Οιστρογόνο: Μια απαραίτητη ορμόνη για τις γυναίκες

Οι ουσίες που παράγει το σώμα μας είναι υπεύθυνες για τη σωστή λειτουργία ορισμένων οργάνων. Το οιστρογόνο είναι απαραίτητο για ισορροπημένο και υγιές σώμα, αλλά και πνεύμα.
Οιστρογόνο: Μια απαραίτητη ορμόνη για τις γυναίκες

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι ορμόνες είναι το κλειδί για την ισορροπία της διάθεσης, ειδικά στις γυναίκες. Το οιστρογόνο είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ορμόνη για τις γυναίκες, καθώς είναι γνωστό ότι η διάθεση των ανθρώπων, η πνευματική ευεξία και η γενική υγεία είναι συνώνυμα των ορμονών.

Οιστρογόνο

Το οιστρογόνο είναι μία από τις σπουδαιότερες ουσίες που παράγει το γυναικείο σώμα. Είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του στήθους, την εμμηνόρροια, και τη διεύρυνση των γοφών. Στη διάρκεια της εφηβείας, η παραγωγή του αυξάνεται διεγείροντας την ωρίμανση της μήτρας, του ενδομήτριου, των σαλπίγγων, και του κόλπου.

Παρότι γυναίκες και άνδρες παράγουν φυσικά οιστρογόνα, οι γυναίκες βιώνουν τη δράση τους σε τρία θεμελιώδη στάδια: εφηβεία, εγκυμοσύνη, και εμμηνόπαυση.

Γενικά, η ορμόνη αυτή είναι κυρίως υπεύθυνη για τη διασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας του σώματος για την ωορρηξία και τη γονιμοποίηση. Παίζει όμως ρόλο και σε άλλες διεργασίες, όπως να ελέγχει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα και τον μεταβολισμό του λίπους.

Τύποι οιστρογόνων

Το οιστρογόνο είναι μια στεροειδής σεξουαλική ορμόνη η οποία προέρχεται από τα ανδρογόνα. Υπάρχουν τρεις τύποι οιστρογόνων στο σώμα, και όλοι τους εκτελούν ενδοκρινικές λειτουργίες, δρώντας στον πυρήνα των κυττάρων που ρυθμίζουν τη σύνθεση πρωτεϊνών.

  1. Οιστρόνη. Αυτή αποκτά το ένζυμο αρωματάση μέσα από τη σύνθεση προγεστερόνης. Η παραγωγής της γίνεται στον λιπώδη ιστό και τις ωοθήκες.
  2. Η οιστραδιόλη λαμβάνει το ένζυμο αρωματάση από την τεστοστερόνη και λαμβάνεται σε αφθονία από το σώμα κατά τη διάρκεια των γόνιμων ετών.
  3. Τέλος, έχουμε την οιστριόλη. Συντίθεται μέσα από την ανδροστερόνη και αποκτάται σε τεράστιες ποσότητες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ένα από τα κλειδιά για ένα υγιές πνεύμα

Άτομο ετοιμάζει σαλάτα
Τα οιστρογόνα εκτελούν διάφορες σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, όπως είναι η προαγωγή της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Το οιστρογόνο βοηθά στη ρύθμιση πολλών ζωτικών λειτουργιών του σώματος. Παραδείγματος χάρη, έχει αποτρεπτική δράση ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ακόμη μία λειτουργία του είναι να δρα ως αναπόσπαστο κομμάτι “του κέντρου διαχείρισης” του ανθρώπινου σώματος.

Το οιστρογόνο δημιουργεί αυτά τα οφέλη προάγοντας τη συνεχή ροή αίματος και γλυκόζης προς τον εγκέφαλο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την υγεία και τη σωστή λειτουργία των νευρώνων και ορισμένων νευροδιαβιβαστών.

Η οιστραδιόλη και ο εγκέφαλος

Η οιστραδιόλη είναι το ισχυρότερο οιστρογόνο. Παίζει ζωτικό ρόλο στις κινητικές λειτουργίες. Επιπλέον, σχετίζεται με τις διεργασίες της μνήμης και της εκμάθησης, καθώς και με την ευαισθησία στον πόνο.

Κάποιοι ειδικοί αποδίδουν στην οιστραδιόλη την ικανότητα να προστατεύει τον εγκέφαλο ενάντια στις πιθανές βλάβες που προκαλούν ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οιστρογόνο – Άλλα οφέλη

Αυτά δεν είναι τα μοναδικά οφέλη της ορμόνης. Οι γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες, πέραν της ρύθμισης της σωστής λειτουργίας του κύκλου αναπαραγωγής και της συνεργασίας τους με τα ανδρογόνα για τη διέγερση της λίμπιντο, υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη δευτερευόντων σεξουαλικών οργάνων.

Κατά την εμμηνόρροια, τα επίπεδα οιστρογόνων διαφέρουν σημαντικά. Αυτός είναι και ο λόγος που προκαλούνται αλλαγές διάθεσης οι οποίες σχετίζονται με την εμμηνόρροια. Ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά τα οποία προκαλούνται από αυτό, περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, αϋπνία, απώλεια γνωστικών ικανοτήτων, και άγχος χωρίς προφανή αιτία.

Διαβάστε επίσης: Τα οφέλη του οιστρογόνου στη διατροφή σας

Εμμηνόπαυση και οιστρογόνα

Γυναίκα μιλά με γιατρό
Εξαιτίας της μείωσης του οιστρογόνου, αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νόσων κατά την εμμηνόπαυση.

Κατά την εμμηνόπαυσηη παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται δραματικά, και αυτό οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στο σώμα.

Κάποια από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι η κολπική ξηρότητα, οι ραγδαίες αλλαγές στη διάθεση, η υπερβολική κόπωση, η υπερβολική εφίδρωση, και η οστεοπόρωση. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Ακόμη, υπάρχουν αποδείξεις πως η εμμηνόπαυση οδηγεί στην απώλεια κολλαγόνου και ασβεστίου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιατροί συστήνουν συχνά ορισμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων.

Γενικά, μία υγιεινή διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για τη ρύθμιση των ορμονών. Αυτό, μαζί με μία εξατομικευμένη ρουτίνα ασκήσεων είναι απαραίτητα στοιχεία για μία υγιή και ισορροπημένη ζωή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.