Ορθοδοντική για παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η επίλυση προβλημάτων δήξης σε νεαρή ηλικία είναι καλή ιδέα καθώς τα οστά συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Γι’ αυτό η ορθοδοντική για παιδιά είναι πιο αποτελεσματική και ταχύτερη. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα!
Ορθοδοντική για παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαρτίου, 2022

Σήμερα θα δούμε λεπτομερώς την ορθοδοντική για παιδιά.

Πολλές φορές, κατά την παιδική ηλικία, υπάρχουν αλλαγές στην ανάπτυξη των οστών και στη θέση των δοντιών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα με το μάσημα. Η ορθοδοντική για παιδιά είναι η θεραπεία που μας επιτρέπει να διορθώσουμε αυτές τις διαταραχές σε νεαρή ηλικία.

Η καθοδήγηση της ανάπτυξης των οστών, η διόρθωση της θέσης των σαγονιών και των δοντιών, ή η ευθυγράμμιση των τελευταίων στην καμπύλη, είναι αυτά που προσπαθεί να διορθώσει η θεραπεία. Μια σωστή σχέση ανάμεσα στα άνω και κάτω δόντια επιτρέπει στο παιδί να εξασκεί τις λειτουργίες του στόματος κανονικά.

Η δράση σε νεαρή ηλικία κάνει πιθανή την αντιμετώπιση προβλημάτων κατά την έναρξή τους, αποτρέποντας την επιδείνωσή τους. Οι θεραπείες δεν είναι μόνο πιο αποτελεσματικές, αλλά είναι πιο άνετες, πιο σύντομες και πιο οικονομικές!  

Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε τα πάντα για την ορθοδοντική για παιδιά!

Πότε είναι απαραίτητη η ορθοδοντική για παιδιά;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η ορθοδοντική είναι απαραίτητη για παιδιά. Σε αυτή την ηλικία έχουμε το πλεονέκτημα πως τα οστά συνεχίζουν να αναπτύσσονται και τα δόντια ακόμη προσαρμόζονται.

Αυτό επιτρέπει τη χρήση συσκευών για την επίλυση πολλών προβληματικών καταστάσεων, όπως είναι οι ακόλουθες:

 • Οβάλ ή στενός ουρανίσκος: Ο ουρανίσκος είναι πιο στενός και έχει μια καμπύλη περιοχή στο κέντρο.
 • Τάξη ΙΙ ή οπισθογναθισμός: Το άνω σαγόνι είναι πολύ πιο προχωρημένο από το κάτω.
 • Τάξη ΙΙΙ ή προγναθισμός: Το σαγόνι είναι πολύ πιο μπροστά.
 • Ανοιχτή δήξη: Τα άνω και κάτω δόντια δεν έρχονται σε επαφή όταν κλείνει το στόμα.
 • Σταυροειδής σύγκλειση: Τα κάτω δόντια βρίσκονται πιο έξω από τα πάνω κατά το δάγκωμα.
 • Οδοντική δυστοπία: Τα δόντια βρίσκονται εκτός της οδοντικής καμπύλης, υπάρχει συνωστισμός ή είναι στραβά.

Ένας οδοντίατρος θα κάνει τη διάγνωση μιας κακής σύγκλεισης των σιαγόνων έπειτα από μια στοματική εξέταση και συμπληρωματικές μελέτες. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που ίσως παρατηρήσουν οι γονείς και δηλώνουν την ανάγκη ορθοδοντικής για παιδιά:

 • Πρόωρη απώλεια των παιδικών δοντιών.
 • Δυσλειτουργικές συνήθειες: Πιπίλισμα του αντίχειρα, δάγκωμα των νυχιών, χρήση πιπίλας ή μπιμπελό πέραν των 2 ετών, αναπνοή από το στόμα, άτυπη κατάποση.
 • Δυσκολία στην προφορά ορισμένων φωνημάτων.
 • Συνωστισμένα, αραιά, στραβά δόντια, ή πρόσωπο με δυσαρμονία.
 • Πόνος, ήχοι, ή προβλήματα με το δάγκωμα ή το μάσημα.

Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε το σκάσιμο των δοντιών και τον τρόπο που μασούν, καταπίνουν, και μιλούν τα παιδιά για ν’ ανακαλύψετε αυτές τις καταστάσεις που μπορούν να σας τραβήξουν την προσοχή. Έτσι, μπορείτε να ενημερώσετε σύντομα τον οδοντίατρο, και εκείνος θα μπορέσει να βρει αν υπάρχουν προβλήματα.

