Οστεοαρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη: Διάγνωση και θεραπεία

Οι ενήλικες, μετά από κάποια ηλικία εμφανίζουν σημάδια εκφυλισμού δίσκου. Σε αυτό το άρθρο, μάθετε τα πάντα για την οστεοαρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη.
Οστεοαρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη: Διάγνωση και θεραπεία
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η οστεοαρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη είναι ο εκφυλισμός του πυρήνα των μεσοσπονδύλιων δίσκων, οι οποίοι χάνουν το πάχος και την πυκνότητά τους. Προκαλείται από την κανονική φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Εξέλιξη για την οστεοαρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη

Όταν είμαστε νέοι, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μας είναι παχιοί και έχουν ζελατινώδη σύσταση. Καθώς περνούν τα χρόνια, αφυδατώνονται και χάνουν ύψος λόγω της τροποποίησης της σύνθεσης του πυρήνα.

Από τις ηλικίες 30 έως 40 ετών, είναι φυσιολογικό οι ακτινογραφίες να εμφανίζουν πρώιμα σημάδια οστεοαρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης. Είναι εμφανή σε κάποιο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Όταν οι δίσκοι φθείρονται, η ικανότητά τους να απορροφούν τους κραδασμούς μειώνεται, το φορτίο στον σπόνδυλο αυξάνεται και το οστό μεγαλώνει, προκαλώντας έτσι οστεόφυτα ή σπιρούνια των οστών, τα οποία μερικές φορές μπορούν να συνδέσουν παρακείμενους σπονδύλους.

Προκαλούν προβλήματα μόνο όταν οδηγήσουν σε στένωση της σπονδυλικής στήλης ή συμπιέζουν το νεύρο. Γενετικοί, θρεπτικοί, τραυματικοί και μηχανικοί παράγοντες επηρεάζουν την έναρξη αυτής της διαδικασίας και την εξέλιξή της.

Το 80% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από πόνο στην πλάτη κάποια στιγμή στη ζωή του και όλοι οι ενήλικες πάνω από μια ηλικία εμφανίζουν σημάδια εκφυλισμού του δίσκου.

Διαβάστε επίσης: Αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης με φυσικές θεραπείες

Παράγοντες κινδύνου

Διάφορες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι:

 • Το υπερβολικό βάρος δεν επιταχύνει τον εκφυλισμό του δίσκου. Αντίθετα, μια προοδευτική αύξηση βάρους έως 26 κιλών καθυστερεί τον εκφυλισμό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις όταν κάποιος είναι υπερβολικά υπέρβαρος.
 • Το κάπνισμα έχει αρνητικό αποτέλεσμα.
 • Η εργασία με βαριά φορτία έχει επίσης ελάχιστη επίδραση στον εκφυλισμό.
 • Η γενετική ενός ατόμου είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας του εκφυλισμού του δίσκου.

Συμπτώματα για την οστεοαρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη

Εδώ είναι μερικά από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης:

 • Πόνος στην πλάτη που πάει και έρχεται.
 • Πρωινή ακαμψία που βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και μειώνεται με τη δραστηριότητα.
 • Πόνος στη μέση που εξαπλώνεται στους γλουτούς, τους μηρούς και την πυελική περιοχή.
 • Απώλεια δύναμης στα πόδια.
 • Πόνος στο λαιμό και δυσκαμψία.
 • Περιορισμένη κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης και δυσκολία κάμψης και περπατήματος.

Καθώς οι δίσκοι φθείρονται, οι μύες πρέπει να δουλεύουν σταδιακά πιο σκληρά για να στηρίξουν τη σπονδυλική στήλη και να διατηρήσουν την ισορροπία κατά τη διάρκεια της κίνησης. Εάν οι μύες είναι αρκετά ισχυροί και ανθεκτικοί, και οι διάφορες ομάδες μυών συντονίζονται καλά, μπορούν να κάνουν αυτή την επιπλέον προσπάθεια.

Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του βαθμού φθοράς του μεσοσπονδύλιου δίσκου και του πόνου. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη των μυών, τόσο λιγότερο άμεση είναι η σχέση. Για αυτόν τον λόγο, ορισμένα άτομα με προχωρημένο εκφυλισμό δεν υποφέρουν από πόνο, αλλά έχουν επαρκή μυϊκό σύστημα.

Διάγνωση

Γυναίκα με πόνο στη μέση

Οι γιατροί βασίζουν τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης σε συμπτώματα όπως ο πόνος, η δυσκαμψία και η περιορισμένη κίνηση. Επιπλέον, οι γιατροί συστήνουν ακτινογραφίες σε ασθενείς που παραπονιούνται για πόνο και περιορισμένη κινητικότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Οι περισσότεροι γιατροί ζητούν ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης.

Θεραπεία

Ο στόχος της θεραπείας είναι να ανακουφίσει τον πόνο του ασθενούς και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για αυτό το αποτέλεσμα, όπως φάρμακα και χειρουργική επέμβαση.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση παυσίπονων όπως η ακεταμινοφαίνη. Ωστόσο, εάν δεν ανακουφίσουν τον πόνο, οι ασθενείς μπορούν να τα συνδυάσουν με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σε περιπτώσεις όπου τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τα αναλγητικά οπιοειδών όπως η τραμαδόλη μπορεί να είναι χρήσιμα.

Οι ασθενείς με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να υποφέρουν από νευρολογικές επιπλοκές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συμπίεση μιας νευρικής ή σπονδυλικής στένωσης καθιστά απαραίτητη τη θεραπεία με άλλα φάρμακα όπως πρεγκαμπαλίνη ή γκαμπαπεντίνη.

Επιπλέον, οι οδηγίες και οι θεραπείες που προτείνει ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί επίσης να αποδειχθούν χρήσιμες. Έτσι, ο συνδυασμός όλων αυτών των επιλογών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Wieczorek, M., & Rat, A.-C. (2017). Generalidades sobre la artrosis: epidemiología y factores de riesgo. EMC – Aparato Locomotor. https://doi.org/10.1016/s1286-935x(17)86066-4

 • Gonzalez, F., Mustaf, O., & Antezana, A. (2011). Alteraciones Biomecánicas Articulares en la Obesidad. Gac Med Bol.

 • Miralles Marrero, R. C. (2006). Biomecánica de la artrosis. In DOLOR.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.