Ορθοσιγμοειδοσκόπηση: Πλεονεκτήματα και παρενέργειες

Η ορθοσιγμοειδοσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική και απλή διαδικασία που επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση κακοήθων παθολογιών όπως η οικογενής πολυποδίαση και ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού. Μάθετε περισσότερα για αυτή την ενδοσκοπική μελέτη.
Ορθοσιγμοειδοσκόπηση: Πλεονεκτήματα και παρενέργειες
Mariel Mendoza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Η ορθοσιγμοειδοσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική ιατρική διαδικασία που συνίσταται στην απεικόνιση του άκρου του παχέος εντέρου μέσω ενός ενδοσκοπίου. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η μελέτη παθολογιών του πρωκτού, του ορθού και του τελικού τμήματος του εντέρου.

Η αρχική διάγνωση των παθολογιών του παχέος εντέρου βασίζεται στο κλινικό ιστορικό, τη φυσική εξέταση και τις συμπληρωματικές εργαστηριακές εξετάσεις. Η εξέταση αυτή είναι αρκετά χρήσιμη, καθώς καθιστά δυνατή τη λήψη βιοψίας για τη μελέτη του ιστού και τη θεραπεία υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Ειδικότερα, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για το ρόλο της στην έγκαιρη διάγνωση χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η οικογενής πολυποδίαση. Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό; Θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τα πλεονεκτήματα και τις χρήσεις της.

Πλεονεκτήματα από την ορθοσιγμοειδοσκόπηση έναντι της κολονοσκόπησης

Η κολονοσκόπηση είναι μια παρόμοια τεχνική κατά την οποία, με τον ίδιο τρόπο, εισάγεται ένας ενδοσκοπικός καθετήρας στον πρωκτικό σωλήνα. Ωστόσο, με αυτήν, ο στόχος είναι να μελετηθεί το συνολικό μήκος του παχέος εντέρου.

Και, παρόλο που η ορθοσιγμοειδοσκόπηση επιτρέπει την απεικόνιση μόνο του τελευταίου τμήματος του παχέος εντέρου, δεν απαιτεί προηγούμενη πλήρη εντερική πλύση, ειδική δίαιτα, ούτε νάρκωση.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η ορθοσιγμοειδοσκόπηση;

Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στον ειδικό να απεικονίσει τον πρωκτό, το ορθό και το σιγμοειδές κόλον, τα οποία αντιπροσωπεύουν λίγο πολύ τα τελευταία 30 εκατοστά του παχέος εντέρου. Είναι χρήσιμη για τους εξής λόγους:

  • Προσδιορισμός της παρουσίας οποιασδήποτε μάζας του ορθού (πολύποδες ή όγκοι).
  • Καθορισμός της προέλευσης της αιμορραγίας από το κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα, ιδίως όταν υπάρχει υποψία παθολογίας του πρωκτού (όπως εσωτερικές αιμορροΐδες).
  • Παρατήρηση της παρουσίας εκκολπωμάτων.
  • Όταν οι γιατροί υποψιάζονται ελκώδη ορθοκολίτιδα (ένα είδος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου).
  • Αναζήτηση των αιτιών της χρόνιας διάρροιας με κρυμμένο αίμα στα κόπρανα και άλλες ανωμαλίες της συνήθειας του εντέρου.
  • Μελέτη για τα μη προφανή αίτια της χρόνιας αναιμίας.
Inside the intestine.
Η ορθοσιγμοειδοσκόπηση περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός ενδοσκοπικού καθετήρα για την προβολή του πρωκτού, του ορθού και του σιγμοειδούς κόλου.

Ανακαλύψτε περισσότερα σε αυτό το άρθρο: Οι καλύτερες τροφές για το έντερό σας

Διαδικασία για την ορθοσιγμοειδοσκόπηση

Η ορθοσιγμοειδοσκόπηση πραγματοποιείται σε εξωνοσοκομειακή βάση. Ξεκινά με το άτομο ξαπλωμένο στην αριστερή πλευρά του, με τα πόδια λυγισμένα. Επιθεωρείται η περιπρωκτική περιοχή και ακολουθεί η εξέταση του ορθού. Τέλος, εισάγεται ο ενδοσκοπικός καθετήρας.