Οδοντίατρος ελέγχει τα δόντια παιδιού
Ο οδοντίατρος θα καθορίσει αν υπάρχει ανάγκη χρήσης ορθοδοντικών συσκευών και, εφόσον υπάρχει, ποια είναι η καλύτερη επιλογή.

Πότε θα πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο;

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνει πριν κλείσει τον πρώτο χρόνο το παιδί. Οι έγκαιρες και τακτικές επισκέψεις, κάθε έξι μήνες, επιτρέπουν στον επαγγελματία να εντοπίσει μια διαταραχή.

Πέραν της εξέτασης του στόματος και της παρακολούθησης της ανάπτυξης των οστών και των δοντιών του παιδιού, ο οδοντίατρος συμβουλεύει τους γονείς στο πώς να φροντίζουν τη στοματική κοιλότητα. Σε περίπτωση ανίχνευσης κάποιας ασθένειας ή διαταραχής, θα ακολουθηθεί και η κατάλληλη θεραπεία. Αν υπάρχει πρόβλημα δήξης το οποίο δε μπορεί να επιλυθεί, ο οδοντίατρος θα συστήσει στο παιδί έναν ορθοδοντικό.

Όταν ξεκινά η αντικατάσταση των δοντιών, μεταξύ 6 και 7 ετών, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ορθοδοντικό για μια ανάλυση της σύγκλεισης του παιδιού. Ο επαγγελματίας θα εξετάσει διεξοδικά τα δόντια, το στόμα, και τη δήξη.

Επιπροσθέτως, ίσως χρειαστούν και ορισμένες ακτινογραφίες, φωτογραφίες, ή κατασκευή καλουπιών του στόματος για μελέτη. Ο ορθοδοντικός ίσως ρωτήσει για τον τρόπο που τρώει και μιλά το παιδί, τις συνήθειές του, και τυχόν προβλήματα δήξης.

Το να πάτε το παιδί σας για μια πρώιμη διαβούλευση δε σημαίνει ότι θα χρειαστούν ορθοδοντικές συσκευές αμέσως. Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει στον επαγγελματία να επιλέξει την καλύτερη εναλλακτική και τον ιδανικό χρόνο για να τη χρησιμοποιήσει.

Η ορθοδοντική για παιδιά μάς δίνει τη δυνατότητα να επανατοποθετήσουμε τα δόντια και να δώσουμε σχήμα στα οστά που αναπτύσσονται, πιο εύκολα απ’ ό,τι σε έναν ενήλικα. Επιπλέον, αποτρέπει τη συνέχιση της αλλοίωσης και την περιπλοκή της κατάστασης.

Ορθοδοντική για παιδιά – Τύποι και επιλογές

Η ορθοδοντική θεραπεία διορθώνει τα προβλήματα σύγκλεισης και ευθυγράμμισης μέσω συνεχούς πίεσης συγκεκριμένων περιοχών των οστών ή των δοντιών. Αυτό προκαλεί την ανάπτυξη του οστικού ιστού προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή κάνει τα δόντια να κινηθούν προς τη σωστή θέση.

Υπάρχουν διάφορες ορθοδοντικές επιλογές για παιδιά. Η επιλογή της συσκευής εξαρτάται από τις ανάγκες της κλινικής περίπτωσης και της ηλικίας.

Λειτουργικές συσκευές

Αυτός ο τύπος ορθοδοντικών χρησιμεύει κατά την προσωρινή ή ανάμεικτη οδοντοφυΐα, η οποία είναι όταν υπάρχουν στο στόμα μόνιμα και βρεφικά δόντια. Πρόκειται για αποσπώμενες συσκευές ο σχεδιασμός των οποίων λειτουργεί στη θέση των μυών που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση της γνάθου.

Η κατεύθυνση και η ένταση της μυϊκής δύναμης είναι καθοδηγούμενη, και αυτό με τον καιρό μεταφράζεται σε δομικές αλλαγές του στόματοςΟι μυς είναι αυτοί που κινούν τα δόντια και μπορούν ακόμη και να τροποποιήσουν τα οστά που τα υποστηρίζουν.

