Τι είναι η τετραχρωμία και τι σημαίνει για σας;

Η τετραχρωμία είναι μια κατάσταση που είναι πιο κοινή από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 12% των γυναικών την έχουν. Μάθετε περισσότερα εδώ!
Τι είναι η τετραχρωμία και τι σημαίνει για σας;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η τετραχρωμία είναι μια κατάσταση που έχει προβληματίσει του επιστήμονες. Είναι ένας όρος που αναφέρεται σε μια οπτική ποιότητα, δηλαδή ότι οι άνθρωποι ή τα ζώα με αυτήν έχουν πολύ αυξημένο δείκτη όρασης.

Στην πραγματικότητα, μπορούν να δουν έως και 100 εκατομμύρια χρώματα. Η τετραχρωμία υπάρχει σε ορισμένα ζώα, όπως μερικά πουλιά, ψάρια, έντομα και αμφίβια. Στην πραγματικότητα, μπορεί να το έχουν και κάποιοι άνθρωποι!

Πώς παράγεται η έγχρωμη όραση;

Πριν εξηγήσουμε σε τι συνίσταται η τετραχρωμία, είναι σημαντικό να έχετε κάποια βασική ιδέα για τη διαδικασία της όρασης. Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας ιστός ευαίσθητος στο φως στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού.

Αποτελείται από διαφορετικά κύτταρα που έχουν ράβδους και κώνους. Είναι κύτταρα ευαίσθητα στο φως. Οι κώνοι μας αφήνουν να δούμε χρώματα, που αποτελούν την χρωματική όραση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κώνων ανάλογα με το πώς αντιδρούν στο φως. Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού έχει τρεις τύπους. Κάθε ένας αντιδρά στο φως με διαφορετικό εύρος ζώνης. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες ταξιδεύουν μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκεφαλικό φλοιό.

Επομένως, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τριχρωματική όραση. Ένας τύπος κώνου ανιχνεύει το κόκκινο φως, άλλος τύπος το μπλε φως και ένας τρίτος τύπος το πράσινο φως. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δείτε σχεδόν 1 εκατομμύριο χρώματα.

Ωστόσο, κάτι διαφορετικό συμβαίνει σε ορισμένους τύπους ζώων. Για παράδειγμα, μερικά ψάρια έχουν στην πραγματικότητα έναν τέταρτο τύπο κώνου που τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται παραλλαγές για καθένα από τα χρώματα.

Ομπρέλες διαφορετικού χρώματος.

Τι είναι η τετραχρωμία;

Η τετραχρωμία είναι μια οπτική κατάσταση που σας επιτρέπει να καταγράφετε περίπου εκατό φορές περισσότερα χρώματα από το συνηθισμένο. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 12% όλων των γυναικών στον κόσμο έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουν έναν τέταρτο τύπο κώνου. Αυτός ο τέταρτος κώνος τους επιτρέπει να αποκτήσουν έναν τετραδιάστατο αισθητήριο χρωματικό χώρο. Δηλαδή, έχουν πολύ μεγαλύτερο ορατό φάσμα, αφού μπορούν να συνδυάσουν περισσότερα βασικά χρώματα.

Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιποι άνθρωποι μπορούν να κάνουν μόνο συνδυασμούς με τρία χρώματα- κόκκινο, πράσινο και μπλε. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να δουν όλες τις πιθανές παραλλαγές.

Σε τι διαφέρει από τις άλλες κατηγορίες;

Αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε διαφορετικούς τύπους όρασης, ανάλογα με τους κώνους στον αμφιβληστροειδή. Ο πρώτος είναι ο τριχρωματισμός. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πιο κοινή μορφή όρασης στους ανθρώπους.

Ωστόσο, η όραση μπορεί επίσης να είναι διχρωματική. Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος στα ζώα, όπως τα σκυλιά. Είναι ευαίσθητα μόνο στους μπλε και πράσινους κώνους. Τέλος, υπάρχει και η τετραχρωμία.

Συγκεκριμένα, είναι δύσκολο να διακρίνεις αν ένα άτομο έχει τριχρωματισμό ή τετραχρωμία. Μερικές φορές, μπορείτε να το πείτε μόνο με βιοψία του ιστού του αμφιβληστροειδούς.

Τι προκαλεί την τετραχρωμία;

Προφανώς, αυτή η κατάσταση είναι σχεδόν αποκλειστική για τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια παραλλαγή του χρωμοσώματος Χ, όπου βρίσκεται το διχρωματικό γονίδιο.

Τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την έκφραση των κόκκινων και πράσινων κώνων βρίσκονται σε αυτό το χρωμόσωμα. Επομένως, υπάρχουν περισσότερα στις γυναίκες επειδή έχουν δύο χρωμοσώματα Χ ενώ οι άνδρες έχουν μόνο 1.

Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο πιθανό να έχουν δύο διαφορετικές εκδοχές αυτών των γονιδίων. Έτσι, εκφράζουν τέσσερις τύπους κώνων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν άνδρες με τετραχρωμία.

Πώς μπορεί να αναγνωριστεί;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ένα τεστ που να διαγιγνώσκει αξιόπιστα την τετραχρωμία. Οι διαδικτυακές δοκιμές που προσπαθούν να επαληθεύσουν αυτήν την κατάσταση δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι λειτουργούν.

Αυτό συμβαίνει επειδή κατασκευάζονται σε ψηφιακές οθόνες που βασίζονται σε τεχνολογίες RBG. Με άλλα λόγια, είναι κατασκευασμένες με σύστημα τριχρωματικής αναπαράστασης χρωμάτων. Ωστόσο, οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν ακριβή εργαλεία για τη διάγνωσή της.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένας τρόπος διάγνωσης της τετραχρωμίας με βεβαιότητα, αλλά είναι περίπλοκος. Για να το κάνετε, πρέπει να πάρετε δείγμα αμφιβληστροειδούς. Αυτοί οι τύποι βιοψιών είναι πολύ δύσκολο να εκτελεστούν αφού ενέχουν πολλούς κινδύνους για την όραση του ασθενούς.

Ένας οφθαλμίατρος που μιλά σε έναν ασθενή.

Η τετραχρωμία είναι πιο συχνή από όσο νομίζετε

Η τετραχρωμία είναι μια οπτική κατάσταση που έχουν συγκεκριμένες γυναίκες. Αποτελείται από έναν ακόμη τύπο κώνου, πρόκειται για τα αμφιβληστροειδή κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την έγχρωμη όραση. Κανονικά, υπάρχουν τρεις διαφορετικές ποικιλίες, αλλά αυτοί οι άνθρωποι έχουν τέσσερις.

Ως αποτέλεσμα, μπορούν να δουν σχεδόν εκατό φορές περισσότερα χρώματα από το συνηθισμένο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν καθιερωμένες μέθοδοι για τη διάγνωση της πάθησης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hugues, B., et al. “La visión cromática en los animales.” REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria 9.11 (2008): 1-6.
  • Coria Cancelo, Guillermo. “La visión del color en los seres humanos.” (2015).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.