Γιατί τα ευαίσθητα δόντια είναι επιρρεπή στον πόνο;

Τα δόντια είναι σημαντικές δομές που μας επιτρέπουν να μασάμε και να μιλάμε. Όταν φθαρούν μπορεί να γίνουν ευαίσθητα στον πόνο και να μας ενοχλούν πραγματικά.
Γιατί τα ευαίσθητα δόντια είναι επιρρεπή στον πόνο;

Τελευταία ενημέρωση: 19 Μαρτίου, 2021

Τα δόντια είναι σημαντικά για την ομιλία, το μάσημα και τη δημιουργία βλωμών. Φυσικά είναι και αισθητικά ευχάριστα. Όμως, τα ευαίσθητα δόντια όχι μόνο μπορούν να προκαλέσουν ιδιαίτερο πόνο αλλά και να μας επηρεάσουν με πολλούς τρόπους.

Όλοι είχαμε έναν πονόδοντο κάποια στιγμή. Πρόκειται για προειδοποιητικό σημάδι πως κάτι συμβαίνει στα δόντια μας. Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τους λόγους που τα δόντια είναι ευαίσθητα στον πόνο.

Οδοντικά στρώματα και ευαίσθητα δόντια

Τα δόντια έχουν τρία βασικά μέρη:

  • Ρίζα. Πρόκειται για το τμήμα μέσα στην οδοντική κοιλότητα, είναι το μη ορατό κομμάτι του δοντιού, θαμμένο μέσα στο φατνιακό οστό. Η ρίζα είναι η απόληξη του δοντιού όταν αυτό εξάγεται.
  • Στεφάνη. Αυτό είναι το κομμάτι που προεξέχει από το φατνιακό οστό. Είναι ορατό.
  • Λαιμός. Αυτό είναι το τμήμα που ενώνει τη ρίζα με τη στεφάνη.

Υπάρχει μια τρύπα από την οποία τα αγγεία και τα νεύρα που θρέφουν τα δόντια εισέρχονται στη βάση της ρίζας, σχηματίζοντας αυτό που ονομάζουμε πολφό. Ένα στρώμα οδοντίνης καλύπτει και προστατεύει τον πολφό.

Η οδοντίνη δημιουργείται από ένα πλέγμα μετάλλων, ειδικότερα υδροξυαπατίτη ασβεστίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η δομή αυτή να μπορεί να προστατεύσει τα αγγεία και τα νεύρα από βλαβερούς παράγοντες.

Γυναίκα με πονόδοντο
Οι πονόδοντοι μπορούν να οφείλονται σε πολλά πράγματα.

Οδοντίνη: Ένα προστατευτικό στρώμα

Η οδοντίνη δημιουργείται από κύτταρα που ονομάζονται οδοντοβλάστες και εντοπίζονται μεταξύ του εξωτερικού τμήματος του δοντιού και του πολφού. Επιπλέον, επεκτείνονται μέχρι την οδοντίνη.

Όταν υπάρχει αλλοίωση στο δόντι, όπως κοιλότητες, που επηρεάζει ή καταστρέφει την οδοντίνη, οι οδοντοβλάστες μπορούν να την επιδιορθώσουν και έτσι να προστατεύσουν τον πολφό.

Ωστόσο, η οδοντίνη δεν επαρκεί για την προστασία των δοντιών. Απαιτείται μια ακόμη πιο σκληρή ουσία για να αποτραπεί το σπάσιμο κάθε φορά που μασάμε ή μιλάμε. Αυτή η ουσία είναι το σμάλτο.

Σμάλτο: Το σκληρότερο στρώμα

Το σμάλτο είναι ένα πολύ σκληρό στρώμα, αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από υδροξυαπατίτη. Η οδοντίνη είναι κατασκευασμένη σχεδόν πλήρως από αυτό το μέταλλο αλλά σε μικρότερη έκταση και συμπύκνωση. Επιπλέον, οι κοιλότητες, οι οποίες φτιάχνονται από προεκτάσεις των οδοντοβλαστών, τις κάνουν λιγότερο ανθεκτικές.

