Πρωκτίτιδα: Τι προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

Η πρωκτίτιδα είναι μια κατάσταση που πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται. Διαφορετικά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Η διατροφή και ο τρόπος ζωής έχουν καθοριστική επίδραση στην πορεία αυτής της νόσου.
Πρωκτίτιδα: Τι προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Η πρωκτίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου του ορθού, ενός μυϊκού σωλήνα στο τέλος του παχέος εντέρου, που συνδέει το παχύ έντερο με τον πρωκτό. Με άλλα λόγια, τα κόπρανα περνούν μέσα από αυτόν τον σωλήνα καθώς φεύγει από το σώμα.

Η πρωκτίτιδα προκαλεί αρκετά άβολα συμπτώματα που άλλοτε είναι παροδικά και άλλοτε γίνονται χρόνια. Η πρωκτίτιδα είναι συχνή σε άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, είτε πρόκειται για νόσο του Crohn είτε για ελκώδη κολίτιδα.

Τις περισσότερες φορές, η πρωκτίτιδα αντιμετωπίζεται με φάρμακα και τροποποιήσεις του τρόπου ζωής. Μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, αυτή η ασθένεια βρίσκεται σε έξαρση στον σημερινό κόσμο.

Ποια είναι τα συμπτώματα από την πρωκτίτιδα;

Τυπικά συμπτώματα της πρωκτίτιδας είναι ο πόνος στην περιοχή του ορθού και η συνεχής επιθυμία για αφόδευση. Εάν έχει συμβεί μια πρόσφατη κίνηση του εντέρου, υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν είχατε μια πλήρη κίνηση του εντέρου. Αυτό είναι γνωστό ως “τελικός ορθός”.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Πόνος στον πρωκτό ή αίσθηση ότι κάτι έχει κολλήσει σε εκείνη την περιοχή
 • Κοιλιακό άλγος
 • Αιμορραγία από το ορθό
 • Εκκρίσεις βλέννας από το ορθό
 • Πολύ χαλαρά κόπρανα
 • Υδαρή διάρροια, συχνά ακολουθούμενη από δυσκοιλιότητα
 • Πόνος κατά την αφόδευση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρωκτίτιδα προκαλεί δυσλειτουργία και αδυναμία της ουροδόχου κύστης και κάψιμο στα πόδια. Μερικοί άνδρες μπορεί επίσης να έχουν δυσκολία στη διατήρηση της στύσης. Σπάνια, μπορεί επίσης να εμφανιστεί πυρετός και απώλεια βάρους.

Αποτοξίνωση στο έντερο - Παχύ έντερο

Οι κύριες αιτίες από την πρωκτίτιδα

Η πρωκτίτιδα μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες. Τις περισσότερες φορές, προκαλείται από υποκείμενες καταστάσεις. Οι κύριοι λόγοι για την εμφάνιση αυτής της ασθένειας είναι οι ακόλουθοι:

 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της γονόρροιας, των χλαμυδίων, της σύφιλης και του έρπητα. Συνήθως μεταδίδονται μέσω πρωκτικού σεξ. Σε όσους έχουν HIV, η νόσος είναι συνήθως πιο σοβαρή.
 • Συχνές λοιμώξεις. Η πρωκτίτιδα μπορεί να προκληθεί από μόλυνση με βακτήρια όπως η Salmonella και η Shigella, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, ο στρεπτόκοκκος του λαιμού μπορεί να προκαλέσει στρεπτοκοκκική πρωκτίτιδα στα παιδιά.
 • Ανορθικό τραύμα. Το πρωκτικό σεξ και η εισαγωγή αντικειμένων σε εκείνη την περιοχή προκαλούν μερικές φορές τραυματισμούς που οδηγούν σε αυτήν την ασθένεια.
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD). Αυτό περιλαμβάνει την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn. Και οι δύο είναι κοινές αιτίες πρωκτίτιδας.
 • Ακτινοθεραπεία. Όσοι έχουν υποβληθεί σε θεραπεία ακτινοθεραπείας στην περιοχή της πυέλου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πρωκτίτιδας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως έξι εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας ή εννέα μήνες μετά το τέλος της θεραπείας.
 • Αντιβιοτικά. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν πρωκτίτιδα μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν βακτήρια που δεν είναι επιβλαβή, πράγμα που με τη σειρά του βοηθά στην ανάπτυξη άλλων επιβλαβών βακτηρίων.

Παράγοντες κινδύνου

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για πρωκτίτιδα είναι οι ακόλουθοι:

 • Μη ασφαλής σεξουαλική επαφή. Αυτές οι πρακτικές αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής σεξουαλικώς μεταδιδόμενης νόσου. Το σεξ με πολλούς συντρόφους και χωρίς χρήση προφυλακτικού αυξάνει επίσης την πιθανότητα προσβολής αυτών των ασθενειών.
 • Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο πρωκτίτιδας.
 • Θεραπείες ακτινοθεραπείας. Εάν ο γιατρός τις εφαρμόσει στην περιοχή της πυέλου, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Πώς μπορεί να διαγνωστεί;

Η διάγνωση της πρωκτίτιδας ξεκινά με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και επίσης μια ενδελεχή φυσική εξέταση. Για παράδειγμα, τα συμπτώματα, το οικογενειακό ιστορικό και οι σεξουαλικές πρακτικές, μεταξύ άλλων πτυχών, θα ληφθούν υπόψη.

