Μάθετε για τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες

Ο Streptococcus mutans (Στρεπτόκοκκος) είναι από τα κύρια βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες. Για ν' αποφύγετε τον πολλαπλασιασμό τους και τις βλάβες στα δόντια σας, είναι καλό να διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή.
Μάθετε για τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες

Τελευταία ενημέρωση: 28 Μαρτίου, 2021

Τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες είναι μικροοργανισμοί οι οποίοι οργανώνονται σε ένα βιοφίλμ που ονομάζεται οδοντική πλάκα. Στην πράξη, αυτή φαίνεται ως ένα λευκό σημάδι στο δόντι και όσο προχωρά η σήψη σχηματίζεται μια κοιλότητα, έτσι εκτίθεται η οδοντίνη.

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει διάφορα στάδια στα οποία τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες εναλλάσσονται: σε κάθε φάση ένα από αυτά είναι κυρίαρχο. Γενικά, το βακτήριο Streptococcus mutans βρίσκεται εκεί από την έναρξη της διαδικασίας, ενώ τα βακτήρια Lactobacillus και Bifidobacterium είναι κυρίαρχα σε πιο προχωρημένα στάδια.

Παρότι όλοι μας έχουμε μικροοργανισμούς στο στόμα μας, τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες δεν εντοπίζονται σε υγιή άτομα. Στα άτομα με δόντια σε τέλεια κατάσταση κυριαρχεί το είδος Streptococcus sanguinis.

Κοιλότητες

Μία κοιλότητα είναι η καταστροφή των οδοντικών ιστών από τα οξέα που παράγουν τα βακτήρια τα οποία έχουν συσσωρευτεί στην οδοντική πλάκα. Αυτή είναι μια στρώση που σχηματίζεται στα δόντια από τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κοιλοτήτων:

  • Κορώνα: Αυτή είναι η πιο συχνή μορφή και προκαλείται στις επιφάνειες μάσησης. Μπορεί να συμβεί σε παιδιά και ενήλικες.
  • Μεσοδόντια ή ενδιάμεση: Αυτός ο τύπος εμφανίζεται στα κενά ανάμεσα στα δόντια και δεν ανιχνεύεται εύκολα.
  • Ρίζα: Συμβαίνει στους ενήλικες, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, και οφείλεται στη σύμπτυξη των ούλων. Λόγω αυτού εκτίθενται οι ρίζες των δοντιών οι οποίες δεν έχουν σμάλτο και μπορούν να μολυνθούν εύκολα.
  • Επαναλαμβανόμενη ή δευτερεύουσα: Αυτές εμφανίζονται δίπλα από τα σφραγίσματα, ή τις κορώνες που τοποθετούν οι γιατροί για να αντιμετωπίσουν άλλες κοιλότητες.
Ασθενής με ανοιχτό το στόμα
Οι κοιλότητες προέρχονται από διεργασίες που περιλαμβάνουν διάφορα βακτήρια.

Τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες

Βακτήρια όπως ο Streptococcus mutans βρίσκονται με μεγαλύτερο αριθμό στην οδοντική πλάκα και έχουν υψηλό πληθυσμό κατά την έναρξη των κοιλοτήτων. Αυτός ο τύπος βακτηρίων είναι θετικός κατά gram, προαιρετικά αναερόβιος, και σφαιρικός. Ανήκει στην ομάδα βακτηρίων γαλακτικού οξέος και αναπτύσσεται σε περιβάλλοντα με χαμηλό pH.

Αυτά τα βακτήρια μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο και κολλούν στα δόντια και τα ούλα σχηματίζοντας στοίβες. Συχνά, και ειδικότερα στις βαθιές κοιλότητες, συνοδεύονται από βακτήρια όπως S. salivarius, S. parasanguinis, και S. constellatus. Μπορείτε να τα αποφύγετε με καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις κοιλοτήτων, δεν βρίσκουμε S. mutans, αλλά S. sobrinus, S. oralis και S. salivarius. Όταν μια κοιλότητα βρίσκεται ήδη εκεί, παρουσιάζονται συχνά τύποι Lactobacillus με κυρίαρχα τα βακτήρια L. gasseri και L. ultunensis.

Άλλα σχετικά βακτήρια

Άλλα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες είναι τα Actinomyces, τα οποία συναντούμε περισσότερο σε περιπτώσεις κοιλοτήτων στις ρίζες. Όμως, ο ρόλος τους στην έναρξη και την πρόοδο της πάθησης δεν είναι ξεκάθαρος. Αυτό το βακτήριο είναι ένα από τα πρώτα που αποικεί στο στόμα των παιδιών.

Τα Bifidobacteriums είναι αναερόβιοι βάκιλοι οι οποίοι συσσωρεύονται και σχηματίζουν μια διακλάδωση και εντοπίζονται στην υγιή εντερική οδό. Τα B. dentium, S. inopinata (B. inopinatum), και P. denticolens (B. denticolens) έχουν επίσης εντοπιστεί σε ορισμένες περιπτώσεις όταν η κοιλότητα έχει ήδη προχωρήσει.

Η Prevotella είναι ακόμη ένας αναερόβιος βάκιλος, και ένας από τους πιο συχνούς στις στοματικές κοιλότητες. Έχει συνδεθεί με την περιοδοντίτιδα και τις ενδοδοντικές λοιμώξεις, αλλά ο ρόλος της στις κοιλότητες δεν είναι ξεκάθαρος. Από την άλλη, η Veillonella βρίσκεται σε μεγάλους αριθμούς σε υγιή στόματα.

βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες
Η σωστή στοματική υγιεινή είναι το κλειδί για την αποτροπή των κοιλοτήτων. Η φροντίδα του στόματός σας θα εξουδετερώσει τα παθογόνα βακτήρια.

Πώς να καταπολεμήσετε τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προάγουν την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν κοιλότητες. Ο πρώτος είναι η υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως ζαχαρώδη ροφήματα, γλυκά, και αρτοσκευάσματα. Όσο περισσότερο τα τρώτε, τόσο περισσότερο κινδυνεύετε ν’ αναπτύξετε κοιλότητες.

Άλλες τροφές πλούσιες σε άμυλο, όπως πατάτες ή ψωμί, επίσης προάγουν την εμφάνιση κοιλοτήτων. Κάτι ακόμη που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη κοιλοτήτων είναι ο τρόπος που τρώτε αυτά τα προϊόντα. Είναι καλύτερο να τα τρώτε σε μία φορά και όχι σε μικρά κομμάτια πολλές φορές. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να τα συνδυάζετε.

Η καλή στοματική υγιεινή είναι το κλειδί εδώ. Σας προτείνουμε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μια ώρα μετά από κάθε γεύμα. Επίσης, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, φθοριούχο στοματικό διάλυμα, και φυσικά, να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gamboa, F., Acuña, B. H., & Martínez, M. C. (2004). Control microbiológico sobre Streptococcus mutans y su acción acidogénica. Universitas scientiarum, 9(Es2), 45-55.
  • Pérez Quiñones, J. A., Duque de Estrada Riverón, J., & Hidalgo Gato-Fuentes, I. (2007). Asociación del Estreptococos mutans y lactobacilos con la caries dental en niños. Revista Cubana de Estomatología, 44(4), 0-0.
  • Portilla Robertson, J., Pinzón Tofiño, M. E., Huerta Leyva, E. R., & Obregón Parlange, A. (2010). Conceptos actuales e investigaciones futuras en el tratamiento de la caries dental y control de la placa bacteriana. Revista odontológica mexicana, 14(4), 218-225.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.