Πώς μπορείτε να μάθετε αν έχετε αναιμία

Πώς μπορείτε να μάθετε αν έχετε αναιμία; Αρχικά, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό. Εκείνος θα σας βοηθήσει ν' αναλύσετε τα συμπτώματά σας, και έπειτα θα πρέπει να κάνετε ορισμένες εξετάσεις για να επιβεβαιώσετε ή ν' αποκλείσετε την πιθανότητα.
Πώς μπορείτε να μάθετε αν έχετε αναιμία

Τελευταία ενημέρωση: 13 Μαρτίου, 2021

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε αν έχετε αναιμία, ειδικά αν είστε έγκυος. Επίσης, είναι σημαντικό για τα άτομα που υποφέρουν από συμπτώματα όπως κούραση χωρίς προφανή αιτία.

Η αναγνώριση της αναιμίας ξεκινά παρατηρώντας τα σημάδια και έπειτα συνεχίζει με συμπληρωματικές μεθόδους. Για να προσδιορίσετε την ασθένεια το πρόβλημα δεν είναι η ιατρική πλευρά, αλλά πως κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στην έλλειψη αιμοσφαιρίνης.

Έτσι, οι κλινικές εκδηλώσεις της αναιμίας διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Πολλές φορές, δεν είναι συγκεκριμένες και έχουν συμπτώματα που μπορούν να δημιουργήσουν και άλλες παθολογίες. Παρόλα αυτά, ένας επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να συλλέξει όλα τα δεδομένα και να ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά στην αναιμία.

Τι είναι η αναιμία;

Η αναιμία είναι μια ανεπάρκεια σε ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοσφαιρίνη. Και τα δύο στοιχεία έχουν φυσιολογικές τιμές οι οποίες θα πρέπει να διατηρούνται προκειμένου να λειτουργεί σωστά το σώμα.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι κύτταρα του αίματος που μεταφέρουν την πρωτεΐνη αιμοσφαιρίνη μαζί τους. Αυτά τα κύτταρα έχουν κύκλο ζωής περίπου 3 μηνών, δηλαδή το σώμα σας θα πρέπει να τα αντικαθιστά κάθε 90 μέρες.

Η λειτουργία τους είναι σημαντική για τη διανομή του οξυγόνου σε διάφορους ιστούς. Για να εκπληρώσουν τον σκοπό τους, τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν αιμοσφαιρίνη, μια ουσία που υπάρχει σε αφθονία στον σίδηρο.

Η μικροσκοπική μορφή της πρωτεΐνης, της επιτρέπει να ενωθεί με το οξυγόνο και να το μεταφέρει. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μεταφέρει το οξυγόνο σε διάφορους ιστούς και να το χρησιμοποιήσουν στον μεταβολισμό τους.

Όπως βλέπετε, η διαδικασία περιλαμβάνει τόσο τα ερυθρά αιμοσφαίρια όσο και την αιμοσφαιρίνη. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει έμμεσα τον σίδηρο. Γι’ αυτό, τα τρία πράγματα που μπορούν να οδηγήσουν σε αναιμία είναι τα ακόλουθα:

  • Αιμορραγίες που μειώνουν την ποσότητα αίματος που κυκλοφορεί στο αίμα.
  • Έλλειψη σιδήρου στη διατροφή σας ή μειωμένη ικανότητα του εντέρου να τον απορροφήσει.
  • Χρόνιες παθολογίες που αλλοιώνουν τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και την απόδοσή τους.
Απεικόνιση ερυθρών αιμοσφαιρίων

Πώς να μάθετε αν έχετε αναιμία – Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της αναιμίας ποικίλουν και δεν είναι συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να γνωρίζετε αν έχετε αναιμία. Ωστόσο, γνωρίζοντας τα συμπτώματα θα μπορέσετε ν’ αποφασίσετε αν πρέπει να δείτε γιατρό.

