5 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κακή όραση

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν θολή όραση σαν να υπάρχει ένα σύννεφο πάνω στα μάτια τους. Αυτό καθιστά τη βέλτιστη όραση και παρατήρηση αδύνατες.
5 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κακή όραση
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μήπως έχετε κακή όραση και δεν το έχετε καταλάβει; Τα μάτια αποτελούν απαραίτητα όργανα στην καθημερινότητα όλων μας. Δεν είναι ζωτικά όργανα και πολλοί άνθρωποι χωρίς όραση ζουν φυσιολογικές ζωές. Ωστόσο τα μάτια έχουν θεμελιώδη σημασία για όσους έχουν συνηθίσει να τα χρησιμοποιούν κάθε μέρα.

Δίνουμε έμφαση σε αυτό επειδή μερικοί άνθρωποι με απόλυτη τύφλωση σιγά-σιγά συνήθισαν στο να μη χρησιμοποιούν την όραση. Τα πράγματα είναι διαφορετικά για τους ανθρώπους με υγιή μάτια ή τουλάχιστον για τους ανθρώπους που αν και έχουν κακή όραση ακόμα βλέπουν.

Γενικά εκείνο που εύχονται περισσότερο οι άνθρωποι που έχουν όραση είναι να τη διατηρήσουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Αυτό γίνεται περίπλοκο λόγω ενός αριθμού προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα, τα οποία επιτείνονται από τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Αυτές ευθύνονται για την πρόκληση έντασης στα μάτια. Με τον καιρό οι οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση προβλημάτων στην όραση.

Επίσης αυτά τα απίστευτα όργανα επιτρέπουν την ανίχνευση άλλων τύπων παθήσεων που μπορεί να υπάρχουν στο σώμα σας.

Λόγω όλων αυτών, τα μάτια δεν πρέπει να παραμελούνται. Με βάση όσα μόλις είπαμε, θα παρουσιάσουμε μερικά ενδεικτικά σημάδια ότι έχετε κακή όραση.

1. Θολά μάτια

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν θολή όραση σαν να υπάρχει ένα σύννεφο πάνω στα μάτια τους. Αυτό καθιστά τη βέλτιστη όραση και παρατήρηση αδύνατες.

Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, ένα συνηθισμένο σύμπτωμα είναι μια ενόχληση σαν να έχει μπει στο μάτι σκόνη.

Το σημάδι αυτό δείχνει ότι μπορεί να υποφέρετε από καταρράκτη. Ο καταρράκτης εμφανίζεται συχνά σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Ωστόσο άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορεί να παρουσιάσουν αυτήν την πάθηση.

2. Τα κίτρινα μάτια μπορεί να σημαίνουν κακή όραση

σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κακή όραση

Το κιτρίνισμα των ματιών δεν είναι συνηθισμένο στην περιοχή της ίριδας (εκεί όπου βλέπουμε το χρώμα του ματιού -το καστανό είναι ένα από τα επικρατέστερα), αν και είναι κάτι που τείνει να συμβαίνει.

Αναφορικά με τα ενδεικτικά σημάδια προβλημάτων υγείας, το κίτρινο χρώμα εμφανίζεται σε όλο το μάτι. Εμφανίζεται ακόμα και στο σκληρό χιτώνα του ματιού στον οποίο και παραμένει.

Ένα τέτοιο χρώμα δείχνει κάποιο πρόβλημα που συνδέεται με ηπατικές νόσους. Γενικά σημαίνει ότι υπάρχει υπερβολική ποσότητα μπιλιρουμπίνης στο σώμα, η οποία παράγεται από το συκώτι.

Δείτε το άρθρο: 6 συμβουλές για να βελτιώσετε την όρασή σας με φυσικό τρόπο και όχι με χειρουργείο

3. Αστεράκια

Όταν κάνετε κάποια απότομη κίνηση, για παράδειγμα σηκώνεστε γρήγορα από το κρεβάτι, η ξαφνική αλλαγή στην κυκλοφορία του αίματος σας ζαλίζει και σας κάνει να βλέπετε αστεράκια στα μάτια σας. Πρόκειται για κάτι που μόνο εσείς βλέπετε.

