Δώστε πέντε συναισθηματικές άδειες στον εαυτό σας

Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, τα πιο αξιόλογα δικαιώματα που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι εκείνα που προσφέρετε στον εαυτό σας. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύουσας σημασίας
Δώστε πέντε συναισθηματικές άδειες στον εαυτό σας
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ας μιλήσουμε για τις συναισθηματικές άδειες. Είναι πιθανό να μην έχετε ακούσει ποτέ ξανά για αυτές. Στην πραγματικότητα, δεν τις μαθαίνουμε στο σχολείο και οι γονείς σας μπορεί να μην τις μοιράστηκαν ποτέ μαζί σας.

Οι συναισθηματικές άδειες είναι βασικά συστατικά για να έχετε μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή. Αποτελούνται από ελευθερίες και συναισθήματα που μπορούν να σας θεραπεύσουν στις δύσκολες στιγμές.

Κάτι που όλοι μας γνωρίζουμε είναι ότι το περισσότερο διάστημα, οι άνθρωποι επικεντρώνονται στην εξωτερική τους ύπαρξη. Σας ενδιαφέρει να τα πηγαίνετε καλά με τους άλλους ανθρώπους. Είναι καλύτερα όταν προσφέρετε τον καλύτερό σας εαυτό στον κόσμο.

Αλλά γιατί να μην αρχίσετε να επικεντρώνετε την προσοχή σας και στον εσωτερικό σας κόσμο; Είτε το πιστεύετε είτε όχι με αυτό τον τρόπο θα έχετε μια πραγματική αφύπνιση: κοιτάξτε μέσα σας για να είστε πιο ελεύθεροι εξωτερικά.

Σήμερα σας προτείνουμε να ανακαλύψετε πέντε συναισθηματικές άδειες που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας για να προωθήσετε την προσωπική σας ανάπτυξη. Ξεκινήστε εφαρμόζοντας όσα διαβάσετε από σήμερα. Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεστε για να πετύχετε είναι το εξής:

Το θάρρος και την επιθυμία να είστε ευτυχισμένοι.

5 συναισθηματικές άδειες για την προσωπική σας ανάπτυξη

Παίρνουμε άδεια από τη δουλειά για να πάμε στο γιατρό ή για να επιλύσουμε γραφειοκρατικά θέματα. Μερικές φορές επιτρέπουμε στον εαυτό μας απλές ιδιοτροπίες: να βγούμε έξω με τους φίλους μας, να αγοράσουμε ένα βιβλίο, να πάρουμε ένα καινούργιο φόρεμα, να πάμε μια βόλτα μόνοι μας προς το τέλος της ημέρας…

Τώρα… ποιες είναι οι συναισθηματικές άδειες της ευτυχίας; Πότε ήταν η τελευταία φορά που είπατε στον εαυτό σας: “Θα είμαι ευτυχισμένος/η;”. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο, γενικά είναι δύσκολο να απελευθερωθείτε από τις υποχρεώσεις σας και να κάνετε αυτό που θέλετε.

Ωστόσο, το κλειδί είναι η ισορροπία και πάνω από όλα να δίνετε την άδεια στον εαυτό σας να είναι ευτυχισμένος σε οτιδήποτε κάνετε. Δώστε προσοχή σε αυτά τα πέντε βασικά πράγματα.

συναισθηματική ανάπτυξη, συναισθηματικές άδειες

1. Συναισθηματικές άδειες: Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να είναι αυτός που είναι και δεν θα αλλάξω για κανέναν

Μπορεί να ξαφνιαστείτε αλλά οι άνθρωποι αλλάζουν πολύ συχνά λόγω των εξωτερικών επιρροών τους. Μερικές φορές μια σχέση μπορεί να είναι θυελλώδης και περίπλοκη, περιορίζοντας πολλά από τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου.

  • Σταματάτε να είστε ο εαυτός σας για να γίνετε η σκιά κάποιου άλλου. Ξεχνάτε να φροντίσετε τον εαυτό σας και τελικά καταλήγετε να ζείτε με περισσότερες φοβίες παρά ελπίδες.
  • Μην αλλάζετε για κανέναν. Προστατεύστε αυτό που είστε, τις αξίες σας, την εσωτερική ομορφιά σας. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να γιορτάσει αυτό που είναι χωρίς να χρειάζεται να κάνει θυσίες.

