Τι προκαλεί την παλινδρόμηση οξέος και τι είναι;

Η παλινδρόμηση οξέος, ή καούρα, είναι μια αίσθηση καψίματος που αισθάνεστε στο στήθος ή το στομάχι και προκαλείται από το οξύ του στομάχου που ανεβαίνει στον οισοφάγο σε παλινδρόμηση. Σε αυτό το άρθρο, σας λέμε από πού προέρχεται και ποια μέτρα μπορείτε να κάνετε για να την μετριάσετε.
Τι προκαλεί την παλινδρόμηση οξέος και τι είναι;
Karina Valeria Atchian

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karina Valeria Atchian.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο πόνος ή το αίσθημα καύσου στην κοιλιά είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα μεταξύ των ενηλίκων. Το ονομάζουμε επίσης παλινδρόμηση οξέος. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι η παλινδρόμηση οξέος και τι την προκαλεί.

Η αίσθηση καψίματος στο στομάχι σας, η οποία μερικές φορές μπορεί να εξαπλωθεί πίσω από το στέρνο (το θωρακικό οστό που βρίσκεται μπροστά από την καρδιά), μπορεί να μην είναι πάντα πολύ ενοχλητική. Σε κάθε περίπτωση, για να λύσετε αυτό το πρόβλημα, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Τι είναι η παλινδρόμηση οξέος;

Το στομάχι είναι ένα όργανο που αποτελεί μέρος του ανώτερου πεπτικού συστήματος. Βρίσκεται στην κοιλιά, στην άνω κεντρική ζώνη. Πάνω, βρίσκουμε τον οισοφάγο και παρακάτω είναι το λεπτό έντερο.

Η λειτουργία του στομάχου είναι να βοηθήσει στην κατανομή των τροφίμων. Το οξύ που παράγει, που ονομάζεται γαστρικό οξύ, βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών και στην απορρόφηση του σιδήρου, του ασβεστίου και της βιταμίνης Β12. Επιπλέον, το γαστρικό οξύ σκοτώνει μεγάλο μέρος των μικροοργανισμών που καταναλώνουμε και περιορίζει την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτό βοηθά επίσης στην πρόληψη εντερικών λοιμώξεων.

Εάν το οξύ του στομάχου δεν συνεχίσει προς το έντερο και πραγματικά επιστρέψει προς τον οισοφάγο, βιώνουμε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, σε κάποιο βαθμό, αυτή η παλινδρόμηση είναι φυσιολογική. Τέτοια επεισόδια συμβαίνουν συνήθως μετά το φαγητό, είναι σύντομα, δεν προκαλούν συμπτώματα και σπάνια συμβαίνουν κατά τον ύπνο.

Εναλλακτικά, όταν η παλινδρόμηση προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα ή επιπλοκές, είναι γνωστή ως μη φυσιολογική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτό προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος ή πύρωση, μια αίσθηση καψίματος που αισθάνεστε στην περιοχή του στομάχου ή πίσω από το στέρνο.

πόνος στο στομάχι
Η καούρα εμφανίζεται ως πόνος της κοιλιάς ή ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πώς και γιατί παθαίνουμε παλινδρόμηση οξέος;

Όταν τρώμε, το φαγητό περνά από το στόμα, μέσω του οισοφάγου και μετά προς το στομάχι. Στον οισοφάγο και στο στομάχι, υπάρχει ένας κυκλικός μυς που ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας. Αυτός βοηθά στο να σταματήσει το περιεχόμενο του στομάχου να επιστρέψει στο στόμα.

Όταν για οποιονδήποτε λόγο, η όξινη περιεκτικότητα του στομάχου ανεβαίνει προς τα πίσω, πέρα ​​από αυτό που ονομάζουμε φυσιολογική παλινδρόμηση, ενδέχεται να εμφανίσετε παλινδρόμηση οξέος ή καούρα. Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους βιώνουμε παλινδρόμηση οξέος μελετούνται ακόμη.

Υπάρχουν διάφορες πιθανές θεωρίες, όπως αλλαγές στις κινήσεις του πεπτικού σωλήνα, η παραγωγή οξέος στο σώμα, τα επίπεδα άγχους ή η διατροφή μας, εκτός από ψυχολογικούς και κληρονομικούς παράγοντες.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για καθορισμένες διαγνώσεις εδώ, όπως έλκη, ασθένεια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή χολόλιθοι. Ωστόσο, σε καθεμία από αυτές τις καταστάσεις, μπορεί επίσης να εμφανίσετε καούρα.

Παράγοντες κινδύνου και αιτίες για την παλινδρόμηση οξέος

Όπως έχουμε αναφέρει, οι ειδικοί συνεχίζουν να μελετούν τις αιτίες της παλινδρόμησης οξέος. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που γνωρίζουμε τώρα ότι είναι «παράγοντες κινδύνου». Πρέπει να στοχεύσουμε στο να τα αποφύγουμε όταν είναι δυνατόν για να μειώσουμε τον κίνδυνο καούρας.

Η διατροφή είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες. Μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα οξέος του στομάχου σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά όταν καταναλώνουν ορισμένα προϊόντα, όπως τρόφιμα που είναι πικάντικα, τηγανητά, πλούσια σε λιπαρά ή εσπεριδοειδή, είδη που προέρχονται από ντομάτες (όπως κέτσαπ), μέντα, σοκολάτα, ανθρακούχα ποτά ή αλκοόλ.

Το υπερβολικό βάρος είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παλινδρόμησης οξέος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σύνηθες να το βιώνετε για παρόμοιο λόγο, καθώς η μήτρα επεκτείνεται και σπρώχνει στο στομάχι, προκαλώντας παλινδρόμηση λόγω αλλαγών στην ανατομία.

Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό

Ορισμένες περιπτώσεις απαιτούν πρόσθετες εξετάσεις εάν υποψιάζεστε ότι η καούρα προκαλείται από κάτι συγκεκριμένο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πάντα καλύτερο να επισκεφτείτε έναν ειδικό για να προσδιορίσετε ποιες είναι αυτές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι θα ήταν ανησυχητικό εάν ένας ασθενής άνω των 60 ετών εμφανίσει παλινδρόμηση οξέος και δεν το είχε βιώσει στο παρελθόν. Ακόμη πιο ανησυχητικό εάν ο ασθενής βιώνει επίσης γαστρεντερική αιμορραγία (χαρακτηρίζεται από εύρεση αίματος σε εμετό ή κόπρανα)

Η έλλειψη όρεξης είναι ένας άλλος παράγοντας καθώς και μια ανεξήγητη απώλεια βάρους ή δυσκολία στην κατάποση. Μερικές φορές ο ασθενής μπορεί επίσης να εμφανίσει πόνο στο στήθος του που δεν σχετίζεται με καρδιαγγειακό συμβάν αλλά προέρχεται από το πεπτικό σύστημα.

Επιπλέον, εάν υπάρχει ιστορικό καρκίνου στην άμεση οικογένεια του ατόμου, εάν οι γονείς, οι θείες, οι θείες ή οι παππούδες του είχαν βιώσει οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, είναι σημαντικό να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή εάν υπάρχουν συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν παλινδρόμηση οξέος και να επισκεφθείτε έναν ειδικό αρκετά γρήγορα.

όχι στα τραν λιπαρά
Η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην εμπειρία και την ανάπτυξη καούρας.

Τι να κάνετε εάν πάσχετε από καούρα

Για εκείνους που εμφανίζουν καούρα στο στομάχι ή στο στέρνο, ήπια και σποραδικά, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

 • Χάστε βάρος σε περιπτώσεις όπου το προσβεβλημένο άτομο είναι υπέρβαρο.
 • Σηκώστε το κεφάλι του κρεβατιού: Αυτό μπορεί να γίνει τοποθετώντας τεμάχια ξύλου ή καουτσούκ κάτω από τα δύο πόδια του κρεβατιού ή μια σφήνα κάτω από το στρώμα. Μην χρησιμοποιείτε πάρα πολλά μαξιλάρια καθώς μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα.
 • Αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα: Αυτά περιλαμβάνουν καφέ, σοκολάτα, αλκοόλ, μέντα ή τρόφιμα που είναι λιπαρά, τηγανητά, πικάντικα ή ζεστά.
 • Σταματήστε το κάπνισμα: Ο καπνός είναι αιτία καούρας.
 • Αποφύγετε να τρώτε πολύ αργά: Το να κοιμηθείτε με γεμάτο στομάχι μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση. Πρέπει να προσπαθήσετε να τρώτε τουλάχιστον δύο έως τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Οι ειδικοί προτείνουν να μην χρησιμοποιούμε αντιόξινα χωρίς ιατρική συνταγή. Είναι πάντα καλύτερο να επισκεφθείτε έναν ιατρό για επιπλοκές όπως αυτή. Εάν τα συμπτώματά σας γίνουν πιο έντονα, εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας ή παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Vakil N., Physiology of gastric acid secretion, retrieved on 07 Oct 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate.https://www.uptodate.com/contents/physiology-of-gastric-acid-secretion?search=stomach&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2
 • Kahrilas, Clinical manifestations and diagnosis of gastroesophageal reflux in adults, retrieved on 07 Oct 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/clinical-manifestations-and-diagnosis-of-gastroesophageal-reflux-in-adults?search=pyrosis&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
 • Díaz-Rubio, Manuel. Enfermedad por reflujo gastroesofágico. Vol. 2. Arán Ediciones, 2007.
 • Norero, Enrique. “Cáncer gástrico hereditario. Indicaciones de estudio genético¿ Cuando ya quiénes?.” Revista de cirugía 71.5 (2019): 458-467.
 • Rubinstein A., Medicina familiar y práctica ambulatoria, editorial médica panamericana. Primera edición, 2001.
 • From 1906 to 2006 — A Century of Major Evolution of Understanding of Gastro-oesophageal Reflux, Aliment Pharmacol Ther. 2006;24(9):1269-1281. https://www.medscape.com/viewarticle/547076
 • Michael AJ Sawyer, MD, Gastroesophageal Reflux Disease, retrieved on 07 Oct 2020, from Medscape. https://emedicine.medscape.com/article/368861-overview
 • Heartburn and acid reflux, retrieved on 08 Oct 2020, from NHS services. https://www.nhs.uk/conditions/heartburn-and-acid-reflux/
 • Escudero, O. Gómez, MF Herrera Hernández, and MÁ Valdovinos Díaz. “Obesidad y enfermedad por reflujo gastroesofágico.” Revista de investigación clínica 54.4 (2002): 320-327.
 • Bujanda, Luis, et al. “Influencia del estilo de vida en la enfermedad por reflujo gastroesofágico.” Medicina Clínica 128.14 (2007): 550-554.
 • Mearin, Fermín. “¿ Qué es la dispepsia, la dispepsia orgánica y la dispepsia funcional?.” Acta Gastroenterológica Latinoamericana 37.3 (2007): 178-182.
 • Rodríguez, Luis Aníbal Pérez, et al. “Nutrición: Tratamiento para la gastritis.” RECIMUNDO 3.2 (2019): 120-137.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.