Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον λύκο;

Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση ασθένεια και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί καμία θεραπεία για την εξάλειψή του. Σήμερα θα αποκαλύψουμε ορισμένους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να μας κάνουν να υποφέρουμε από αυτόν.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον λύκο;
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος σε υγιή κύτταρα και ιστούς του σώματός μας. Σήμερα θα μάθουμε για τους παράγοντες κινδύνου για τον λύκο, ώστε να γνωρίζουμε αν είναι πιθανό να πάσχουμε από αυτόν.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για την πλήρη εξάλειψη αυτής της νόσου. Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι τύποι λύκου με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

 • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος και μπορεί να είναι σοβαρός ή ήπιος. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε κύτταρα και ιστούς σε διάφορα μέρη του σώματος.
 • Δισκοειδής λύκος: Αυτός ο τύπος έχει έναν σαφή στόχο – το δέρμα. Προκαλεί πολύ δυσάρεστα εξανθήματα με φαγούρα και τσούξιμο.
 • Υποξεία δερματικός λύκος: Όπως και ο προηγούμενος, προσβάλλει επίσης το δέρμα, αλλά μόνο αν αυτό εκτίθεται στον ήλιο. Οι φουσκάλες που προκαλεί είναι πολύ επώδυνες.
 • Λύκος που προκαλείται από φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να στραφεί εναντίον μας. Μόλις σταματήσουμε να τα παίρνουμε, το πρόβλημα θα πρέπει να εξαφανιστεί.
 • Νεογνικός λύκος: Αυτός είναι ο λιγότερο συχνός τύπος και εμφανίζεται μόνο στα νεογέννητα. Η εμφάνισή του μπορεί να συνδέεται με ορισμένα αντισώματα στη μητέρα.

Παράγοντες κινδύνου για τον λύκο

Τώρα που γνωρίζουμε λίγα περισσότερα για αυτή την αυτοάνοση ασθένεια, ας δούμε ποιοι παράγοντες κινδύνου οδηγούν στο να προσβληθούμε από αυτήν.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον λύκο;

Φύλο

Ένας από τους παράγοντες κινδύνου για τον λύκο είναι το να ανήκουμε στο γυναικείο φύλο. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξή του και ο λόγος βρίσκεται στις ορμόνες του φύλου. Η ποσότητα των οιστρογόνων, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας έτσι τον λύκο.

Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που εμφανίζουν τη νόσο δεν πρέπει να παίρνουν αντισυλληπτικά. Αυτές οι μέθοδοι για τη ρύθμιση του κύκλου και την αποφυγή του τοκετού έχουν μεγάλη ποσότητα οιστρογόνων που θα τον επιδεινώσουν.

Ηλικία

Η ηλικία είναι επίσης ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για τον λύκο. Μεταξύ των ηλικιών 15 και 45 ετών, οι γυναίκες βρίσκονται στην πιο γόνιμη ηλικία τους. Ο λόγος είναι και πάλι τα οιστρογόνα.

Τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στη γονιμότητα μιας γυναίκας, προστατεύοντας το σώμα και προετοιμάζοντάς το για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Τα πρώτα συμπτώματα του λύκου εντοπίζονται πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Φυλή

Παράγοντες όπως η φυλή εμπλέκονται στον λύκο. Είναι πιο συνηθισμένο να πάσχουν από τη νόσο οι Αφροαμερικανοί, οι ισπανόφωνοι-Λατίνοι, οι Ασιάτες ή οι ιθαγενείς Αμερικανοί.

Όταν ο λύκος αναπτύσσεται σε άτομα των παραπάνω φυλών, εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία και η νόσος είναι πιο σοβαρή. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οικογενειακό ιστορικό

Ο τελευταίος από τους παράγοντες κινδύνου για λύκο είναι το οικογενειακό ιστορικό. Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες ασθένειες, το γεγονός ότι κάποιος στην οικογένεια έχει νοσήσει αυξάνει τις πιθανότητες να νοσήσει και κάποιος απόγονος.

Αν υπάρχει στην οικογένεια, για παράδειγμα, ένας θείος ή προπάππους που έχει νοσήσει από λύκο, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να νοσήσει και οι απογόνοι. Το περίεργο σχετικά με αυτή την πάθηση είναι ότι συνήθως δεν κληρονομείται απευθείας από τη μητέρα στο παιδί.

Πώς να θεραπεύσετε τον λύκο

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον λύκο;

Δεδομένου ότι ο λύκος δεν έχει θεραπεία, η θεραπεία πρέπει να στοχεύει στην πρόληψη μελλοντικών κρουσμάτων, στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στη μείωση των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει η νόσος. Ανάλογα με τον τύπο του λύκου από τον οποίο πάσχουμε, μπορεί να πάσχουμε από αρθρίτιδα, αναιμία, νεφρικά προβλήματα, κατάθλιψη, έλκη ή χοληστερίνη.

Για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε αυτά τα συμπτώματα και τα προβλήματα, θα χρησιμοποιηθούν ειδικά φάρμακα που περιέχουν υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επιτευχθούν τα ακόλουθα οφέλη:

 • Μείωση της φλεγμονής και του πόνου
 • Πρόληψη μελλοντικών κρουσμάτων
 • Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Μείωση και πρόληψη της βλάβης των αρθρώσεων
 • Εξισορρόπηση των ορμονών

Η νόσος του λύκου συχνά προκαλεί πολύ άγχος, ανησυχία και κατάθλιψη, επειδή θα μας συνοδεύει για πάντα. Αυτό προκαλεί απελπισία και απογοήτευση. Ωστόσο, αν σας δοθεί η σωστή θεραπεία μπορεί να διατηρηθεί υπό έλεγχο και να απολαύσετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Fessel WF. Epidemiology of systemic lupus erythematosus. Rheum Dis Clin North Am 1988;14:15-23.
 • Lawrence JS, Martins CL, Drake GL. A family survey of lupus erythematosus heritability. J Rheumatol 1987;14:913-921.
 • Alvaro-García JM, Humbría A, García-Vicuña R, Ariza A, García-Vadillo A, Laffón A. Systemic lupus erythematosus and tetrasomy-X. J Rheumatol 1989;16:1486-1488.
 • Deapen D, Escalante A, Weinrib L, Horwitz D, Bachman B, Roy-Burman P et al. A revised estimate of twin concordance in systemic lupus erythematosus. Arthritis Rheum 1992;35:311-318.
 • Crosslin KL, Wiginton KL. The impact of race and ethnicity on disease severity in systemic lupus erythematosus. Ethn Dis. 2009 Summer;19(3):301-7. PMID: 19769013.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.