Παρεμβατική ορθοδοντική

Αυτές είναι θεραπείες με αποσπώμενες συσκευές που χρησιμοποιούν οι ορθοδοντικοί στα παιδιά, όσο αναπτύσσεται ακόμη ο σκελετός τους. Αυτός ο τύπος ορθοδοντικών για παιδιά διακόπτει την ανώμαλη ανάπτυξη των οστών και οδηγεί την γναθοπροσωπική δομή να αναπτυχθεί σωστά.

Εδώ χρησιμοποιούνται αποσπώμενες συσκευές τις οποίες μπορεί να βάλει και να βγάλει ο ασθενής όταν τρώει και όταν πλένει το στόμα του. Όμως, όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.

Γενικά, αποτελούνται από ακρυλικές πλάκες με εξαρτήματα, όπως τόξα, λάστιχα, ή βίδες. Με αυτόν τον τρόπο, η συσκευή εφαρμόζει ενεργή μηχανική δύναμη στις δομές που χρειάζονται τροποποίηση, είτε για την καθοδήγηση της ανάπτυξης των οστών και της έκτασής τους ή για την πρόκληση συγκεκριμένων οδοντικών κινήσεων.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και μάσκες εξωτερικής χρήσης οι οποίες χρησιμεύουν για συγκλείσεις τάξης ΙΙΙ, για παράδειγμα. Το παιδί τις χρησιμοποιεί τη νύχτα όσο κοιμάται.

Ακίνητες συσκευές

Οι ακίνητες συσκευές περιλαμβάνουν την τοποθέτηση άγκιστρων (σιδεράκια) στην επιφάνεια των δοντιών τα οποία ενώνονται με ένα μεταλλικό τόξο. Όπως προδίδει το όνομα, τα άγκιστρα κολλούν στα δόντια και ο ασθενής δε μπορεί να τα αφαιρέσει.

Αυτός ο ορθοδοντικός μηχανισμός για παιδιά είναι ικανός να μετακινήσει κάθε δόντι ξεχωριστά, σε όποια κατεύθυνση επιθυμούν. Τοποθετείται στο στόμα κατά την εφηβεία εφόσον τότε έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των δοντιών, αλλά τα οστά συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Ορισμένες φορές, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της θεραπείας με εξαγωγές δοντιών, ειδικά αν υπάρχει έλλειψη χώρου για την αναδιάταξη των δοντιών. Αυτή η προσέγγιση είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις κενών, συνωστισμού, συνεστραμμένων δοντιών, και άλλων οδοντικών προβλημάτων.

Παρόλο που συνδέουμε τις ακίνητες συσκευές με την κλασική χρήση άγκιστρων και μεταλλικών συρμάτων, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές προκειμένου να αισθάνεται άνετα ο ασθενής με τα “σιδεράκια”. Υπάρχουν πιο αισθητικές επιλογές που κάνουν χρήση κεραμικών άγκιστρων, από ζαφείρι, ακόμη και άγκιστρα που τοποθετούνται μέσα στα δόντια και είναι αόρατα.

Τα σύρματα έχουν διάφορα χρώματα για να μπορεί να τα αλλάζει και να τα συνδυάζει το παιδί όπως θέλει.

Αόρατες ορθοδοντικές συσκευές τύπου Invisalign

Αυτή η ορθοδοντική επιλογή για παιδιά κάνει χρήση διάφανων ευθυγραμμιστών ώστε να μπορεί ο ασθενής να τους βγάζει και να τους φορά μόνος του. Η λειτουργία αυτών των συσκευών είναι παρόμοια με αυτή των άγκιστρων, αλλά ίσως να είναι πιο άνετες και πιο εύκολες στη χρήση.

Ο οδοντίατρος δημιουργεί μια σειρά ειδικών διάφανων, πλαστικών μεμβρανών για το στόμα. Αυτές αντικαθίστανται περιοδικά για να εφαρμόζουν την απαραίτητη πίεση ώστε να κινούνται τα δόντια.

Ο ασθενής θα πρέπει να τις αφαιρεί όταν τρώει, όταν τις καθαρίζει, και όταν απολυμαίνει το στόμα του. Όμως, θα πρέπει να φοριούνται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, τουλάχιστον 22 ώρες την ημέρα, για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία.

