Μπορεί ο βήχας να σταματήσει μια καρδιακή προσβολή;

Εδώ και χρόνια διαδίδεται ο ισχυρισμός ότι ο βήχας βοηθά να σταματήσει το έμφραγμα, κυρίως επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θέλει να βρει έναν τρόπο να αποφύγει συνέπειες που μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την ποιότητα ζωής τους.
Μπορεί ο βήχας να σταματήσει μια καρδιακή προσβολή;
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιανουαρίου, 2023

Εδώ και χρόνια διαδίδεται ο ισχυρισμός ότι ο βήχας βοηθά να σταματήσει μια καρδιακή προσβολή, κυρίως επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θέλει να βρει έναν τρόπο να αποφύγει συνέπειες που μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την ποιότητα ζωής τους.

Υπάρχουν διάφορα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι μπορεί να συμβαίνει ένα έμφραγμα: υπάρχει πόνος στο στήθος, το στήθος αρχίζει να χτυπά ακανόνιστα και ξαφνικά, υπάρχει μια αίσθηση μεγάλης αδυναμίας και το άτομο αισθάνεται σαν να βρίσκεται στα πρόθυρα λιποθυμίας.

Αντιμέτωποι με αυτά τα συμπτώματα, οι άνθρωποι συνήθως σπεύδουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, αλλά τι μπορεί να γίνει στο μεταξύ; Και πώς μπορεί να γίνει ακόμη και όταν ο πανικός αρχίζει να παίρνει τον έλεγχο της κατάστασης.

Η αποτελεσματικότητα του βήχα για την καρδιακή προσβολή

Το πρώτο γεγονός είναι ότι η πρακτική αυτή συχνά συγχέεται με ένα είδος καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), λόγω της ονομασίας που λαμβάνει στα αγγλικά (cough CPR). Εξ ορισμού, η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται σε ασθενείς που δεν αναπνέουν ή δεν έχουν σφυγμό, κάτι εντελώς διαφορετικό από μια καρδιακή προσβολή ή ένα έμ φραγμα. Οι ασθενείς με αυτή την κατάσταση έχουν καρδιακή και πνευμονική δραστηριότητα, παρά το γεγονός ότι διατρέχουν κίνδυνο για έμφραγμα.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο βήχας μπορεί να βελτιώσει την εξέλιξη ενός εμφράγματος. Είναι πιθανό να έχει δημιουργηθεί ένας μύθος ως συνέπεια ότι η πρόκληση βήχα σε ορισμένες περιστάσεις καρδιαγγειακού κινδύνου θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τους ασθενείς, αλλά όχι εν μέσω καρδιακής προσβολής.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Catheterization and Cardiovascular Diagnosis έδειξε ότι η πρόκληση βήχα στο εργαστήριο αιμοδυναμικής σε ασθενείς με κακοήθεις κοιλιακές αρρυθμίες θα μπορούσε να ευνοήσει τη διαδικασία. Δείκτες όπως η αρτηριακή πίεση και η κατάσταση της συνείδησης (που μιλάει για επαρκή εγκεφαλική αιμάτωση) διατηρήθηκαν καλύτερα σε όσους έβηχαν περίπου 30-60 φορές το λεπτό.

Ωστόσο, πρόκειται για στοιχεία υπό πολύ συγκεκριμένες και πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Αν και έχει θεωρηθεί ακόμη και τεχνική πρώτων βοηθειών, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ακόμη πειστικά στοιχεία που να επιτρέπουν στην επιστημονική κοινότητα να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται πράγματι για τεχνική πρώτων βοηθειών.

Καρδιακές προσβολές και καρδιακή ανακοπή

Υπάρχει η τάση να συγχέονται αυτές οι δύο έννοιες. Η πραγματικότητα είναι ότι η μία δεν είναι το ίδιο με την άλλη. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι και οι δύο καταστάσεις μπορεί να έχουν πολύ παρόμοιες αιτίες (που συνήθως σχετίζονται με προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος και την παροχή αίματος στην καρδιά).

Καρδιακή ανακοπή

Μπορεί ο βήχας να σταματήσει μια καρδιακή προσβολή;
Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος διακόπτεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της καρδιάς, συνήθως ως αποτέλεσμα μπλοκαρισμένων αρτηριών.

Η καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν η ροή της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα μειώνεται. Αυτό που συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι συσπάσεις της καρδιάς γίνονται πιο αδύναμες και πιο ακανόνιστες.

Έτσι, τα διάφορα μέρη του σώματός μας αρχίζουν να λαμβάνουν ανεπαρκή παροχή οξυγόνου. Εξαιτίας αυτής της μείωσης της ποσότητας οξυγόνου, το άτομο χάνει τις αισθήσεις του.

