Ωφέλειες της κατανάλωσης νερού με μαγειρική σόδα

Το διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού είναι μία από τις πιο παλιές και τις πιο συνηθισμένες σπιτικές θεραπείες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για έναν αποτελεσματικό τρόπο προστασίας του σώματος κατά διαφόρων ασθενειών.
Ωφέλειες της κατανάλωσης νερού με μαγειρική σόδα
Nelton Abdon Ramos Rojas

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ωφέλειες της κατανάλωσης νερού με μαγειρική σόδα! Για να μην επιτραπεί στο σώμα να γίνει υπερβολικά αλκαλικό -καθώς αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό- είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε μισό κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό μετά από κάθε κύριο γεύμα.

Η μαγειρική σόδα είναι ένα αρκετά συνηθισμένο προϊόν σε εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο, επειδή όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα αλλά και διευκολύνει αρκετές καθαριστικές εργασίες βελτιώνοντας την υγεία.

Αν και σήμερα πολλοί άνθρωποι προτιμούν τα συμβατικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα στην αγορά, μερικοί άλλοι αξιοποιούν αυτή τη λευκή σκόνη σε αρκετούς τομείς της ζωής τους.

Η μαγειρική σόδα θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, σε μικρές ποσότητες. Έχει αποδειχτεί ότι η τακτική κατανάλωσή της υποστηρίζει γενικά τις λειτουργίες του οργανισμού επειδή ρυθμίζει τα φυσικά επίπεδα του pH του αίματος μειώνοντας τα επίπεδα των οξέων.

Το διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού είναι μία από τις πιο παλιές και τις πιο συνηθισμένες σπιτικές θεραπείες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για έναν αποτελεσματικό τρόπο προστασίας του σώματος κατά διαφόρων ασθενειών. Ποια τα οφέλη της κατανάλωσης νερού με μαγειρική σόδα;

Είναι ένα φυσικό αντιόξινο

νερού με μαγειρική σόδα - στομάχι

Οι φυσικές αντιόξινες ιδιότητες της μαγειρικής σόδας είναι ένας από τους λόγους που χρησιμοποιείται τόσο συχνά στο σπίτι.

Η κατανάλωση μαγειρικής σόδας μπορεί να εξουδετερώσει τα στομαχικά οξέα για να αποφευχθεί η ενοχλητική καούρα.

Όταν διαλύεται σε ένα ποτήρι νερό, μειώνει τη φλεγμονή και τα αέρια, γεγονός που οδηγεί σε πιο γρήγορη ανακούφιση από τη δυσπεψία.

Φυσική αλκαλοποιητική ουσία, ένα από τα οφέλη της κατανάλωσης νερού με μαγειρική σόδα

Οι περισσότεροι τύποι διατροφής προκαλούν οξέα στο σώμα, καθιστώντας το επιρρεπές στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Για την εξουδετέρωση της οξύτητας και τη δημιουργία ενός αλκαλικού περιβάλλοντος, η μαγειρική σόδα έχει γίνει η προτιμώμενη φυσική θεραπεία για την εξισορρόπηση του pH του σώματος και για τη βελτίωση της υγείας. Τα οξέα στο σώμα συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, αρθρίτιδας, ακόμα και καρκίνου.

Για το λόγο αυτό, σε σχέση με το κόστος του, το συγκεκριμένο συστατικό μπορεί να είναι η καλύτερη φυσική θεραπεία για την πρόληψη της εμφάνισης των παραπάνω παθήσεων.

Είναι καλό να καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα καθημερινά, με μεγάλη προσοχή στη δοσολογία, καθώς η υπερβολή θα μπορούσε να βλάψει τον οργανισμό κάνοντας το περιβάλλον του υπερβολικά αλκαλικό.

Είναι αντισηπτική

νερού με μαγειρική σόδα - στοματικο διαλυμα

Μια πολύ ξεχωριστή ιδιότητα της μαγειρικής σόδας είναι ότι έχει ήπια αντισηπτική δράση, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για την εξάλειψη ιών και βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες.

