8 συνήθειες για να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση

Ο πόνος στη μέση είναι ένα πολύ συχνό ζήτημα που μπορεί να προληφθεί αλλά και να καταπραϋνθεί. Αν θυμάστε αυτές τις συνήθειες θα μπορέσετε να φροντίσετε τη μέση σας.
8 συνήθειες για να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Συνήθως, για να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση πηγαίνετε σε κάποιον ειδικό. Όμως, μπορείτε να ανακουφιστείτε γρήγορα με ορισμένες συμπληρωματικές συνήθειες.

Ο πόνος στην μέση είναι ένα συχνό πρόβλημα στις μέρες μας. Το 80% των ενηλίκων υποφέρουν ή έχουν υποφέρει από πόνο στη μέση κάποια στιγμή, σύμφωνα με τις στατιστικές από το Εθνικό Ινστιτούτο Νευραλγικών Διαταραχών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Αυτό το πρόβλημα δεν κάνει διακρίσεις στο φύλο καθώς γυναίκες και άνδρες υποφέρουν το ίδιο.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση: Ένα πρόβλημα για την ποιότητα της ζωής

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση

Η αντιμετώπιση του πόνου στη μέση είναι κρίσιμη για να βελτιώσετε την ποιότητα ζωήςΌσοι υποφέρουν από αυτή την πάθηση βλέπουν ότι επηρεάζεται η ικανότητά τους να εκτελούν απλές δραστηριότητες όπως να κάθονται, να σηκώνονται, και να περπατούν.

Για την ακρίβεια, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Περιοδικό Ιατρικής και διεξήχθη σε 187 χώρες, έδειξε ότι ο πόνος στη μέση είναι μία από τις κυριότερες αιτίες για την απουσία από τη δουλειά. Περισσότερες από 4 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες χάνονται τον χρόνο εξαιτίας αυτής της πάθησης.

Αν αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση τότε θα εξαφανιστεί, αν όχι όμως τότε μπορεί να γίνει χρόνιος. Η ίδια μελέτη δείχνει ότι το 30% των περιπτώσεων δεν τον αντιμετώπισαν σωστά και έτσι έγινε χρόνιος ή επανεμφανίστηκε μέσα σε ένα χρόνο.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Η μελέτη συνδέει τον πόνο στη μέση που δεν έχει ιαθεί σωστά, με τον θάνατο του 50% των ηλικιωμένων ατόμων τα οποία συμμετείχαν στην έρευνα.

“Ο πόνος στη μέση μάς αποτρέπει από την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, αλλά τα ηλικιωμένα άτομα έχουν την τάση να τις αποφεύγουν επειδή φοβούνται ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτό προκαλεί την αύξηση βάρους ή την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων οι οποίες θα οδηγήσουν τελικά σε πρόωρο θάνατο”, εξηγεί ο Eric Rossen, ο επικεφαλής της έρευνας.

Καλύτερες συνήθειες, λιγότερα προβλήματα με τη μέση

Εξαιτίας των παραπάνω, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση νωρίς και να μην τον αφήσετε να επιδεινωθεί.

Είναι πάντα καλύτερο να δείτε κάποιον/α ειδικό. Πέραν από αυτό που θα σας πει, μπορείτε να ακολουθήσετε και τις συμβουλές που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω για να ανακουφίσετε γρήγορα τον πόνο.

1. Εφαρμογή ζεστού και κρύου

Γυναίκα εφαρμόζει επίθεμα στη μέση άνδρα

Αν εφαρμόσετε κρύα επιθέματα μέσα στις πρώτες 24 ώρες από την εμφάνιση του πόνου, θα μπορέσετε να μειώσετε τη φλεγμονή.

  • Τοποθετήστε πάγο σε μια πλαστική σακούλα και τυλίξτε τη με ένα πανί ή μια λεπτή πετσέτα.
  • Βάλτε το επίθεμα στη μέση σας για 10 λεπτά το πολύ.
  • Έπειτα, ξεκουραστείτε για 10 λεπτά, και εφαρμόστε πάλι το επίθεμα.

