Πώς να απαλλαγείτε από τα περιττά οξέα στο σώμα

6 Φεβρουαρίου 2019
Γνωρίζατε ότι για να μειώσετε τα οξέα η μαγειρική σόδα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε το σώμα σας πιο αλκαλικό; Ακριβώς όπως το νερό με λεμόνι, το οποίο μπορείτε να πίνετε κάθε μέρα για να βοηθήσει τον οργανισμό σας.

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τα περιττά οξέα στο σώμα σας; Το PH του σώματός σας είναι το κλειδί για την διατήρηση της καλής υγείας. Σας επιτρέπει να καταλάβετε αν το σώμα σας βρίσκεται σε μια υγιή αλκαλική κατάσταση ή αν με τα υψηλά επίπεδα οξύτητας το βάζετε σε κίνδυνο.

Όταν μιλάμε για το pH, μιλάμε για το δυναμικό υδρογόνου.  Αυτό είναι μια μονάδα μέτρησης που προσδιορίζει τη συγκέντρωση των ιόντων υδρογόνου στο σώμα. Για να κατανοήσετε καλύτερα την έννοια αυτή, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα επίπεδα οξύτητας μετριούνται σε μια κλίμακα 1-14, όπου το 1 είναι το πιο οξύ, το 7 είναι ουδέτερο και το 14 είναι το πιο αλκαλικό.

Ένα υγιές σώμα θα πρέπει να έχει ένα μεταξύ 7,3 και 7,45. Ωστόσο, η συγκέντρωση μολυσματικών ουσιών, οι κακές διατροφικές συνήθειες, ακόμα και το στρες μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο οξύτητας στο σώμα σας και να αλλάξει το pH σας, με αποτέλεσμα να μειωθεί και να γίνει πολύ πιο όξινο. Στον τρόπο μέτρησης του pH στο αίμα αναφέρεται άρθρο του Kellum, J. A.

Όταν αλλάζει το pH του σώματος, το αίμα αντιδρά, αφαιρώντας θρεπτικά συστατικά που τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα χρειάζονται για να λειτουργήσουν, ενώ ταυτόχρονα κάνει το σώμα να αισθάνεται πιο κουρασμένο και να παρουσιάζει πονοκεφάλους, προβλήματα πέψης και διάβρωση στα νύχια και τα μαλλιά.  Στο άρθρο αυτό θα μάθετε πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τα περιττά οξέα στο σώμα σας. 

Διαβάστε επίσης: Οι 5 καλύτερες σπιτικές θεραπείες για τα οξέα του στομάχου

Γιατί είναι σημαντικό να ισορροπήσει το pH του σώματός μου;

Όταν το σώμα σας είναι ελαφρώς αλκαλικό, με pH πάνω από 7, μπορεί να προστατεύεται από ορισμένες ασθένειες. Από την άλλη πλευρά, όταν το σώμα σας παρουσιάζει υψηλά επίπεδα οξύτητας, θα είναι πιο πιθανό να εμφανίσει χρόνια προβλήματα, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι ημικρανίες, ο καταρράκτης, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, οι διάφορες αλλεργίες, η οστεοπόρωση και άλλα.

Πώς να απαλλαγείτε από τα περιττά οξέα στο σώμα

Ό,τι τρώτε και πίνετε έχει θετική ή αρνητική επίδραση στο pH σας. Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα οξύτητας στο σώμα σας, ενώ άλλα τείνουν να το κάνουν πιο αλκαλικό. Σε γενικές γραμμές, τα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα κάνουν το pH σας να πέφτει. Από την άλλη πλευρά, τα οπωροκηπευτικά προϊόντα κάνουν το pH σας πιο αλκαλικό. Δεδομένου ότι το σώμα σας χρειάζεται ένα ισορροπημένο pH, θα πρέπει να προσπαθήσετε να καταναλώνετε μια ισορροπημένη ποσότητα των δύο αυτών ομάδων. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές που προκαλούν υπερβολική οξύτητα, όπως το γρήγορο φαγητό και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τα περιττά οξέα και να φέρω την ισορροπία στο pH μου;


Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τα περιττά οξέα και να φέρω την ισορροπία στο pH μου;

Εκτός από την σωστή διατροφή, υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία του pH σας. Γι αυτό θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε τα τοξικά προϊόντα καθαρισμού και να επιλέξετε τις φυσικές ή βιολογικές λύσεις. Ομοίως, θα πρέπει να έχετε τις ακόλουθες συμβουλές κατά νου για την καταπολέμηση της υπερβολικής οξύτητας και την ισορροπία του pH σας.

 • Αυξήστε την ποσότητα από πράσινα φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή σας και πίνετε ένα πράσινο smoothie την ημέρα.
 • Υιοθετήστε τη συνήθεια του να πίνετε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λεμόνι με άδειο στομάχι κάθε μέρα. Το κιτρικό οξύ είναι πλούσιο σε αλκαλικά, παρά το γεγονός ότι είναι όξινο.
 • Αυξήστε την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που τρώτε, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ωμά, πράσινα λαχανικά.
 • Αποφύγετε τα επεξεργασμένα και τα τηγανητά.
 • Αποφύγετε τα τρόφιμα όπως η ζάχαρη και το αλεύρι.
 • Αυξήστε την ποσότητα του νερού που πίνετε.

Δώστε επίσης σημασία στα εξής:

 • Δοκιμάστε να καθαρίσετε το σπίτι σας με φυσικά προϊόντα, όπως η μαγειρική σόδα, το λεμόνι και το ξύδι.
 • Να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των χημικών προϊόντων για την ομορφιά και την περιποίηση των μαλλιών. Μερικές φορές αυτά μπορεί να είναι τοξικά. Κάντε ό,τι μπορείτε για να χρησιμοποιήσετε φυσικά προϊόντα για τα μαλλιά σας, τα νύχια, τα δόντια, κ.λπ.
 • Τρώτε περισσότερες φυτικές τροφές και συμπεριλάβετε στην διατροφή σας μικρότερες μερίδες ζωικών τροφών. Προσπαθήστε να καταναλώνετε κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής.
 • Ξεκινήστε να ενσωματώνετε στη διατροφή σας προϊόντα όπως το κριθάρι, τα φύκια, η σπιρουλίνα και το πιπέρι καγιέν.
 • Πιείτε ένα ποτήρι νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα καθημερινά.

Δείτε το άρθρο: 5 φυσικές θεραπείες με μαγειρική σόδα τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε

Τι περιμένετε για να αρχίσετε να αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας, ώστε να μπορείτε να έχετε ένα πιο ισορροπημένο pH; Όπως μπορείτε να δείτε, είναι πολύ εύκολο να απαλλαγείτε από τα περιττά οξέα στο σώμα σας και να επιτύχετε την ισορροπία του pH σας, μόνο με τη μικρή αυτή αλλαγή στον τρόπο ζωής σας και στις διατροφικές σας συνήθειες για να κάνετε το σώμα σας πιο αλκαλικό και να απολαύσετε μια καλύτερη υγεία. Απομακρύνετε τα περιττά οξέα!

 • Beasley, D. E., Koltz, A. M., Lambert, J. E., Fierer, N., & Dunn, R. R. (2015). The evolution of stomach acidity and its relevance to the human microbiome. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0134116
 • Ghosh, T., Lewis, D. I., Axon, A. T. R., & Everett, S. M. (2011). Review article: Methods of measuring gastric acid secretion. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2010.04573.x
 • Kellum, J. A. (2000). Determinants of blood pH in health and disease. Critical Care. https://doi.org/10.1186/cc644