Λόγω αυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου και της φλεγμονής κάνοντας γαργάρες.

Ανακουφίζει από τις ουρολοιμώξεις

Το μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτικό φράγμα κατά των ουρολοιμώξεων χάρη στην ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα των οξέων στα ούρα.

Η κατανάλωση μαγειρικής σόδας με νερό και χυμό κράνμπερι είναι ακόμα δύο τρόποι πρόληψης των υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων.

Μάθετε περισσότερα για τη φυσική αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων.

Αντιμετωπίζει την ποδάγρα και άλλα προβλήματα των αρθρώσεων

νερού με μαγειρική σόδα - αρθρωσεις

Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στους ιστούς όλου του σώματος μπορούν να προκαλέσουν πόνο και χρόνιες παθήσεις όπως ποδάγρα ή αρθρίτιδα.

Η μαγειρική σόδα φέρνει το pH του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα και μειώνει το οξύ αυτού του είδους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σπιτική θεραπεία για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων παθήσεων.

Αυξάνει τη σωματική απόδοση

Το γαλακτικό οξύ που απελευθερώνεται κατά τη σωματική δραστηριότητα μπορεί να συσσωρευτεί στους μυς και στις αρθρώσεις προκαλώντας δυσκαμψία και μυϊκή κόπωση.

Για να μην επιτρέψετε σε αυτό να επηρεάσει τη σωματική σας απόδοση, μια καλή επιλογή είναι να πιείτε μαγειρική σόδα διαλυμένη σε νερό, η οποία βοηθάει στον έλεγχο του συγκεκριμένου οξέος.

Ελέγχει τη χοληστερίνη το μείγμα νερού με μαγειρική σόδα

Η κατανάλωση μεταλλικού νερού με μαγειρική σόδα θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης, ειδικά της LDL, που είναι επίσης γνωστή ως “κακή χοληστερίνη”.

Ωστόσο, λόγω των υψηλών επιπέδων νατρίου που περιέχει, δεν συνιστάται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Πώς φτιάχνετε το μείγμα νερού με μαγειρική σόδα

νερού με μαγειρική σόδα

Όπως προαναφέρθηκε, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει επικίνδυνες παρενέργειες.

Για το λόγο αυτό, αν θέλετε να συμπεριλάβετε τη μαγειρική σόδα στη διατροφή σας χωρίς κίνδυνο, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας το εξής:

Γενική δοσολογία νερού με μαγειρική σόδα

  • 1/2 κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα (3 γραμμάρια)
  • 1 ποτήρι νερό (200 ml)

Ανακατεύετε τα δύο συστατικά και πίνετε το μείγμα μετά από κάθε κύριο γεύμα.

Για ανακούφιση από τα κρυολογήματα και τη γρίπη

Η θεραπεία αυτή είναι τέλεια για την καταπολέμηση των μικροοργανισμών που προκαλούν κρυολογήματα, γρίπη και αλλεργίες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η σπιτική θεραπεία εφαρμόζεται με τον εξής τρόπο:

  • Ημέρα 1: καταναλώστε πέντε δόσεις μισής κουταλίτσας του τσαγιού μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό κάθε τρεις ώρες.
  • Ημέρα 2: καταναλώστε τρεις δόσεις (της ίδιας ποσότητας) σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Ημέρα 3: καταναλώστε την ίδια δοσολογία μετά το μεσημεριανό γεύμα και άλλη μία φορά μετά το βραδινό γεύμα.

Αν και η γεύση δεν είναι και τόσο ωραία, η απόφαση να καταναλώνετε μαγειρική σόδα κάθε μέρα είναι σημαντική για την υγεία σας και θα πρέπει να την τηρείτε. Αρχίστε να περιλαμβάνετε μαγειρική σόδα στη διατροφή σας και θα δείτε θετικά αποτελέσματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.