Διατροφική θεραπεία για διαβήτη τύπου 2

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Επομένως, τα άτομα που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια θα πρέπει να λάβουν επαγγελματική ενημέρωση για τη σωστή διατροφική διαχείριση.
Διατροφική θεραπεία για διαβήτη τύπου 2

Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Η διατροφική θεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Αν και πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη αυτής της νόσου, μια καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο και την πρόληψη των σχετικών επιπλοκών.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν;

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική διαταραχή που εκδηλώνεται με επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που είναι υψηλότερα από τα συνιστώμενα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση διαβήτη τύπου 2, το σώμα σταματά να χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας της οποίας η λειτουργία είναι να βοηθήσει τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα και να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.

Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη αυτού του ζητήματος υγείας είναι: το οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, η ηλικία, η παχυσαρκία και η σωματική αδράνεια. Στην πραγματικότητα, είναι σύνηθες για άτομα με διαβήτη τύπου 2 να είναι επίσης παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Σε αυτούς τους ασθενείς, η μείωση της ενέργειας στη διατροφή διατηρώντας παράλληλα μια επαρκή και υγιή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών στα γεύματα, είναι ευεργετική για την προώθηση της απώλειας βάρους. Η απώλεια βάρους θα μπορούσε να μεταφραστεί σε οφέλη τόσο στον γλυκαιμικό όσο και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Διατροφική διαχείριση στον διαβήτη τύπου 2

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ιδανικό μοτίβο για όλους τους ασθενείς, ούτε ποσοστό μακροθρεπτικών συστατικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με γενικό τρόπο, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία θα ήταν ένα κοινό σχέδιο τροφής και σωματικής δραστηριότητας που θα συνταγογραφηθεί από έναν επαγγελματία. Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA), οι στόχοι της διατροφικής θεραπείας πρέπει να είναι οι ακόλουθοι:

 • Βελτιώστε τις παραμέτρους της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, μειώστε την υπέρταση και τα επίπεδα χοληστερόλης.
 • Επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους (σε αυτό το σημείο η προσήλωση και η αλλαγή των συνηθειών του ασθενούς έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον).
 • Αποτρέψτε τις επιπλοκές.

Επομένως, ένα από τα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη, μόλις διαγνωστεί η ασθένεια, είναι ο διαιτητικός παράγοντας.

Υδατάνθρακες

Τροφές με πολλούς υδατάνθρακες.
Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να επιλέγουν σύνθετες πηγές υδατανθράκων έναντι απλών υδατανθράκων.

Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων σε κάθε υγιεινή διατροφή, αλλά ειδικά για αυτούς τους ασθενείς. Καθώς αποτελούνται εν μέρει από φυτικές ίνες, η είσοδός τους στην κυκλοφορία του αίματος είναι πιο αργή και δεν υπάρχουν αιχμές γλυκόζης στο αίμα.

Επιπλέον, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, το οποίο βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, η κατανάλωση φυτικών ινών φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στον ορό και σε άλλες αιτίες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση.

Ως εκ τούτου, οι γιατροί συνιστούν πρόσληψη περίπου 26 γραμμαρίων ημερησίως σε γυναίκες με διαβήτη τύπου 2. Σε άνδρες με αυτό το πρόβλημα υγείας, συνιστούν 28 γραμμάρια την ημέρα.

Αυτό δεν συμβαίνει με τρόφιμα πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες, όπου θα βρούμε γλυκά, χυμούς φρούτων κλπ. Αυτά τα τρόφιμα στερούνται φυτικών ινών και, ως εκ τούτου, ο αντίκτυπός τους στη γλυκαιμία είναι μεγαλύτερος.

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως (δημητριακά που διατηρούν τα τρία μέρη τους, φύτρο, πίτουρο και ενδόσπερμο, που ονομάζονται επίσης δημητριακά ολικής αλέσεως) έχουν μελετηθεί και, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να δικαιολογηθεί ο καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος με την κατανάλωσή τους, έχουν συσχετιστεί με μείωση στη συστηματική φλεγμονή και θνησιμότητα.

Μη θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες

Αν και οι μελέτες ισχυρίζονται ότι τα μη θερμιδικά γλυκαντικά όπως η σακχαρίνη ή η στέβια δεν μεταβάλλουν τη γλυκαιμική λειτουργία, πολλά από τα τρόφιμα που τα περιέχουν μπορεί να αλλάξουν τη γλυκαιμική λειτουργία λόγω των συστατικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του προϊόντος.

Χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης, μπορεί να είναι ευεργετικά στη μείωση της κατανάλωσης σακχαρόζης ή “επιτραπέζιου σακχάρου”, αν και οι ερευνητές πρέπει να πραγματοποιήσουν περισσότερες μελέτες για να το επιβεβαιώσουν.

Διατροφική θεραπεία: Άλλα τρόφιμα

Όσον αφορά τα άλλα τρόφιμα, οι συστάσεις θα είναι οι ίδιες με αυτές για τον γενικό πληθυσμό. Στην περίπτωση των πρωτεϊνών, θα πρέπει επίσης να εξατομικεύονται. Ωστόσο, οι συστάσεις είναι ίδιες με αυτές για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στην πραγματικότητα, η πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας θα μπορούσε να σχετίζεται με βελτίωση της απόκρισης στην ινσουλίνη, χωρίς αύξηση της γλυκαιμίας στο πλάσμα.

