Να αγαπάτε τον εαυτό σας και θα αγαπηθείτε όπως επιθυμείτε

Στην πραγματικότητα, είναι αστείο το γεγονός ότι μαθαίνουμε στα παιδιά μας τις πρωτεύουσες του κόσμου αλλά δεν τους διδάσκουμε πώς να αγαπούν τον εαυτό τους.
Να αγαπάτε τον εαυτό σας και θα αγαπηθείτε όπως επιθυμείτε
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Να αγαπάτε τον εαυτό σας!! Συχνά κάνουμε το λάθος και μετράμε την αξία μας ανάλογα με το πόσο έχουμε αγαπηθεί από τους άλλους κάτι που συχνά μας φέρνει μεγάλη απογοήτευση.

Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε λάβει υποκρισία, πόνο και χειραγώγηση αντί για στοργή και αγάπη, θα καταλήξετε να πιστεύετε ότι δεν σας αξίζει η αγάπη.

Υπάρχουν πολλές περίπλοκες και καταστροφικές καταστάσεις, για τις οποίες κανείς από εμάς δεν είναι προετοιμασμένος.

Στην πραγματικότητα, είναι αστείο το γεγονός ότι μαθαίνουμε στα παιδιά μας τις πρωτεύουσες του κόσμου αλλά δεν τους διδάσκουμε πώς να αγαπούν τον εαυτό τους.

Με άλλα λόγια, δεν τους μαθαίνουμε να βλέπουν τον εαυτό τους ως ξεχωριστό ον, που είναι, και φυσικά ότι αξίζουν περισσότερα από όσα πιστεύουν ότι αξίζουν.

Συνεπώς, το θέμα μας στο σημερινό άρθρο είναι η αγάπη για τον εαυτό μας. Πιο συγκεκριμένα, θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και να διδάξουμε τις ίδιες στρατηγικές στα παιδιά μας.

Να αγαπάτε τον εαυτό σας επειδή κανείς δεν αξίζει την προσοχή σας περισσότερα από εσάς τους ίδιους

Η κοινωνία συχνά μας διδάσκει μια αξία που συνήθως είναι δίκοπο μαχαίρι: την αγάπη για τον εαυτό μας. Μερικές φορές αυτό μπορεί να θεωρηθεί εγωιστικό.

Μας λένε να είμαστε ευγνώμονες, να αφήνουμε τους άλλους να περνούν πριν από εμάς, να βοηθάμε τον διπλανό μας, να προσφέρουμε τα πάντα σε αυτούς που αγαπάμε…

Είναι αλήθεια ότι αυτές οι πράξεις είναι καλές και δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να τις κάνουμε. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να διδάξουμε στον εαυτό μας τι σημαίνει ακεραιότητα, αυτοεκτίμηση και αγάπη προς τον εαυτό μας.

Μην εκτιμάτε τον εαυτό σας με βάση αυτά που λαμβάνει

Φανταστείτε ένα παιδί που έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο. Τώρα φανταστείτε ότι αυτό το παιδί είναι πάντα μόνο του στο σπίτι. Δεν λαμβάνει την ανάλογη προσοχή και στοργή από τους γονείς του.

Τώρα φανταστείτε το ίδιο παιδί ως ενήλικα. Σκεφτείτε τις προσπάθειές του να διατηρήσει ευχάριστες, συναισθηματικές, ώριμες και εμπλουτισμένες σχέσεις. Αν δεν το καταφέρει αυτό, πιθανότατα θα καταλήξει να πιστεύει ότι είναι ένα άτομο που δεν αξίζει την αγάπη.

Να αγαπάτε τον εαυτό σας

Ακόμη κι αν αυτό φαίνεται σκληρό, πολλοί άνθρωποι έχουν παρόμοιες εμπειρίες.

Δεν είναι απόλυτο ότι όταν κάποιος έχει τραυματική παιδική ηλικία, θα έχει σίγουρα και αρνητικές συναισθηματικές σχέσεις. Ωστόσο, είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν θέλουμε να προσδιορίσουμε την ποιότητα των μελλοντικών του σχέσεων.