Δε θα πρέπει να βάζετε κάτι ζεστό στη μέση τις πρώτες 24 ώρες καθώς μπορεί να χειροτερέψει η φλεγμονή.

Στη συνέχεια, κάντε τα ακόλουθα:

  • Βάλτε ζεστό νερό σε μια σακούλα και τυλίξτε τη με μία πετσέτα.
  • Τοποθετήστε τη σακούλα στη μέση σας.
  • Αφήστε τη εκεί μέχρι να κρυώσει.

2. Μην περνάτε πολλή ώρα στο κρεβάτι

Το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών προειδοποιεί ότι αν ξαπλώνετε στο κρεβάτι για μεγάλες περιόδους, ο πόνος στη μέση μπορεί να χειροτερέψει. Επιπλέον, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες όπως, κατάθλιψη, θρόμβους στο αίμα, και μυϊκή ατροφία.

Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, συμβουλεύει τα άτομα με πόνο στη μέση να περνάνε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στο κρεβάτι και να κοιμούνται στο πλάι. Επίσης, θα πρέπει να κοιμούνται με τα πόδια υψωμένα και να βάζουν ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι τους, και ακόμη ένα ανάμεσα στα γόνατα. Τα σκληρά στρώματα είναι καλύτερα για τον πόνο στη μέση απ’ ότι τα μαλακά.

Ο/η γιατρός σας ή ο/η φυσιοθεραπευτής/ρια, ίσως σας προτείνει να ξεκουραστείτε στο κρεβάτι, αλλά δε θα πρέπει να το κάνετε πέραν του χρόνου που θα σας πουν.

3. Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση – Καθίστε με τη σωστή στάση

Άνδρας με πόνο στην πλάτη και τη μέση

Η σωστή στάση του σώματος όταν κάθεστε είναι πολύ σημαντική.

Αν εργάζεστε καθιστοί, βεβαιωθείτε ότι η πλάτη της καρέκλας είναι σταθερή και όσο το δυνατόν πιο ίσια, έχοντας ορθή γωνία με το κάθισμα. Διατηρήστε την πλάτη σας ίσια και τις πατούσες σας εντελώς ίσιες στο πάτωμα. Επιπλέον, τα γόνατά σας θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με τους γοφούς σας.

Αν εργάζεστε με υπολογιστή, να τον έχετε στο ύψος των ματιών, ούτε πιο χαμηλά ούτε πιο ψηλά. Το πληκτρολόγιο θα πρέπει να βρίσκεται κοντά σας ώστε να μη χρειάζεται να τεντώνετε τα χέρια σας.

Από την άλλη, αν δε χρησιμοποιείτε υπολογιστή και πρέπει να γράφετε, διατηρήστε την ίδια θέση με ίσια την πλάτη, τα γόνατα και τους γοφούς ευθυγραμμισμένα, και τις πατούσες ίσιες στο πάτωμα. Μη λυγίζετε ποτέ την πλάτη σας για να γείρετε στο γραφείο. Αν πρέπει να διαβάσετε κάτι, να κρατάτε το βιβλίο ή το χαρτί στο ύψος των ματιών.

Αν κάθεστε σε καρέκλα με μπράτσα, θα πρέπει και εκεί να έχετε ίσια την πλάτη σας. Αποφύγετε να στηρίζεστε πάνω τους. Αν παρακολουθείτε τηλεόραση ή μιλάτε με κάποιον/α, μη γυρίζετε το κεφάλι σας ή τον κορμό σας. Καθίστε ίσια και διατηρήστε τα ίσια.

4. Να τρώτε υγιεινά

Θα πρέπει να μην παίρνετε βάρος όσο έχετε πόνο στη μέση. Ο λόγος είναι πως τότε θα ασκείτε μεγαλύτερη πίεση στη μέση σας. Επιπροσθέτως, η ξεκούραση και η αδράνεια αυξάνουν τη λιγούρα, έτσι είναι καλύτερο ν’ αντισταθείτε στον πειρασμό. Να πίνετε αρκετό νερό για να σας βοηθήσει με τη λιγούρα.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, όπως τα όξινα φρούτα, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, και τα πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο, βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών. Επίσης, τροφές που περιέχουν βιταμίνη D ωφελούν ιδιαίτερα. Τέτοιες είναι οι σαρδέλες, ο σολομός, και τα αβγά.

5. Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση – Κάντε γιόγκα

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση

Ορισμένες στάσεις της γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν ν’ ανακουφίσετε τον πόνο στη μέση και να δυναμώσετε τους μυς. Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 156 ασθενείς, έδειξε ότι η γιόγκα έχει θετικά αποτελέσματα στον πόνο στη μέση.

Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να μιλάτε με τον/η γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή, τη φυσιοθεραπεύτρια πρώτα. Καθώς η κατάσταση του καθενός είναι διαφορετική, σε ορισμένες περιπτώσεις, η γιόγκα μπορεί να χειροτερέψει το πρόβλημα. Αυτή ήταν και η περίπτωση 12 ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα.

6. Αποφύγετε να γέρνετε

Όταν σκουπίζετε, περπατάτε, μαγειρεύετε, ή κάνετε κάτι παρόμοιο, να αποφεύγετε να γέρνετε είτε προς τα μπροστά είτε προς τα πίσω.

Προσπαθήστε να διατηρείτε όρθια στάση.

7. Μη στέκεστε στα δάκτυλα των ποδιών σας

Γυναίκα στέκεται στα δάκτυλα των ποδιών της

Αν θέλετε να φτάσετε κάτι που βρίσκεται ψηλά, βρείτε ένα σκαμνί ή κάτι στο οποίο μπορείτε να πατήσετε πάνω του. Μην στέκεστε στα δάκτυλα των ποδιών σας, καθώς αυτό αυξάνει την πίεση στη σπονδυλική σας στήλη, αλλά και στους μυς της πλάτης.

8. Αποφύγετε τα βαριά αντικείμενα

Είναι πολύ συνηθισμένο να πρέπει να σηκώνετε βαριά αντικείμενα μέσα στην ημέρα, είτε πρόκειται για την τσάντα του υπολογιστή σας, είτε για τις σακούλες με τα ψώνια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να βρείτε κάτι να σας βοηθά, όπως μια τσάντα με λουριά, ή ένα καρότσι για ψώνια. Όταν σπρώχνετε το καρότσι, φροντίστε να είναι σε τέτοια απόσταση από τους βραχίονές σας ώστε να μη χρειάζεται να γείρετε.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές παράλληλα με τη θεραπεία που σας έδωσε ο/η γιατρός σας. Θα δείτε ότι θα αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση γρήγορα και θα μπορέσετε να αποτρέψετε την επιδείνωσή του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Management of Low Back Pain. James Campbell1, Lesley A Colvin. Department of Orthopaedics, Royal Infirmary of Edinburgh, Edinburgh, UK. (2013). https://www.bmj.com/content/347/bmj.f3148
  • Association of Back Pain with All-Cause and Cause-Specific Mortality Among Older Women: a Cohort Study. Eric J. RoseenEmail authorMichael P. LaValleyShanshan LiRobert B. SaperDavid T. FelsonLisa Fredman. Department of Family Medicine Boston Medical Center, One Boston Medical Center Place, Boston, USA. 2019. https://link.springer.com/article/10.1007/s11606-018-4680-7 Department of BiostatisticsBoston University School of Public Health, Boston, USA.
  • Yoga for Chronic Low Back Pain: A Randomized Trial. Helen E. Tilbrook, BSc, MSc; Helen Cox, BSc, MSc; Catherine E. Hewitt, BSc, MSc, PhD; Arthur Ricky Kang’ombe, BSc, MSc; Ling-Hsiang Chuang, BSc, MSc, PhD; Shalmini Jayakody, BSc, MSc; John D. Aplin, MA, PhD; Anna Semlyen, BA, MSc; Alison Trewhela, DBL, CSL; Ian Watt, BSc (Med Sci), MB, ChB, MPH; David J. Torgerson, MSc, PhD. (2011). https://annals.org/aim/fullarticle/1033130/yoga-chronic-low-back-pain-randomized-trial

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.