Όσον αφορά το λίπος, όπως και στην περίπτωση της πρωτεΐνης, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι τόσο σημαντική η ποσότητα όσο η ποιότητα της πρωτεΐνης. Θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα λιπαρά καλής ποιότητας (σπόρους, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια κ.λπ.) και να μειώνετε αυτά της κακής ποιότητας, που βρίσκονται μεταξύ άλλων σε επεξεργασμένα κρέατα και προμαγειρεμένα τρόφιμα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή διατροφική θεραπεία.

Τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και υγιή λίπη έχουν επίσης θέση στη διατροφή για ασθενείς με διαβήτη.

Άλλες συστάσεις για τη διατροφική θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν:

 • Επιλέξτε υγιεινά πιάτα στα οποία οι υδατάνθρακες είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
 • Έλεγχος τροφών πλούσιων σε τρανς λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά λόγω της σχέσης τους με αυξημένη δυσλιπιδαιμία.
 • Στην περίπτωση των ψαριών, ιδιαίτερα των λιπαρών ψαριών, η σύσταση είναι η ίδια με εκείνη των ατόμων που δεν πάσχουν από διαβήτη. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι γιατροί συνιστούν να τρώτε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
 • Για να μειωθεί ο κίνδυνος δυσλιπιδαιμίας, οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε στερόλες (συνήθως εμπλουτισμένες), πάντα μέσα σε μια υγιεινή διατροφή.
 • Μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα ζυμωμένα (όπως γιαούρτια και τυριά) φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στον έλεγχο και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Συμβουλές για τη διατροφική θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Πολλοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ένα προσαρμοσμένο διατροφικό πλάνο, μαζί με τη σωματική άσκηση, είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του βάρους και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών.

Γενικά, μερικές συμβουλές περιλαμβάνουν:

 • Κάντε μια διανομή γεύματος χρησιμοποιώντας φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα. Λαμβάνετε πάντα υπόψη τις προτιμήσεις και τα χαρακτηριστικά του ασθενούς.
 • Μειώστε την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων για άτομα με διαβήτη. Αυτά είναι συνήθως χαμηλά σε φυτικές ίνες και πλούσια σε κακής ποιότητας λιπαρά, επομένως δεν μπορούν να θεωρηθούν υγιεινά τρόφιμα. Καταναλώστε τα μόνο περιστασιακά.
 • Μειώστε τα ελεύθερα σάκχαρα όπως η «επιτραπέζια ζάχαρη» (σακχαρόζη) και τα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη. Μερικά παραδείγματα είναι κέικ, γλυκά, παγωτά, δημητριακά πρωινού με ζάχαρη και χυμοί. Μειώστε επίσης τα έτοιμα πιάτα, τις σάλτσες κ.λπ., αφού εκτός από το ότι περιέχουν υψηλή ποσότητα ζάχαρης είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, κορεσμένα λίπη και αλάτι. Αντ ‘αυτού, σας προτείνουμε να μάθετε να φτιάχνετε τις δικές σας συνταγές, εξαλείφοντας ή αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με άλλα τρόφιμα. Για παράδειγμα, γλύκανση με φρούτα.
Ένα μπολ ζάχαρης που δεν περιλαμβάνεται στη διατροφική θεραπεία.
Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να αποκλείσουν όλες τις πηγές σακχάρων από τη διατροφή.
 • Για άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη, επιμείνετε στη διατροφική εκπαίδευση για να εξισορροπήσετε τη δόση ινσουλίνης με την πρόσληψη υδατανθράκων.
 • Είναι σημαντικό να αποφεύγετε το αλκοόλ, καθώς σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπογλυκαιμίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν υποβάλλονται σε θεραπεία με ινσουλίνη.
 • Όσον αφορά το αλάτι, η σύσταση για τον γενικό πληθυσμό ισχύει και για ασθενείς με διαβήτη. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε όσους πάσχουν επίσης από υπέρταση. Στην τελευταία περίπτωση, θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση αλατιού όσο το δυνατόν περισσότερο. Χρησιμοποιήστε άλλα αρωματικά όπως μπαχαρικά.

Διατροφική θεραπεία για διαβήτη τύπου 2

Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να βελτιωθεί με μια καλή διατροφή. Η διατροφική θεραπεία για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πρέπει να εξατομικεύεται, καθώς εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να εφαρμοστούν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές. Μερικά παραδείγματα είναι η επιλογή μιας καλής πηγής υδατανθράκων, εξαιρουμένων των πηγών σακχάρων και τρανς λιπαρών, η μέτρηση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων κ.λπ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Forouhi NG., Misra A., Mohan V., Taylor R., Yancy W., Dietary and nutritional approaches for prevention and management of type 2 diabetes. BMJ, 2018.
 • Soliman GA., Dietary fiber, atherosclerosis, and cardiovascular disease. Nutrients, 2019.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.