Πώς να αποτρέψετε τη στασιμότητα σε μια σχέση

Η αποφυγή της στασιμότητας σε μια σχέση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι φυσιολογικό ότι, με την πάροδο του χρόνου, ξεχνάμε να κάνουμε το καθήκον μας ή πέφτουμε σε παγίδες. Ωστόσο, αν το συνειδητοποιήσουμε εγκαίρως, μπορούμε να αναλάβουμε δράση και να επαναφέρουμε τη φλόγα.
Πώς να αποτρέψετε τη στασιμότητα σε μια σχέση
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όλες οι σχέσεις είναι περίπλοκες, αλλά μπορείτε να αποτρέψετε την στασιμότητα σε μια σχέση επιλύοντας ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να την επηρεάζουν. Πράγματι, το να είστε με το ίδιο άτομο για πολλά χρόνια μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι έχετε κολλήσει σε μια ρουτίνα ή ότι είστε σε τέλμα, αλλά μπορείτε να το αποτρέψετε αυτό. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς.

Ήταν ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας που χτύπησε τα καμπανάκια του συναγερμού για πολλούς ανθρώπους. Οι κρίσεις των ζευγαριών αυξήθηκαν και τα ποσοστά διαζυγίων αυξήθηκαν. Πολλά ζευγάρια διαπίστωσαν ότι είχαν βαρεθεί το πρόσωπο με το οποίο μοιράζονταν τη ζωή τους. Δεν υπήρχε πια σπίθα.

Τι είναι η στασιμότητα σε μια σχέση;

Η στασιμότητα σε μια σχέση είναι μια δυσάρεστη κατάσταση στην οποία κανείς μας δεν θέλει να βρεθεί. Η βαρεμάρα, τα ερωτήματα για το αν πρέπει να συνεχίσουμε τη σχέση, η πλήξη, η κούραση ή η αίσθηση ότι υπάρχει ένα κενό στη ζωή μας είναι όλα σημάδια. Αυτή είναι η στασιμότητα.

Πολλές φορές, η θλίψη και η απογοήτευση που νιώθουμε, όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μας κάνουν να σπάσουμε το δεσμό με το άλλο άτομο, επειδή συγκρίνουμε τη σχέση μας με την αγάπη που έχουμε δει τόσες φορές στις ταινίες. Αυτό το συγκλονιστικό πάθος, αυτή η συναρπαστική ζωή που κάνει τις μέρες μας τόσο διασκεδαστικές… Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό δεν είναι αληθινό.

Οι ευθύνες, τα προβλήματα και οι ανησυχίες μπορούν να επηρεάσουν μια σχέση. Ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό που συμβαίνει όταν η φάση του πρώτου πάθους ξεθωριάζει. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα καινούργιο να ανακαλύψουμε και αρχίζουμε να βαριόμαστε.

Aburrimiento en la relación de pareja.
Η ρουτίνα μπορεί να οδηγήσει σε πλήξη σε μια σχέση που συχνά είναι δύσκολο να ξεπεραστεί.

Πώς διακρίνουμε την στασιμότητα σε μια σχέση;

Πριν μάθουμε πώς να αποφύγουμε τη στασιμότητα (γιατί μπορεί να γίνει), είναι πρώτα απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς είναι να βρισκόμαστε σε μια σχέση που έχει γίνει στάσιμη. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  • Δεν έχετε όρεξη να κάνετε σχέδια: Δεν έχετε όρεξη να πάτε μια βόλτα, να πάτε μαζί για ψώνια ή να κάνετε οποιαδήποτε διασκεδαστικά σχέδια. Δεν υπάρχει καμία διάθεση να προγραμματίσετε μαζί τις διακοπές σας. Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή που μπορεί να σας προειδοποιήσει για το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στασιμότητας, μονοτονίας και πλήξης.
  • Έλλειψη πάθους: Το σεξ αποτελεί σημαντικό μέρος της σχέσης ενός ζευγαριού. Αν και μπορεί να μειωθεί με την πάροδο των ετών, το πάθος μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους. Τα φιλιά, οι αγκαλιές, η εγγύτητα ή η ανάγκη για σωματική επαφή είναι όλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εκδηλωθεί αυτό το πάθος. Ωστόσο, αν αυτό λείπει, είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να υπάρχει στασιμότητα στη σχέση σας.
  • Η επικοινωνία απουσιάζει: Η έλλειψη επιθυμίας μπορεί να μεταφερθεί στο επίπεδο της επικοινωνίας. Έχετε αρχίσει να κρατάτε τα πράγματα για τον εαυτό σας; Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να μοιραστείτε πώς πέρασε η μέρα σας; Αν ναι, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Συμβουλές για να αποφύγετε τη στασιμότητα σε μια σχέση