Ορθοδοντική για παιδιά – Φροντίδα και συστάσεις για τα σιδεράκια

Η χρήση ορθοδοντικών σε παιδιά συνεπάγεται την προσοχή σε μια σειρά από λεπτομέρειες οι οποίες θα καθορίσουν την επιτυχία της θεραπείας και θα διατηρήσουν το υπόλοιπο στόμα υγιές. Παρακάτω, έχουμε ορισμένα από τα μέτρα τα οποία οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να τηρούν τα παιδιά που χρησιμοποιούν ορθοδοντικές συσκευές.

Στοματική υγιεινή

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε την καθαριότητα του στόματος. Αυτές οι συσκευές διευκολύνουν τη δημιουργία βακτηριακής πλάκας, αυξάνοντας τον κίνδυνο προβλημάτων, όπως τερηδόνα και ουλίτιδα.

Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να είναι καθημερινό, μετά από κάθε γεύμα, φροντίζοντας να καθαρίζονται όλες οι επιφάνειες των δοντιών. Εδώ, θα πρέπει να γίνεται χρήση μια μαλακής οδοντόβουρτσας και οδοντόκρεμας φθορίου.

Επιπλέον, το παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα μια φορά την ημέρα και να κάνει πλύσεις στόματος αν τις έχει συστήσει ο οδοντίατρος.

Ασθενείς που φορούν αποσπώμενες συσκευές θα πρέπει να τις αφαιρούν για να τις απολυμαίνουν και να βουρτσίζουν τα δόντια τουςΟι διάφανες μεμβράνες θα πρέπει να καθαρίζονται με αναβράζοντα δισκία για την αφαίρεση ακαθαρσιών μια φορά την εβδομάδα.

Σε περίπτωση που το παιδί φορά σιδεράκια, η καθαριότητα είναι πιο δύσκολη, όμως θα πρέπει να παίρνει τον χρόνο του για να το κάνει σωστά. Η χρήση ειδικών ορθοδοντικών βουρτσών, είτε μεσοδόντιων, είτε ηλεκτρικών, μπορεί να βοηθήσει πολύ σε αυτό. Οι συσκευές καθαρισμού στόματος με πίεση νερού μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες.

Φροντίστε τη διατροφή

Όταν χρησιμοποιούνται αποσπώμενα σιδεράκια, αφαιρούνται κατά τη διάρκεια του γεύματος και ο ασθενής τρώει κανονικά. Αλλά για τα παιδιά με ακίνητα σιδεράκια, είναι απαραίτητη η προσοχή με συγκεκριμένες τροφές.

Πολύ σκληρές ή κολλώδεις τροφές που μπορούν να σπάσουν ή να αποκολλήσουν τη συσκευή, θα πρέπει να αποφεύγονται. Ζαχαρωτά, ξηροί καρποί, σοκολάτες, μήλα, και πολύ σκληρές τροφές είναι ορισμένα παραδείγματα.

Πολύχρωμα σιδεράκια
Οι ορθοδοντικές συσκευές μπορεί να είναι ακίνητες ή αποσπώμενες, αν και οι τελευταίες απαιτούν 22 ώρες χρήσης ημερησίως.

Διαχείριση της δυσφορίας

Η έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Όχι μόνο υπάρχει ένα ξένο σώμα στο στόμα του παιδιού στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί, αλλά και η δύναμη που ασκεί η συσκευή μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Γενικά, αυτά είναι προσωρινά και το παιδί θα τα συνηθίσει. Όπως και να ‘χει, ο οδοντίατρος ίσως χορηγήσει φάρμακα γι’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Η χρήση οδοντόκρεμας φθορίου είναι σημαντική για την αποφυγή της ευαισθησίας των δοντιών. Τραυματισμοί της βλεννογόνου του στόματος λόγω τριβής ή τραύματος από τις συσκευές είναι επίσης πολύ συχνοί. Συνήθως, εξαφανίζονται μόνοι τους, αλλά η εφαρμογή ορθοδοντικού κεριού στις αιχμηρές περιοχές μπορεί να τους αποτρέψει.

Έλεγχοι

Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού με τον οδοντίατρο και να συμμορφώνονται τα παιδιά με τις συστάσεις του. Ο οδοντίατρος θα παρακολουθεί και θα προσαρμόζει εκ νέου τη θεραπεία για την πρόοδό της. Το κλειδί είναι να συμβουλεύεστε τον ειδικό όταν υπάρχει ανησυχία, κάποιο ατύχημα, ή σπάσιμο των συσκευών.

