Ξέρετε πόσο ωφέλιμο είναι ένα μασάζ ποδιών πριν τον ύπνο;

Το μασάζ ποδιών είναι χαλαρωτικό και προσφέρει πολλά οφέλη στο σώμα. Μάθετε γιατί πρέπει να κάνετε μασάζ ποδιών πριν κοιμηθείτε εδώ!
Ξέρετε πόσο ωφέλιμο είναι ένα μασάζ ποδιών πριν τον ύπνο;
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Τα πόδια μας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Υποστηρίζουν ολόκληρο το σώμα μας για να μπορούμε να κάνουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Για το λόγο αυτό, ένας από τους τρόπους για να τα φροντίσετε και να αποτρέψετε μελλοντικές παθήσεις είναι μέσω ενός μασάζ ποδιών πριν πάτε για ύπνο.

Αυτός ο τύπος τεχνικής βοηθά στη χαλάρωση όχι μόνο των ποδιών, αλλά και ολόκληρου του σώματος. Επιπλέον, τα μασάζ παρέχουν στο σώμα σημαντικά οφέλη.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη των μασάζ. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι το μασάζ μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις:

 • Ανησυχία
 • Πεπτικές διαταραχές
 • Ινομυαλγία
 • Πονοκέφαλοι
 • Αϋπνία που σχετίζεται με το άγχος
 • Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου
 • Στελέχη ή τραυματισμοί μαλακών ιστών
 • Αθλητικοί τραυματισμοί
 • Πόνος κροταφογναθικής άρθρωσης

Ωστόσο, σχεδόν ποτέ δεν προσέχουμε ιδιαίτερα τα πόδια μας. Τείνουν να περνούν απαρατήρητα τις περισσότερες φορές. Μόνο όταν αρχίζουμε να νιώθουμε πόνους, κάλους ή άλλα προβλήματα, ψάχνουμε τρόπο να τα ανακουφίσουμε.

Για να κάνετε το μασάζ καθημερινή συνήθεια, ακολουθούν μερικοί σημαντικοί λόγοι για να κάνετε μασάζ στα πόδια σας κάθε μέρα πριν πάτε για ύπνο.

Ένα μασάζ ποδιών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

pies-en-cesped

Τα μασάζ αποσκοπούν στην τόνωση των αντανακλαστικών των ποδιών για την επίτευξη χαλάρωσης και επούλωσης. Αυτοί οι τύποι τεχνικών βοηθούν στην πρόληψη των βλαβερών επιπτώσεων του στρες που, όπως πολλοί γνωρίζουν, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα υγείας.

Το τακτικό μασάζ ποδιών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθούν επίσης στην πρόληψη προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το στρες.

Βοηθούν στην ενέργεια και την αναζωογόνηση

Το μασάζ ποδιών αποκαθιστά και ενεργοποιεί τον αποδέκτη. Τα πόδια συγκεντρώνουν τα στοιχεία του μασάζ για να δώσουν ενέργεια σε ολόκληρο το σώμα.

Οι θεωρίες της ρεφλεξολογίας προτείνουν ότι ένα μασάζ ποδιών απελευθερώνει μπλοκαρίσματα που μπορεί να εμποδίζουν την ενέργεια, η οποία θα πρέπει να ρέει ελεύθερα σε όλο το σώμα.

Ένα μασάζ ποδιών βελτιώνει την κυκλοφορία

Circulacion en las piernas

Η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι υπεύθυνη για τη σωστή μεταφορά του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα. Μέσω αυτής της λειτουργίας, το αίμα καθαρίζεται επίσης και μπορεί να αποβάλει τις τοξίνες και τα απόβλητα.

Καθώς η ροή του αίματος μπορεί να επηρεαστεί από το στρες, ένα μασάζ ποδιών μπορεί να βελτιώσει αυτό το πρόβλημα βοηθώντας στην απελευθέρωση της έντασης.

Βοηθούν στην προώθηση της ισορροπίας και της αρμονίας

Όταν τα συστήματα επηρεάζονται από το άγχος και την κούραση, η εναρμόνιση του σώματος και του νου μπορεί να είναι πολύ δύσκολη.

Ωστόσο, αυτή η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί με ένα μασάζ ποδιών. Ενθαρρύνει την ομοιόσταση, μια διαδικασία που κάνει όλα τα συστήματα του σώματος να λειτουργούν αρμονικά.

Το μασάζ ποδιών μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγιούς επιδερμίδας

Ξέρετε πόσο ωφέλιμο είναι ένα μασάζ ποδιών πριν τον ύπνο;

Βοηθώντας στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, βοηθά επίσης στην πρόληψη της έκκρισης σμηγματογόνων και ιδρωτοποιών αδένων, εξαλείφοντας την υπερβολική λιπαρότητα που επηρεάζει το δέρμα.

