Πώς να απολυμάνετε το ψυγείο οικονομικά και οικολογικά

Πολλά πράγματα κολλούν στο ψυγείο. Τα βακτήρια προκαλούν βρωμιά και άσχημες οσμές πολλές φορές. Γι' αυτό θα πρέπει να το καθαρίζετε και να το απολυμαίνετε συχνά.
Πώς να απολυμάνετε το ψυγείο οικονομικά και οικολογικά

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Σήμερα, θα σας δείξουμε οικολογικές μεθόδους για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το ψυγείο σας. Έτσι, θα το διατηρείτε καθαρό και υγιεινό για την οικογένεια και για το περιβάλλον. Όλοι μας θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς να συντηρούμε τα σπίτια μας αποτελεσματικά.

Με τον καιρό, ένα ψυγείο μπορεί να αποκτήσει δυσάρεστες οσμές. Αυτές μπορούν να παραμείνουν ακόμη και αφού απομακρύνετε το χαλασμένο φαγητό ή φαγητά που μυρίζουν. Για να μπορέσετε να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά, αλλά και να καθαρίσετε τη συσκευή, υπάρχουν ορισμένες οικολογικές μέθοδοι που θα πρέπει να δοκιμάσετε.

Οικονομικές μέθοδοι για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το ψυγείο

Αρχικά, αποσυνδέστε το ψυγείο πριν ξεκινήσετε το καθάρισμα και την απολύμανση. Αφήστε το αποσυνδεδεμένο όλη νύχτα, αν είναι εφικτό, για να κάνει απόψυξη. Έπειτα, αφαιρέστε όλα τα τρόφιμα, τα ροφήματα, και οτιδήποτε άλλο έχει μέσα προκειμένου να έχετε πρόσβαση στις επιφάνειές του.

Μη χρησιμοποιήσετε χλωρίνη ή σκληρά χημικά για να καθαρίσετε το ψυγείο σας. Είναι δύσκολο να τα εξουδετερώσετε και μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα, πράγμα που είναι δυνατό να οδηγήσει σε λοιμώξεις και προβλήματα υγείας.

Τέλος, ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξετε για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το ψυγείο σας, θα πρέπει να το αφήσετε να στεγνώσει εντελώς για να αποθηκεύσετε και πάλι τρόφιμα σε αυτό. Τα τρόφιμα και τα δοχεία, θα πρέπει να καθαριστούν καλά προτού τα βάλετε ξανά στο ψυγείο σας.

Αυτό θα αποτρέψει τη μόλυνση των επιφανειών που καθαρίσατε.

Μαγειρική σόδα: Πάντα χρήσιμη

Μαγειρική σόδα και λεμόνι σε δοχεία
Η μαγειρική σόδα δημιουργεί ένα επιθετικό περιβάλλον προς τους υπεύθυνους για τη γλίτσα και τις δυσάρεστες οσμές μικροοργανισμούς.

Κάθε φορά που καθαρίζετε ένα ψυγείο, δοκιμάστε προϊόντα που θα κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη και αποτελεσματική. Η μαγειρική σόδα είναι μία από τις καλύτερες οικολογικές μεθόδους, και δεν είναι ακριβή. Πέραν αυτού, μπορεί να απομακρύνει τα λίπη και τα βακτήρια, αλλά και ίχνη φαγητού και άλλων λεκέδων.

 • Αναμείξτε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού σε 550 ml ζεστό νερό.
 • Τρίψτε το μείγμα μέσα και έξω.
 • Έπειτα, αφήστε το να καθίσει για πέντε λεπτά.
 • Στη συνέχεια, αφαιρέστε το με ένα στεγνό πανί.

Αλατόνερο για να απολυμάνετε το ψυγείο

Μία από τις ιδανικότερες οικολογικές μεθόδους είναι ένα απλό μείγμα από μια χούφτα αλάτι διαλυμένο σε έξι λίτρα ζεστό νερό.

Βουτήξτε το σφουγγάρι σας στο μείγμα και χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε τις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες του ψυγείου. Θα δείτε πόσο εύκολα θα ξεφορτωθείτε όλα τα υπολείμματα φαγητού.

Ξίδι: Ένας εξαιρετικός αντιβακτηριακός παράγοντας

Το ξίδι είναι ακόμη μια καταπληκτική επιλογή για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το ψυγείο σας. Αυτός ο εξαιρετικός αντιβακτηριακός παράγοντας είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά απολυμαντικά που θα βρείτε, έτσι είναι ιδιαίτερα καλός στον καθαρισμό μολυσμένων επιφανειών.

 • Αναμείξτε μισή κούπα λευκό ξίδι σε μια κούπα νερό.
 • Καθαρίστε το εσωτερικό του ψυγείου σας.
 • Αφήστε το να καθίσει για πέντε λεπτά και έπειτα σκουπίστε και στεγνώστε.
 • Σημείωση: Αν έχετε ένα μπουκάλι ψεκασμού θα γίνει πιο εύκολη η διαδικασία.

Ελαιόλαδο: Φανταστική οικολογική μέθοδος για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το ψυγείο

Ένα μπολ με ελαιόλαδο και δίπλα του ελιές
Μπορείτε να αφαιρέσετε του επίμονους λεκέδες με ελαιόλαδο.

Τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ανακατεμένο με χυμό τριών λεμονιών είναι αρκετές για να καθαρίσετε επιφάνειες από ανοξείδωτο ατσάλι. Αυτή η οικολογική μέθοδος θα αφαιρέσει όλα τα ίχνη βρωμιάς χωρίς να κάνει λιπαρή την επιφάνεια.

