Πνευματικά εργαλεία κατά της κατάθλιψης. Τι μπορείτε να κάνετε;

1 Ιουνίου 2018
Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ψυχολογική θεραπεία είναι λιγότερο αποτελεσματική από τα φάρμακα, η αλήθεια είναι πως και τα δύο είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης από διεπιστημονικής πλευράς.

Γνωρίζοντας τα πνευματικά εργαλεία όταν έχετε να κάνετε με την κατάθλιψη, θα έχετε μια δυνατή βοήθεια για ν’ αντιμετωπίσετε τις ψυχολογικές παθήσεις.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια της ψυχικής υγείας. Όσοι υποφέρουν από αυτή, καταλαμβάνονται από στενοχώρια, ενοχή και αυτό-στέρηση και αυτό παρεμβαίνει στις φυσιολογικές καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η κατάθλιψη μειώνει το ενδιαφέρον του ατόμου για πράγματα που προηγουμένως το ευχαριστούσαν. Ξεκινά συνήθως από την εφηβεία ή μεταξύ των 20 και 30 ετών. Ωστόσο, τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση από πιθανούς ασθενείς.

Αντίθετα με τις πεποιθήσεις του παρελθόντος, η κατάθλιψη δεν είναι συνώνυμη με την αδυναμίαΕπίσης, δεν συνδέεται απαραίτητα με την έλλειψη στοργής, κάποιου παιδικού τραύματος ή με διαταραχές προσωπικότητας.

Τα αίτια μπορούν να είναι ποικίλα: ο θάνατος κάποιου μέλους της οικογένειας, συναισθηματικός κλονισμός, καταστάσεις στη δουλειά, μια σοβαρή ασθένεια, ή ακόμη και ορμονικές αλλαγές.

Οι στατιστικές έχουν δείξει ότι το 30% των ασθενών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και το 10% καταλήγει σε μια σοβαρή πάθηση. Από αυτή την πάθηση μπορεί να επηρεαστεί ο ένας στους έξι.

Συμπτώματα της κατάθλιψης

άντρας στο ηλιοβασίλεμα- Πνευματικά εργαλεία κατά της κατάθλιψης

Η αίσθηση λήθαργου, εξάντλησης, στενοχώριας, ευερεθισμού ή αγωνίας είναι συμπτώματα της κατάθλιψης. Οι άνθρωποι χάνουν την ικανότητά τους να βιώσουν ορισμένα συναισθήματα, όπως είναι η ευτυχία ή η απόλαυση.

Αντ’ αυτού, έχουν αισθήματα ενοχής, απελπισίας, εγκατάλειψης, μοναξιάς και ματαιότητας.

Σ’ αυτές τις καταστάσεις, το άτομο δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις, δεν κοιμάται πολύ και μπορεί να καταλήξει στη σκέψη της αυτοκτονίαςΕπίσης, δε νοιάζεται πλέον για την προσωπική του υγιεινή, τα παιδιά ή τα κατοικίδιά του.

Φυσικές διαταραχές και κατάθλιψη

Οι φυσικές διαταραχές μπορούν να έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την κατάθλιψη:

 • Παραδείγματος χάρη, η θυρεοειδική ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα κατάθλιψης.
 • Εγκεφαλικοί όγκοι, πολλαπλή σκλήρυνση, νόσος του Πάρκινσον, άνοια ή η άπνοια κατά τον ύπνο μπορούν να πυροδοτήσουν την κατάθλιψη.
 • Μεταξύ άλλων μπορούν να παίξουν ρόλο και η φυματίωση, η πνευμονία και η ηπατίτιδα.
 • Το άγχος, ο αλκοολισμός ή η σχιζοφρένεια μπορούν να προκαλέσουν επίσης την εμφάνισή της.

Διαβάστε ακόμα: 4 σημαντικά στοιχεία για την κατάθλιψη που πρέπει να γνωρίζετε

Κατάθλιψη και κάτι παραπάνω

κοπέλα σταναχωρημένη- Πνευματικά εργαλεία κατά της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη μπορεί να χειροτερεύει και να μετατραπεί σε μια επίμονη σοβαρή πάθηση.

Αρχικά, το άτομο είναι λυπημένο και χωρίς διάθεση. Τα μάτια του είναι γεμάτα δάκρυα κάθε μέρα για εβδομάδες ανά περιόδους. Αποφεύγει την οπτική επαφή και δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε συζητήσεις.