Δρα επίσης στις ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, βελτιώνοντας τον τόνο του δέρματος.

Ομοίως, το Instituto Superior de Estudios (ISED), δείχνει ότι αυτή η τεχνική αιώνων επιτρέπει την δράση στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος που συνδέονται άμεσα με τα αιμοφόρα αγγεία, τους σμηγματογόνους αδένες, το κεντρικό νευρικό σύστημα και άλλες περιοχές του σώματος..

Κατά συνέπεια, τα οφέλη του μασάζ ξεπερνούν κατά πολύ τα αισθητικά ή χαλαρωτικά ζητήματα. Μάλιστα, έχουν θετικό αντίκτυπο στο υπόλοιπο σώμα, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.

Από την άλλη πλευρά, το μασάζ παράγει πολλαπλά και σημαντικά αποτελέσματα στο δέρμα που είναι τόσο αισθητικά όσο και φυσιολογικά. Αυτά τα οφέλη μπορεί να είναι άμεσα και μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Το μασάζ βοηθά στην πρόληψη των κράμπες

Η χαλάρωση των ποδιών μέσω μασάζ θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση των ιστών και στη μείωση των επιπέδων γαλακτικού οξέος, που τείνει να αυξήσει τη συγκέντρωση γαλακτικών και που γενικά συμβαίνει όταν η ζήτηση ενέργειας στους ιστούς, κυρίως μυϊκούς, υπερβαίνει τη διαθεσιμότητα οξυγόνου στο αίμα.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό το οξύ είναι πραγματικά υπεύθυνο για την πρόκληση κραμπών και μυϊκούς πόνους.

Προάγουν την ηρεμία και τη χαλάρωση

Πίτες παλαμίδες

Η σύνδεση μεταξύ των ποδιών και του υπόλοιπου σώματος επιτρέπει στο μασάζ να ανακουφίσει το άγχος και να βοηθήσει να φτάσει σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης.

Ένα σημαντικό σημείο που βρίσκεται και στα δύο πόδια είναι το αντανακλαστικό του ηλιακού πλέγματος. Αυτό το σημείο, όπου συσσωρεύεται το άγχος, μπορεί να εργαστεί με μια τεχνική βελονισμού για την ανανέωση του σώματος και την εξάλειψη των αρνητικών ενεργειών.

Ασκείτε ελαφριά πίεση και να κάνετε μασάζ χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα για να επιτύχετε διάφορα οφέλη για την υγεία.

Ένα μασάζ ποδιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση πολλών παθήσεων

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική ανακάλυψε ότι ο βελονισμός δρα στα «σημεία πίεσης» που βρίσκονται στα πόδια και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων υγείας.

Σύμφωνα με αυτή την ασιατική φιλοσοφία, υπάρχουν 18 βασικά σημεία για τη θεραπεία παθήσεων και ασθενειών, για την ανακούφιση από τον πόνο, για προληπτικούς σκοπούς, θεραπεία για εθισμούς, ενεργειακό ισοζύγιο. Για παράδειγμα, τα σημεία 11 και 12 βρίσκονται στα πόδια, «αντιπροσωπεύουν» την ουροδόχο κύστη και το συκώτι, αντίστοιχα.

Συνιστάται να κάνετε ένα μασάζ που διαρκεί 10 έως 15 λεπτά για να μειώσετε τις παθήσεις και να αποτρέψετε ασθένειες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα είδος ενυδατικής κρέμας και να κάνετε μασάζ με τη μορφή κύκλων και ευθειών γραμμών που πηγαίνουν μπρος-πίσω προς την ίδια κατεύθυνση.

Τέλος, να θυμάστε ότι είναι πάντα σημαντικό να ζητάτε τη γνώμη ενός επαγγελματία εάν παρατηρήσετε ότι υπάρχει κάποια ανωμαλία ή ότι τα επίπεδα άγχους σας είναι πολύ υψηλά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Embong, N. H., Soh, Y. C., Ming, L. C., & Wong, T. W. (2015). Revisiting reflexology: Concept, evidence, current practice, and practitioner training. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2015.08.008

 • American Organization for Bodywork Therapies of Asia. (2014). Acupressure: Long Definition. American Organization for Bodywork Therapies of Asia.

 • Mehta, P., Dhapte, V., Kadam, S., & Dhapte, V. (2017). Contemporary acupressure therapy: Adroit cure for painless recovery of therapeutic ailments. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2016.06.004


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.