Τι σημαίνει το πράσινο χρώμα για τον άνθρωπο;

Το πράσινο είναι ένα χρώμα που συνδέεται με τη φύση, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Θα μιλήσουμε για την έννοια και τον συμβολισμό του πράσινου χρώματος σε αυτό το άρθρο.
Τι σημαίνει το πράσινο χρώμα για τον άνθρωπο;

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το πράσινο είναι ένα χρώμα που οι άνθρωποι συνδέουν συνήθως με τη φύση. Πράγματι, τα φυτά, οι μύκητες, τα έντομα, τα ζώα, ακόμη και μερικές λίμνες, ποτάμια και θάλασσες έχουν κάποια πρασινωπή απόχρωση. Είναι ένα δευτερεύον χρώμα που σχηματίζεται από την ένωση του φάσματος μεταξύ κίτρινου και μπλε. Στο παρακάτω άρθρο, θα μάθετε τα πάντα για τη σημασία και τον συμβολισμό του πράσινου χρώματος.

Αυτό το χρώμα αντιστοιχεί στη συχνότητα μήκους κύματος μεταξύ 495 και 570 νανόμετρα. Στην αγγλική γλώσσα, η λέξη «green» χρησιμοποιείται από τον όγδοο αιώνα. Εν τω μεταξύ, στα ισπανικά, υπάρχουν αναφορές για τη χρήση του από τον δέκατο αιώνα (verde). Στα λατινικά, ο όρος Viridis χρησιμοποιήθηκε για να αναφερθεί στο χρώμα. Ωστόσο, παραπέμπει επίσης σε κάτι «ζωηρό» ή «νεαρό».

Μάθετε περισσότερα για την έννοια του πράσινου χρώματος από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες εδώ!

Πράσινο χρώμα: Τα χαρακτηριστικά

Τι σημαίνει το πράσινο χρώμα για τον άνθρωπο;
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι βασικό χρώμα, το πράσινο είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση. Για το λόγο αυτό, συνδέεται συχνά με τον κόσμο της οικολογίας.

Το πράσινο χρώμα αντιστοιχεί στο τέταρτο χρώμα του Νευτώνειου φάσματος του ορατού φωτός. Είναι το τέταρτο χρώμα που μπορούμε να δούμε στο ουράνιο τόξο. Οι υψηλότερες συχνότητες του φάσματος ερμηνεύονται από τα μάτια ως κυανό και οι χαμηλότερες συχνότητες ερμηνεύονται ως κίτρινες.

Ιστορικά και γλωσσικά, το πράσινο χρώμα μερικές φορές έχει μπερδευτεί ή συσχετιστεί με το κίτρινο και το μπλε. Στην πραγματικότητα, σε γλώσσες όπως τα βιετναμέζικα, τα αρχαία ιαπωνικά ή τα αρχαία κινέζικα, οι λέξεις πράσινο και μπλε χρησιμοποιούνται εναλλακτικά.

Ακολουθούν μερικά περίεργα στοιχεία για το πράσινο χρώμα:

 • Υπάρχει μια πάθηση που ονομάζεται δευτερανομαλία κατά την οποία όσοι πάσχουν από αυτήν δεν μπορούν να αντιληφθούν το πράσινο χρώμα (είναι ένας τύπος αχρωματοψίας ).
 • Υπολογίζεται ότι μόνο το 2% του πληθυσμού έχει πράσινα μάτια.
 • Το πράσινο είναι ένα χρώμα που συνδέεται με περιβαλλοντικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Επίσης, συνδέεται με το κίνημα των vegan ή των χορτοφάγων.
 • Τα φυτά έχουν αυτόν τον χρωματικό τόνο λόγω της παρουσίας χλωροφύλλης.
 • Γενικά, το πράσινο συνδέεται με θετικά πλαίσια για την κοινωνία. Σκεφτείτε το πράσινο φανάρι και την αναφορά του στα χρηματιστήρια (σημάδι ότι μια μετοχή έχει ανέβει).
 • Στην πολιτική, ο όρος πράσινα κόμματα χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε ομάδες με οικολογική συνείδηση στο πρόγραμμα ή τη φιλοσοφία τους.
 • Το πράσινο είναι ένα κοινό χρώμα στις σημαίες των περισσότερων αραβικών και αφρικανικών χωρών.
 • Επίσης, το πράσινο χρώμα έχει εντυπωσιακή παρουσία σε διεθνείς μάρκες όπως Starbucks, Lacoste, Movistar, Android, Heineken, και άλλα.
 • Είναι επίσης ένα χρώμα που σχετίζεται με τον πλούτο, την αξία ή την αφθονία (το δολάριο και το τετράφυλλο τριφύλλι είναι καλά παραδείγματα!).
 • Τα τραπέζια των καζίνο είναι πράσινα από τον 16ο αιώνα.
 • Στη φύση, το πράσινο είναι επίσης σημάδι ενός φρούτου που δεν είναι ακόμη ώριμο. Αυτή η ερμηνεία έχει μεταφερθεί στην κοινωνία για να υπαινίσσεται την απειρία σε ορισμένες χώρες.
 • Αυτό το χρώμα το βρίσκουμε σε ορυκτά όπως το σμαράγδι ή ο νεφρίτης.
 • Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως.
 • Επίσης, οι έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι πράσινες (σε αντίθεση με τις κόκκινες στη Βουλή των Λόρδων). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, εκείνη την εποχή, το πράσινο συσχετίστηκε με χαμηλότερη θέση.
 • Το πράσινο είναι ένα χρώμα που συνδέεται με τον παγανισμό.

