Πώς να φροντίσετε για το διαβητικό πόδι στο σπίτι σας

Οι ανισορροπίες στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα επηρεάζουν την υγεία των ασθενών με διαβήτη και αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμών και ακρωτηριασμών.
Πώς να φροντίσετε για το διαβητικό πόδι στο σπίτι σας

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Πώς μπορείτε να φροντίσετε ένα διαβητικό πόδι στο σπίτι; Οι επιπλοκές που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων γλυκόζης μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος στα κάτω άκρα του σώματος σας. Αυτό επιδεινώνει τις αρτηρίες και τα νεύρα των ποδιών σας.

Το πρόβλημα μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά, ειδικά όταν δεν ρυθμίζετε το σάκχαρο του αίματός σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε μια σειρά μέτρων για τη φροντίδα του διαβητικού ποδιού στο σπίτι.

Ως αποτέλεσμα, η περιοχή γίνεται λιγότερο ευαίσθητη και αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ελκών, ανοιχτών πληγών ή άλλων τραυματισμών που μπορεί να είναι πηγές επικίνδυνων λοιμώξεων.

Επομένως, πώς θα μπορούσατε να φροντίσετε το διαβητικό σας πόδι για να αποτρέψετε επιπλοκές; Λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συστάσεις.

Τι είναι το διαβητικό πόδι;

γυναίκα που κραταέι το πόδι της, διαβητικό πόδι

Το να έχετε πάνω από τα κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλεί πολλές επιπλοκές στην υγεία σας. Μεταξύ αυτών, και ένα από τα πιο κοινά, είναι το διαβητικό πόδι.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προέρχεται από τη μείωση της ροής του αίματος στα πόδια (αγγειοπάθεια) ή από προβλήματα με τα νεύρα (νευροπάθεια).

Και τα δύο προβλήματα οδηγούν σε μια σειρά συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας. Εξάλλου, ο ασθενής μπορεί να χάσει ένα σημαντικό ποσοστό της ευαισθησίας του και κινδυνεύει από πληγές που μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο για να θεραπευτούν.

Αυτά τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το φροντίσετε και να το παρακολουθείτε για να αποφευχθεί η επιδείνωσή του.

Η μη φροντίδα αυτής της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και λοιμώξεις. Εάν αυτά δεν μπορούν να ελεγχθούν, καταλήγουν να απαιτούν το ακρωτηριασμό του ποδιού.

 

 

Συμβουλές για τη θεραπεία του διαβητικού ποδιού στο σπίτι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων υπογλυκαιμίας που οφείλονται στο διαβητικό πόδι θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μια βασική θεραπεία και περίθαλψη.

Η λήψη ιατρικής φροντίδας για τον διαβήτη είναι η κύρια ενέργεια για την πρόληψη αυτών των επιπλοκών. Ωστόσο, ως συμπληρωματικό μέτρο, είναι επίσης σημαντικό να υιοθετήσετε ορισμένες συνήθειες που μειώνουν τους κινδύνους.

Είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψετε τραυματισμούς στα πόδια σας. Εξάλλου, τα τραύματα χρειάζονται πολύ χρόνο για να θεραπευτούν και μπορούν να γίνουν ένα σημείο εισόδου για μολύνσεις. Επίσης, αυτές οι συνήθειες φροντίδας θα πρέπει να γίνουν μόνιμες επειδή, ακόμη και αν δεν υπάρχουν τραύματα ή ορατά συμπτώματα, ο κίνδυνος είναι ακόμα υψηλός.


Ελέγξτε τα πόδια σας κάθε μέρα

πατούσα και δάκτυλα να κάνουν μασάζ,  διαβητικό πόδι

Πρώτα απ ‘όλα, ο καθημερινός έλεγχος των ποδιών σας θα σας επιτρέψει να εντοπίσετε τυχόν ανωμαλίες που χρειάζονται ειδική θεραπεία. Έτσι, ακόμα και αν δεν υπάρχει προφανές πρόβλημα, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο στα πόδια σας.

Προσέξτε για συμπτώματα όπως:

  • Πόνος ή έλκος
  • Κυψέλες ή ρωγμές
  • Κάλους ή παραμορφώσεις
  • Μώλωπες ή φλεγμονώδεις φλέβες

Πλύσιμο και απολύμανση

Μια από τις βασικές ενέργειες για τη μείωση του κινδύνου μολύνσεων των ποδιών είναι να πλένετε τα πόδια σας κάθε μέρα. Κάντε το αυτό με προϊόντα που βοηθούν να τα απολυμάνετε.

Αυτό το μέτρο βοηθά στην εξάλειψη των βακτηρίων, των μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα εάν εμφανιστούν πληγές.


Αποφύγετε το κάπνισμα

γυναίκα που κόβει το τσιγάρο στη μέση,  διαβητικό πόδι

 

Ο καπνός είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν τη στένωση των αρτηριών. Ως αποτέλεσμα, όλοι οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα.

Οι τοξίνες που υπάρχουν στα τσιγάρα επηρεάζουν την παροχή οξυγόνου στα πόδια σας. Επιπλέον, μπορούν να συμβάλουν σε επιπλοκές λόγω της έλλειψης ροής αίματος.


Χρησιμοποιήστε προϊόντα ενυδάτωσης

Στη συνέχεια, για τη θεραπεία του διαβητικού ποδιού, είναι σημαντικό να προμηθευτείτε με προϊόντα ενυδάτωσης που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός του.

Η καθημερινή εφαρμογή τους βοηθά στην αποτροπή των κάλων και του ραγισμένου δέρματος, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης.


Κόψτε τα νύχια σας

 

γυναίκα που κόβει τα νυχια των ποδιών της, διαβητικό πόδι

Τα νύχια των ασθενών με διαβήτη πρέπει να κόβονται σε ευθεία γραμμή για να αποτρέπουν την ανάπτυξή τους μέσα στο δέρμα. Πρέπει να κόβονται κατά τρόπο που να μην βλάπτει τις γωνίες των νυχιών ούτε τις παρανυχίδες.

 

Διαβάστε επίσης: Σημάδια στα νύχια και τι σημαίνουν για την υγεία σας

 

Φορέστε άνετα παπούτσια

Φορώντας άνετα παπούτσια που επιτρέπουν στον αέρα να ρέει γύρω από τα πόδια σας, λαμβάνετε ένα από τα καλύτερα μέτρα για τη θεραπεία του διαβητικού ποδιού. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονής και των λοιμώξεων.

Συνολικά, είναι ιδανικό το εσωτερικό των παπουτσιών να είναι κατασκευασμένο από κάποιο λείο υλικό. Θα πρέπει να είναι χωρίς κομμάτια που εξέχουν, έτσι ώστε το δέρμα να μπορεί να αναπνέει εύκολα.


Αποφύγετε δραστηριότητες με μεγάλη επίπτωση

Η καθημερινή σωματική άσκηση είναι μια από τις συνήθειες που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι επιλεγμένες δραστηριότητες δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα πόδια σας.

Για να αποτρέψετε τους κάλους ή τις πληγές, είναι προτιμότερο να επιλέξετε δραστηριότητες όπως:

Εν κατακλείδι, είναι πολύ σημαντικό για όλους τους πάσχοντες από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα να υιοθετήσουν ορισμένα μέτρα για τη φροντίδα του διαβητικού ποδιού. Μαζί με τους ιατρικούς ελέγχους, τα μέτρα αυτά μπορούν να αποτρέψουν πιο σοβαρές καταστάσεις.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.