συνολικού σας ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος είναι πιο ενεργός.

7 ενδιαφέροντα πράγματα που κάνει το σώμα σας στον βαθύ ύπνο

Ένα από τα ενδιαφέροντα πράγματα που συμβαίνουν όταν βρίσκεστε σε βαθύ ύπνο είναι γνωστό ως ταχεία κίνηση των ματιών.

Ανακαλύψτε: Ανακουφιστείτε από το στρες κάνοντας μασάζ στο αυτί σας

2. Παράγετε αυξητική ορμόνη

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο καλός βαθύς ύπνος τη νύχτα είναι τόσο σημαντικός είναι επειδή τότε το σώμα σας εκκρίνει ορμόνες όπως η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι ορμόνες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη των μωρών και των παιδιών. Ομοίως, η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη απαιτείται επίσης για να διατηρούνται υγιείς οι ιστοί και τα όργανα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

3. Τα νεφρά σας επιβραδύνουν τη λειτουργία τους

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα νεφρά σας εργάζονται σκληρά για να φιλτράρουν τις τοξίνες από την κυκλοφορία του αίματός σας και να παράγουν ούρα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι προσπάθειές τους επιβραδύνονται και παράγετε λιγότερα ούρα από ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό εξηγεί γιατί μπορεί να μη χρειάζεται να σηκώνεστε για να πάτε στην τουαλέτα τη νύχτα. Ομοίως, το πρωί, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ούρα σας είναι πιο σκούρα από το συνηθισμένο. Σύμφωνα με μια μελέτη που αφορούσε ζώα και δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται connexin43 θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για τη βοήθεια των νεφρών να έχουν έναν κιρκάδιο ρυθμό που ελέγχει τη χωρητικότητά τους, η οποία είναι χαμηλότερη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Τρίζουν τα δόντια σας

Αυτό το λιγότερο συνηθισμένο φαινόμενο θα μπορούσε να προκληθεί από το άγχος ή επειδή τα δόντια σας δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένα. Οι οδοντίατροι αναφέρονται σε αυτό ως βρουξισμό, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει πόνο στις γνάθους και άλλες επιπλοκές.

Δεν υπάρχουν πειστικές μελέτες σχετικά με το γιατί ο βρουξισμός είναι πιο συχνός κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν κοιμόμαστε, χάνουμε τη συνειδητή ικανότητα να συγκρατήσουμε αυτό το ακούσιο αντανακλαστικό.

7 ενδιαφέροντα πράγματα που κάνει το σώμα σας στον βαθύ ύπνο

Έχετε ξυπνήσει ποτέ με οδοντικό πόνο ή δυσφορία; Ίσως πάσχετε από βρουξισμό και τρίζετε τα δόντια σας όταν βρίσκεστε σε βαθύ ύπνο.

5. Ξαφνικές κινήσεις όταν είστε σε βαθύ ύπνο

Αυτό το αντανακλαστικό είναι πολύ συνηθισμένο σε όλους τους ανθρώπους και λαμβάνει χώρα όταν φτάνουμε στη φάση του βαθύτερου ύπνου. Ξαφνικά πηδάτε ή αισθάνεστε ένα ισχυρό τράνταγμα. Αν και αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό, είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν πρέπει να αποτελεί αιτία ανησυχίας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο εγκέφαλός σας προετοιμάζεται για την αλλαγή στους κύκλους του ύπνου και μερικές φορές παρερμηνεύεται ως πτώση.

Σύμφωνα με μια μελέτη στο Περιοδικό Νευροεπιστήμες στην αγροτική πρακτική, υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο. Μία από τις θεωρίες υποστηρίζει ότι πρόκειται για έναν εγκεφαλικό αμυντικό μηχανισμό. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο εγκέφαλος συνδέει την πλήρη χαλάρωση του σώματος με την πτώση και επομένως οι μύες συστέλλονται. Ωστόσο, καμία από τις θεωρίες σχετικά με το φαινόμενο αυτό δεν είναι πειστική.

