Τα πάντα για το πρόδρομο στάδιο του τοκετού

Το πρόδρομο στάδιο του τοκετού περιλαμβάνει συσπάσεις οι οποίες προετοιμάζουν τον τράχηλο της μήτρας για τον τοκετό. Παρότι μπορεί να είναι ενοχλητικές, δεν είναι επώδυνες.
Τα πάντα για το πρόδρομο στάδιο του τοκετού

Έχει γραφτεί από Ana Núñez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Μία γυναίκα που πρόκειται να γίνει σύντομα μητέρα, ίσως μπερδέψει το πρόδρομο στάδιο του τοκετού με τον πραγματικό τοκετό. Όταν μια γυναίκα πρόκειται να γεννήσει, όλα τα σημάδια φαίνεται να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δυσφορία, πόνος, και συσπάσεις, είναι όλα ενδεικτικά της έλευσης του μωρού.

Το παραπάνω συμβαίνει συνήθως στις γυναίκες που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά, και οι περισσότερες πηγαίνουν στον γιατρό τους για ν’ ανακαλύψουν αν πρόκειται να γεννήσουν όντως ή όχι. Αυτό οφείλεται στο πόσες περιπτώσεις εσφαλμένου τοκετού πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε πώς ν’ αναγνωρίζετε το πρόδρομο στάδιο του τοκετού.

Τι είναι το πρόδρομο στάδιο του τοκετού;

Η λέξη πρόδρομος προέρχεται από τη σύνθεση του προ και δρόμος και σημαίνει αυτός που προπορεύεται, που προηγείται. Το πρόδρομο στάδιο του τοκετού είναι προπαρασκευαστικό, υπάρχουν ακανόνιστες συσπάσεις διαφόρων εντάσεων, ορισμένες φορές δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνες και περνούν μετά από μερικά λεπτά ξεκούρασης ή έπειτα από μια αλλαγή θέσης.

Εξαφανίζονται και επανέρχονται συνεχώς, για περίπου έως δύο εβδομάδες πριν τη γέννα. Η συχνότητά τους μπορεί ν’ αυξηθεί καθώς κάνουν μια σημαντική δουλειά: προσαρμόζουν τον τράχηλο της μήτρας.

Ο τράχηλος της μήτρας είναι κλειστός και έχει μέγεθος περίπου 2,5 εκατοστά. Καθώς συμβαίνουν οι συσπάσεις, η μήτρα μαλακώνει, μικραίνει, και διαστέλλεται.  Αυτό είναι γνωστό ως απαλοιφή. Η διαστολή μπορεί να επεκτείνει τη δομή έως και κατά 2,5 εκατοστά.

Έγκυος γυναίκα πιάνει την κοιλιά της
Οι συσπάσεις μη τοκετού προετοιμάζουν τον τράχηλο της μήτρας για τη γέννα.

Τα σημάδια του πρόδρομου σταδίου του τοκετού

Υπάρχουν συσπάσεις τοκετού και μη τοκετού. Οι συσπάσεις Braxton Hicks, οι οποίες εμφανίζονται από την 20η εβδομάδα, και το πρόδρομο στάδιο του τοκετού, ανήκουν στην ομάδα των συσπάσεων μη τοκετού. Από την άλλη, η διαστολή είναι μέρος των συσπάσεων τοκετού.

Πρόδρομο στάδιο του τοκετού έχουμε όταν αρχίζουν να συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, όπου εξέρχεται το μωρό. Η κάθοδος και η προσαρμογή του κεφαλιού του μωρού είναι καθοριστικά σημάδια. Γι’ αυτό αισθάνεται δυσφορία η γυναίκα στο κάτω μέρος της κοιλιάς και ακόμα και στη βουβωνική χώρα.

Το πρόδρομο στάδιο του τοκετού δεν έχει κάποια ξεκάθαρη έναρξη. Όμως, συνοδεύεται από αύξηση της συχνότητας και της έντασης των συσπάσεων. Η κολπική έκκριση αυξάνεται, η γυναίκα ουρεί πιο συχνά, και, ορισμένες φορές, εκκρίνει τη βλεννογόνο.

Αυτές οι συσπάσεις έχουν εκτιμώμενη διάρκεια 30 δευτερόλεπτα, με 5 έως 20 λεπτά διαφορά. Μια έγκυος γυναίκα μπορεί να ζήσει φυσιολογικά τη ζωή της στο πρόδρομο στάδιο του τοκετού. Η ξεκούραση μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην παύση των συσπάσεων. Επίσης, δεν σταματούν την όρεξη.