2. Συναισθηματικές άδειες: Δίνω στον εαυτό μου την άδεια να με αισθάνεται και να με καταλαβαίνει

Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά: αισθάνεστε αποτυχημένοι, εκνευρισμένοι με κάποιον άλλο, πληγωμένοι ή απογοητευμένοι. Αντί να ξεμπλέξετε αυτόν τον συναισθηματικό κόμπο για να φτάσετε σε μια λύση, το κρατάτε βαθιά μέσα στην καρδιά σας και το αφήνετε να παραμονεύει.

  • Προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ότι “όλα είναι καλά” ενώ στην πραγματικότητα τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει.
  • Μην το κάνετε αυτό – δώστε στον εαυτό σας την άδεια να αισθάνεται, να καταλαβαίνει, να επιλύει και να θεραπεύεται. Η συναισθηματική ελευθερία είναι ζωτικής σημασίας για να χτίσετε την ευτυχία σας.
  • Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να κατανοήσετε και να αναγνωρίσετε ότι αυτά που αισθάνεστε μπορούν να επηρεάσουν ορισμένα πράγματα και ανθρώπους. Όμως έτσι θα μπορέσετε να γνωρίσετε τον εαυτό σας πολύ καλύτερα. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να διεισδύει στα πιο σκοτεινά σημεία σας, φέρτε τα στο φως και θεραπεύστε τα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι θα σας αναγκάσει να αντιμετωπίσετε πολλούς από τους φόβους σας όπως επίσης και εκείνα τα ζητήματα που δεν έχετε επιλύσει και τα οποία σας έχουν φτάσει στην παροντική κατάσταση.

συναισθηματική ανάπτυξη, συναισθηματικές άδειες

3. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να αναζητήσει αυτά που θέλει

Πριν αρχίσετε να ψάχνετε τι θα σας κάνει να κάνει ευτυχισμένους, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσετε τι θέλετε. Είναι περίεργο αλλά πολλοί άνθρωποι ζουν τις ζωές τους αισθανόμενοι αυτό το κενό μέσα τους επειδή δεν γνωρίζουν τις προτεραιότητές τους ή τι χρειάζονται για να είναι ευτυχισμένοι.

  • Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να βρει εσωτερική γαλήνη. Μην αφήνετε κανένα να σας πικραίνει ή να σας αναγκάσει να κάνετε πράγματα που δεν ταιριάζουν με τις αξίες σας.
  • Δώστε την άδεια στον εαυτό σας να κάνει την κάθε μέρα που ζείτε να αξίζει. Ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά σας: δώστε στον εαυτό σας μια ώρα ή δυο για να κάνετε αυτά που θέλετε εσείς.
  • Θέστε στόχους για τους οποίους θέλετε να παλέψετε· να έχετε βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα όνειρα.
  • Εστιάστε τη ζωή σας έτσι ώστε τα όνειρά σας κάθε φορά που ανοίγετε τα μάτια σας το πρωί να σας ωθούν να συνεχίσετε να παλεύετε.

4. Να διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να έχετε τη δική σας γνώμη, να εξασφαλίζετε στον εαυτό σας το δικαίωμα να εκφραστεί ελεύθερα

Μην παραμένετε σιωπηλοί-να είστε ειλικρινείς κάθε μέρα της ζωής σας. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα νιώσετε ότι υπάρχει συναισθηματική ισορροπία και ότι αυτά που σκέφτεστε και αισθάνεστε αντιστοιχούν σε αυτά που κάνετε και λέτε.

συναισθηματική ανάπτυξη, συναισθηματικές άδειες

5. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να κλείσει μερικά κεφάλαια

Δεν είναι εύκολη υπόθεση να κλείσουμε μερικούς κύκλους και κεφάλαια. Στην πραγματικά, είναι πολλοί οι άνθρωποι που αρνούνται να το κάνουν αυτό. Θεωρούν ότι είναι καλύτερα να παραμένουν σιωπηλοί, να υπομένουν και να παραμένουν σε μια δυναμική που τους κάνει δυστυχισμένους επειδή απλά αυτό είναι το μόνο που έχουν.

Μην το κάνετε αυτό: δώστε στον εαυτό σας την άδεια να είναι ευτυχισμένος και να μπορεί να εγκαταλείψει ό,τι δεν τον υποστηρίζει, ό,τι τον πληγώνει και δεν του ταιριάζει.

Κλείστε κεφάλαια και πείτε ναι στις αλλαγές που έρχονται για το καλύτερο επειδή θα σας φέρουν νέες ευκαιρίες για να ευτυχήσετε. Επιλέξτε να αναπτυχθείτε εσωτερικά για να είστε ευτυχισμένοι εξωτερικά.

Δώστε στον εαυτό σας αυτές τις πέντε συναισθηματικές άδειες ξεκινώντας από σήμερα κιόλας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.