Ο γιατρός θα παραγγείλει ορθική εξέταση και πιθανότατα θα παραγγείλει ορισμένες εξετάσεις όπως οι ακόλουθες:

 • Πλήρης αριθμός αίματος. Αυτό μπορεί να ανιχνεύσει απώλεια αίματος και λοιμώξεις.
 • Ανάλυση κοπράνων. Αυτό επιτρέπει στους γιατρούς να διαπιστώσουν εάν υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη.
 • Ανοσκόπηση. Αυτή είναι μια δοκιμή για την επιθεώρηση του πρωκτικού καναλιού και του κάτω μέρους του ορθού.
 • Κολονοσκόπηση. Αυτή επιτρέπει την απεικόνιση ολόκληρου του παχέος εντέρου, βασικά μέσω της χρήσης ενός λεπτού σωλήνα που διαθέτει κάμερα. Επιτρέπει επίσης τη λήψη δείγματος για βιοψία.
 • Ινοσιγμοειδοσκόπηση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο ινών. Αυτό είναι παρόμοιο με μια κολονοσκόπηση στη διαδικασία.
 • Δοκιμές για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Συνήθως πρόκειται για δοκιμές από δείγματα που λαμβάνονται από το ορθό ή την ουρήθρα, επομένως, ο σωλήνας που μεταφέρει ούρα.

Η ανοσκόπηση, η κολονοσκόπηση και η ινοσιγμοειδοσκόπηση είναι επεμβατικές εξετάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κάποια δυσφορία. Ωστόσο, η πλήρης αποκατάσταση είναι συνήθης εντός 24 ωρών.

Διαθέσιμες θεραπείες

Ένα τραπέζι γεμάτο χάπια
Ο επαγγελματίας θα επιλέξει την καταλληλότερη θεραπεία ανάλογα με την αιτία της πρωκτίτιδας.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στην κοιλιά

Συνολικά, υπάρχουν δύο γραμμές θεραπείας για την πρωκτίτιδα: με φάρμακα ή με χειρουργική επέμβαση. Χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι φαρμάκων, ανάλογα με την αιτία της πρωκτίτιδας:

 • Αντιβιοτικά εάν μια βακτηριακή λοίμωξη προκάλεσε την κατάσταση της πρωκτίτιδας.
 • Αντιϊικά όταν ένας ιός προκαλεί τη μόλυνση.
 • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα εάν η ασθένεια προκαλείται από ακτινοθεραπεία ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Χορηγούνται με τη μορφή χαπιών, υπόθετων ή κλύσματος.
 • Ανοσοκατασταλτικά. Χρησιμοποιούνται όταν η συγκεκριμένη αιτία είναι η νόσος του Crohn.
 • Μαλακτικά και διαστολείς κοπράνων. Συνήθως χρησιμοποιούνται όταν η πρωκτίτιδα είναι συνέπεια της ακτινοθεραπείας.

Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση γίνεται μια επιλογή όταν οι προηγούμενες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές. Ο σκοπός είναι να αφαιρεθεί η κατεστραμμένη περιοχή του πεπτικού συστήματος. Μερικές φορές, οι γιατροί το εκτελούν για να καταστρέψουν τον ανώμαλο ιστό που αιμορραγεί με διαδικασίες όπως πήξη πλάσματος αργού, κρυοαπόθεση και ηλεκτροπηξία.

Διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής συμβάλλουν σημαντικά στην ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας που προκαλεί η πρωκτίτιδα. Τα πιο συνιστώμενα μέτρα είναι τα ακόλουθα:

 • Ακολουθήστε μια απαλή και ήπια διατροφή.
 • Αποφύγετε τα πικάντικα, λιπαρά και όξινα τρόφιμα κατά τη διάρκεια επεισοδίων διάρροιας.
 • Πίνετε πολλά υγρά. Αυτό διευκολύνει τη διέλευση των κοπράνων και επίσης αποτρέπει την αφυδάτωση λόγω διάρροιας
 • Αποφύγετε την καφεΐνη, τα αναψυκτικά και τα ροφήματα γάλακτος, (για παράδειγμα, εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη).
 • Αποφύγετε τα γλυκά και τα ποτά χωρίς ζάχαρη.

Είναι πολύ βολικό να παρακολουθείτε τα συμπτώματα. Αυτό είναι ένα ρεκόρ όπου καταγράφετε τις στιγμές επιδείνωσης των συμπτωμάτων και των τροφών που καταναλώθηκαν προηγουμένως, αφού με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εντοπίσετε τους παράγοντες ενεργοποίησης.

Είναι καλύτερο να περιορίσετε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων και να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε σεξ. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφεύγετε επίσης τη σεξουαλική επαφή με άτομα που έχουν έρπη ή εκκρίσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Πώς να χειριστείτε την πρωκτίτιδα

Συνολικά, εάν η πρωκτίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν το άτομο δεν ανταποκριθεί στη θεραπεία, μπορεί να αναπτυχθούν ορισμένες σοβαρές επιπλοκές. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έντονη αιμορραγία, αναιμία, αποστήματα, έλκη στην εντερική επένδυση και συρίγγια.

Συμπερασματικά, ένα άτομο με αυτήν την ασθένεια πρέπει να λάβει ιατρική φροντίδα και να ακολουθήσει τη συνταγογραφούμενη θεραπεία. Η παρακολούθηση πρέπει να είναι συνεχής, ειδικά για να διασφαλιστεί ότι η αιτία της φλεγμονής εξαφανίζεται εντελώς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Vallejo Hernández, R., Ortega Polar, E., & Tánago, P. (2018). Enfermedades de transmisión sexual (ETS). Panorama Actual Med, 42(413), 417-424.
 • Silva, F., Gatica, T., & Pavez, C. (2019). Etiología y fisiopatología de la enfermedad inflamatoria intestinal. Revista Médica Clínica Las Condes, 30(4), 262-272.
 • Serrano Ferrández, E., & Artal Traveria, E. (2020). Proctitis: pensar más allá de la enfermedad inflamatoria y la neoplasia. Medicina de Familia-SEMERGEN, 46(6), 428-430.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.