Αν και μπορούμε να δούμε αυτά τα αστεράκια ως απλώς ενοχλητικά, υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνισή τους. Τα αστεράκια μπορεί να δείχνουν προβλήματα όρασης, όπως μυωπία ή γλαύκωμα.

Τα συμπτώματα αυτών των παθήσεων αρχίζουν κυρίως όταν εμφανίζονται αστεράκια με απρόβλεπτο τρόπο. Αυτό δείχνει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς από το μάτι με συνέπεια κακή όραση.

Διαβάστε σχετικά: Γιατί η όρασή σας είναι θολή; Μάθετε περισσότερα!

4. Βλεφαρόπτωση

κακή όραση - βλεφαρόπτωση

Οι ρυτίδες και η απώλεια θρεπτικών ουσιών από το δέρμα, ειδικά στο πρόσωπο, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Αυτό συνήθως συμβαίνει σταδιακά μέσα στα χρόνια και οφείλεται σε υπερβολικούς ρύπους και άλλους παρόμοιους παράγοντες.

Η απώλεια θρεπτικών ουσιών από το δέρμα σας προκαλεί την πτώση των βλεφάρων σας, παρόλο που το σύμπτωμα αυτό μπορεί επίσης να εμφανιστεί όταν υπάρχουν προβλήματα με τα μάτια σας.

Μια πάθηση που ονομάζεται βλεφαρόπτωση περιλαμβάνει την ακανόνιστη πτώση των βλεφάρων ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου.

Υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση αυτού του προβλήματος. Για παράδειγμα, οι ανωμαλίες στο ανοσοποιητικό σύστημα ή ο όγκος στον εγκέφαλο. Στην διαχείριση της βλεφαρόπτωσης αναφέρεται άρθρο των Edmonson, B. C., & Wulc, A. E.

5. Ανωμαλίες στην όραση

Είναι πιθανό το συγκεκριμένο σημάδι να οφείλεται σε συσσωρευμένη κόπωση λόγω υπερβολικής χρήσης συσκευών με υπερβολική φωτεινότητα ή λόγω υπερβολικής έκθεσής τους σε αυτές, για παράδειγμα σε κινητά τηλέφωνα ή σε οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ωστόσο οι ανωμαλίες στην όραση φανερώνουν και άλλα πιο ανησυχητικά προβλήματα από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Γενικά, αν η όραση είναι φυσιολογική αλλά από τη μια στιγμή στην άλλη θολώνει και προκαλείται απώλεια της περιφερειακής όρασης, αυτό δείχνει φλεγμονή των ματιών.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, είναι πιθανό να προκύψει ολική απώλεια της όρασης για αρκετά λεπτά. Αυτό φανερώνει εγκεφαλοαγγειακά προβλήματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mery, D. (2004). Visión por Computador. Computer. https://doi.org/10.1111/j.1752-1734.2009.01350.x
  • Lewington, D. (1996). 2020 vision. Managerial Auditing Journal. https://doi.org/10.1039/c6qo00867d
  • Machín, Y. F. (2015). Síndrome de visión de la computadora en trabajadores de dos bancos metropolitanos de un área de salud. Revista Cubana de Oftalmología.
  • Quintero-Fong, J. L., Orozco, D., & Meza, J. S. (2013). Respuesta visual del mutante “ojos amarillos” de Anastrepha ludens (Diptera: Tephritidae) a esferas de colores. Acta Zoológica Mexicana (Nueva Serie).
  • He, R., Fang, C., Wang, Z., & McAuley, J. (2016). Vista. In Proceedings of the 10th ACM Conference on Recommender Systems – RecSys ’16. https://doi.org/10.1145/2959100.2959152

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.