8 συστάσεις για να προλάβετε την ουρολοίμωξη

Αν και το να κρατάτε τα ούρα σας για πολλή ώρα μπορεί να μοιάζει με άκακη συνήθεια, μπορεί να ενθαρρύνει μια επίθεση από βακτήρια οδηγώντας σε ουρολοίμωξη.
8 συστάσεις για να προλάβετε την ουρολοίμωξη
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Θέλετε να προλάβετε την ουρολοίμωξη; Η ουρολοίμωξη είναι μια πάθηση που προκύπτει λόγω της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης βακτηρίων και ιών.

Αυτό φανερώνει εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, επειδή το συγκεκριμένο σύστημα παράγει τα απαραίτητα αντισώματα για τον έλεγχο των επιθέσεων από μικροοργανισμούς.

Η εμφάνιση ουρολοίμωξης ξεκινάει με συμπτώματα όπως το κάψιμο κατά την ούρηση. Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στην ούρηση και, σε μερικές περιπτώσεις, πυρετός και ρίγη.

Πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να προσβάλει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ωστόσο εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες όπως αναφέρει στη μελέτη του καθηγητής Chee Wei Tan. Ο λόγος είναι ότι η γυναικεία ουρήθρα είναι πολύ πιο κοντή και τα βακτήρια ταξιδεύουν ευκολότερα σε αυτή.

Αν και η ουρολοίμωξη τείνει να είναι περιστασιακή και ανεπαίσθητη, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές που θα επηρεάσουν την ποιότητα ζωής σας.

Λόγω αυτού, είναι σημαντικό να μάθετε πώς θα προλάβετε την ουρολοίμωξη. Μπορείτε να το καταφέρετε υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες και ακολουθώντας κάποιες συστάσεις που μειώνουν τον κίνδυνο.

Μάθετε ποιες είναι!

1. Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα για να προλάβετε την ουρολοίμωξη

Προλάβετε την ουρολοίμωξη

Αν και πρόκειται για κάτι που οι περισσότερες γυναίκες παραβλέπουν, το ύφασμα από το οποίο είναι φτιαγμένο τα εσώρουχα παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό συνδέεται στενά με την τάση μερικών γυναικών να υποφέρουν από ουρολοιμώξεις και μολύνσεις στην ευαίσθητη περιοχή.

Η χρήση εσωρούχων από ελαστικό υλικό, τα οποία δεν καλύπτονται από βαμβάκι τουλάχιστον στην περιοχή ανάμεσα στα πόδια, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Τα συγκεκριμένα εσώρουχα ενθαρρύνουν τη συσσώρευση υγρασίας δημιουργώντας ένα περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη βακτηρίων.

 • Για να προλάβετε την ουρολοίμωξη, είναι υψίστης σημασίας να επιλέγετε βαμβακερά εσώρουχα. Θα πρέπει επίσης να έχουν το σωστό μέγεθος. Αν είναι πολύ στενά, μπορεί να σας βλάψουν.

2. Να πίνετε περισσότερο νερό

Σε πολλές περιπτώσεις η ουρολοίμωξη πυροδοτείται από την αφυδάτωση.

Η έλλειψη υγρών επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών σας. Επίσης, επειδή δεν παράγετε αρκετά ούρα, οι μικροοργανισμοί μπορούν να αναπτυχθούν πιο εύκολα.

Εξάλλου η έλλειψη νερού προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση, επιδεινώνοντας τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας.

 • Για να αποφύγετε την αφυδάτωση και να προλάβετε την ουρολοίμωξη, συνιστάται να πίνετε τουλάχιστον έξι με οχτώ ποτήρια νερό τη μέρα.

3. Μην κρατάτε τα ούρα σας

Γυναίκα προσπαθεί να συγκρατήσει την επιθυμία για ούρηση

Το να κρατάτε τα ούρα σας για μερικά λεπτά δεν βλάπτει.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν κρατάτε τα ούρα σας για πολλή ώρα, ειδικά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που η ουροδόχος κύστη σας παθαίνει φλεγμονή.

