Πότε να πιείτε χυμό λεμονιού για να χάσετε βάρος;

Σας έχουν συστήσει να προσθέσετε χυμό λεμονιού στο πρόγραμμα απώλειας βάρους σας; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε αν είναι πραγματικά τόσο αποτελεσματικός όσο λένε κάποιοι.
Πότε να πιείτε χυμό λεμονιού για να χάσετε βάρος;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Δεν μπορείτε να πιείτε χυμό λεμονιού με μαγικό τρόπο και να χάσετε βάρος. Μην πιστεύετε σε αυτές τις στιγμιαίες λύσεις όταν πρόκειται για απώλεια βάρους.

Ωστόσο, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι ένα πλάνο για μια σταδιακή μείωση των περιττών κιλών που επηρεάζουν την υγεία σας. Για να το πετύχετε αυτό, μπορείτε να συμπεριλάβετε ορισμένα υγιεινά ροφήματα που εξυπηρετούν το γενικότερο σκοπό μιας δίαιτας απώλειας βάρους και ενός σχεδίου άσκησης. Δεν θα προκαλέσουν από μόνα τους απώλεια βάρους, αν και θα μπορούσαν να συμβάλουν στο να πετύχετε τους στόχους σας νωρίτερα.

Ο χυμός λεμονιού παρουσιάζεται στα κοινωνικά δίκτυα ως ένα ρόφημα που επιταχύνει την απώλεια βάρους από μόνο του, σαν να πρόκειται για κάποιο μαγικό παρασκεύασμα με άγνωστες μέχρι πρότινος ιδιότητες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την αλήθεια.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα γεγονότα.

Χάνουμε όντως βάρος με το χυμό λεμονιού;

Η άμεση απάντηση σε αυτή την απλή και ξεκάθαρη ερώτηση είναι όχι. Ο χυμός λεμονιού από μόνος του δεν είναι αρκετός για να προωθήσει την απώλεια βάρους. Δεν θα σας κάνει να χάσετε βάρος.

Αντίθετα, μπορούμε να πούμε ότι η κετογονική δίαιτα ή η διαλείπουσα νηστεία βοηθούν στην απώλεια βάρους. Και οι δύο αυτές δίαιτες έχουν μελετηθεί και δοκιμαστεί σε ομάδες παχύσαρκων πληθυσμών που κατάφεραν να χάσουν βάρος με επιτυχία.

Αν απολαμβάνουμε το χυμό λεμονιού την κατάλληλη στιγμή στο πλαίσιο του διατροφικού σχήματος που έχουμε υιοθετήσει για να χάσουμε βάρος, τότε θα μας βοηθήσει. Δεν πρόκειται για μαγικό φίλτρο, αλλά έχει κάποιες ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν σε μια δίαιτα.

Το 2013 δημοσιεύθηκε μια μελέτη με παχύσαρκα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε εκχύλισμα λεμονιού για να εκτιμηθούν οι εγγενείς επιδράσεις στο μεταβολισμό τους. Αυτό το δείγμα έλαβε σημαντικά οφέλη στο τέλος της ερευνητικής περιόδου:

 • Έχασαν βάρος.
 • Βελτίωσαν τους γλυκαιμικούς δείκτες τους (επίπεδα γλυκόζης στο αίμα), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
 • Αύξησαν την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη, η οποία συνήθως χάνεται με την αύξηση του σωματικού βάρους.
 • Τροποποίησαν τη λειτουργία ορισμένων ηπατικών κυττάρων, ώστε να μεταβολίζουν καλύτερα τα λιπίδια και τη γλυκόζη.

Προσοχή, ωστόσο! Τα αποτελέσματα αυτά ήταν σε ποντίκια. Δεν έχουν εξαχθεί στον άνθρωπο, αλλά μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για το πώς η προσθήκη χυμού λεμονιού στη διατροφή ενός θηλαστικού μπορεί να είναι ευεργετική.