Αφήστε το μείγμα για 10 λεπτά και έπειτα σκουπίστε το με ένα στεγνό πανί.

Έλαιο τεϊόδεντρου

Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ένα ακόμη ισχυρό φυσικό απολυμαντικό το οποίο αφαιρεί τη βρωμιά και τις άσχημες οσμές.

 • Δύο κουταλιές της σούπας αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου διαλυμένες σε μια κούπα με ζεστό νερό είναι αρκετές.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπουκάλι ψεκασμού για τις εσωτερικές επιφάνειες και έπειτα να το αφαιρέσετε με ένα πανί με μικροΐνες.

Χυμός λεμονιού για να ξεφορτωθείτε τις δυσάρεστες οσμές

Από τις πιο οικολογικές μεθόδους για να εξαφανίσετε τις δυσάρεστες οσμές από το ψυγείο σας είναι να τρίψετε τις επιφάνειες με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε χυμό λεμονιού. Θα πρέπει να το αφήσετε να καθίσει για πέντε λεπτά και έπειτα να το σκουπίσετε με ένα καθαρό, στεγνό πανί.

Το ενεργό συστατικό του είναι το κιτρικό οξύ που είναι και αντισηπτικό, έτσι μπορεί να καθαρίσει σε βάθος. Επίσης, θα κάνει τις επιφάνειες να αστράφτουν.

Μπορείτε επίσης να βάλετε τον χυμό από τρία λεμόνια σε ένα μπουκάλι ψεκασμού μαζί με δύο κούπες ζεστό νερό. Ψεκάστε το σε μια επιφάνεια, αφήστε το για λίγα λεπτά, και αφαιρέστε με ένα στεγνό πανί.

Τα αιθέρια έλαια είναι καταπληκτικές οικολογικές μέθοδοι

Τέλος, το λεμόνι δεν είναι μονάχα ένα καλό αντισηπτικό, αλλά θα δώσει και ένα άρωμα φρεσκάδας στο ψυγείο.

Ένας τρόπος για να μεγιστοποιήσετε τη φρεσκάδα είναι να βουτήξετε κομμάτια βαμβακιού σε αιθέριο έλαιο λεμονιού και να τα τοποθετήσετε στα συρτάρια του ψυγείου.

Το αιθέριο έλαιο βανίλιας είναι επίσης καλό γι’ αυτή τη δουλειά. Ακόμη, μπορείτε να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα με κομμένες φέτες λεμονιού στις οποίες έχετε καρφώσει λίγο γαρίφαλο.

Κάρβουνο

Μια εξαίσια εναλλακτική επιλογή για να εξαφανίσετε τις δυσάρεστες οσμές από το ψυγείο σας είναι να τοποθετήσετε ένα κομμάτι κάρβουνο. Η αποτελεσματικότητά του είναι αδιαμφισβήτητη. Απλώς βάλτε το σε ένα ράφι του ψυγείου και αφήστε το εκεί.

Με αυτές τις οικολογικές μεθόδους για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το ψυγείο σας θα έχετε καταπληκτικά αποτελέσματα. Είναι απλές, φυσικές, και φθηνές.

Να τις χρησιμοποιείτε τακτικά για ένα ψυγείο πάντα καθαρό και μυρωδάτο!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Li He, Zhou Guo-ying, Zhang Huai-yun and Liu Jun-ang. 2011. Research progress on the health function of tea oil. Journal of Medicinal Plants Research. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.918.2468&rep=rep1&type=pdf
 • Sánchez-Saldaña, L. & Saenz-Anduaga, E. (2005). Antisépticos y
  desinfectantes. Dermatología Peruana, 15(2), 82-103. http://metabase.uaem.mx/bitstream/handle/123456789/1468/280_4.pdf
 • Corral, Laura & Post, Laurie & MONTVILLE, THOMAS. (2006). Antimicrobial Activity of Sodium Bicarbonate. Journal of Food Science. 53. 981 – 982. 10.1111/j.1365-2621.1988.tb09005.x.
 • Acetic Acid, the Active Component of Vinegar, Is an Effective Tuberculocidal Disinfectant
  Claudia Cortesia, Catherine Vilchèze, Audrey Bernut, Whendy Contreras, Keyla Gómez, Jacobus de Waard, William R. Jacobs Jr., Laurent Kremer, Howard Takiff
 • Nazzaro, F., Fratianni, F., Cozzolino, R., Martignetti, A., Malorni, L., De Feo, V., Cruz, A. G., & d’Acierno, A. (2019). Antibacterial Activity of Three Extra Virgin Olive Oils of the Campania Region, Southern Italy, Related to Their Polyphenol Content and Composition. Microorganisms, 7(9), 321. https://doi.org/10.3390/microorganisms7090321
 • VIUDA‐MARTOS, M., RUIZ‐NAVAJAS, Y., FERNÁNDEZ‐LÓPEZ, J. and PEREZ‐ÁLVAREZ, J. (2008), ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF LEMON (CITRUS LEMON L.), MANDARIN (CITRUS RETICULATA L.), GRAPEFRUIT (CITRUS PARADISI L.) AND ORANGE (CITRUS SINENSIS L.) ESSENTIAL OILS. Journal of Food Safety, 28: 567-576. doi:10.1111/j.1745-4565.2008.00131.x

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.