Η κατάσταση αυτή συνδέεται με την εμφάνιση ουρολοίμωξης. Ο λόγος είναι ότι, όταν κρατάτε τα ούρα σας, διευκολύνετε την επίθεση των βακτηρίων.

 • Για να προλάβετε την ουρολοίμωξη, είναι σημαντικό να πηγαίνετε στην τουαλέτα όποτε το έχετε ανάγκη, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πηγαίνετε συχνά.

4. Να αποφεύγετε τα αρωματισμένα προϊόντα για να προλάβετε την ουρολοίμωξη

Για να τηρείτε μια καλή υγιεινή στην ευαίσθητη περιοχή, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε αρωματισμένα προϊόντα.

Γενικά τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι γεμάτα χημικές ουσίες που αλλάζουν το επίπεδο του pH της περιοχής. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες επίθεσης από βακτήρια και μύκητες.

Επίσης μερικά από τα προϊόντα αυτά επηρεάζουν τη φυσική λίπανση της ευαίσθητης περιοχής. Ως αποτέλεσμα, οι πιθανότητες για ουρολοίμωξη αυξάνονται.

 • Να επιλέγετε ήπια σαπούνια που περιέχουν φυσικά συστατικά.
 • Να αποφεύγετε τη χρήση πούδρας, αρωμάτων ή αποσμητικών για την ευαίσθητη περιοχή.

5. Να τρώτε λιγότερες ερεθιστικές τροφές

Κόκκοι καφέ και καφές σε ποτήρι

Το να τρώτε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα ορισμένων τροφών μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αυξήσει τις πιθανότητες για ουρολοίμωξη.

Ο λόγος είναι ότι αυτές οι τροφές προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση στους ιστούς σας. Έτσι τα βακτήρια αναπτύσσονται χωρίς δυσκολία.

Μερικές από τις συγκεκριμένες τροφές είναι οι εξής:

 • Πικάντικα καρυκεύματα.
 • Καφές ή καφεϊνούχα ποτά
 • Οινοπνευματώδη ποτά.
 • Αλλαντικά.
 • Επεξεργασμένα σάκχαρα.
 • Τροφές με πολύ αλάτι.

6. Να ουρείτε μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα

Μετά το σεξ είναι καλό να πηγαίνετε αμέσως στην τουαλέτα. Αυτό επειδή η ούρηση βοηθάει στην απομάκρυνση μερικών μικροβίων που μπορεί να παραμείνουν στην ουρήθρα.

Για να προλάβετε την ουρολοίμωξη, η συνήθεια αυτή θα πρέπει να τηρείται πριν και μετά το σεξ.

7. Να αποφεύγετε να φοράτε βρεγμένα ρούχα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα

γυναίκα σε πισίνα

Οι άνθρωποι που τείνουν να υποφέρουν από ουρολοιμώξεις θα πρέπει να αποφεύγουν να φοράνε βρεγμένο μαγιό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Ο λόγος είναι ότι αυτό διευκολύνει την επίθεση των μικροβίων.

 • Όλα τα βρεγμένα ενδύματα που βρίσκονται σε επαφή με την ευαίσθητη περιοχή μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση ουρολοίμωξης.

8. Να καταναλώνετε προβιοτικές τροφές για να προλάβετε την ουρολοίμωξη

Η κατανάλωση προβιοτικών τροφών σε τακτική βάση είναι μια υγιεινή συνήθεια. Μειώνει τον κίνδυνο για λοιμώξεις και προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι τροφές αυτές χαρακτηρίζονται από την παρουσία αυξημένης ποσότητας ζωντανών καλλιεργειών. Αυτό τους επιτρέπει να εξουδετερώνουν τις βλάβες που προκαλούν τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί.

Μερικές προβιοτικές τροφές είναι οι εξής:

Φροντίστε να τηρείτε όλες τις παραπάνω συστάσεις για να προλάβετε την ουρολοίμωξη και τα ενοχλητικά της επακόλουθα.

Αν δεν καταφέρετε να την αποφύγετε, φροντίστε να την αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα, έτσι ώστε να μην προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία σας.

Ευγενική παραχώρηση εικόνας: © wikiHow.com


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.