6. Ο εγκέφαλος απορρίπτει ό,τι δεν χρειάζεται όταν βρίσκεται σε βαθύ ύπνο

Ο εγκέφαλός σας συσσωρεύει πολλές τοξίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, τις οποίες απορρίπτει μέσω μιας διαδικασίας καθαρισμού τη νύχτα. Αυτή η διαδικασία ανακουφίζει από την πνευματική κόπωση και ανανεώνει την ενέργειά σας για την επόμενη μέρα.

Μια δημοσίευση από το MEDTube Science δείχνει ότι αρκετές μελέτες έχουν ανακαλύψει μια σχέση μεταξύ του βαθύ ύπνου και της αποβολής των τοξινών από τον εγκέφαλο. Αυτό αφορά μια οδό γνωστή ως γλυμφατικό σύστημα. Κατά μία έννοια, είναι ο τρόπος του εγκεφάλου να βγάζει τα σκουπίδια.

7. Παράλυση του ύπνου

Η παράλυση του ύπνου εμφανίζεται όταν βρίσκεστε στη βαθύτερη φάση του κύκλου του ύπνου σας και χαρακτηρίζεται από μια ενοχλητική αίσθηση ακινησίας, ενώ έχετε επίγνωση ότι ονειρεύεστε. Μπορεί να είναι ένα πολύ τρομακτικό φαινόμενο, επειδή συχνά συνοδεύεται από εφιάλτες στους οποίους δεν μπορείτε να ξεφύγετε ή να αντιδράσετε με οποιονδήποτε τρόπο.

Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία σχετικά με τις συγκεκριμένες αιτίες αυτού του φαινομένου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας, θα μπορούσε να έχει να κάνει με τα ακόλουθα:

 • Αϋπνία.
 • Διακοπτόμενα πρότυπα ύπνου.
 • Ναρκοληψία (ξαφνικός ύπνος).
 • Σύνδρομο μετατραυματικού στρες.
 • Γενικό άγχος.
 • Κρίσεις πανικού.
 • Οικογενειακό ιστορικό παράλυσης ύπνου.
7 ενδιαφέροντα πράγματα που κάνει το σώμα σας στον βαθύ ύπνο

Η παράλυση του ύπνου είναι ένα φαινόμενο που συχνά εμφανίζεται με τη μορφή εφιάλτη.

Ο καλός ύπνος είναι συνώνυμο της καλής υγείας

Ο καλός ύπνος, μαζί με μια τακτική ρουτίνα σωματικής δραστηριότητας και μια ισορροπημένη διατροφή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Επιπλέον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ποιοτικός ύπνος βελτιώνει τη συγκέντρωση, τη δημιουργικότητα και τη φυσική κατάσταση. Επιπλέον, μειώνει επίσης τα συμπτώματα του στρες και του άγχους .

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή κάποιες από τις καταστάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι πολύ ενοχλητικές και επαναλαμβανόμενες, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Clínica Mayo. Bruxismo (rechinamiento de los dientes). (2018). mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/bruxism/symptoms-causes/syc-20356095
 • F. Roballo. Parálisis del sueño: desenmascarando el fantasma, exploración holística y psicológica. (2016). sifp.psico.edu.uy/sites/default/files/Trabajos%20finales/%20Archivos/tfg_francisco_roballo.pdf
 • Clínica Mayo. La hormona del crecimiento humana: ¿Hace más lento el envejecimiento?. (2020). Recuperado el 20 de marzo de 2020.
 • Negoro, H., Kanematsu, A., Doi, M., Suadicani, S. O., Matsuo, M., Imamura, M., Okinami, T., Nishikawa, N., Oura, T., Matsui, S., Seo, K., Tainaka, M., Urabe, S., Kiyokage, E., Todo, T., Okamura, H., Tabata, Y., & Ogawa, O. (2012). Involvement of urinary bladder Connexin43 and the circadian clock in coordination of diurnal micturition rhythm. Nature Communications. https://doi.org/10.1038/ncomms1812
 • Sathe, H., Karia, S., Desousa, A., & Shah, N. (2015). Hypnic jerks possibly induced by escitalopram. In Journal of Neurosciences in Rural Practice. https://doi.org/10.4103/0976-3147.158797
 • Eugene, A. R., & Masiak, J. (2015). The Neuroprotective Aspects of Sleep. MEDtube Science.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.