Πάγωμα και ξεπάγωμα των τροφίμων: Τι να ξέρετε

Η κατάψυξη και απόψυξη των τροφίμων σωστά είναι σημαντική. Για παράδειγμα, η απόψυξή του σε θερμοκρασία δωματίου θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα έδαφος αναπαραγωγής για τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοργανισμών.
Πάγωμα και ξεπάγωμα των τροφίμων: Τι να ξέρετε
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η σωστή κατάψυξη και το ξεπάγωμα των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για τη διασφάλιση της ασφάλειάς τους. Ο λανθασμένος χειρισμός μπορεί να οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών που είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να είμαστε αυστηροί στη μέθοδο συντήρησης των τροφίμων. Διαφορετικά, θα υποβληθούμε σε τροφική δηλητηρίαση που μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα ή ακόμα μεγαλύτερες επιπλοκές.

Το πάγωμα και το ξεπάγωμα των τροφίμων με τον σωστό τρόπο

Πρέπει να λάβετε υπόψη τη συσκευασία. Διαχωρίστε τα κομμάτια εάν είναι απαραίτητο όταν πρόκειται για κρέατα, καθώς διευκολύνει την απόψυξη σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Επιπλέον, μην σπάτε την κρύα αλυσίδα από τη στιγμή που αγοράζετε το φαγητό μέχρι να το τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό ενισχύει το έδαφος αναπαραγωγής για μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, όπως αναφέρεται σε αυτό το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Epidemiology and Infection.

Τα φρέσκα τρόφιμα, εκτός από τα φρούτα και τα αυγά, δεν πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τα βάζουμε στο ψυγείο ή τα παγώνουμε αφού τα φέρουμε στο σπίτι. Όσο περισσότερο τα κρατάτε εκτός ψυγείου, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος μικροβιολογικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, χρησιμοποιήστε πλαστικό ως την κύρια συσκευασία για κατάψυξη. Επίσης, η σφράγιση σε κενό βελτιώνει τη διάρκεια ζωής οποιουδήποτε προϊόντος.

Καταψύκτης με πολλές σακούλες φαγητού.
Η κατάψυξη τροφίμων σε μεμονωμένες συσκευασίες βοηθά στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Το ξεπάγωμα των τροφίμων με το σωστό τρόπο

Ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία του σωστού χειρισμού τροφίμων είναι να γνωρίζουμε πώς να τα ξεπαγώσουμε. Μην το κάνετε σε θερμοκρασία δωματίου καθώς είναι το τέλειο έδαφος για μικροβιολογική ενεργοποίηση.

Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί σε ένα προϊόν πεθαίνουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αν και τα αυγά που εναποθέτουν στην επιφάνεια είναι αρκετά ανθεκτικά. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που ο κίνδυνος εκκόλαψης αυξάνεται όταν παραμένουν σε σχετικά ζεστό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συχνές ασθένειες όπως η αλλαντίαση οφείλονται σε κακές πρακτικές υγιεινής των τροφίμων, σύμφωνα με δημοσίευση του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να τα αποθηκεύετε στο ψυγείο.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να προγραμματίσετε τον χρόνο κατανάλωσης εκ των προτέρων και να τα αφαιρέσετε από την κατάψυξη αρκετό χρόνο πριν για να τα ξεπαγώσετε στο ψυγείο.

Μια άλλη επιλογή που είναι χρήσιμη με κατεψυγμένα λαχανικά και άλλα μικρά κατεψυγμένα τρόφιμα, είναι να τα τοποθετήσετε απευθείας στην κατσαρόλα. Αυτό είναι μικροβιολογικά ασφαλές, αλλά θα επηρεάσει τις οργανοληπτικές ιδιότητες του προϊόντος.

Κατάψυξη και μετά απόψυξη τροφίμων σε νερό

Μια γρήγορη μέθοδος απόψυξης των τροφίμων είναι να τα τοποθετήσετε σε ζεστό νερό. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο καθώς δημιουργεί μια κατάσταση όπου οι μικροοργανισμοί μπορούν να επανενεργοποιηθούν. Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι κρύο εάν επιλέξετε να ξεπαγώσετε το φαγητό σε αυτό.

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φούρνο μικροκυμάτων για απόψυξη φαγητού την τελευταία στιγμή. Αυτή η συσκευή έχει συνήθως ειδική λειτουργία για το σκοπό αυτό. Ωστόσο, η διαδικασία θα επηρεάσει επίσης τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Λίγα κομμάτια ψαριού τόνου.
Το νερό πρέπει να είναι κρύο για απόψυξη σε αυτό, διαφορετικά οι κίνδυνοι αυξάνονται.

Μάθετε ακόμα: Φτιάξτε ένα μοναδικό δίσκο για σνακ από ένα γυάλινο μπουκάλι

Να τηρείτε πάντα τη σωστή υγιεινή κατά την απόψυξη και κατάψυξη των τροφίμων

Οι διαδικασίες υγιεινής των τροφίμων σάς επιτρέπουν να καταναλώνετε τρόφιμα με ασφάλεια και κάθε λανθασμένος χειρισμός μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση που θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του οργανισμού σας

Οι πιο συνηθισμένες περιλαμβάνουν γαστρεντερικά συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα υπόλοιπα όργανα. Έτσι, να είστε πραγματικά προσεκτικοί όταν ξεπαγώνετε τα τρόφιμα.

Μην αποψύχετε ποτέ σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ζεστό νερό. Επίσης, οι ασφαλέστερες επιλογές είναι η λειτουργία απόψυξης του φούρνου μικροκυμάτων και η βύθιση σε κρύο νερό.

Όσο πιο επιθετική είναι η διαδικασία απόψυξης, τόσο περισσότερο θα επηρεάσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Για το λόγο αυτό, η σχετικά αργή απόψυξη στο ψυγείο είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Τέλος, λάβετε υπόψη ότι η κατάψυξη δεν μεταβάλλει τις θρεπτικές ιδιότητες των τροφίμων. Έτσι, η αγορά κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών σας επιτρέπει να τα διατηρείτε περισσότερο χωρίς να επηρεάζετε τη διατροφική τους ποιότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Jeffery LA., Karim S., Botulism. StatPearls [Internet], 2020.
  • Morton VK., Kearney A., Coleman S., Viswanathan M., Chau K., Orr A., Hexemer A., Outbreaks of salmonella illnes associated with frozen raw breaded chicken products in Canada, 2015-2019. Epidemiol Infect, 2019.
  • Evans, J. A. (2009). Frozen Food Science and TechnologyFrozen Food Science and Technology (pp. 1–355). Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1002/9781444302325
  • Heldman, D. R. (2006). Food freezing. In Handbook of Food Engineering, Second Edition (pp. 427–470). CRC Press. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-646380-4.50011-6

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.