Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα δεν θεωρείται καθαυτή σοβαρή ασθένεια, αλλά είναι γνωστό σε όλους ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς που πάσχει από αυτή.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την οστεοαρθρίτιδα
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Τι ξέρετε για την οστεοαρθρίτιδα; Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί είδος των πολυάριθμων και ποικίλων ρευματικών παθήσεων. Όλοι μοιράζονται το γεγονός ότι επηρεάζουν μέρος του κινητικού συστήματος. Ωστόσο, διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στις αιτίες, την εξέλιξη και τη θεραπεία τους. Στο παρακάτω άρθρο θα διαβάσετε όσα πρέπει να ξέρετε για την οστεοαρθρίτιδα.

Χαρακτηρίζεται από την προοδευτική απώλεια χόνδρου στις αρθρώσεις. Αυτό συνήθως προκαλείται με την πάροδο της ηλικίας, αλλά μπορεί επίσης να επηρεαστεί από άλλους παράγοντες. Η ασθένεια είναι αρκετά κοινή σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Στην πραγματικότητα, η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή από τις ρευματικές ασθένειες. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου το 28% των ενηλίκων άνω των 60 ετών έχουν οστεοαρθρίτιδα.

Εκτιμάται ότι μέχρι το έτος 2020, η ασθένεια θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αιτία αναπηρίας στον κόσμο. Δυστυχώς, όπως αναφέρει και ο καθηγητής David J Hunter, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια θεραπεία γι’ αυτή την ασθένεια.

Τα αίτια που πρέπει να ξέρετε για την οστεοαρθρίτιδα

Τι ξέρετε για την οστεοαρθρίτιδα
Η οστεοαρθρίτιδα συμβαίνει όταν ο χόνδρος στην άρθρωση φθείρεται και εκφυλίζεται. Ο χόνδρος χάνει την ελαστικότητα και τη συνεκτικότητά του. Λίγο-λίγο, μειώνεται σε πάχος μέχρι να φθαρεί ολοκληρωτικά.

Όταν συμβαίνει αυτό, τα άκρα των οστών αφήνονται απροστάτευτα και τρίβονται μεταξύ τους.

Τα οστά αντιδρούν σε αυτό το αποτέλεσμα. Κάνουν τον εαυτό τους πυκνότερο και αυτό προκαλεί κήλες στο εσωτερικό του οστού. Επιπλέον, δημιουργεί σπασίματα στα οστά, στα άκρα των αρθρώσεων. Ως αποτέλεσμα επέρχεται η παραμόρφωση των οστών.

Μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν οστεοαρθρίτιδα είναι:

 • Ηλικία. Οι πιθανότητες αυξάνονται μετά την ηλικία των 50 ετών.
 • Φύλο. Οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 50 και 55 ετών επηρεάζονται περισσότερο.
 • Γενετική προδιάθεση.
 • Υπερβολική σωματική δραστηριότητα.
 • Εμμηνόπαυση.
 • Παχυσαρκία.
 • Κατάγματα και κακώσεις.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια, οπότε θα σας ακολουθήσει για το υπόλοιπο της ζωής σας. Προκαλεί έντονο πόνο, αλλά με τη σωστή θεραπεία μπορεί να μετριαστεί.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι η οστεοαρθρίτιδα δεν προκαλεί απαραιτήτως αναπηρία ή δεν ακινητοποιεί όσους υποφέρουν από αυτή.

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: Φυσικό ενεργειακό ρόφημα που δυναμώνει τα οστά

Τα συμπτώματα που πρέπει να ξέρετε για την οστεοαρθρίτιδα

Έλεγχος χεριού
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που εξελίσσεται αργά. Τα αρχικά συμπτώματά της περνούν απαρατήρητα, αλλά στη συνέχεια γίνονται πιο έντονα με το χρόνο.

Γενικά, υπάρχουν πέντε σημεία που υποδεικνύουν την παρουσία οστεοαρθρίτιδας:

 • Πόνος στις αρθρώσεις. Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα. Έντονος πόνος στις αρθρώσεις, συνήθως στα γόνατα, στα χέρια ή στους γοφούς.
 • Ακαμψία. Το άτομο στερείται ευελιξίας, ειδικά όταν προσπαθεί να σηκωθεί από το κρεβάτι ή αφού έχει καθίσει σε ένα μέρος για λίγο.
 • Φούσκωμα και/ή μούδιασμα. Μια απλή φλεγμονή ενός ή διάφορων αρθρώσεων μπορεί να μετατραπεί σε μούδιασμα.
 • Ράγισμα. Ο ασθενής βιώνει μια αίσθηση ραγίσματος όταν κουνά την πάσχουσα άρθρωση.
 • Δυσφορία στα γόνατα, τα πόδια, τα χέρια και τους γοφούς.

Αν και ο πόνος είναι το πρώτο σημάδι της οστεοαρθρίτιδας, μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ή μπορεί να μην υπάρχει σε μόνιμη βάση.

Τύποι οστεοαρθρίτιδας και διάγνωση

Η οστεοαρθρίτιδα εκδηλώνεται κυρίως σε τέσσερις ζώνες του σώματος: τα γόνατα, τα χέρια, τους γοφούς και την πλάτη. Στα γόνατα είναι το πιο συχνό σημείο.

Επιπλέον, μπορεί να είναι πρωτογενής ή δευτερογενής. Η πρώτη αφορά στην τυπική μορφή της ασθένειας, ενώ η δεύτερη προκαλείται από τραυματισμό.

Η οστεοαρθρίτιδα στα χέρια αρχίζει σχεδόν πάντα στην ένωση και στη συνέχεια εξαπλώνεται στο υπόλοιπο χέρι. Συνήθως προκαλεί παραμορφώσεις και μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργικότητα των χεριών σας. Η οστεοαρθρίτιδα στα ισχία προκαλεί πόνο στο εσωτερικό μέρος του μηρού σας ή στην περιοχή των βουβώνων. Όσον αφορά στην οστεοαρθρίτιδα στην πλάτη, τείνει να ξεκινά στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας ή σε αυτή του τραχήλου της μήτρας.

Συνήθως, η διάγνωση μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής εξέτασης. Κανονικά, αυτό γίνεται με ακτινογραφία, αξονική και/ή μαγνητική τομογραφία. Επίσης, το στάδιο της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να ανιχνευθεί μέσω υπερηχογραφημάτων υψηλής ανάλυσης.

Πρόγνωση

Η ίδια η ασθένεια δεν θεωρείται σοβαρή. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Παρ΄ όλα αυτά, η πρόγνωση εξαρτάται από κάθε μεμονωμένο περιστατικό. Βασικά, είναι ένα άθροισμα από το πόσο προσβεβλημένη είναι η άρθρωση και από το πόσο γρήγορα το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Μια έγκαιρη διάγνωση και η λήψη προληπτικών μέτρων μπορούν να βελτιώσουν την πρόγνωση. Με τη σωστή θεραπεία, θα είστε σε θέση να επιβραδύνετε την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας σας και να μειώσετε τη σοβαρότητά της.

Η θεραπεία είναι σχεδόν πάντα φαρμακευτική και έχει να κάνει με την πραγματοποίηση αλλαγών που ενθαρρύνουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συμβατικές μέθοδοι δεν τελεσφορούν και τελικά καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Γενικά, η χειρουργική επέμβαση βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της κινητικότητάς σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.