Lemons for weight loss
Τα λεμόνια έχουν πολλές χρήσιμες ιδιότητες για την υγεία μας, αλλά πολλά πράγματα που τους αποδίδονται είναι επίσης μύθοι.

Χυμός λεμονιού για απώλεια βάρους κατά τη διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό πρωτόκολλο που μελετάται ευρέως στον τομέα της διατροφής και της κλινικής ιατρικής λόγω των πιθανών θεραπευτικών αποτελεσμάτων της.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν τρόπο οργάνωσης της καθημερινής διατροφής που θα μπορούσε να βελτιώσει τις βιοχημικές και μεταβολικές παραμέτρους του οργανισμού.

Αποτελείται από προγραμματισμένη νηστεία που γίνεται μία φορά την ημέρα για να συγκεντρωθεί η πρόσληψη τροφής σε συγκεκριμένες ώρες. Το προτεινόμενο μοντέλο αποτελείται από 16 ώρες νηστείας (μόνο κατανάλωση υγρών) ακολουθούμενες από 8 ώρες υγιεινής διατροφής.

Επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το μοντέλο αυτό τροποποιεί τον κιρκάδιο ρυθμό των ανθρώπων, βελτιώνει τη σύνθεση του εντερικού μικροβιόκοσμου, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακής παθολογίας και βοηθά στη συνολική απώλεια βάρους. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να τηρήσουν αυτό το μοντέλο.

Οι 16 ώρες νηστείας μπορεί να γίνουν κουραστικές. Ο κυριότερος λόγος εγκατάλειψης του προγράμματος είναι η έλλειψη επιμονής, καθώς η πείνα είναι συνεχής και οι καθημερινές δραστηριότητες (εργασία, άσκηση, σπουδές) συχνά καθιστούν πολύ δύσκολη την τήρηση ενός τόσο αυστηρού διατροφικού προγράμματος.

Τούτου λεχθέντος, μια συμβουλή που δίνουν οι διατροφολόγοι σε όσους ακολουθούν αυτό το μοντέλο διατροφής είναι να πίνουν ορισμένα ροφήματα κατά τη διάρκεια των 16 ωρών νηστείας για να δημιουργήσουν κορεσμό και να κατευνάσουν την πείνα. Ο καφές είναι ένα από τα πιο συνιστώμενα. Επιπλέον, θα μπορούσαμε επίσης να προσθέσουμε στη λίστα το χυμό λεμονιού ή το νερό με λεμόνι.

Πότε να πίνετε χυμό λεμονιού

Αν εκπληρώνετε τη διαλειμματική νηστεία σας μεταξύ του δείπνου της προηγούμενης ημέρας και του μεσημεριανού γεύματος της επόμενης ημέρας, δοκιμάστε να πιείτε νερό με λεμόνι το πρωί. Το χρονοδιάγραμμα δεν έχει τόση σημασία όσο το να το κάνετε αυτό ως μέθοδο για να προκαλέσετε αίσθημα κορεσμού και να αποτρέψετε την πείνα από το να σας κάνει να εγκαταλείψετε το πρόγραμμα διατροφής σας.

Μια επιλογή που έχει γίνει επίσης διάσημη είναι η κατανάλωση καφέ με λεμόνι. Σε αυτή την περίπτωση, συνδυάζετε τις πιθανές ιδιότητες του φρούτου με την ικανότητα της καφεΐνης να καταστέλλει την όρεξη.

Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να αναλύετε προσεκτικά τις πληροφορίες. Ο καφές καταστέλλει την όρεξη με παροδικό τρόπο, όπως επιβεβαιώνουν πρόσφατες έρευνες. Αυτό σημαίνει ότι ένα φλιτζάνι δεν θα διώξει την πείνα για όλο το πρωί- θα σας βοηθήσει, φυσικά, αλλά θα χρειαστείτε και πολλή θέληση.

