Οι 3 τύποι αχρωματοψίας: Χαρακτηριστικά

Δεν αντιλαμβάνονται όλα την αχρωματοψία με τον ίδιο τρόπο, καθώς η πάθηση έχει πολλές εκδηλώσεις. Θα σας δείξουμε ποιες είναι και τα χαρακτηριστικά τους.
Οι 3 τύποι αχρωματοψίας: Χαρακτηριστικά

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η αχρωματοψία είναι μια πάθηση των ματιών που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην αντίληψη των μηκών κύματος του χρώματος. Οι περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσονται λόγω γενετικών αιτιών, αν και είναι επίσης πιθανό να εκδηλωθεί αχρωματοψία λόγω περιβαλλοντικών αλληλεπιδράσεων. Καθώς υπάρχουν διάφοροι τύποι αχρωματοψίας, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τις διαφορές τους.

Πράγματι, αυτή η κατάσταση εκδηλώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το Εθνικό Ινστιτούτο Όρασης διακρίνει τρεις τύπους αχρωματοψίας και αυτοί, με τη σειρά τους, έχουν πολλούς υποτύπους. Δεν αντιλαμβάνονται τα χρώματα με τον ίδιο τρόπο όλοι οι άνθρωποι. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για να αποφευχθούν προκαταλήψεις και κλισέ. Παρακάτω, θα σας μιλήσουμε για το ποιοι είναι οι τύποι αχρωματοψίας και για τα χαρακτηριστικά τους.

Κύριοι τύποι αχρωματοψίας

Γενικά, υπάρχουν τρεις τύποι αχρωματοψίας: κόκκινο-πράσινο, μπλε-κίτρινο και πλήρης ή ολική αχρωματοψία. Αυτές οι κατηγορίες δεν είναι συγκεκριμένες, και έχουν υποκατηγορίες που περιγράφουν τις δυνατότητες εκδήλωσης μέσα σε αυτές.

Η αχρωματοψία προκαλείται από ένα ελάττωμα των κώνων του αμφιβληστροειδούς (εξειδικευμένα κύτταρα) κατά τη λήψη ή την ερμηνεία των μηκών κύματος χρώματος. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή δεν λειτουργούν είτε επειδή υπάρχει απουσία κάποιου από αυτά. Θα αναφερθούμε τώρα σε λεπτομέρειες σχετικά με τους τύπους αχρωματοψίας για να διακρίνουμε τις διαφορές μεταξύ τους.

Τύποι αχρωματοψίας: Ερυθροπράσινη αχρωματοψία

Μια γυναίκα με πονεμένα μάτια.
Η αχρωματοψία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Η κοκκινοπράσινη αχρωματοψία είναι η πιο κοινή εκδήλωση της πάθησης παγκοσμίως. Σύμφωνα με μελέτες, επηρεάζει έως και το 8% των ανδρών ευρωπαϊκής καταγωγής, ποσοστό που πέφτει στο 0,4% στην περίπτωση των γυναικών.

Όσοι πάσχουν από αυτή την παραλλαγή δυσκολεύονται να διακρίνουν τους κόκκινους και πράσινους τόνους λόγω της απουσίας ή δυσλειτουργίας των φωτοϋποδοχέων. Αυτά τα γονίδια κωδικοποιούνται στο χρωμόσωμα Χ, επομένως αυτό εξηγεί γιατί είναι πιο κοινή στους άνδρες. Διακρίνονται οι ακόλουθοι υποτύποι:

Υποτύποι

  • Δευτερανομαλία: Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος αχρωματοψίας και επηρεάζει τους ανθρώπους κάνοντας το πράσινο χρώμα να αποκτά πιο αδύναμο τόνο, αν και μπορούν ακόμα να διακρίνουν ορισμένες αποχρώσεις. Αυτό κάνει το πράσινο να γίνεται αντιληπτό ως πολύ κοντά στο κόκκινο όταν υπάρχει πολύ φως και κοντά στο μαύρο ή το καφέ (οι σκούρες αποχρώσεις του πράσινου) όταν υπάρχει λίγο φως. Είναι επίσης γνωστή ως αχρωματοψία deutan.
  • Δευτερανοπία: Τα άτομα με αυτήν την παραλλαγή δυσκολεύονται να διακρίνουν το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο μήκος κύματος του φάσματος. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν φωτοϋποδοχείς για το πράσινο χρώμα ή δεν λειτουργούν καθόλου. Επομένως, δεν μπορούν να διακρίνουν αυτό το χρώμα σε σχέση με αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Το χρωματικό φάσμα αφομοιώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε.
  • Πρωτανομαλία: Τα άτομα με αυτήν την παραλλαγή έχουν μια μετάλλαξη στον φωτοϋποδοχέα για το κόκκινο μήκος κύματος, πράγμα που σημαίνει ότι το κόκκινο μήκος κύματος ερμηνεύεται πιο αδύναμα. Σε έντονο φως, το κόκκινο θα είναι πιο κοντά στις αποχρώσεις του πράσινου, στο βαθύ ροζ έως το γκρι και στο βαθύ βιολετί στο μπλε, μεταξύ άλλων.
  • Πρωτανοπία: Σε αυτή την περίπτωση, οι ασθενείς δεν διαθέτουν φωτοϋποδοχείς για το κόκκινο χρώμα, με αποτέλεσμα το κόκκινο να συγχέεται με το πράσινο, το κίτρινο ή το γκρι ανάλογα με τον τόνο του και την απουσία ή την παρουσία φωτός. Για παράδειγμα, οι αποχρώσεις του βιολετί, της λεβάντας και του μωβ δεν διακρίνονται από το μπλε και το κόκκινο στα φανάρια γίνεται αντιληπτό ως θαμπό.

Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι η δευτερανομαλία και η πρωτανομαλία είναι οι πιο ήπιες μορφές αχρωματοψίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επιπλοκές στην καθημερινή τους ζωή και πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ακόμη και ότι έχουν αχρωματοψία. Η δευτερανωπία και η πρωτανωπία είναι οι πιο σοβαρές παραλλαγές και μπορούν να δημιουργήσουν μέτριες επιπλοκές στην αντίληψη της πραγματικότητας.

Γαλαζοκίτρινη αχρωματοψία

Η γαλαζοκίτρινη αχρωματοψία είναι ο δεύτερος από τους πιο συνηθισμένους τύπους αχρωματοψίας. Είναι επίσης γνωστή ως τριτανοπία, καθώς το προηγούμενο όνομα μπορεί να είναι παραπλανητικό. Πράγματι, όσοι υποφέρουν από αυτή την παραλλαγή δυσκολεύονται να διακρίνουν τους μπλε και τους γαλαζοπράσινους τόνους.

Τα άτομα με αυτήν την ανεπάρκεια δυσκολεύονται επίσης να διακρίνουν μεταξύ κίτρινων και κοκκινωπών τόνων. Αν και μπορεί να κληρονομηθεί, πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν αυτόν τον τύπο λόγω παθήσεων των ματιών ή φυσικού εκφυλισμού που σχετίζεται με την ηλικία. Υπάρχουν δύο υποτύποι:

  • Τριτανομαλία: Τα άτομα με αυτόν τον τύπο έχουν ένα ελάττωμα στους φωτοϋποδοχείς του μπλε χρώματος, που το κάνει να φαίνεται πιο ανοιχτό. Είναι μια σπάνια μορφή αχρωματοψίας που επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αυτήν την παραλλαγή δυσκολεύονται να διαφοροποιήσουν μεταξύ μπλε και πράσινου, κόκκινου και βιολετί.
  • Τριτανοπία: Οι ασθενείς με αυτόν τον τύπο δεν διαθέτουν φωτοϋποδοχείς του μπλε μήκους κύματος, επομένως δεν μπορούν να διακρίνουν καθόλου αυτό το χρώμα. Δεν μπορεί να γίνει διαφοροποίηση μεταξύ μπλε-πράσινου, μωβ-κόκκινου και κιτρινοροζ, μεταξύ άλλων συνδυασμών.

Όπως και με τους προηγούμενους τύπους αχρωματοψίας, η διαφορά έγκειται σε μια ανωμαλία του κώνου στη λήψη του μήκους κύματος (το αντιλαμβάνεται λιγότερο έντονα ή ως πιο θαμπό ή λιγότερο έντονο). Μπορεί επίσης να απουσιάζει εντελώς ή να είναι ελλιπής στη λειτουργία του, και αυτό εμποδίζει ένα άτομο να εκτιμήσει το χρώμα ανεξάρτητα από την απόχρωσή του.

Πλήρης ή ολική αχρωματοψία

Οφθαλμίατρος.
Για τον ακριβή προσδιορισμό του είδους της αχρωματοψίας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο.

Πλήρης ή ολική αχρωματοψία είναι η αδυναμία διάκρισης των χρωμάτων του φάσματος μήκους κύματος. Δεν σχετίζεται με τη χρωματική αγνωσία, μια κατάσταση στην οποία ο ασθενής δεν μπορεί να αντιληφθεί ή να ερμηνεύσει τα χρώματα, αν και το μάτι του μπορεί να τα διακρίνει φυσιολογικά.

Είναι ο λιγότερο συχνός τύπος αχρωματοψίας, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο 1 στους 30.000 ανθρώπους πάσχει από αυτήν. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, μπορεί να αναπτυχθεί με διαφορετικούς βαθμούς (ήπια, μέτρια ή σοβαρή), αλλά, γενικά, διαφοροποιούνται δύο υποτύποι:

  • Μονοχρωματία ράβδου: Αυτό ονομάζεται συχνά αχρωματοψία και διακρίνεται από την απουσία κώνων στον αμφιβληστροειδή. Οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα να βλέπουν σε μέτρια και υψηλή ένταση φωτός (η όρασή τους είναι καλύτερη όταν υπάρχει λιγότερο φως).
  • Μονοχρωματία κώνου: Τα άτομα με αυτήν την παραλλαγή έχουν ράβδους και κώνους. Δείχνουν επίσης ευαισθησία στο φως και μειωμένη οπτική οξύτητα, αλλά αυτή είναι μικρότερη από την προηγούμενη περίπτωση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, μπορούν να διακρίνουν διαφορές στη φωτεινότητα, αλλά όχι στις αποχρώσεις.

Γενικά, ένα άτομο με ολική αχρωματοψία αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα σε διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι. Αυτή είναι η πιο σοβαρή μορφή της πάθησης, αν και, ευτυχώς, η λιγότερο συχνή. Συχνά συνοδεύεται από προβλήματα όρασης που καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την αντίληψη αντικειμένων και πραγμάτων.

Αυτό ολοκληρώνει την εξήγησή μας για τους διαφορετικούς τύπους αχρωματοψίας. Στις πιο ήπιες μορφές της, ειδικά στις δύο πρώτες παραλλαγές, πολλοί από τους ασθενείς δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν αυτήν την πάθηση. Συχνά είναι μια κατάσταση που είναι σταθερή για τη ζωή και επηρεάζει εξίσου και τα δύο μάτια. Εάν πιστεύετε ότι έχετε κάποια από τις δύο παραλλαγές, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kohl, S., Jägle, H., Wissinger, B. y Zobor, D. Acromatopsia. GeneReviews® [Internet] . 2018.
  • Wong, B. Color blindness. Nature Methods. 2011; 8(6): 441-442.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.