Οι διαφορές του πρόδρομου σταδίου του τοκετού και του πραγματικού τοκετού

Οι συσπάσεις Braxton Hicks εκδηλώνονται πρώτες. Παρότι προκαλούν δυσφορία, είναι συνήθως ανώδυνες. Η έντασή τους ποικίλει και συμβαίνουν κάθε 10 λεπτά.

Αυτές οι συσπάσεις εμφανίζονται στην 20η εβδομάδα, ή πριν από αυτή, και επηρεάζουν ένα μεγάλο κομμάτι του μυ της μήτρας. Κάποιες φορές προκαλούνται όταν είναι κουρασμένη ή αγχωμένη η γυναίκα.

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, προκαλούν ήπιο υπογαστρικό πόνο, γνωστό ως εσφαλμένο τοκετό. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όμως. Αντιθέτως, δείχνουν ότι το σώμα προετοιμάζεται για τη γέννα καθώς βοηθούν να μαλακώσει ο τράχηλος της μήτρας.

Η διαφορά βρίσκεται στην ένταση και τη συχνότητα, αλλά και στην εβδομάδα που εμφανίζονται. Οι συσπάσεις του πραγματικού τοκετού διαρκούν περίπου ένα λεπτό, έχουν συνήθως διάστημα 3 λεπτών μεταξύ τους και γίνονται όλο και πιο δυνατές. Σε περίπτωση που έχουν μεγαλύτερο διάστημα, αυτό μεγαλώνει με συγκεκριμένο ρυθμό.

Όμως, η πραγματική διαφορά έγκειται στο γεγονός πως οι πραγματικές συσπάσεις δεν επιτρέπουν στη μητέρα να κάνει οτιδήποτε άλλο. Ολόκληρο το σώμα της επικεντρώνεται στη γέννα.

Όταν σπάσουν τα νερά, η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που απελευθερώνει το σώμα κατά τον οργασμό και τον θηλασμό, διεγείρεται από τη διάταση της μήτρας και εισέρχεται στο αίμα της μητέρας.

Έγκυος γυναίκα πιάνει την κοιλιά και την πλάτη της
Ο πόνος των συσπάσεων, τόσο των εσφαλμένων, όσο αυτών που οδηγούν στη γέννα, μπορεί να διαφέρει ανάλογα τις αντοχές της γυναίκας.

Πρόδρομο στάδιο του τοκετού – Πώς να το αναγνωρίσετε

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δε χρειάζεται να πάτε στο νοσοκομείο αν βρίσκεστε στο πρόδρομο στάδιο του τοκετού, καθώς ο πραγματικός τοκετός μπορεί να βρίσκεται ώρες ή ακόμη ημέρες μακριά. Η αποβολή της βλεννογόνου, η οποία μπορεί να είναι λευκή ή ροζ (λόγω του αίματος), μπορεί να λερώσει το εσώρουχό σας μία ή αρκετές ημέρες πριν τη γέννα.

Από την άλλη, η μητέρα ίσως νιώσει όπως θα ένιωθε στην εμμηνόρροια, ή μια δυνατή πίεση στη λεκάνη. Οι συσπάσεις του πρόδρομου τοκετού έχουν διαφορά από 5 μέχρι 20 λεπτά. Εκτός αν βρίσκεστε έναν μήνα ή περισσότερο, μακριά από την ημερομηνία της γέννας, θα πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι.

Να θυμάστε ότι η ηρεμία, η ελεγχόμενη αναπνοή, και η συντροφιά, είναι απαραίτητα στον τοκετό. Ο αληθινός τοκετός περιλαμβάνει συχνές, έντονες συσπάσεις οι οποίες διαρκούν περισσότερο και δε σταματούν όταν αλλάζετε θέση ή όταν ξεκουράζεστε.

Αν γίνεστε για πρώτη φορά μητέρα, θα πρέπει να πάτε στον νοσοκομείο αν παρατήσετε ότι οι συσπάσεις σας έχουν διαφορά τουλάχιστον πέντε λεπτών, διαρκούν ένα λεπτό, και παρουσιάζονται για δύο ώρες. Αν έχετε γεννήσει ξανά, οι συσπάσεις του τοκετού θα διαρκέσουν τουλάχιστον μια ώρα και θα έχουν απόσταση 10 λεπτών.

Το να γνωρίζετε πώς να ξεχωρίζετε τον αληθινό τοκετό θα σας κάνει ν’ αποφύγετε τις άσκοπες επισκέψεις στο νοσοκομείο και τις κινήσεις να την επιτάχυνση της γέννας. Παραδείγματος χάρη, το τεχνητό σπάσιμο των νερών και την εφαρμογή ενδοφλέβιας ωκυτοκίνης. Όσο πιο φυσική είναι η γέννα, τόσο το καλύτερο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.