Αν έχετε ταυτιστεί με κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις, τότε ίσως χρειαστεί να κάνετε κάτι για να αποφύγετε τη στασιμότητα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές.

1. Μιλήστε στο σύντροφό σας για το τι συμβαίνει

Ίσως ο άλλος να περνάει το ίδιο πράγμα και να μην το έχετε προσέξει! Το να κάνετε το βήμα και να είστε ειλικρινείς είναι απαραίτητο.

Εξάλλου, ίσως ο σύντροφός σας να είναι σε θέση να σας προτείνει ένα σχέδιο (όπως μια απόδραση το Σαββατοκύριακο). Συχνά υπάρχουν ιδέες που εμείς δεν έχουμε σκεφτεί, αλλά που ο άλλος μπορεί να έχει σκεφτεί ήδη.

2. Προσπαθήστε να κάνετε σχέδια

Οι ρομαντικές αντιλήψεις ότι ο έρωτας μπορεί να τα κάνει όλα δεν είναι αληθινές. Κάθε σχέση θέλει δουλειά. Επομένως, πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια να επικοινωνούμε μεταξύ μας, να καταλήγουμε σε συμφωνίες, να παίρνουμε αποφάσεις και να κάνουμε σχέδια αν παρατηρήσουμε ότι δεν δουλεύουμε τόσο σκληρά όσο παλιά.

3. Σκεφτείτε τι σας ενώνει

Το να καθίσετε μπροστά σε ένα λευκό χαρτί και να γράψετε όλα όσα σας κρατούν ενωμένους μπορεί να είναι ενδιαφέρον για να θυμηθούμε όλα όσα έχουμε ξεχάσει. Τι είναι αυτό που σας προσέλκυσε στο σύντροφό σας, αρχικά; Τι σας έκανε να τον ερωτευτείτε; Γιατί συνεχίζετε με αυτό το άτομο;

4. Επισκεφτείτε έναν ειδικό

Μερικές φορές, δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό που μας συμβαίνει χωρίς βοήθεια. Όπως είναι σημαντικό να πηγαίνουμε σε ψυχολόγο σε ατομική βάση, έτσι μπορούμε να πάμε σε θεραπεία μαζί με το σύντροφό μας για να αποφύγουμε τη στασιμότητα ή να την επιλύσουμε αν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η κατάσταση δεν προχωράει. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Terapia de pareja para evitar el estancamiento.
Η θεραπεία σε έναν ειδικό βοηθάει πολλούς ανθρώπους. Αν δυσκολεύεστε να λύσετε τη στασιμότητα μόνοι σας, η επίσκεψη σε έναν επαγγελματία είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσετε μπροστά.

Υπάρχουν τρόποι για να αποτρέψετε μια στασιμότητα στη σχέση

Η αποφυγή της στασιμότητας σε μια σχέση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι φυσιολογικό ότι, με την πάροδο του χρόνου, ξεχνάμε να κάνουμε το καθήκον μας ή πέφτουμε σε παγίδες. Η σχέση μπορεί να σβήσει, όπως η φλόγα ενός κεριού. Ωστόσο, αν το συνειδητοποιήσουμε εγκαίρως, μπορούμε να αναλάβουμε δράση και να επαναφέρουμε τη φλόγα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Aguilar Montes de Oca, Y. P., Bernal Hernández, V. H., Torres Muñoz, M. A., Alvarado Orozco, J., & González Arratia López Fuentes, N. I. (2018). Causas de apatía en parejas casadas y en unión libre. Acta de investigación psicológica8(1), 83-94.
  • Aguilar, C. E. V., & Paladinez, J. L. J. (2020). Desgaste emocional en la convivencia afectiva de pareja. ACADEMO Revista de Investigación en Ciencias Sociales y Humanidades7 (1), 58-66.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.