Απολαύστε, λοιπόν, διαφορετικά ροφήματα κατά τη διάρκεια του πρωινού, αν θέλετε να συμβάλλετε στη διαλειμματική νηστεία σας. Ωστόσο, να το κάνετε πάντα με γνώμονα την ενυδάτωση και όχι τον κορεσμό. Επίσης, μην ξεχνάτε να προτιμάτε πάντα το νερό από τον καφέ και το λεμόνι.

Υπάρχουν παρενέργειες από το χυμό λεμονιού;

Αν πίνετε χυμό λεμονιού για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν περιστασιακές ανεπιθύμητες ενέργειες από αυτό. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, αν και εμφανίζονται συχνότερα σε όσους πάσχουν από γαστρίτιδα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).

Το κιτρικό οξύ του λεμονιού αυξάνει την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, ειδικά αν το πίνετε με άδειο στομάχι. Έτσι, αν συνήθως αισθάνεστε παλινδρόμηση το πρωί, αυτή η επιλογή δεν θα είναι για εσάς. Μπορεί επίσης να υποφέρετε από αυτό το φαινόμενο με τον καφέ, οπότε θα χρειαστείτε εναλλακτικές λύσεις.

Acid reflux
Το λεμόνι και ο καφές μπορεί να αυξήσουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας, οπότε οι ασθενείς με αυτή τη νόσο πρέπει να αποφεύγουν και τα δύο.

Δύο συνταγές για να φτιάξετε νερό με χυμό λεμονιού

Δεν υπάρχουν πολλά μυστικά για την παρασκευή χυμού λεμονιού και την ένταξή του στο πρόγραμμα απώλειας βάρους σας:

 1. Βράστε λίγο νερό. Αφήστε το να ζεσταθεί. Στη συνέχεια, κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και στύψτε το ένα από αυτά στο νερό που είναι ήδη ζεστό. Είναι έτοιμο να το πιείτε!
 2. Η άλλη επιλογή είναι πιο δροσιστική. Κόψτε το μισό λεμόνι σε φέτες και τοποθετήστε τις σε ένα ποτήρι ή μια κανάτα με κρύο νερό. Μετά από μία ώρα, είναι έτοιμο να το πιείτε.

Γνωρίζετε ήδη ότι η καλύτερη ώρα για να πιείτε χυμό λεμονιού είναι το πρωί, όταν καταναλώνεται στο πλαίσιο της διαλείπουσας νηστείας.

Ωστόσο, το απόγευμα μπορείτε επίσης να δροσιστείτε με τη δεύτερη συνταγή. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το νερό με λεμόνι και ο χυμός λεμονιού χρησιμεύουν γιατί παρέχουν στον οργανισμό την κατάλληλη ενυδάτωση. Παρόλο που μπορεί να μην είναι μια μαγική συνταγή για απώλεια βάρους, όπως ισχυρίζονται πολλοί, αποτελούν φανταστικά μέρη μιας υγιεινής διατροφής και έναν εξαιρετικό τρόπο για να παραμένετε ενυδατωμένοι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Lu, Yan, et al. “Citrange fruit extracts alleviate obesity-associated metabolic disorder in high-fat diet-induced obese C57BL/6 mouse.” International journal of molecular sciences 14.12 (2013): 23736-23750.
 • Canicoba, Marisa Ester. “Aplicaciones clínicas del ayuno intermitente.” Revista de Nutrición Clínica y Metabolismo 3.2 (2020).
 • Panek-Shirley, Leah M., et al. “Caffeine transiently affects food intake at breakfast.” Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 118.10 (2018): 1832-1843.
 • Mohanapriya, M., Lalitha Ramaswamy, and R. Rajendran. “Health and medicinal properties of lemon (Citrus limonum).” International Journal of Ayurvedic and Herbal Medicine 3.1 (2013): 1095-100.
 • Singh, Nitika, et al. “Features, pharmacological chemistry, molecular mechanism and health benefits of lemon.” Medicinal Chemistry 17.3 (2021): 187-202.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.