  • Δεν πρέπει να μετράμε την αξία μας με βάση αυτά που λαμβάνουμε.
  • Να αγαπάτε τον εαυτό σας κάθε μέρα όπως του αξίζει και μην περιμένετε από τους άλλους να σας προσφέρουν αυτά που θέλετε.
  • Μην ψάχνετε συνεχώς την έγκριση και την αποδοχή των άλλων για τις πράξεις και τις σκέψεις σας. Εσείς είστε ο κριτής του εαυτού σας. Ακριβώς, εσείς είστε εκείνοι που θα πρέπει να προσφέρετε ζωή, υποστήριξη και προσπάθεια σε κάθε ενέργεια που αποφασίζετε να πραγματοποιήσετε.
  • Αν η παιδική και η εφηβική σας ηλικία δεν ήταν και οι πιο ευτυχισμένες εποχές της ζωής σας τότε προσπαθήστε να διαχωρίσετε το παρελθόν από το παρόν. Ήδη γνωρίζετε τι σημαίνει να μεγαλώνει κανείς χωρίς υγιή, σταθερή και στοργική αγάπη, γι’ αυτό το λόγο αφήστε πίσω σας αυτό το κομμάτι.
  • Επουλώστε τις πληγές σας ξεκινώντας με το να αγαπάτε τον εαυτό σας. Καλομάθετε τον εαυτό σας και προστατέψτε τον από πράγματα που μπορεί να τον βλάψουν αλλά παράλληλα διαλέξτε νέους δρόμους που θα σας βοηθήσουν να γίνεστε όλο και καλύτεροι άνθρωποι μέρα με τη μέρα.

Κυνηγήστε αυτό που σας αξίζει.

Αξίζετε πολύ περισσότερα από αυτά που σας προσφέρουν μερικοί άνθρωποι

Μερικές φορές απλά δεν μπορούμε να αφήσουμε μερικούς ανθρώπους να φύγουν. Παρόλο που δεν είμαστε απολύτως ευτυχισμένοι από μια σχέση, λέμε στον εαυτό μας: “Έτσι είναι η ζωή. Δεν πρόκειται να βρω τίποτα καλύτερο. Έτσι είναι καλύτερα από το να είμαι εντελώς μόνη/μόνος.”

  • Είτε το θέλουμε είτε όχι, η συναισθηματική στασιμότητα προσκολλάται σε αυτή την έμμεση και επιφανειακή νοοτροπία που υπονομεύει την αυτοεκτίμησή μας.

Δυστυχώς αποκτούμε αυτό το κενό, τη λύπη, την περιφρόνηση ή ακόμη και τη δυστυχία. Αυτό είναι κάτι επικίνδυνο, δεδομένου ότι χάνουμε τα πάντα όταν η ηττοπάθεια παρεισφρύει στη ζωή μας.

Να αγαπάτε τον εαυτό σας

Αξίζετε πολύ περισσότερα από αυτά που ορισμένοι άνθρωποι σας προσφέρουν. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένοι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να αγαπούν τους άλλους και δεν κατανοούν την έννοια της αμοιβαιότητας που αποτελούν δυο ακρογωνιαίους λίθους της ειλικρινούς αγάπης.

Αυτό το είδος ανθρώπων δεν νοιάζεται και δεν προσπαθεί να φέρει το χαμόγελο και αντιθέτως φέρνει τα δάκρυα στη σχέση του.

  • Δεν πρέπει να μπείτε σε μια τέτοια σχέση. Η αγάπη θα πρέπει να φέρνει χαρά και όχι πίκρα. Να είστε γενναίοι και να αφήνετε πίσω τον πόνο που έχετε ζήσει έτσι ώστε να μπορέσετε να αποκτήσετε και πάλι την ακεραιότητά σας.
  • Ακεραιότητα σημαίνει να καταφέρουμε να ενώσουμε αυτά που μας αξίζουν με αυτά που αισθανόμαστε και με αυτά που κάνουμε στη ζωή μας. Με άλλα λόγια, είναι η ισορροπία του μυαλού, της καρδιάς και των πράξεων.
  • Να αγαπάτε πραγματικά τον εαυτό σας όπως του αξίζει, ακόμη και αν χρειαστεί να περάσετε λίγο διάστημα μόνοι σας. Αυτή η επιλογή θα είναι πάντα καλύτερη από το να ζείτε με έναν ψεύτικο φίλο που σας πληγώνει.

Είστε ένας καταπληκτικός άνθρωπος που του αξίζουν τα καλύτερα στη ζωή. Πολεμήστε γι’ αυτό, πολεμήστε για τον εαυτό σας και πολεμήστε για αυτούς που αγαπάτε. Μην σταματάτε να αγαπάτε τον εαυτό σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.