Η κόπωση και η αδυναμία είναι κύρια χαρακτηριστικά της. Καθώς κυκλοφορεί στο αίμα λιγότερο οξυγόνο, τα κύτταρα μειώνουν τη μεταβολική τους δραστηριότητα και φθείρονται νωρίτερα. Έτσι, δυσκολεύεστε να γυμναστείτε, να τρέξετε, ακόμη και να περπατήσετε. Οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας, μετατρέπονται σε πρόκληση.

Στις περιπτώσεις ατόμων με αναιμία, το αναπνευστικό σύστημα προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη οξυγόνου λαμβάνοντάς το από έξω. Γι’ αυτό, ίσως νιώσετε ότι δε μπορείτε ν’ ανασάνετε και θα αυξηθεί ο ρυθμός αναπνοής σας.

Είναι δύσκολο να μπορέσετε να μάθετε αν έχετε αναιμία παρατηρώντας το χρώμα του δέρματός σας. Όμως, όπως είπαμε παραπάνω, αυτός ο παράγοντας μπορεί να σας καθοδηγήσει. Η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων οδηγεί σε χλωμάδα λόγω της έλλειψης ερυθρότητας.

Άλλα συμπτώματα που μπορούν να υποδεικνύουν πως έχετε αναιμία είναι:

  • Πονοκέφαλος
  • Ταχυκαρδία
  • Ζαλάδα, ίλιγγος, και λιποθυμία
  • Αίσθημα παγωμένων ποδιών

Πώς να μάθετε αν έχετε αναιμία – Εξετάσεις αίματος

Αν ο γιατρός σας υποπτευθεί αναιμία, θα ζητήσει μια σειρά βιοχημικών εξετάσεων, ανάμεσά τους η πιο σημαντική είναι ο έλεγχος αιμοσφαιρίνης. Μέσα από τις εργαστηριακές εξετάσεις θα μπορέσετε ν’ ανακαλύψετε τη συγκέντρωση της πρωτεΐνης στο αίμα.

Για έναν υγιή ενήλικα, η αιμοσφαιρίνη θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 13 και 18 γραμμαρίων ανά δεκατόλιτρο στους άνδρες. Στις γυναίκες, θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 12 και 15. Το όριο είναι μεγαλύτερο στα παιδιά.

Αν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σε μια γυναίκα είναι λιγότερο από 12 δεκατόλιτρα, ή ενός άνδρας λιγότερο από 13, τότε έχουν αναιμία. Έπειτα, ο γιατρός θα χρειαστεί να προσδιορίσει την προέλευση της αναιμίας και τη μορφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Για να γίνει αυτό, ο γιατρός θα εκτελέσει μια εξέταση επιχρίσματος αίματος.

Φιαλίδια με αίμα
Η μέτρηση της αιμοσφαιρίνης είναι το κλειδί για τον έλεγχο της αναιμίας.

Πώς μπορείτε να λοιπόν να γνωρίζετε αν έχετε αναιμία;

Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε στα σίγουρα αν έχετε ή όχι αναιμία είναι μετρώντας την αιμοσφαιρίνη στο αίμα σας κάνοντας εξετάσεις. Αρκετά συμπτώματα μπορεί να δείχνουν αναιμία, αλλά η διάγνωση δε βασίζεται μόνο στην συμπτωματολογία.

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε αναιμία επειδή είστε κουρασμένοι ή χλωμοί, έχετε πονοκεφάλους, ή νιώθετε κρύα τα άκρα σας, δείτε έναν γιατρό. Μόλις εξηγήσετε τα συμπτώματά σας, εκείνος θα ζητήσει πιο συγκεκριμένες εξετάσεις.

Η αναιμία μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί σε όλες τις μορφές της, είτε με συμπληρώματα σιδήρου, είτε εξουδετερώνοντας τα αίτια της αιμορραγίας. Έτσι, αν υποψιάζεστε ότι έχετε αναιμία, μην αναβάλετε την επίσκεψη στον γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.