Ωστόσο, μερικοί από αυτούς τους συσχετισμούς είναι εντελώς διαφορετικοί όταν σκεφτόμαστε την έννοια του πράσινου χρώματος στην ψυχολογία. Ας ρίξουμε μια ματιά.

Η έννοια για το πράσινο χρώμα στην ψυχολογία

Τώρα γνωρίζουμε ότι το χρώμα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση ή τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι το πράσινο χρώμα διευκολύνει την ευχέρεια ανάγνωσης. Εν τω μεταξύ, άλλα όπως το κόκκινο προκαλούν το αντίθετο.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο Personality and Social Psychology Bulletin διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται στο πράσινο χρώμα πριν κάνουν μια δραστηριότητα έχουν υψηλότερη δημιουργική απόδοση. Από την άλλη, η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία το συνδέει με τη σωματική και ψυχική αποκατάσταση.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην έννοια του πράσινου χρώματος από αυτήν την οπτική γωνία:

 • Το πράσινο μπορεί να μεταφέρει μια αίσθηση ηρεμίας (το αντίθετο ισχύει για χρώματα όπως το κόκκινο ή το πορτοκαλί).
 • Συχνά χρησιμοποιείται σε ανοιχτούς χώρους για να συμπεριλάβει τη φύση στην πόλη συμβολικά.
 • Οι άνθρωποι συνδέουν το πράσινο με την υγιεινή διατροφή. Μια μελέτη το επιβεβαίωσε χρησιμοποιώντας πράσινες και κόκκινες μπάρες σοκολάτας με την ίδια αναλογία θερμίδων.
 • Το πράσινο χρώμα συχνά παρακινεί ή ενθαρρύνει τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται σε γυμναστήρια ή σε μέρη όπου γίνονται ομιλίες.
 • Μερικές δημοφιλείς εκφράσεις συνδέουν το χρώμα με το φθόνο. Σκεφτείτε την έκφραση “έγινε πράσινη από τη ζήλια”.

Αυτή η επιλογή παραδειγμάτων αναφέρεται σε ένα χρώμα που δεν περνά απαρατήρητο όταν ρυθμίζουμε τις σκέψεις, τις πράξεις και τις διαθέσεις μας. Όπως πολλά άλλα, η σημασία του είναι ευρύτερη από ό,τι νομίζετε!

Η έννοια του πράσινου χρώματος σε διαφορετικούς πολιτισμούς

πράσινα φρούτα και λαχανικα
Το πράσινο συνδέεται με την υγεία σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς. Ως εκ τούτου, πολλές δίαιτες δίνουν προτεραιότητα σε τροφές αυτού του χρώματος.

Αν και έχουμε ήδη αναφερθεί στην πολιτιστική πτυχή του πράσινου χρώματος, θα θέλαμε να τελειώσουμε αυτό το άρθρο διερευνώντας τη σημασία του σε διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος για να εξερευνήσετε τις διάφορες ερμηνείες που έχουν γίνει για το χρώμα.

Ας ρίξουμε μια ματιά:

 • Το πράσινο χρώμα δεν χρησιμοποιήθηκε σε προϊστορικά εικονογραφικά σχέδια. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκε ως βαφή για ρούχα.
 • Στην Αρχαία Αίγυπτο, ο Όσιρις μερικές φορές απεικονιζόταν με το δέρμα του πράσινο. Αυτό χρησιμοποιήθηκε επίσης ως μακιγιάζ από τους Αιγύπτιους.
 • Το πράσινο και το μπλε θεωρούνταν το ίδιο χρώμα από τους αρχαίους Έλληνες.
 • Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν συχνά διάφορες αποχρώσεις του πράσινου για να διακοσμήσουν πίνακες ζωγραφικής, ψηφιδωτά κ.λπ.
 • Το πράσινο είναι το αντιπροσωπευτικό χρώμα του Ισλάμ.
 • Στο Μεσαίωνα, το πράσινο συνδέθηκε με τη σεξουαλικότητα ή την αγάπη (ίσως ως σύμβολο της σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση).
 • Το χρώμα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αναγέννηση. Η ενδυμασία της Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι και η ενδυμασία της συζύγου στο Πορτρέτο του Αρνολφίνι του Αρνολφίνι του βαν Άικ είναι πράσινο.
 • Κατά τη βικτοριανή εποχή, συνδέθηκε με την ομοφυλοφιλία.
 • Επίσης, είναι το παραδοσιακό χρώμα της ιρλανδικής κουλτούρας.

Είμαστε σίγουροι ότι βρήκατε κάποιες πληροφορίες που δεν ξέρατε για την έννοια του πράσινου χρώματος εδώ. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι βασικό χρώμα, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα και την κοινωνία, καθώς αυτό το εντυπωσιακό χρώμα έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά ιστορικά πλαίσια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Lichtenfeld, S., Elliot, A. J., Maier, M. A., & Pekrun, R. Fertile green: Green facilitates creative performance. Personality and Social Psychology Bulletin. 2012; 38(6): 784-797.
 • Schuldt, J. P. Does green mean healthy? Nutrition label color affects perceptions of healthfulness. Health communication. 2013; 28(8): 814-821.
 • Uccula, A., Enna, M., & Mulatti, C. Colors, colored overlays, and reading skills. Frontiers in psychology. 2014; 5: 833.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.