Οι αποσπώμενες συσκευές και τα ελαστικά σύρματα μπορούν να φοριούνται για όσο προτείνει ο γιατρός και θα πρέπει να φροντίζετε να μην τα χάσετε. Θα πρέπει να ακολουθείτε την περίοδο συγκράτησης κατά την οποία οι ειδικές συσκευές τοποθετούνται στο στόμα για να συγκρατήσουν στη θέση τους τα δόντια. Αυτό αποτρέπει την επιστροφή τους στην αρχική τους θέση.

Ορθοδοντική για παιδιά – Για πόσο διάστημα είναι απαραίτητες οι θεραπείες;

Η διάρκεια των ορθοδοντικών θεραπειών για παιδιά εξαρτάται από το πρόβλημα και τις συσκευές. Γενικά, ο χρόνος κυμαίνεται από 18 έως 36 μήνες, και εξαρτάται και από τη συνεργασία των γονέων.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το παιδί θα πρέπει να επισκέπτεται τακτικά τον ορθοδοντικό, μία φορά τον μήνα. Στη διάρκεια των ελέγχων, γίνονται διορθώσεις και παρακολουθείται η πρόοδος.

Η ορθοδοντική για παιδιά βοηθά στην αποτροπή μελλοντικών επιπλοκών

Η εκτέλεση ορθοδοντικής θεραπείας στα παιδιά βοηθά να επιλυθούν τα τρέχοντα προβλήματα με το στόμα του παιδιού. Οι θεραπευτικές επιλογές θα του επιτρέψουν να μασά, να τρώει, και να μιλά κανονικά, ακόμη και το χαμόγελό του θα δείχνει πιο όμορφο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η έγκαιρη δράση θα αποτρέψει πολλά μελλοντικά προβλήματα. Ο λόγος είναι πως, κατά την παιδική ηλικία, οι θεραπείες είναι πιο γρήγορες, πιο άνετες, αποτελεσματικότερες, και πιο φθηνές. Η επίλυση διαταραχών δήξης κατά την παιδική ηλικία βοηθά τα παιδιά να έχουν ένα υγιές στόμα όταν ενηλικιωθούν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Castillo Merchán, Fernando Marcelo. Succión digital y maloclusión dentaria. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
 • Beatriz, Carmen, et al. “HÁBITOS DE INTERPOSICIÓN. FACTORES DE RIESGO ASOCIADOS A LA MORDIDA ABIERTA.” Estomatologia2020. 2020.
 • Carrasco-Sierra, Miguel, Alba M. Mendoza-Castro, and Freya M. Andrade-Vera. “Implementación de la ortodoncia interceptiva.” Dominio de las Ciencias 4.1 (2018): 332-340.
 • Astegiano, Carolina, et al. “Ortopedia funcional: Alternativa de tratamiento para la mordida abierta anterior.” IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020). 2020.
 • Botero Mariaca, Paola María, et al. “Manual de ortodoncia interceptiva: teoría y práctica.” (2020).
 • Mella, Dayanne, et al. “Ortodoncia Preventiva e Interceptiva: Manejo de Mordida Abierta Anterior y Pérdida Dental Prematura. Reporte de enfoque de tratamiento.” Applied Sciences in Dentistry 1 (2021).
 • PEOPLE, ORTHODONTICS IN YOUNG. “REVISIÓN SISTEMÁTICA SOBRE LOS TIPOS DE TRATAMIENTOS RELACIONADOS CON LA ORTODONCIA INTERCEPTIVA EN JÓVENES Y NIÑOS.”
 • Parra-Iraola, Sandra Susana, and Andrea Gissela Zambrano-Mendoza. “Hábitos deformantes orales en preescolares y escolares: Revisión sistemática.” International journal of odontostomatology 12.2 (2018): 188-193.
 • Arévalo Rojas, Margarita, and Francesc Steve Michael Huamán Panduro. “Lesiones frecuentes de tejidos blandos por uso de brackets en alumnos de la escuela de Estomatología de la UCP, Iquitos–2018.” (2018).
 • Yenchong, Jaime Javier Mendoza, et al. “Avances de la odontopediatria y su relación con la ortodoncia presente y futura.” Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional 5.5 (2020): 79-94.
 • Cedeño Mejía, Arianna Tamara. Instructivo para mejorar el control de higiene oral en pacientes con ortodoncia de la Facultad de Odontología de la UDLA. BS thesis. Quito: Universidad de las Américas, 2018, 2018.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.