Καρδιακή προσβολή

Η καρδιακή προσβολή, ιατρικά γνωστή ως έμφραγμα του μυοκαρδίου, συμβαίνει όταν η ροή του αίματος διακόπτεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της καρδιάς, συνήθως ως αποτέλεσμα φραγμένων αρτηριών. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί το θάνατο των κυττάρων στο συγκεκριμένο σημείο.

Εάν δεν παρασχεθεί έγκαιρη θεραπεία, με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αλλαγές στην παροχή αίματος και οξυγόνου στην καρδιά θα προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στον καρδιακό μυ και σε άλλους ιστούς.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιακή προσβολή και τα οποία πρέπει να αναγνωρίσουμε προκειμένου να δράσουμε γρήγορα περιλαμβάνουν τα εξής:

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση καρδιακής προσβολής

 • Ό,τι κι αν συμβεί, πηγαίνετε στα επείγοντα ή καλέστε ιατρική βοήθεια στο σπίτι, αν ο πόνος στο στήθος δεν υποχωρήσει μέσα σε τρία λεπτά.
 • Δεν έχει σημασία τι κάνετε. Εάν οδηγείτε, σταματήστε γρήγορα το όχημα και καλέστε για ασθενοφόρο. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να οδηγείτε εσείς οι ίδιοι όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς μπορείτε να χάσετε τις αισθήσεις σας ανά πάσα στιγμή: κατά την οδήγηση, και αυτό θα είχε μοιραίες συνέπειες (όχι μόνο για το άτομο που παθαίνει καρδιακή προσβολή, αλλά και για τους πεζούς στο δρόμο, τα άλλα οχήματα κ.λπ.)
 • Παραμείνετε ακίνητοι, ώστε να μην καταπονηθεί υπερβολικά ο εξαντλημένος καρδιακός μυς.
 • Χαλαρώστε τυχόν στενά ρούχα.
 • Το δυνατό χτύπημα της περιοχής του θώρακα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διακοπή της καρδιακής προσβολής.
 • Εάν είναι η πρώτη φορά που έχετε πάθει καρδιακή προσβολή, η λήψη ενός δισκίου ασπιρίνης είναι μια καλή βοήθεια για τη βελτίωση της ροής του αίματος.
 • Εάν λαμβάνετε ήδη ιατρική θεραπεία, είναι πιθανό να υπάρχει κάποιο είδος φαρμάκου β-αναστολέα που μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή και τον έλεγχο της καρδιακής προσβολής.
 • Εάν βρίσκεστε με κάποιον που έχει υποστεί καρδιακή προσβολή, είναι αναίσθητος, δεν αναπνέει και δεν έχει σφυγμό, θα πρέπει να ξεκινήσετε ΚΑΡΠΑ εάν γνωρίζετε την τεχνική. Διαφορετικά, καλέστε για ασθενοφόρο και θα σας πουν πώς να το κάνετε.

Συμβουλές για να φροντίσετε την καρδιά σας

Μπορεί ο βήχας να σταματήσει μια καρδιακή προσβολή;
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε την υγεία σας.
 • Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για την καλή υγεία της καρδιάς. Μπορείτε να γυμνάζεστε στο γυμναστήριο ή να πηγαίνετε για έναν περίπατο καθημερινά το πρωί ή το απόγευμα.
 • Το ωμό σκόρδο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται αλλισίνη, η οποία είναι πολύ θετική για την υγεία της καρδιάς.
 • Κοιμηθείτε καλά. Είναι σημαντικό να έχετε καλές συνήθειες ύπνου και να ξεκουράζεστε επαρκώς.
 • Οι βιταμίνες Β μπορούν να διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία και να κάνουν την κυκλοφορία του αίματος να ρέει.
 • Μια γεμάτη σεξουαλική ζωή συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.
 • Η αρτηριακή σας πίεση πρέπει να ελέγχεται τακτικά. Θα πρέπει να διατηρείται σταθερή για να αποφευχθεί μια ξαφνική καρδιακή προσβολή.
 • Το κάπνισμα και ο αλκοολισμός πρέπει να αποφεύγονται προκειμένου να έχετε καλή καρδιαγγειακή υγεία. Αν είστε καπνιστής, θα πρέπει να το κόψετε το συντομότερο δυνατό.

Όπως μπορείτε να δείτε, ο βήχας δεν είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να σταματήσετε μια καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, ο έγκαιρος εντοπισμός των συμπτωμάτων θα σας επιτρέψει να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να αποφύγετε να υποστείτε μη αναστρέψιμη βλάβη. Επιπλέον, η εξάσκηση υγιεινών συνηθειών θα προάγει την καρδιαγγειακή υγεία και θα αποτρέψει καταστάσεις που επηρεάζουν αυτό το σημαντικό όργανο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.