Το σμάλτο είναι λευκό, σκληρό, και αποτελείται κατά 96% από υδροξυαπατίτη. Το υπόλοιπο 4% περιέχει πρωτεΐνη και νερό. Η σύνθεσή του αποτελείται από κύτταρα που ονομάζονται αμελλοβλάστες οι οποίοι δημιουργούν το σμάλτο πριν βγει το δόντι.

Μόλις αναδυθεί το δόντι, οι αμελλοβλάστες φθείρονται και το σμάλτο δεν αναγεννιέται. Όπως βλέπετε, έχουμε περιορισμένη ποσότητα σμάλτου, γι’ αυτό είναι σημαντικό να το φροντίζουμε.

Οστεΐνη: Το ενωτικό στρώμα

Αυτή η ουσία βρίσκεται γύρω από τη ρίζα του δοντιού, πάνω από την οδοντίνη. Επίσης, πρόκειται για στρώμα πιο μαλακό από το σμάλτο καθώς περιέχει μόνο 65% υδροξυαπατίτη.

Η οστεΐνη έχει δύο στρώματα. Ένα από αυτά δεν περιέχει κύτταρα και σχηματίζεται πριν βγει το δόντι. Το άλλο περιέχει κύτταρα τα οποία δημιουργούν ένα πλέγμα μετάλλων μετά την ανάδυση του δοντιού.

Η κύρια λειτουργία της οστεΐνης είναι να υποστηρίζει τις ίνες του περιόστεου, του στρώματος που καλύπτει το οστό γύρω από το δόντι. Είναι σαν μια κόλλα που κρατά το δόντι στην κοιλότητα.

Γυναίκα χαμογελά
Η οδοντοστοιχία εκπληρώνει πολλές λειτουργίες στο σώμα και ο πόνος είναι κακό σημάδι.

Γιατί τα ευαίσθητα δόντια είναι επιρρεπή στον πόνο;

Όπως μπορείτε να δείτε, η οδοντίνη περιέχει προεκτάσεις των οδοντοβλαστών. Υπάρχει δηλαδή μια επικοινωνία μεταξύ της οδοντίνης και του πολφού όπου βρίσκονται οι νευρικές απολήξεις.

Το σμάλτο δεν αναγεννιέται, έτσι σταματά να προστατεύει την οδοντίνη όταν φθαρεί ή όταν την καταστρέψει η σήψη του δοντιού. Έτσι, είναι πιο ευαίσθητη στους εξωτερικούς παράγοντες. Αυτές οι κοιλότητες της οδοντίνης παραμένουν ανοιχτές και τα εξωτερικά ερεθίσματα μπορούν να φτάσουν στις νευρικές απολήξεις προκαλώντας πόνο.

Για να το αποτρέψετε αυτό θα πρέπει να έχετε καλή στοματική υγιεινή, να συμβουλεύεστε τον οδοντίατρό σας και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσετε και να προστατεύσετε το σμάλτο και την οδοντίνη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • FONSECA, DR RAFAEL HINOJAL. “Las partes óseas estomatológicas y los dientes en la identificación de las personas.” Ciencia Forense 35 (2005): 35.
  • Guerra Álvarez, Pamela Alexandra. Reabsorción radicular después del tratamiento ortodóncico. BS thesis. Quito, 2017.
  • Sensibilidad Dental: Origen, Causas y Diagnóstico – DENTAID. Expertos en Salud Bucal. (n.d.). Retrieved May 17, 2020, from https://www.dentaid.es/salud-bucal/sensibilidad-dental
  • Pécora, Jesús Djalma, and M. D. Sousa. “Uma breve história dos métodos de estudo de anatomia interna dos dentes humanos.” Endodontics. São Paulo 24 (2011).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.