Δεν απαιτείται νάρκωση, αλλά μπορεί να νιώσει ο ασθενής λίγο άβολα κατά την εισαγωγή του καθετήρα μέσω του πρωκτού. Ο ενδοσκοπικός καθετήρας έχει διάμετρο περίπου 1 cm, μπορεί να είναι εύκαμπτος ή άκαμπτος και διαθέτει κάμερα και πηγή φωτός στην άκρη του.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το ενδοσκόπιο επιτρέπει την αναγνώριση διαβρωτικών αλλοιώσεων, πολυπόδων, όγκων, περιοχών αιμορραγίας, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, λειτουργεί ως θεραπεία επιτρέποντας την εκτομή των βλαβών, τη λήψη βιοψιών ή τον καυτηριασμό των αιμορραγικών εστιών. Μετά από αυτό, το άτομο μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς.

Αν και δεν απαιτείται πλήρης πλύση του εντέρου, πριν από μια ορθοσιγμοειδοσκόπηση συνιστάται να αδειάσει τουλάχιστον το άκρο του παχέος εντέρου για να διευκολυνθεί η απεικόνιση.

Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση κλύσματος ή υπόθετων γλυκερίνης. Συνιστάται η τοποθέτηση ενός 4 ώρες πριν από τη διαδικασία και ενός άλλου 2 ώρες πριν. Θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά πριν από την εκκένωση.

Δεν πρέπει να καταναλώσετε στερεά ή υγρά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 6 ωρών. Σε περίπτωση λήψης φαρμάκων για υψηλή αρτηριακή πίεση, θυρεοειδή ή γλυκόζη, μπορείτε να τα πάρετε έως και 2 ώρες πριν.

Αντενδείξεις της διαδικασίας

Η διαδικασία της ορθοσιγμοειδοσκόπησης είναι ελάχιστα επεμβατική, ασφαλής, με σπάνιες και ήπιες επιπλοκές. Οι μόνες αντενδείξεις της είναι οι ακόλουθες:

  • Οξεία εκκολπωματίτιδα
  • Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (ιδίως εάν χρησιμοποιείται σκιαγραφικό).

Ειδική φροντίδα

Πριν από τη διαδικασία, πρέπει να διενεργηθεί εξέταση πήξης του αίματος, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας. Ομοίως, ο γαστρεντερολόγος πρέπει να γνωρίζει εάν ο ασθενής λαμβάνει φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν την πήξη του αίματος, όπως ασπιρίνη ή αντιπηκτικά.

Σε περίπτωση προσθετικών ή τροποποιημένων καρδιακών βαλβίδων, συγγενών καρδιακών δυσπλασιών ή ιστορικού λοιμώξεων, χρησιμοποιείται προληπτική αντιβιοτική αγωγή για βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα.

Pressing someone's stomach.
Πριν από την ορθοσιγμοειδοσκόπηση, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει ανασκόπηση και συζήτηση με τον ασθενή για να διαπιστώσει εάν θα υπάρξουν πιθανοί κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Παρενέργειες από την ορθοσιγμοειδοσκόπηση

Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει κάποιο πόνο, κοιλιακή διάταση, κοιλιακές κράμπες και αίσθημα αερίων που συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες.

Σοβαρότερες επιπλοκές, όπως αιμορραγία ή τυχαία διάτρηση του εντέρου με το ενδοσκόπιο, είναι πολύ σπάνιες. Η αιμορραγία είναι πιο συχνή σε περιπτώσεις όπου αφαιρέθηκε ένας πολύποδας ή λήφθηκε βιοψία.

Προληπτική σημασία

Σε περιπτώσεις ιστορικού οικογενειακής πολυποδίασης, θα πρέπει να διενεργείται έλεγχος μετά την ηλικία των 10 ετών για να διαπιστωθεί εάν το άτομο είναι φορέας της νόσου.

Αυτό ξεκινά με γενετικό έλεγχο. Εάν είναι αρνητικός, θα πρέπει να διενεργούνται εξετάσεις σε ηλικία 18, 25 και 35 ετών για την αποφυγή ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Εάν το γενετικό τεστ είναι θετικό, είναι απαραίτητο να γίνεται προληπτική ορθοσιγμοειδοσκόπηση από την εφηβεία μέχρι την ανάπτυξη των πολυπόδων.

Ωστόσο, στην περίπτωση αδενωμάτων και καρκίνου του ορθού, η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται κάθε 5 χρόνια σε άτομα άνω των 50 ετών.

Εν ολίγοις, η ορθοσιγμοειδοσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που παίζει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του παχέος εντέρου. Ακόμα κι έτσι όμως, είναι περιορισμένη επειδή δεν αξιολογεί ολόκληρο το έντερο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανιχνεύσει το 30% των καρκίνων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.