 • Η επίμονη κατάθλιψη διαρκεί δύο ή παραπάνω χρόνια. Χάνει την αίσθηση του χιούμορ ή την ικανότητα να ευχαριστεί τον εαυτό του. Είναι περισσότερο ολιγόλογο, απαισιόδοξο και σκεπτικό.
 • Σ’ αυτό που ονομάζουμε «προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή,» υπάρχουν συμπτώματα μόνο κατά τις ημέρες αμέσως πριν την εμμηνόπαυση. Μπορεί να ξεκινήσει σε νεαρή ηλικία, αλλά εξαφανίζεται στην εμμηνόπαυση.

Κατάθλιψη: πνευματικά εργαλεία για να την αντιμετωπίσετε

κοπέλα σε γραφείο

Οι συμπληρωματικές θεραπείες, η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή είναι ιατρικά εργαλεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Γενικά, δεν απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη, εκτός αν κάνετε αυτοκτονικές σκέψεις, έχετε απώλεια βάρους ή παθήσεις που περιλαμβάνουν προβλήματα με την καρδιά.

 • Αν η κατάθλιψη είναι ελαφριάς μορφής, οι ιατρικές επισκέψεις μπορούν να συμπληρώσουν την ψυχοθεραπεία. Πρόκειται για μια θεραπεία η οποία μπορεί να γίνει ατομικά ή σε ομάδες. Βοηθά στην σταδιακή προσαρμογή στις πιέσεις της ζωής.
 • Αν η κατάθλιψη γίνεται από ήπια σε σοβαρή, η θεραπεία μπορεί να συνοδευτεί με μια νέα γενιά αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ή ετεροκυκλικά. Υπάρχουν επίσης επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και μονοάμινη οξειδάση.
 • Αν καταστεί απαραίτητο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ηλεκτροσπασμοθεραπεία. Αυτό γίνεται με την τοποθέτηση ηλεκτροδίων στο κεφάλι τα οποία προκαλούν σπασμούς στον εγκέφαλο μέσα από τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Για να γίνει το παραπάνω, είναι απαραίτητη η ολική αναισθησία.
 • Η κατάθλιψη που συνδέεται με τις εποχές αντιμετωπίζεται με φωτοθεραπεία. Αυτή γίνεται με ένα κουτί το οποίο εκπέμπει φως και το άτομο πρέπει να είναι στραμμένο προς αυτό για 30 λεπτά, χωρίς να το κοιτά απευθείας.

Μάθετε περισσότερα: Η χημεία του εγκεφάλου και η κατάθλιψη. Πώς συνδέονται

Καταπολεμήστε την κατάθλιψη με ορισμένα πνευματικά εργαλεία

Υπάρχουν πολλά πνευματικά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν ν’ αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη:

 • Να συμμετέχετε σε δραστηριότητες οι οποίες σας ενδιαφέρουν. Έτσι, θα αυξηθεί η φυσική και ψυχική σας ενέργεια και θα μπορέσετε ν’ αποφύγετε τις αρνητικές σκέψεις.
 • Μετατρέψτε τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές. Πάνω απ’ όλα, η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης βοηθά την αποφυγή της κατάθλιψης επειδή η αυτοεκτίμηση σας κάνει να δώσετε αξία στον εαυτό σας και ν’ ανεχθείτε τα ελαττώματά σας.
 • Επιπροσθέτως, ένας ακόμη μηχανισμός είναι να προάγετε τη βεβαιότητά σας ή την ικανότητά σας να αμύνεστε για τις πεποιθήσεις σας.
 • Το γεγονός πως μπορείτε ν’ αποδεχτείτε τις συναισθηματικές σας καταστάσεις, ακόμη και αν είναι αρνητικές, δείχνει συναισθηματική νοημοσύνη. Είναι απαραίτητο να είστε σε θέση ν’ αναγνωρίζετε την αγωνία, τον θυμό, τη λύπη ή τον φόβο, για να μάθετε να τα αντιμετωπίζετε.
 • Στη ζωή, οι στόχοι σας, σας δίνουν κίνητρο και σας κάνουν να προχωράτε μπροστά. Χάρη σ’ αυτό, λειτουργεί ένα ερέθισμα για τους προκαθορισμένους στόχους σας, το οποίο σας βοηθά να ξεπεράσετε την κατάθλιψη.
 • Η ξεκούραση είναι σημαντική για τη χαλάρωση των μυών και του εγκεφάλου σας.
 • Ο διαλογισμός είναι επίσης μια πάρα πολύ αποτελεσματική πρακτική.

Χρησιμοποιήστε σήμερα αυτά τα πνευματικά εργαλεία κατά της κατάθλιψης!